Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto
search help
search in titles only
  FontSize-- FontSize++  

 Χαρούμενοι και γελαστοί

Στοχασμός

Θα διαβάσω το 2ο κεφάλαιο από την προς τους Εφεσίους Επιστολή.

Σ' αυτό το κεφάλαιο, ο Απόστολος Παύλος αναφέρεται σ' ένα φιλοσοφικό ερώτημα. Σ' αυτό υπάρχει μεγάλη σχολαστικότητα, γι' αυτό είναι δύσκολο να κατανοηθεί.

"Κατά χάριν είσθε σεσωσμένοι" (στ. 5)

"Τώρα όμως δια του Ιησού Χριστού σεις οι ποτέ όντες μακράν εγείνετε πλησίον δια του αίματος του Χριστού." (στ. 13)

Προκύπτει το ερώτημα ποιος είναι σωμένος και ποιος δεν είναι. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται χρόνια πάνω στο θέμα της σωτηρίας με τη Χάρη και το Αίμα του Χριστού και πεθαίνουν, χωρίς να το λύσουν.

Ο Χριστός είπε: Αν δεν τρωτέ και δεν πίνετε το αίμα μου, δεν έχετε ζωή μέσα σας. Με το "σώμα και αίμα του Χριστού" εννοείται ο Λόγος Του. Η σωτηρία πάλι υπονοεί μία φάση από την ανθρώπινη ζωή. Κάποιοι σταματούν σ' αυτή τη φάση, και θεωρούν ότι έχουν σωθεί. Συνήθως οι πλούσιοι νομίζουν ότι έχουν σωθεί. - Γιατί; - Επειδή είναι εξασφαλισμένοι. Λένε: Εμείς είμαστε εξασφαλισμένοι από την πείνα, δεν υπάρχει λόγος να μαθητεύσουμε. Ας σκεφτούν οι πτωχοί. Και πράγματι, αν ψάχνετε έναν άνθρωπο τεμπέλη, θα τον βρείτε μεταξύ των πλουσίων. Οι πτωχοί, από την μεριά τους, παραπονιούνται για την ζωή τους, γιατί συνέχεια μαθαίνουν. Λένε ότι έχουν βαρεθεί να μαθητεύουν και να τους κόβουν στα διαγωνίσματα. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να σπουδάζει με σκοπό να επιβιώνει. Η γνώση είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ανάπτυξη και όχι για την διαβίωση.

Οι τωρινοί θρησκευόμενοι περνούν για Χριστιανοί, όμως έ-χουν ξεχάσει πολλά πράγματα, που έχουν ειπωθεί από τον Χριστό. Κανένας μέχρι σήμερα δεν θυμάται κάτι από τα ξεχασμένα λόγια, που ειπώθηκαν από τον Χριστό πριν από 2000 χρόνια. Για παράδειγμα, γνωρίζετε πώς πρέπει ο άνθρωπος να πάει στον Κύριο, και πώς να επιστρέψει; Είναι εύκολο να πεις ότι θα πάς στον Κύριο, αλλά πώς θα πάς; - θα πάω και θα μιλήσω μαζί Του. - Με ποια διάθεση θα πάς και τι θα του πεις; Κάθε ένας έχει κάποια ιδέα που τον απασχολεί και νομίζει ότι, σαν πάει στον θεό, θα την λύσει. Έχετε πάει στον θεό; Δεν αμφισβητώ αυτό το θέμα, όμως θυμάστε πώς πήγατε στον Θεό και πώς επιστρέψατε; Ότι έχετε πάει στο σχολείο, ότι ο δάσκαλος σας δίδαξε - δεν το αρνούμαι, όμως τι μάθατε, τι πήρατε μαζί σας; Ότι έχετε πάρει κάτι, αυτό δεν το αρνούμαι, όμως το απόκτημα μπορεί να είναι μηχανικό. Τέτοιο απόκτημα εύκολα χάνεται. Είναι σαν να ψεκάσεις σήμερα με άρωμα τριαντάφυλλο, μενεξέ ή άλλο άρωμα και την άλλη μέρα να χάσεις αυτήν την ευωδιά. Μαζί μ' αυτό χάνεις και τη χαρά σου. Πολύ φυσικό, αυτό το απόκτημα είναι μηχανικό, όχι οργανικό.

