Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto
search help
search in titles only
  FontSize-- FontSize++  

 Μαθητεία και υπηρεσία

Στοχασμός

Θα διαβάσω το πρώτο κεφάλαιο από το βιβλίο του Προφήτη Δανιήλ.

Είναι δύσκολο καμία φορά ο άνθρωπος να ξέρει πότε είναι δυνατός και πότε αδύνατος, πότε είναι μορφωμένος και πότε αγράμματος, πότε είναι γέρος και πότε νέος.

Σήμερα, εσείς έχετε έλθει να μ' ακούσετε, όμως καθένας έχει καθορισμένες απόψεις και αντιλήψεις. Ό,τι και να σας πω, ό,τι και να ειπωθεί, καθένας θα ενεργήσει σύμφωνα με τις αντιλήψεις του. Όσο και να μάθεις το πουλί πώς να κινηθεί, αυτό θα πετάξει ελεύθερο στον αέρα. Όσο και να το διδάξεις, αυτό θα κάνει αυτό που ξέρει. Δύο φίλοι συζητούσαν. Ο ένας είπε: Εμένα μου αρέσει ν' ασχολούμαι με τα ζώα. Προσπάθησα να εκπαιδεύσω τη γάτα μου να κάνει ό,τι την διατάζω. Έμαθε ακόμη και να φέρνει καφέ στους επισκέπτες μου. - Θέλω να δω πώς γίνεται αυτό το πράγμα - απάντησε ο άλλος. - Θα δεις. - Έκανε έναν καφέ, τον έβαλε σε φλιτζάνια και τον έβαλε σ' έναν δίσκο. Η γάτα στήθηκε στα πίσω πόδια της και, με τα μπροστινά, κράτησε τον δίσκο. Εκείνη τη στιγμή, ο επισκέπτης άφησε ένα ποντίκι κατά γης. Σαν είδε το ποντίκι, η γάτα πέταξε τον δίσκο κατά γης κι άρχισε να κυνηγά το ποντίκι. Συχνά και οι πνευματικοί άνθρωποι κάνουν σαν την γάτα - ρίχνουν τον δίσκο με τον καφέ στη γη και τρέχουν να κυνηγήσουν κάτι. Τι θα κερδίσει η γάτα, σαν πιάσει ένα ποντίκι; Οι γάτες υποφέρουν πράγματι από τα ποντίκια. Τα τρώνε με το τρίχωμα, και γι' αυτό μικραίνουν τη ζωή τους. Αν βαρεθούν να τρώνε ποντίκια, η ζωή τους θα μεγαλώσει. Και μέχρι σήμερα ακόμη, οι σπουδαγμένες γάτες δεν μπόρεσαν να πείσουν τον λαό τους ότι δεν πρέπει να τρώνε ποντίκια. Οι γάτες λένε: Τι θα γίνει μ' εμάς, αν δεν φαμε ποντίκια; Οι άνθρωποι θα μας διώξουν από τα σπίτια τους, αν δεν τρώμε ποντίκια. - Είναι σωστός ο ισχυρισμός τους;

Σήμερα απαιτείται από όλους τους ανθρώπους να δίνουν αναφορά τι ξέρουν. Πολλοί μιλούν για τον άλλο κόσμο, αλλά έχουν πολύ σκοτεινή αντίληψη γι' αυτόν. Αυτοί δεν γνωρίζουν τον φυσικό κόσμο, πώς θα γνωρίσουν τον άλλο κόσμο! Εσείς έχετε βγει από τον άλλο κόσμο, όμως δεν ξέρετε, δεν θυμάστε τι ήταν εκεί. Τον φαντάζεστε σαν αυτόν τον κόσμο. Δηλαδή κι εκεί τσακώνονται όπως στην Γη. Εσείς δεν ξέρετε την γλώσσα των αγγέλων, δεν ξέρετε τι σχέσεις υπάρχουν μεταξύ τους. Παρ' όλα αυτά, μιλάτε για τους αγγέλους, όπως για τους ανθρώπους. Ποια είναι η σχέση μεταξύ των αγγέλων και των ανθρώπων; Ποια σχέση υπάρχει μεταξύ τους; Όταν οι άνθρωποι τελείωσαν την επιστήμη για την καρδιά, οι άγγελοι τέλειωσαν την επιστήμη για τον νου. Όποιος έχει τελειώσει την επιστήμη για την καρδιά, στην πορεία πρέπει να κάνει προσπάθειες να την εφαρμόζει. Να δει κατά πόσο η διδασκαλία του είναι σωστή. Πολλά από τα λάθη που κάνει ο άνθρωπος στο πεδίο της καρδιάς, δείχνουν ότι τα συναισθήματα του δεν είναι ακόμη τέτοια, όπως πρέπει να είναι, Όσο η καρδιά δεν είναι πλήρως στην υπηρεσία του Θεού, ο άνθρωπος πάντα θα πέφτει σε αντιθέσεις. Έχει ειπωθεί: "Υιέ μου, δώσε μου την καρδιά σου." Δηλαδή με την καρδιά του ο άνθρωπος υπηρετεί τον Θεό, και με τον νου του μαθητεύει, αποκτά φως και γνώση. Σύμφωνα με κάποιους, η Υπηρεσία βρίσκεται πιο κάτω από την Μαθητεία. Εν μέρει είναι σωστό. Για να υπηρετείς, πρέπει να κάνεις κάποια επιστήμη. Ο άνθρωπος μαθαίνει να υπηρετεί από τους αγγέλους. Επομένως, αν υπάρχει κάποιο λάθος στην υπηρεσία μας, οι άγγελοι θα το διορθώσουν.

Αναρωτηθείτε: Μπορεί ο άνθρωπος, που υπηρετεί τον Θεό, να κάνει λάθος; - Μπορεί φυσικά. Όσο και να είναι θαυμάσιος, εύγλωττος, ένας ρήτορας, πάντα θα κάνει ένα λάθος - ή τον τονισμό δεν θα τον βάλει σωστά, ή θα χρησιμοποιήσει μία λέξη αντί για κάποια άλλη. Καμιά φορά, ο ρήτορας μπορεί να μπερδέψει κάποιο όνομα - αντί για ένα να βάλει κάποιο άλλο. Για να μη κάνουν τέτοια λάθη, οι Άγγλοι έχουν οργανώσει τα ρήματα τους, υπό την έννοια του να μη εκφράζει το ίδιο το ρήμα το πρόσωπο το οποίο δρα. Στα Βουλγάρικα, για παράδειγμα, μπορείς να πεις "παίζω", μπορεί να πεις και "εγώ παίζω". Στα Αγγλικά, οπωσδήποτε πρέπει να βάλεις την προσωπική αντωνυμία "εγώ". Αλλιώς δεν θα κατανοηθεί το ποιος παίζει. Σε σχέση μ' αυτό, ο Βούλγαρος είναι πολύ διπλωμάτης. Δεν θα πει, για παράδειγμα, "εγώ λεω", αλλά θα πει "λεω", δεν θα πιαστεί. Ο Άγγλος θα πει: "εγώ λεω". Έτσι, δεν μπορεί να ελευθερωθεί από την ευθύνη. Για να μη κάνει λάθος και να μη φέρει ευθύνη, σκέπτεται πολύ. Λένε ότι ο Άγγλος είναι πρακτικός. Πρώτα σκέπτεται, έπειτα μιλάει, γι' αυτό θεωρείται σιωπηλός. Για να σου υποσχεθεί κάτι, θα περιμένεις πολύ καιρό. Θα σκεφθεί, θα μελετήσει το θέμα, και, αν σου υποσχεθεί, θα είσαι σίγουρος ότι θα εκπληρώσει την υπόσχεση του. Ο Σλάβος είναι γρήγορος, αμέσως αποφασίζει. Αν είναι δυσαρεστημένος από κάτι, δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια του. Συχνά ακούτε να λένε: Να κρεμάσουμε, να σφάξουμε αυτούς τους ανθρώπους, να ελευθερώσουμε τον κόσμο απ' αυτούς! Αυτό είναι Σλαβικό χαρακτηριστικό. Ο Σλάβος νομίζει ότι, σαν κρεμάσει τους κακούς ανθρώπους, ο κόσμος θα φτιάξει. Στον άλλο κόσμο, οι κρεμασμένοι είναι πιο επικίνδυνοι από όσο ζωντανοί στην Γη.

Θα σας δώσω τώρα ένα φιλοσοφικό ερώτημα: Πώς μπορεί να διορθωθεί ο κόσμος; Νομίζετε ότι εύκολα θα τον διορθώσετε; Νομίζετε ότι εσείς μπορείτε να δημιουργήσετε καλύτερον κόσμο από τον Θείο; Παραπονιέστε για το κακό. Αν το κακό έχει μπει στον κόσμο, έχει δημιουργηθεί από τον Θεό• νομίζετε, ότι δεν θα εισχωρήσει και στον δικό σας κόσμο, δηλαδή στον κόσμο που έχει δημιουργηθεί από τους ανθρώπους; Και, μόλις αρχίζεις να προσεύχεσαι, έχεις συγκεντρώσει την προσοχή σου, αλλά ξαφνικά έχεις φαγούρα στο κεφάλι. Αν ξυστείς, η προσευχή σου διακόπτεται. Τέτοια προσευχή δεν γίνεται δεκτή. Σε σχέση μ' αυτό, οι Τούρκοι κάνουν πολλές προσπάθειες να μη κόψουν τη προσευχή τους. Για τον Τούρκο, η προσευχή είναι ολόκληρη τελετή. Πριν προσευχηθεί, κάνει μία σειρά από πράγματα: Πλένει τα χέρια μέχρι τους αγκώνες, το λαιμό, τα' αυτιά, τα χείλη, τα πόδια και μετά αρχίζει την προσευχή. Αν τύχει εκείνη τη στιγμή να βήξει, να φτύσει, ή να περάσει από τον νου του μία κακή σκέψη, σταματά την προσευχή του κι αρχίζει πάλι να προσεύχεται. Όσο και να είναι μικρό το λάθος, ο Τούρκος αρχίζει εκ νέου την προσευχή του. Έτσι τον διακατέχει μεγάλη συνέπεια. Και εσείς, σαν τους Τούρκους, αφού σκοντάψετε στις αντιθέσεις, λετε: Πρέπει να απελευθερωθούμε απ' αυτή την αντίθεση, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. - Δίκιο έχετε, πρέπει να βρείτε τον τρόπο διαφυγής. Ο άνθρωπος υποφέρει από την καρδιά του. Έχει μάθει κάποια κακά πράγματα, εξ αιτίας των οποίων ο ίδιος σκοντάφτει. Σαν ελέγχει τι έμαθε, ο ίδιος βλέπει τα λάθη του. Επειδή και μέχρι τώρα ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την καρδιά του, αυτή είναι πιο δυνατή από τον νου.

Σήμερα η καρδιά διατάσσει τον άνθρωπο. Ο νους είναι πιο αδύνατος ακόμη, σαν παιδί. Αυτός ρωτά την καρδιά: Σαν διδάχθηκες τόσα πολλά, τι έμαθες; Τι ξέρεις γι' αυτό ή το άλλο θέμα; Μεταξύ της γνώσης του νου και της γνώσης της καρδιάς υπάρχει μεγάλη διαφορά. Θα πείτε ότι δεν το καταλαβαίνετε αυτό. - Πρέπει να σκέπτεστε. Μόνον έτσι θα καταλάβετε τι είναι ο νους και τι η καρδιά. Μία μέρα, όταν οι άνθρωποι τελειώσουν την εξέλιξη τους στην Γη, τότε θα γίνουν αληθινοί υπηρέτες του Θεού. Μέχρι εκείνον τον καιρό, αυτοί θα μαθαίνουν, θα διορθώνουν τα λάθη του νου και της καρδιάς τους. Χιλιάδες χρόνια είναι απαραίτητα γι' αυτό. Έτσι όπως έχει δημιουργηθεί ο κόσμος, αποτελεί την μεγάλη Σχολή. Θα πείτε ότι θέλετε να είστε μαθητές, να ακολουθείτε την Απόκρυφη Σχολή. Όλος ο κόσμος είναι Απόκρυφη Σχολή. Θέλεις δεν θέλεις, ακολουθείς αυτή τη σχολή, θα σε διδάσκουν, θα σου δίνουν μαθήματα, θα έχεις δοκιμασίες. Αν δεν καταλαβαίνεις τι σου διδάσκουν, θα μπαίνεις, θα βγαίνεις, και θα λες: Αυτό δεν αφορά εμένα. - Θέλω να είμαι απόκρυφος μαθητής. - Εσύ είσαι πια στην μεγάλη απόκρυφη σχολή - στην ζωή. - Θέλω να μάθω τα μυστικά της ζωής. - Εσύ είσαι στα μυστικά της ίδιας της φύσης. Όσα δεν γνωρίζει ο άνθρωπος, όσα δεν καταλαβαίνει, είναι μυστικά. Για παράδειγμα, γιατί τα ανδρικά ρούχα κάτω είναι στενά, ενώ τα γυναικεία φαρδιά, αυτό είναι μυστικό. Σήμερα υπάρχουν μερικές γυναίκες, που φορούν ανδρικά παντελόνια. - Γιατί; - Δεν ξέρουμε. - Όταν η γυναίκα βρεθεί σε δυσκολία, φορά ανδρικά ρούχα. Ο άνδρας, όταν βρεθεί σε δυσκολία, φορά γυναικεία ρούχα. Σκεφτείτε το αυτό, για να δώσετε την σωστή εξήγηση.

Ρωτάτε: Γιατί ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο έτσι, και όχι αλλιώς; Κατά την γνώμη μου, δεν ξέρετε τι κόσμο έχει δημιουργήσει ο Θεός, δεν ξέρετε πώς τον δημιούργησε. Στους καταρράκτες του Νιαγάρα είχε δημιουργηθεί μία γέφυρα, που συνδέει την Αμερική με μία Αγγλική αποικία στον Καναδά. Απ' αυτή τη γέφυρα οι άνθρωποι παρατηρούσαν τον καταρράκτη. Μετά από καιρό, οι πάγοι γκρέμισαν την γέφυρα. - Γιατί γκρεμίστηκε η γέφυρα; - Γιατί δεν έγινε όπως έπρεπε. Όταν την έκαναν, μερικά εμπόδια δεν είχαν προβλεφθεί. Αυτά έγιναν αιτία για την πτώση της. Σκεφτείτε τότε τι είναι εκείνο, που δεν σας αρέσει στον κόσμο.

Πολλοί νομίζουν ότι με λίγη πίστη μπορούν να έχουν μεγάλα επιτεύγματα. Ή ότι με λίγες αρετές θα έχουν μεγάλα κατορθώματα. Αυτό είναι αδύνατο. Το μικρό κεφάλαιο οδηγεί σε μικρά κέρδη, σε μικρά έξοδα και έσοδα. Το μεγάλο κεφάλαιο - σε μεγάλα έσοδα. Το μεγάλο κεφάλαιο είναι προτιμότερο από το μικρό. Η μεγάλη γνώση είναι προτιμότερη από τη μικρή. Στην μικρή γνώση θα έχετε λίγες φροντίδες, αλλά λίγα θα μάθετε. Θέλεις να γίνεις πιστός, αλλά δεν ξέρεις πώς. Εκτός αυτού, φοβάσαι να γίνεις πολύ πιστός. Να μία λάθος αντίληψη. Γιατί φοβάσαι; Φοβάσαι μήπως, σαν πολύ πιστός, στερηθείς από πολλά αγαθά της ζωής. Έτσι, μερικοί θρησκευόμενοι δεν γνωρίζουν πώς να ντυθούν, να βάλουν το καπέλο τους - στην κορυφή του κεφαλιού, στο κούτελο, ή στα αυτιά. Δεν ξέρουν ποιο τους πηγαίνει πιο πολύ. Πώς πρέπει να φοράμε το καπέλο - δεξιά να γέρνει ή αριστερά; Έναν καιρό οι άνθρωποι φορούσαν τα καπελά τους λίγο πλάγια. Μ' αυτό ήθελαν να δείξουν ότι έκαναν όλες τους τις δουλειές. Για τίποτε πια δεν θέλουν να ξέρουν. Σήμερα οι γυναίκες βάζουν τα καπέλα τους πλάγια, περισσότερο προς τα αριστερά. Ρωτώ μία γυναίκα: Γιατί γέρνει τα καπέλο σου αριστερά; Αυτή απάντησε: Επειδή το αριστερό μου αυτί κρυώνει τον χειμώνα, κι εγώ στραβώνω το καπέλο προς τα αριστερά, για να το προφυλάξω από το κρύωμα. Ρωτώ άλλη γυναίκα: Γιατί γέρνει το καπέλο σου; - Γιατί η μόδα είναι τέτοια. - Δηλαδή αυτή βάζει στραβά το καπέλο της χωρίς να της πονά τ' αυτί. Όλα όσα κάνετε, πρέπει να βασίζονται σε κάποιον νόμο.

Γιατί αμαρτάνουν οι άνθρωποι; - Γιατί μπερδεύουν την υπηρεσία της καρδιάς με τη διδασκαλία του νου. Όταν η καρδιά σφάλλει, να ξέρεις ότι αυτή σφάλλει. Όταν ο νους σφάλλει, να ξέρεις ότι η ενοχή είναι δική του. Ο νους διδάσκει ειδικά πράγματα κι όχι αυτό που έχει μάθει η καρδιά. Η καρδιά έχει τελειώσει την μαθητεία της. Τώρα υπηρετεί. Ο νους είναι μακριά από την υπηρεσία. Είναι αδύνατον ο νους να υπηρετεί. Ο νους ασχολείται με τους αριθμούς από το ένα μέχρι το δέκα. Μεγάλη επιστήμη κρύβεται σ' αυτούς τους αριθμούς. Αν θέλεις να βρεις τον σωστό δρόμο, το δίκιο στον κόσμο, σ' αυτό μπορεί να σε διδάξει η Μονάδα. Η Μονάδα είναι το δίκαιο. Για να αποκατασταθεί το δίκαιο, να βρεις τη βάση της ζωής, να βρεις τη λύση σ' όλα τα ερωτήματα - αυτό μόνο η μονάδα μπορεί να το κάνει. Αυτή θα σε στείλει στην Δυάδα, η Δυάδα θα σε στείλει στην Τριάδα, η Τριάδα θα σε στείλει στην Τετράδα, κοκ μέχρι την Δεκάδα. Αυτοί δεν είναι αριθμοί, αλλά σχολές, από τις οποίες πρέπει να περάσετε. Στην δυάδα θα μάθεις να οργώνεις τη Γη, να σπέρνεις το στάρι, ν' αλέθεις το αλεύρι, να ζυμώνεις το ψωμί. Θα σε μάθει να ράβεις ρούχα, παπούτσια, να κτυπάς τις πέτρες. Όλα όσα η ζωή απαιτεί, θα σου τα μάθει η δυάδα. Η πρώτη καθηγήτρια για το φτιάξιμο του ψωμιού είναι η μητέρα. Αυτή δίνει τις καλύτερες διαλέξεις. Αυτή μαθαίνει και τις νύφες και τις κόρες της να ψήνουν το ψωμί.

Λεω: Το ψωμί ψήνεται στον φούρνο, αλλά κι ο άνθρωπος ψήνεται σε φούρνο. Καμιά φορά καίγονται τα ψωμιά, αλλά κι ο άνθρωπος καίγεται. Πρέπει να έχετε ειδικό φτυάρι για το ψημένο ψωμί, όπως είχαν οι παλιοί Βούλγαροι. Η κριτική είναι η ξύστρα, το ειδικό φτυάρι. - Γιατί ξύνουμε το ψωμί; - Για να φύγει το καμένο. Υπάρχουν καλοί φουρνάρηδες. Αυτοί ψήνουν καλά το ψωμί, και δεν είναι απαραίτητο να ξυστεί. Όπου εφαρμόζονται οι ξύστρες, εκεί το ψωμί έχει καεί. Μία γιαγιά μου έλεγε: Γιε μου, εγώ θα σε μάθω πώς να ψήνεις το ψωμί. Αυτή μου έδειξε τα σημάδια, από τα οποία γνωρίζω πότε ο φούρνος είναι έτοιμος για ψήσιμο. Εγώ χρησιμοποίησα τους νόμους της, μου άρεσαν.

Να επιστρέψουμε στη διδασκαλία του νου και της καρδιάς. Η δουλειά που κάνει η καρδιά, καμία φορά χρειάζεται να πληρώνεται. Ο νους όμως δεν θέλει ανταμοιβή. Αυτός μαθαίνει κι είναι ικανοποιημένος να βρίσκει κάποιον να τον ακούει, όταν μιλά. Βασικό είναι τι έμαθε και τι μπορεί να πει για το μάθημα. Θα έλθει κάποιος Βούλγαρος, ο οποίος έζησε μερικά χρόνια στην Γαλλία, να σου μιλήσει Γαλλικά. Άλλος θα σου μιλήσει Αγγλικά. Από την ομιλία θα καταλάβεις ότι και οι δύο δεν μιλούν στην μητρική τους γλώσσα. Ο Γάλλος και ο Άγγλος έχουν ιδιαίτερη προφορά. Για παράδειγμα, οι Γάλλοι προφέρουν τον ήχο,,ρ" με ιδιαίτερο τρόπο, ενώ ο Άγγλος ποτέ δεν τον λεει. - Γιατί; - Διότι ο ήχος,,ρ" έχει ζωική προέλευση. Το σκυλί σαν θυμώσει, μουγκρίζει ρρρ! Οι Άγγλοι γράφουν μερικές λέξεις με περισσότερα γράμματα, και προφέρουν μόνο δύο - τρία γράμματα. Και οι Βούλγαροι έχουν λέξεις με περισσότερα γράμματα, χωρίς να τα λένε όλα. Κάθε γλώσσα είναι ιδιαίτερη για τον λαό της. Οι τωρινοί άνθρωποι βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής, αφού ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει υποβληθεί σε μεγάλες δοκιμασίες, σε ειδικές απολυτήριες εξετάσεις. Ουσιαστικά η ανθρώπινη καρδιά περνά σε νέα φάση, στη φάση της υπηρεσίας. Πολλοί άνθρωποι έχουν λάθος αντίληψη. Νομίζουν ότι με τον νου ο άνθρωπος υπηρετεί τον Θεό, και ότι με την καρδιά του διδάσκεται. Εκεί είναι το λάθος. Με την καρδιά σου θα υπηρετήσεις, και με τον νου σου θα μαθητεύσεις. - Γιατί υποφέρουμε; - Από την καρδιά μας. Δεν υπηρετείτε σωστά. Δηλαδή τα λάθη και οι δυστυχίες έρχονται από τη λάθος υπηρεσία της καρδιάς, και όχι από την μη σωστή μαθητεία. Δεν υπηρετείς σωστά με την καρδιά σου, αλλά κρατάς υπεύθυνο τον νου σου. Μη κρατάς υπεύθυνη την καρδιά σου για τα λάθη του νου. Να διακρίνεις πότε λαθεύει η καρδιά και πότε ο νους. Μόνον έτσι μπορείς να αυτοεκπαιδεύεσαι. Αν μπερδεύετε την δράση της καρδιάς και του νου, δεν θα καταφέρετε καλά αποτελέσματα. Έχεις επιθυμία να κάνεις κάτι καλό, αλλά δεν ξέρεις πώς να το κάνεις. Καταλαβαίνεις ότι έχεις λάθος στην διδασκαλία σου, αλλά δεν ξέρεις πώς να το διορθώσεις. Αισθάνεσαι ότι έχεις λάθος στην υπηρεσία, αλλά δεν ξέρεις πώς να το διορθώσεις.

Πριν από χρόνια, ήλθε σ' εμένα ένας νέος άνθρωπος για να παραπονεθεί για τον μεγάλο του αδελφό. Ήταν δύο αδέλφια. Ο μεγάλος πήρε το μεγαλύτερο μέρος από τη περιουσία του πατέρα τους, ενώ στον μικρότερο έμεινε το μικρότερο κομμάτι. Τον ρώτησα: Τι σκέπτεσαι να κάνεις; - Θα τον πάω στο δικαστήριο. - Τι θα κερδίσεις απ' αυτό; - Τίποτε δεν θα κερδίσω, αλλά θα του αποδείξω ότι δεν έκανε σωστά. - Αν κερδίσεις την δίκη, μ' αυτό θα αποκατασταθεί η αγάπη μεταξύ σας; Αν εσείς, τα δύο αδέλφια, που γεννηθήκατε από τον ίδιο πατέρα, δεν μπορείτε να συμφωνήσετε, τι δείχνει αυτό; Ποια ήταν η επιθυμία του πατέρα σας - να χωρίσετε την περιουσία και να μαλώσετε, ή να ζείτε αγαπημένοι; Γιατί δεν υποχωρείς εσύ; - Επειδή εγώ έχω δίκιο. - Κατά την γνώμη μου, το δίκιο περικλείεται στο ότι πρέπει να αγαπιέστε. Η αδικία είναι χωρισμός. Ποιος θα τακτοποιήσει αυτό το δίκιο; Το δικαστήριο; Μετά από τρία χρόνια ο ίδιος ο άνθρωπος έρχεται σ' εμένα και μου λεει: Και το δικαστήριο δεν έλυσε σωστά το ζήτημα. Έδωσαν στον αδελφό μου το δίκιο, και μένα με δίκασαν. - Τι σκέπτεσαι να κάνεις τώρα; - Θα απευθύνω το παράπονο μου στον Κύριο, τουλάχιστον Αυτός θα δικάσει δίκαια! -Αλλά αν και πάνω δεν κερδίσεις το δικαστήριο; Αν και εκεί δώσουν δίκιο στον αδελφό σου;

Να θυμάστε: Όποιος δεν αγαπά, δεν του δίνεται το δίκιο. Όποιος αγαπά, δηλαδή εφαρμόζει τον νόμο της αγάπης, πάντα έχει δίκιο. Όταν αγαπάς, το δίκιο είναι με το μέρος σου. Αν δεν αγαπάς, το δίκιο δεν είναι με το μέρος σου. Το δίκιο, που μας δίνει ο Θεός, δεν είναι τίποτε περισσότερο εκτός από τα αγαθά της ζωής, με τα οποία είμαστε περιτριγυρισμένοι. Όπου είναι το δίκιο, εκεί δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Χωρίς να το θέλεις, παντού αναπνέεις ελεύθερα αέρα. Η ελευθερία δείχνει την μεγάλη αγάπη, που έχει προς εμάς ο θεός. Μία μέρα, αν δεν μπορείς ν' αναπνεύσεις, θα ρωτήσεις αν η αιτία είναι στον Θεό ή σ' εσένα. Αυτό το πνίξιμο δείχνει τη δική σου έλλειψη αγάπης. Εδώ δεν υπάρχουν δύο γνώμες. Τότε θα πεις: Άκουσε, δεν έχεις σταθεί στην υπηρεσία του Θεού. Όταν σπούδαζες, ακόμη απ' την αρχή, έχεις κάνει ένα λάθος. Στην υπηρεσία έχεις κάνει άλλο λάθος. Δηλαδή έχεις κάνει δύο λάθη. Τότε θα επιστρέψεις στην διδασκαλία για να διορθώσεις το λάθος σου.

Εγώ τώρα μιλώ για τα μικρά λάθη, που μόλις φαίνονται στο μικροσκόπιο, αν τα μεγαλώσεις 25000 φορές. Δεν μιλώ για τα μεγάλα λάθη, που ο καθένας μπορεί να δει. Σήμερα εργάζονται για την ανακάλυψη του μικροσκοπίου, που θα μεγενθύνει ένα εκατομμύριο φορές. Με τέτοιο μικροσκόπιο και τα άτομα θα φαίνονται. Τα μόρια θα φαίνονται. Αν σας πω ότι βλέπω τα μόρια, δεν θα με πιστέψετε. Αυτό δεν είναι σπουδαίο. Λεω: Ο κόσμος των μορίων αποτελεί μία σπείρα, έναν βόμβο. Αυτά κινούνται με μεγάλη τάξη. Μεταξύ αυτών υπάρχει πλήρης αρμονία. Στην κίνηση τους, σχηματίζουν θαυμάσιες φιγούρες, οι οποίες άλλοτε συνδέονται κι άλλοτε απωθούνται. Αποτελούν μικρές ζωντανές υπάρξεις, που κινούνται και δουλεύουν σε πλήρη τάξη.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τα μόρια, να επιστρέψουμε στο θέμα "Μαθητεία και υπηρεσία". Σύμφωνα με τις τωρινές επιστημονικές θεωρίες, οι άνθρωποι ακόμη μαθητεύουν, δεν υπηρετούν. Μια μέρα, σαν έλθουν στη θέση να μαθητεύσουν στον νόμο της υπηρεσίας, ο κόσμος θα έχει εντελώς διαφορετική όψη. Όταν δείτε πώς ο άγγελος υπηρετεί, πρέπει να μάθετε απ' Αυτόν. Τώρα εσείς μαθαίνετε πώς να εφαρμόζετε στο μέλλον. Και οι άγγελοι ήδη μαθαίνουν και βλέπουν τα αποτελέσματα. Έναν καιρό, εσείς μαθαίνατε τα συναισθήματα της θεωρίας, και τώρα τα εφαρμόζετε. - Πώς να εφαρμόζουμε την αγάπη; -Αυτή δεν διδάσκεται, αλλά εφαρμόζεται. Τώρα θα υπηρετήσετε την αγάπη. Σύμφωνα με κάποιους, το να υπηρετείς την καρδιά, είναι σκλαβιά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πράγμα από το να υπηρετείς την έλλογη καρδιά, να υπηρετείς την αγάπη.

Ο αληθινός υπηρέτης βρίσκεται ψηλότερα από τον μαθητή. Η υπηρεσία ξέρει, κι ο μαθητής τώρα διδάσκεται. Όταν ο μαθητής μαθητεύει, για παράδειγμα, σ' έναν επαγγελματία ράφτη, τον ονομάζουν τσιράκι (μαθητευόμενο). Κι εσείς θα μάθετε τώρα να ράβετε. Ό,τι έχετε μάθει, εφαρμόστε το! Ο ράφτης παίρνει μέτρα, ράβει, κόβει, δίνει οδηγίες, κι εσείς εκτελείτε. Πέστε μου, ποιο είναι το μέτρο για τον καλό άνθρωπο; Εσείς έχετε μάθει, θεωρείστε μαθητές. Δεν ξέρετε ποιο είναι το μέτρο του καλού ανθρώπου; Να, τώρα κι εγώ τώρα ψάχνω έναν καλό ράφτη, για να ράψει ένα ρούχο για την καρδιά. Από τότε που ήλθα ανάμεσα σας, ψάχνω για έναν τέτοιο ράφτη, όμως δεν τον έχω βρει ακόμη. Αν κάποιος μεταξύ σας ξέρει τα μέτρα της καρδιάς, ας το πει. Εγώ θέλω να μου ράψετε εσείς αυτό το ρούχο.

Η νέα γνώση, η νέα διαπαιδαγώγηση, είναι απαραίτητη για την τωρινή ανθρωπότητα. Έχω να σας πω ακόμα πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, από τι εξαρτάται η μακροζωία του ανθρώπου; Θα πείτε ότι εξαρτάται από τις εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες στις οποίες ζει. Ναι, εν μέρει είναι έτσι, όμως ποιος πρέπει να είναι ο συνδυασμός μεταξύ αυτών των συνθηκών; Για παράδειγμα, δύο ανθρώπινες καρδιές πρέπει να συνδυάζονται στις καλύτερες συνθήκες. Ποτέ να μην έρχεστε σ' επαφή, σε φιλικές σχέσεις με οποιονδήποτε, αν δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες γι' αυτό. - Ποιος θα περιμένει τις συνθήκες! - Θα περιμένετε, τίποτε παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι δεν σπέρνετε τον χειμώνα. Πώς θα φυτέψεις στάρι μέσα στον πάγο του χειμώνα; Να φυτεύεις την άνοιξη ή το φθινόπωρο, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές γι' αυτό. Το ίδιο αφορά και τον γάμο. Μη βιάζεσαι να παντρευτείς. Και για τον γάμο είναι απαραίτητες ευνοϊκές συνθήκες. Αστρολογικά έχει καθορισθεί το αν παντρευτείς ή δεν παντρευτείς, μετά - πόσα παιδιά θα κάνεις, πόσο θα ζήσεις. Αυτό είναι καθορισμένο από τις υπάρξεις, που ξέρουν περισσότερα από τους ανθρώπους. Από την αστρολογική άποψη, ο άνθρωπος έρχεται στην Γη σαν σε σχολείο, με προκαθορισμένο πρόγραμμα γι' αυτόν. Μπείτε εσείς στο σχολείο, κι ο μαθητής θα μάθει σύμφωνα με το πρόγραμμα. Είναι προκαθορισμένη κι η ύλη, που πρόκειται να διδαχθεί. Σχεδόν για κάθε μέρα είναι προκαθορισμένο το τι πρέπει να μάθει. Στον πνευματικό κόσμο, το πρόγραμμα είναι πιο ακριβές από όσο στην Γη. Αν στην Γη οι εργασίες πάνε καλά, πόσο περισσότερο στον πνευματικό κόσμο! Θέλεις να έχεις παιδιά. Βασικό είναι τι θα είναι αυτά τα παιδιά. Τα πολύ σοφά παιδιά γεννιούνται σε κάποιες συνθήκες, τα ταλέντα γεννιούνται επίσης σε προκαθορισμένες συνθήκες, και τα συνηθισμένα παιδιά γεννιούνται σε καθορισμένες συνθήκες.

Λες: Θέλω να παντρευτώ. - Είσαι ελεύθερος, αλλ' όμως, αν είσαι αγράμματος, μη παντρεύεσαι. Αρχίζεις ένα επάγγελμα, από το οποίο τίποτε δεν ξέρεις. Πρώτα θα μάθεις, μετά θα εφαρμόσεις αυτό που έμαθες. Όσο δεν έχεις μάθει το επάγγελμα, μη καταστρέφεις το υλικό. Πώς θα παντρευτείς, αφού τίποτε δεν έχεις μάθει; Ο αγράμματος μόνο λάθη κάνει. Η μητέρα κάνει λάθη, τα παιδιά κάνουν λάθη κι όλοι αναζητούν τις ευθύνες στον πατέρα. Καμιά φορά ο άνδρας κάνει λάθη, κι ενοχοποιεί την γυναίκα. Αυτό δεν είναι επιστήμη. Λες: Μία φορά αγαπιόμασταν με τη γυναίκα. - Η αγάπη σας ήταν εμπορική συναλλαγή. Η αγάπη, κατά την οποία οι άνθρωποι τσακώνονται, είναι εμπορική συναλλαγή. Όταν οι άνθρωποι αγαπιόνται, αυτοί ποτέ δεν τσακώνονται. Ν' αγαπάς κάποιον και να τσακώνεσαι, αυτό δεν είναι αγάπη. Για μένα, αυτό είναι ο νόμος. Είναι αδύνατον να τσακώνεσαι με κάποιον που αγαπάς. Για να καταπατηθεί ο νόμος της αγάπης, πρέπει να υπάρχει δύναμη μεγαλύτερη απ' αυτήν. Αν πράγματι έχετε βρει τέτοια δύναμη, αυτή δεν είναι η αγάπη. Προσπαθήστε να πιάσετε αυτή τη δύναμη και κοιτάξτε αν αυτή μπορεί να διορθώσει τον κόσμο. Ουσιαστικά, καμία εξωτερική δύναμη δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην αγάπη. Αν βρίσκεις ότι μία δουλειά δεν έχει γίνει όπως πρέπει, η αιτία είναι στο μίσος. Νομίζεις ότι με τη μουρμούρα θα διορθωθεί ο κόσμος; Όποιος μουρμουρίζει -και άγιος να είναι, και συνηθισμένος άνθρωπος να είναι, δεν μπορεί να αγαπά τον Κύριο. Πώς είναι δυνατόν να μουρμουρίζεις εναντίον Εκείνου, που σου έχει δώσει τα πάντα; Τι έχεις κάνει εσύ, ο συνηθισμένος άνθρωπος, για τον Κύριο; Χίλια λάθη έχεις κάνει και δεν έχεις ακούσει ούτε μία προσβλητική λέξη, δεν έχεις δει ούτε ένα πλάγιο βλέμμα. Ό,τι και να κάνεις, Αυτός λεει: Βάδιζε μπροστά, μην κάνεις λάθη! Το λάθος σου είναι μικρό, διόρθωσε το. Πάλι έκανες λάθος, πάλι θα σε ηρεμήσει. Λες: Βαρέθηκα πια να διορθώνω λάθη! - Εσύ θα διορθώνεις, μέχρι να μάθεις να ζεις καλά!

Σήμερα σας μιλάω για την επιστήμη της καρδιάς συνοπτικά. Κι εσείς, υπηρετώντας την καρδιά, θέλετε να υπηρετήσετε και την αγάπη. Δεν ξέρετε όμως τι πράγμα είναι η υπηρεσία. Πρώτα πρέπει να υπηρετείτε τον Θεό. Να μάθετε να ξεχωρίζετε τις δικές σας σκέψεις και τα δικά σας συναισθήματα από τα Θεία. Όπου είναι το Θείο, εκεί τα λάθη αποκλείονται, δεν υπάρχουν. Εάν νομίζεις ότι και ο Θεός κάνει λάθη, πρέπει να βρεθεί άλλος, πιο ισχυρός απ' Αυτόν, για να διορθώσει τις υποθέσεις. - Μα βλέπω αντιθέσεις παντού. - Αυτές είναι αποτέλεσμα της δικής σου παραμορφωμένης ζωής. Στο Θεό δεν έχει αντιθέσεις, δεν έχει λάθη. Ό,τι έχει κάνει Αυτός, είναι καλό. - Παντού βλέπω το κακό. - Αυτό έχει μείνει σαν δυνατότητα, σαν συνθήκη, για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Δεν υπάρχουν πράγματα, που να μη μπορούν να εμφανιστούν μέσω του κακού. Καμιά φορά πρέπει να γίνεις κακός, για να κάνεις κάτι. Είναι αλήθεια ότι, εάν χύσεις πάνω στον άνθρωπο οξύ, θα τον κάψεις. Όμως, εάν χρησιμοποιείς το ίδιο οξύ σε πολύ μικρή ποσότητα, μπορεί να του χρησιμεύσει σαν φάρμακο - για να γλιτώσει από την πιο φοβερή αρρώστια. Δηλαδή, εξαρτάται πώς θα χρησιμοποιήσεις το κακό - σε μεγάλη ή σε μικρή δόση. Το οξύ που χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποσότητα, είναι κακό, σε μικρή ποσότητα είναι καλό - φαρμακευτικό μέσο. Βλέπω κάποιον που σημαδεύει και ρίχνει μία φορά, δύο φορές - δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο. Εάν δεν δοκιμάσει να διώξει τον εχθρό του, θα πέσει και θα σπάσει το πόδι του. Λέμε: Ο καημένος ο άνθρωπος! Τι είναι καλύτερο γι' αυτόν - να σπάσει το πόδι του ή να μην το σπάσει; Στην περίπτωση αυτή, είναι πιο καλό να σπάσει το πόδι του, παρά να σκοτώσει άνθρωπο. Εκείνος τον οποίο κυνηγά, θα έρθει κοντά του, θα του δέσει το πόδι και θα συμφιλιωθούν. Να το αποτέλεσμα του μικρού κακού. Έχει σκοπό να συμφιλιώσει τους ανθρώπους. Τούτο σημαίνει ότι η καρδιά χρησιμοποιεί, το μυαλό μαθαίνει, κι ελέγχει τα πράγματα. Λες: Θέλω να κάνω κάτι καλό. - Θα το κάνεις, εάν είσαι καλός. Το καλό είναι η βάση του οικοδομήματος. - Θέλω να υπηρετήσω. - Κι αυτό μπορεί, όμως πρέπει να έχεις γνώση. Μόνον ο καλός άνθρωπος υπηρετεί, ενώ ο μαθητής αποκτάει γνώσεις. Όποιος καθόλου δεν υπηρετεί, καθόλου δεν μαθαίνει, μονάχα διασκεδάζει. Η διασκέδαση είναι ξεκούραση.

Κι έτσι, με την καρδιά του ο άνθρωπος υπηρετεί το Θεό, ενώ με το νου του μαθαίνει. Η μάθηση είναι ελαφριά, ευχάριστη δουλειά, ενώ η υπηρεσία είναι σοβαρή υπόθεση. Σαν μαθαίνεις κι υπηρετείς σωστά, τακτοποιείς τις δουλειές σου. Μην απογυμνώνεσαι, μην λες ότι είσαι κακός, αλλά να υπηρετείς και να μαθαίνεις. Δεν είναι ψέμα το αν είσαι καλός ή κακός, όμως δεν ξέρεις να υπηρετείς, δεν έχεις μάθει όσο πρέπει. Σαν μιλάω για την υπηρεσία και τους υπηρέτες, έχω υπόψη μου δυο είδη υπηρετών - τους καλούς και τους κακούς. Και οι καλοί και οι κακοί υπηρέτες υποτάσσονται στο Θεό, αλλά είστε ικανοποιημένοι από τους κακούς υπηρέτες; Και οι μεν και οι δε έχουν μάθει, όμως διαφέρουν στο πώς εφαρμόζουν τις γνώσεις τους. Κι ο δρόμος στον οποίο βαδίζουν, είναι διαφορετικός. Πολλοί αποκρυφιστές μαθητές θέλουν ν' αποκτήσουν γνώσεις, να γίνουν μορφωμένοι, να πάρουν ψηλές θέσεις στην κοινωνία, όμως σ' αυτόν τον δρόμο δεν μπορούν να έχουν μεγάλες επιτυχίες. Αυτά είναι επιτυχίες των ψυχών που έχουν εκπέσει. Δηλαδή, όποιος δεν μαθαίνει και όποιος πολύ μαθαίνει, αναπόφευκτα θα πέσει. Όποιος δεν μαθαίνει καλά, επίσης πέφτει. Όποιος υπηρετεί καλά, δεν πέφτει. Αυτός είναι ο νόμος.

Λετε: Όλα μας έχουν δοθεί. - Σας έχουν δοθεί, όμως εσείς τα εκφράζετε με δύο τρόπους: Εάν υπηρετείς τον εαυτό σου, θα πέσεις, εάν υπηρετείς τον Θεό, θ' ανέβεις. Εάν μαθαίνεις για τον εαυτό σου, θα πέσεις, εάν μαθαίνεις για τον Θεό, θ' ανέβεις. Δηλαδή, πρώτα θα υπηρετήσεις τον Θεό, κι έπειτα τον εαυτό σου. Πρώτα θα μάθεις για το Θεό, έπειτα για τον εαυτό σου. Αυτός είναι ο νόμος. Εάν αντιστρέψεις το νόμο, η πτώση θα είναι αναπόφευκτη. Και στην πτώση του μαθαίνει ο άνθρωπος, όμως αυτή η γνώση κοστίζει ακριβά.

Σαν δεν καταλαβαίνεις τον νόμο της πτώσης, θέλεις πρώιμα πολλά πράγματα. Λες: Θέλω να παντρευτώ. - Παντρέψου. -Θέλω να έχω παιδιά. - Κι αυτό γίνεται. Εάν ο Θεός δίνει στο ψάρι τριακόσιες - τετρακόσιες χιλιάδες παιδιά, γιατί σ' εσένα να μην σου δώσει τουλάχιστον ένα παιδί; - Γιατί σ' εμένα δεν έχει δώσει ούτε ένα παιδί, ενώ στο ψάρι τόσα πολλά έχει δώσει; - Πολύ απλά. Τα ψάρια έχουν μάθει να σιωπούν, αλλά εσύ δεν μπορείς να σιωπάς. Στους σιωπηλούς ο Θεός δίνει πολλά πράγματα. Σ' εκείνους οι οποίοι φωνασκούν, τίποτε δεν δίνει. Η σιωπή είναι προτιμότερη από την πολύ ομιλία. Και, μέχρι σήμερα, τα ψάρια μαθαίνουν την σιωπή και τη σοφία, όμως ξέρετε τι γίνεται στη θάλασσα; Ορατό κάτι δεν γίνεται, όμως αόρατο - "να κοιμάται το κακό κάτω από την πέτρα!". Τα ψάρια μαθαίνουν τον νόμο της καρδιάς - ό,τι και να γίνεται στην καρδιά, θα σωπαίνουν, δεν τα αφορά αυτό. Όλα θα διορθωθούν. Διδασκαλία είναι αυτή. Πολλοί μου παραπονιούνται για τη ζωή τους. Μπαίνω στη θέση τους - πολύ υποφέρω. Όμως, ποία είναι η αιτία για τα βάσανα τους;

Κάποτε σ' εμένα ήρθε μια όμορφη, ευπαρουσίαστη κόρη, που της πονούσε το δόντι. Είχε φουσκώσει η μία της πλευρά. Αυτή είχε πάει στο γιατρό. Αυτός τη συμβούλευσε να της κάνει εγχείριση. Αν τον άκουγε, το πρόσωπο της θα είχε καταστραφεί από την τομή, που θα έκαναν απ' έξω στο πρόσωπο της. Αυτή άκουσε να μιλούν για μένα, να λένε ότι θεραπεύω. Κι ήρθε σ' εμένα να πάρει μια συμβουλή για το δόντι της. Με ρώτησε: Γιατί ο Κύριος μου έδωσε αδύνατα δόντια. Της είπα: Εάν δεν σε πόναγε το δόντι, ποτέ δεν θα ερχόσουν σ' εμένα. Τώρα, αφού σε πονάει το δόντι, εγώ θα βάλω το χέρι μου στο άρρωστο σημείο, για να σου περάσει ο πόνος. Ειδάλλως δεν θα σε θεράπευα. Της έδωσα τον εξής ορισμό: Τα μάτια ποτέ δεν πρέπει να κινούνται. Θα κοιτάς τον άνθρωπο κατευθείαν στα μάτια. Το βλέμμα να είναι καθαρό, συγκεντρωμένο, καθορισμένο, χωρίς να διχοτομείται καθόλου. Να φυλάγεσαι από τα διχοτομημένα βλέμματα. Εάν συναντήσεις άνθρωπο με αδιχοτόμητο βλέμμα, να έχεις πλήρη πίστη σ' αυτόν. Το διχοτομημένο βλέμμα καίει. Η διχοτόμηση του βλέμματος είναι ανθρώπινη δουλειά. Στον Θεό δεν υπάρχει διχοτόμηση. Για το ότι ο αέρας με χτύπησε, για το ότι τα μαλλιά μου έχουν μπερδευτεί, ποιος είναι υπαίτιος γι' αυτό; Αυτός με χτυπάει από τη μία και από την άλλη πλευρά. Εγώ βαδίζω πολύ καλά, αλλά ο αέρας με ταρακουνά. Αυτός είναι υπεύθυνος γι' αυτό, αυτός μου βγάζει το παλτό. Για να μην με χτυπάει, πρέπει να έχω στενό, σφιχτό παλτό. Ό,τι είναι ο εξωτερικός άνεμος για τον άνθρωπο, το ίδιο είναι και το διχοτομημένο βλέμμα.

Η σημερινή μέρα καθορίζει τη μοίρα χιλιάδων ημερών που θα έρθουν. Από τη σημερινή μέρα εξαρτάται τι κατεύθυνση θα πάρετε στη ζωή σας. Είσαι σ' ένα σταυροδρόμι. Από εσένα εξαρτάται ποιόν δρόμο θα επιλέξεις. Θ' ανοίγεις καλά τα μάτια, θα βλέπεις κάθε δρόμος πού οδηγεί. Και οι δύο δρόμοι έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Λετε: Ο Θεός ξέρει τι δρόμο θα διαλέξουμε. Σε κάθε σταυροδρόμι γίνεται από μία ομιλία, με την οποία σας γνωστοποιούν τη σημασία του δρόμου. Σαν βαδίζετε στον έναν δρόμο, θα γίνεται πλούσιοι, ευτυχισμένοι και μορφωμένοι, όμως τελικά όλα θα σας τα πάρουν. Σ' αυτόν τον δρόμο θα γίνετε όμορφοι, δυνατοί, όμως κι αυτό θα σας το πάρουν. Ο άλλος δρόμος θα σας φέρει πραγματική γνώση, πραγματική ελευθερία κι αγάπη. Αυτή η αγάπη κι αυτή η γνώση λύνει όλες τις αντιθέσεις. Ο νόμος της αγάπης έχει γραφτεί πάνω στην παλάμη του ανθρώπου με πολύ μικρά γράμματα που μόνο με μικροσκόπιο μπορούν να διαβαστούν. Οι άλλοι νόμοι έχουν γραφτεί με μεγάλες, εμφανείς λέξεις. Για να διαβάσετε τα μικρά γραμματάκια στην παλάμη σας, πρέπει να την πλησιάσετε πάρα πολύ κοντά. Όποιος μπορεί να διαβάσει αυτά τα γράμματα, αυτός ξεκινάει ήδη αυτόν τον δρόμο. Κάποιος διαβάζει όντας ακόμα από μακριά και λεει: Όλα τα διάβασα και κατάλαβα. - Ναι, τα διάβασες, γιατί αυτός ο δρόμος είναι με μεγάλα γράμματα. Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να μην μπορεί να διαβάζει τα μεγάλα γράμματα. Τόσοι άγιοι υπάρχουν, οι οποίοι έχουν πάρει το δρόμο των μεγάλων γραμμάτων, όμως έχουν επιστρέψει πίσω. Αυτός είναι ο δρόμος των μικρών εμπειριών.

Οι τωρινοί άνθρωποι έχουν ιδιαίτερες εμπειρίες. Μοιάζουν με βόμβα, που κάθε στιγμή μπορεί να εκραγεί. Αν κάτσεις σ' ένα σημείο, δεν σου αρέσει• αν κάτσεις σ' άλλο σημείο, πάλι δεν σου αρέσει. Εάν μπεις στο δωμάτιο, κάτι σε βασανίζει από μέσα. Ψάχνεις μία γωνία για να μαζευτείς. Ρωτάω: Γιατί βασανίζεσαι; - Κι ο ίδιος δεν ξέρω τι έχω. - Δεν ξέρεις γιατί, όπως όλοι οι άνθρωποι, σου αρέσει να μεγαλοποιείς τα πράγματα. Έχει σημειωθεί ότι μετά από τη μεγαλύτερη ευλογία, θα έρθει το μεγαλύτερο βάσανο. Κι αντίθετα, μετά το μεγαλύτερο βάσανο έρχεται η μεγαλύτερη χαρά. Για να μην χάσει τη χαρά του, ο άνθρωπος πρέπει να πάρει προστατευτικά μέτρα. Τι έγινε με τον δίκαιο Ιώβ; Μια μέρα ο Θεός ρώτησε τον σατανά: Γνωρίζεις τον καλό μου δούλο Ιώβ; - Είναι καλός, γιατί του έδωσες περιουσία, πλούτο, καλούς γιους και κόρες. Πάρε του τα όλ' αυτά και τότε μίλα γι' αυτόν. Λεω: Είναι τέχνη, όταν ο πλούτος μεγαλώνει, η καρδιά να μη συνδέεται μ' αυτόν όταν η γνώση μεγαλώνει, ο νους σου να μην επαίρεται- όταν η δύναμη σου μεγαλώνει, εσύ να μην ξεχνιέσαι. Ό,τι και να αποκτήσεις, -πλούτο, δύναμη, γνώσεις- είναι συνηθισμένα πράγματα, που δεν λύνουν τα θέματα. Από τα προσωρινά αποκτήματα, τίποτε δεν μένει.

Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ενεργητικός, ξύπνιος, έτοιμος για κάθε δουλειά. - Ό,τι δώσει ο Θεός. - Όχι, συνεχώς πρέπει να δουλεύεις. Λίγοι άνθρωποι ξέρουν να δουλεύουν. - Τι να δουλεύουμε; - Ας πούμε ότι κάποιος έχει τσακωθεί με τον φίλο του, δεν θέλει να συμφιλιωθεί μαζί του. Αυτός πρέπει να βρει τρόπο να συμφιλιωθεί μαζί του. Να μια δουλειά. Με τσακωμούς ο κόσμος δεν φτιάχνεται. - Τι να κάνω σαν μου συμβεί μία τέτοια κατάσταση; - Θα ξέρεις ότι δεν είναι δική σου. Εσύ είσαι πολεμιστής και ό,τι εσύ ορίσεις, αυτό κάνεις. Ο στρατηγός σου λεει: Στρατιώτη, πάρε αυτόν και συνέλαβε τον! Εσύ λες: Υπακούω! Στρέφεσαι πίσω κι εκτελείς την εντολή. Ο στρατηγός είναι η ξένη σκέψη, την οποία εκτελείς. Ποιος είναι υπεύθυνος - ο στρατηγός ή ο στρατιώτης. - Και οι δύο. - Ναι, αλλά ο στρατηγός διέταξε. - Εσύ πάλι υπάκουσες κι εκτέλεσες. Αν και εκτελείς ξένη διαταγή, εσύ είσαι υπεύθυνος. Τι κέρδισες, σαν συνέλαβες ή σκότωσες κάποιον; Αυτός ο στρατηγός δίνει μία διαταγή, άλλος στρατηγός δίνει άλλη διαταγή. Αυτός λεει στον στρατιώτη: Άκουσε, πάρε αυτόν τον άνθρωπο, οδήγησε τον στα σύνορα κι άφησε τον ελεύθερο να φύγει, να πάει στην πατρίδα του. Πες του ένα δυο καλά λόγια κι αποχαιρέτησε τον. - Ποιος από τους δύο στρατηγούς κάνει καλύτερα; Το να σκοτώσεις τον άνθρωπο, αυτό είναι εύκολο, όμως τι κερδίζεις μ' αυτό;

Σαν πολεμούν οι άνθρωποι, όλο θα υπάρχουν και σκοτωμένοι, όμως είναι επιθυμητό να υπάρχουν λιγότεροι απ' όσο προβλέπει ο νόμος. Εάν ο στρατηγός διατάξει τους στρατιώτες να βαδίσουν μπροστά και να ορμήσουν στη θερμή ζώνη, όπου τους περιμένει σίγουρα ο θάνατος, δεν είναι καλύτερα να τους διατάξει να επιστρέψουν πίσω; Πρέπει να είναι έξυπνος ο στρατηγός. - Πώς να υποχωρήσει; - Πόσες φορές ο άνθρωπος υποχωρεί! Να πολεμάς πάει να πει να έχεις γνώσεις. Η καρδιά πρέπει να έχει τελειώσει την μαθητεία της, τη διδασκαλία της, να ξέρει πώς να υπηρετείς. Να πολεμάς σύμφωνα με το νόμο της αγάπης. Ως "αγάπη" δεν εννοώ τα μαλθακά ανθρώπινα συναισθήματα, ούτε τα υλικά συμφέροντα. Λες ότι αγαπάς κάποιον, και πίσω από την αγάπη σου βρίσκεται κάτι υλικό. Η αγάπη αποκλείει τα υλικά συμφέροντα, γιατί αυτά πλανούν τον άνθρωπο. Χωρίς υλικά αγαθά δεν γίνεται, αλλά αυτά δεν πρέπει να επιδρούν στην αγάπη. Θα πείτε ότι αυτό είναι αντίφαση. Ουσιαστικά οι αντιφάσεις είναι στον άνθρωπο. Η αγάπη αποκλείει όλες τις αντιφάσεις. Να σκέφτεστε σωστά. Πόσοι άνθρωποι μου έχουν πει πως δεν υπάρχει αγάπη στον κόσμο. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε και σοφία δεν υπάρχει, και αλήθεια δεν υπάρχει. Αυτά πηγαίνουν μαζί. Όπου δεν υπάρχει αγάπη, σοφία κι αλήθεια, τα θέματα δεν λύνονται σωστά.

Πριν από χρόνια, ήρθε σ' εμένα ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος μου είπε: Ξέρεις, έχω αποφασίσει να μην κάνω καλό στους ανθρώπους. Ό,τι καλό έχω κάνει, πάντα κακό βρήκα. Δεν ξέρω γιατί είναι έτσι. - Έχεις κάνει μικρά καλά. Σταμάτα να κάνεις μικρά καλά. Εάν κάνεις ένα μικρό καλό στην τίγρη, αυτή οπωσδήποτε θα σε φαει. Προσπάθησε να εξημερώσεις μία τίγρη, να δεις πόσο υπόχρεη θα σου είναι. Όπως γλείφει το χέρι σου και χαϊδεύεται γύρω σου, έτσι θα σου επιτεθεί. Είναι αρκετό μία σταγόνα αίμα να γλείψει, για ν' αρπαχτεί από τα ένστικτα της. Αφού το ξέρεις αυτό, μην προσπαθείς να εξημερώσεις το θηρίο, να του κάνεις καλό. Το μικρότερο κομματάκι κρέας που δίνεται στο θηρίο, είναι σε θέση ακόμη περισσότερο να το αγριέψει και να το ρίξει στον αιματηρό δρόμο. Εάν η τίγρη ή το λιοντάρι τρώει ψωμί, δώσε του ένα ξερό ψωμί για να δαγκώνει, να μην επιτίθεται στον άνθρωπο. Εάν του δώσεις κρέας, δώσε του πολύ, για να χορτάσει. Ένα μικρό κομμάτι κρέας θα το αγριέψει περισσότερο κι εσύ θα γίνεις το θύμα του.

Σαν μιλάω για τους νόμους της ζωής, για τους κρεοφάγους, να τι εννοώ. Λες: Θέλω να είμαι πλούσιος. - Αυτό είναι τροφή κρέατος. Πόσο πλούσιος θέλεις να είσαι; - Να έχω τουλάχιστον ένα εκατομμύριο. - Άλλος λεει ότι δεν θέλει τόσο, είναι ικανοποιημένος και με μερικές χιλιάδες λέβα. Κατά την γνώμη μου, όσο είναι επικίνδυνο είναι να έχεις ένα εκατομμύριο, τόσο επικίνδυνο είναι να έχεις κι ένα λιοντάρι. Σαν έχεις ένα λέβα, δεν μπορείς να φας μ' αυτό, κι εσύ θα μείνεις νηστικός και θ' αγριέψεις, θα είσαι έτοιμος να φας κάποιον. Τι σου χρειάζεται ουσιαστικά; Μόνο ψωμί. Αυτή είναι μέθοδος αυτοεκπαίδευσης. Έτσι εκπαιδεύομαι εγώ. Σαν αναρωτηθώ τι μου χρειάζεται, απαντώ: Σου χρειάζεται μόνο μία φλούδα ψωμιού. Άλλη φορά πάλι, λεω: Σου χρειάζεται μόνον ένα σπυρί σταριού, για να το φυτέψεις στη γη και να το βλέπεις πώς μεγαλώνει. Φύτεψε έναν κόκκο και κοίταξε μετά από πέντε έξη χρόνια πώς θα πολλαπλασιαστεί. Αυτό θα είναι σε θέση να τακτοποιήσει όλες τις δουλειές σου που έχουν μπερδευτεί.

Γιατί δεν τα καταφέρνουν οι τωρινοί οι άνθρωποι; - Γιατί δεν εκτελούν τις υποσχέσεις τους. Πόσες υποσχέσεις έχουν δοθεί! Έχετε υποσχεθεί ότι θα υπηρετείτε το Θεό. Και μέχρι σήμερα, υπάρχουν χρυσές επιγραφές που λένε ότι θα υπηρετείτε το Θεό, όμως δεν έχετε εκπληρώσει τις υποσχέσεις σας. Τρομερός πλούτος κρύβεται μέσα σ' αυτές τις επιγραφές. Αυτές είναι από καθαρό χρυσάφι. Γιατί δεν έχετε εκτελέσει τις υποσχέσεις σας; Όπως βλέπω, μερικοί προσπάθησαν, άλλοι αποκοιμήθηκαν. Εν τέλει, όλοι ξέχασαν την υπόσχεση τους. Σε σχέση μ' αυτό, εγώ είμαι οικονόμος, πουθενά δεν βάζω επιγραφή. Αν θέλω να βάλω επιγραφή, θα είναι με τόσο μικρά γράμματα, που και με μικροσκόπιο δεν θα μπορέσετε να την διαβάσετε. Θα πείτε ότι είμαι τσιγκούνης. Ό,τι και να πείτε, σας συμβουλεύω να λιώσετε τις χρυσές σας επιγραφές και να χρησιμοποιήσετε το χρυσάφι για άλλα πράγματα.

Ένας ευρωπαίος ηγεμόνας είχε ένα ιδιαίτερο ρολόι - σε κάθε αριθμό είχε έναν από τους δώδεκα αποστόλους, κατασκευασμένους από χρυσάφι. Σε κάθε ώρα που χτύπαγε το ρολόι, ο μηχανισμός του ήταν τέτοιος, που, με το χτύπημα της ώρας, ο αντίστοιχος απόστολος έβγαινε μπροστά και προσκυνούσε. Εκείνο τον καιρό, αυτός ο ηγεμόνας είχε ανακοινώσει πόλεμο με τον εχθρό του. Επειδή δεν είχε αρκετά χρήματα, διέταξε να λιώσουν το ρολόι και από τον χρυσό να βγουν νομίσματα. Από εκείνη τη στιγμή οι απόστολοι σταμάτησαν να προσκυνούν τους ανθρώπους. Σαν τον ρώτησαν πού είναι οι απόστολοι του, ο ηγεμόνας απάντησε: Τους έστειλα να κηρύξουν. Λεω: Στείλτε κι εσείς τους αποστόλους σας να κηρύξουν. Καμιά φορά κι εσείς έχετε χρησιμοποιήσει αυτόν τον τρόπο, όμως το έχετε ξεχάσει.

Να θυμάστε: Στο δρόμο, στον οποίο βαδίζει η τωρινή κουλτούρα, υπάρχουν πολλές πλάνες, από τις οποίες πρέπει να απελευθερωθείτε. Δεν είναι κακό που έχετε χρυσές επιγραφές. Εάν όλες σας οι δουλειές είχαν γίνει όπως οι επιγραφές, ο κόσμος θα είχε γίνει παράδεισος. Από τις μεγάλες επιγραφές εσείς περιμένετε μεγάλα αποτελέσματα. Εγώ πάλι λεω το αντίθετο: Από τις μικρές επιγραφές να περιμένετε μεγάλα αποτελέσματα. Εκτός αυτού, τα αποτελέσματα θα είναι στο τέλος. Να γιατί πρέπει να αρχίζετε από την αρχή με μικρές επιγραφές, για να πάρετε στο τέλος μεγάλα αποτελέσματα. Όταν κάνω καλό, αρχίζω με το πιο μικρό. Από καιρό σε καιρό ρίχνω κι από έναν κόκκο και βλέπω πώς μεγαλώνει αυτός. Έτσι κάνω και στην δουλειά μου. Σαν συναντήσω έναν άνθρωπο, αμέσως ψάχνω τρόπο για να δω τι να κάνω μ' αυτόν. Δεν είναι εύκολο να ζεις στην γη. Είναι σημαντικό το πώς θα δεις τον άνθρωπο, τι θα του πεις, πώς θα χαμογελάσεις. Αυτές είναι καταστάσεις, που πρέπει να τις λαμβάνουμε υπ' όψη.

Πριν από χρόνια, ήρθε σ' εμένα μία γυναίκα, η οποία παραπονιόταν για την κατάσταση της. Έκφρασε την δυσαρέσκεια της απ' αυτό και από εκείνο. Και τελικά βγήκε ότι είναι δυσαρεστημένη από όλα: Δεν ήθελε να ζει, δεν ήθελε να ακούσει ούτε για τον Κύριο, ούτε για οποιαδήποτε θρησκεία. Την άκουσα καλά, και μετά της είπα: Του χρόνου θα έχεις ένα όμορφο, πανέξυπνο παιδάκι. Μόλις το άκουσε αυτό, χάρηκε, χαμογέλασε, το πρόσωπο της έλαμψε κι έφυγε ικανοποιημένη. Δηλαδή δεν υπήρχε μέσα της καμία δυσαρέσκεια, που να σκιάζει ολόκληρη τη ζωή της.

Τώρα και σε σας λεω: Αυτή τη χρονιά όλοι θα έχετε ένα όμορφο πανέξυπνο παιδάκι. Μ' άλλα λόγια: Όλοι θα έχετε από μία ευλογία από τον Θεό. Αυτή θα σας χαροποιήσει, θα δώσει νόημα στη ζωή σας. Εάν σας έρθει μία δοκιμασία, μην ενοχλείστε. Είναι εξωτερικό περιτύλιγμα, μέσα της είναι κρυμμένη η Θεία ευλογία. Ο Θεός έχει διατηρήσει τα ωραία πράγματα για το τέλος. Για κάθε έναν από σας έχει καθοριστεί ειδικό αγαθό. Εσείς πρέπει να προσεύχεστε, να είστε έτοιμοι να δεχθείτε αυτό το αγαθό και να το χρησιμοποιήσετε. Μην βιάζετε τις συνθήκες. Να ξέρετε ότι το αγαθό, το οποίο ποθεί η καρδιά σας και ο νους σας, θα σας δοθεί εν καιρώ. Ένα χρειάζεται γι' αυτό - άγρυπνη συνειδητότητά. Μην ανησυχείτε για τίποτε. Είσαι μαθητής, ολόκληρη νύχτα δεν κοιμάσαι, ανησυχείς που την άλλη μέρα ο διδάσκαλος θα σε σηκώσει στο μάθημα και θα σε απορρίψει. Να θυμάσαι: Η αγάπη ποτέ δεν απορρίπτει. Αυτή φέρει όλες τις ευλογίες. Η αγάπη ψάχνει έτοιμες, ανοιχτές καρδιές για να υπηρετούν. Αυτή απαιτεί από τον άνθρωπο να παραδώσει εκείνο, το οποίο έλαβε.

Η νέα εκπαίδευση είναι αναγκαία για την ανθρωπότητα. -Τι είναι η εκπαίδευση; - Ο καπετάνιος του πλοίου ή ο μηχανοδηγός του τραίνου. Και ο ένας και ο άλλος ρυθμίζουν την κίνηση. Αυτοί δείχνουν το δρόμο στους ανθρώπους - προς τα πού να βαδίζουν. Η καρδιά πάλι σπρώχνει την ανθρώπινη ζωή σε καθορισμένο σκοπό - να μαθαίνει να υπηρετεί. Μπροστά μας είναι οι άγγελοι, οι οποίοι μας διδάσκουν να υπηρετούμε. Αυτοί υπηρετούν, κι εμείς μαθαίνουμε απ' αυτούς. Να μαθαίνετε από τους αγγέλους και να υπηρετείτε τον Θεό με όλη σας την καρδιά. Κι από εσάς πάλι θα μαθαίνουν τα ζώα. Και ό,τι λάθος βρείτε στον εαυτό σας, διορθώστε το. Αυτό κρύβει την προέλευση του στο μακρινό παρελθόν, όπου η καρδιά σας μάθαινε να υπηρετεί. - Γιατί να μαθαίνουμε από τους αγγέλους; - Γιατί αυτοί καταλαβαίνουν τα πράγματα πιο καλά από μας. Αυτοί έχουν τελειώσει εδώ και καιρό την επιστήμη της υπηρεσίας. Όμως δεν έχουν δικαίωμα ν' ασχολούνται με την ανθρώπινη καρδιά. Αυτό είναι κτήμα μόνο του Θεού. Γι' αυτό έχει ειπωθεί: "Γιε μου, δώσε μου την καρδιά σου"! Στους αγγέλους έχει δοθεί ν' ασχολούνται με τον ανθρώπινο νου, κι όχι με την ανθρώπινη καρδιά. Αυτοί ψιθυρίζουν στο νου: Άκουσε τι σον λεει η καρδιά σου. - Δηλαδή, την καρδιά σας θα δώσετε στον Κύριο, και τον νου σας στους αγγέλους. Ο νους σας είναι αντικείμενο διδασκαλίας για τους αγγέλους. Ακούτε τι σας μαθαίνουν οι άγγελοι. Αυτοί ξέρουν πώς να διορθώνουν τα λάθη σας. Το να διορθώνεις ένα λάθος, αυτό είναι λεπτή δουλειά, που είναι προσβάσιμη μόνο για τους αγγέλους. Να υπηρετείτε με την καρδιά σας! Να μαθαίνετε με τον νου σας. Να ακολουθείτε τον δρόμο των αγγέλων, για να διορθώνετε τα λάθη σας. Τώρα είναι καιρός να σπείρετε το νέο σπόρο. Η μάθηση είναι σπορά. Μία μέρα, σαν μάθεις να σπέρνεις, θα υπηρετείς, δηλαδή θα θερίζεις τους καλούς καρπούς. Σαν σπέρνετε, να προσπαθείτε ο σπόρος να είναι καλός, και, σαν θερίζετε, πάλι να ελέγχετε. Μην βιάζεστε ξαφνικά να θερίζετε.

Υπηρεσία και μαθητεία - δύο πράγματα που πρέπει να μείνουν βαθιά μέσα σας. Βαδίζετε στο δρόμο της μαθητείας και της υπηρεσίας. Όσο λίγα αποκτήματα και να έχετε, να ευχαριστείτε γι' αυτά.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης δύναμης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης πίστης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης αγάπης.

18. Πρωινή ομιλία που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 30 Ιανουαρίου 1938, Σόφια - Ίζγκρεβ.

 

Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto

About    Search Help