Τι είναι η θρησκεία; - Ο δρόμος προς την αγάπη. Όταν λέγεται "Ο Θεός είναι αγάπη", αυτό υπονοεί ότι η ζωή αποκτάται μόνο στον δρόμο της αγάπης. Μέσω της ζωής θα έλθουμε στο φως. Δηλαδή, χωρίς το φως ζωή δεν υπάρχει. Το φως πάλι δεν μπορεί να εννοηθεί χωρίς τη γνώση. Στα Βουλγάρικα, η λέξη "ζιβότ" (=ζωή) είναι αρσενικού γένους. Η ίδια λέξη σ' άλλες γλώσσες είναι άλλου γένους. Για παράδειγμα, στα Γαλλικά είναι θηλυκού γένους. Κάθε λέξη στη γλώσσα της, έχει καθορισμένο γένος. Οι λέξεις "αλήθεια", "ελευθερία", στα Βουλγάρικα είναι θηλυκού γένους. Λέμε ότι η αλήθεια γεννά την ελευθερία. Υπ' αυτή την έννοια, η ελευθερία είναι κόρη της αλήθειας. Η γνώση, που έχει γεννηθεί από το φως, είναι ουδετέρου γένους. Είναι αγόρι. Η αγάπη γεννά την ζωή. Η λέξη "ζωή" είναι αρσενικού γένους. Είναι γιος της αγάπης. Σας φαίνεται περίεργο γιατί πρέπει να ασχολούμαστε μ' αυτά τα πράγματα. Δεν μπορεί να μην ασχολείσθε. Είναι η βάση, πάνω στην οποία τοποθετείται η γνώση. Το να μαθαίνετε το αλφάβητο, αυτό δεν είναι στοιχειώδης γνώση; Παρ' όλ' αυτά, από τον διαφορετικό συνδυασμό αυτών των γραμμάτων σχηματίζεται η ανθρώπινη ομιλία. Σ' αυτή χρησιμοποιούνται και τα μέρη του λόγου - ρήμα, ουσιαστικό, επίθετο, επίρρημα, κλπ. Επίσης χρησιμοποιούνται και τα σημεία στίξεως - τελεία, κόμμα, αποσιωπητικά, άνω και κάτω τελεία, ερωτηματικό, θαυμαστικό, - κλπ. Οι άνθρωποι δεν φιλονικούν πάνω στα μέρη του λόγου και στα σύμβολα, αλλά πάνω στην θέση τους - πού να τοποθετηθούν. Αν ο μαθητής δεν ξέρει τις θέσεις των λέξεων και των σημείων της στίξεως, μπορεί να κοπεί στο διαγώνισμα.

Ένας εύελπις από τη σχολή Αξιωματικών έπρεπε να γράψει ένα δεδομένο θέμα από τον καθηγητή της Βουλγάρικης γλώσσας και να το παραδώσει. Επειδή δεν ήξερε να χρησιμοποιεί τα ερωτηματικά, τα έγραψε στο τέλος του θέματος με τη σημείωση: Διατάζω το κάθε ένα από σας να πάει στη θέση του! - Θα πείτε ότι αυτός ο μαθητής ενήργησε σαν αξιωματικός. Κατά την γνώμη σας, μόνον οι στρατιώτες διατάζουν. Εγώ βλέπω ότι και οι θρησκευόμενοι διατάζουν τις τελείες και τα κόμματα, αλλά αυτά δεν κινούνται από τη θέση τους. Έχω ακούσει τους θρησκευόμενους να λένε ότι με την προσευχή όλα γίνονται. Και η μεγαλύτερη δυστυχία παραμερίζει μπροστά στην προσευχή. Έτσι κήρυσσε ένας γνωστός μας και πρώτος έβαλε σ' εφαρμογή αυτή τη φόρμουλα. Μία μέρα, περνώντας από το χωριό του, του βγήκε μπροστά ένας ταύρος και άρχισε να μουγκρίζει, Αυτός απευθύνθηκε στον ταύρο με τις λέξεις: Στο Όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού, σε διατάζω να βγεις από τον δρόμο μου! Ο ταύρος συνέχισε να τρέχει προς αυτόν, και δεν παραμέρισε μπροστά στον εξορκισμό. Ο αδελφός άρχισε να προσεύχεται, αλλά η προσευχή δεν βοήθησε. Τελικά είπε: Θα εφαρμόσω άλλη μέθοδο. Κάπου κοντά είδε μία αχλαδιά. Έτρεξε κι ανέβηκε στην αχλαδιά, από όπου φώναξε στον ταύρο: Άντε, αν μπορείς, ανέβα πάνω. Ο ταύρος κοίταξε πάνω, μούγκρισε ακόμη μία φορά, σαν να ήθελε να πει: Έτσι, αφού ανέβηκες πάνω, δεν μπορώ ν' αγωνιστώ μαζί σου, όμως κι εσύ κάτω δεν μπορείς να τα βάλεις μαζί μου.

Λεω: Να τα βάλεις με τη ζωή, αυτό είναι τέχνη, είναι μεγάλη επιστήμη. Ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει τον εαυτό του, αλλά δεν τον γνωρίζει. Εσείς ακόμη και το σώμα σας δεν γνωρίζετε. Λες: Βαριέμαι, δεν ξέρω τι να κάνω. Πολύ φυσικά, εσύ ζεις μονότονη ζωή. Σηκώνεσαι το πρωί, πλένεσαι, χτενίζεσαι, ντύνεσαι, κολατσίζεις και πάς στη δουλειά. Επιστρέφεις το μεσημέρι, τρως, ξεκουράζεσαι λίγο και πάλι πάς στη δουλειά. Το απόγευμα έρχεσαι από τη δουλειά, δειπνείς, γράφεις ένα γράμμα ή διαβάζεις κάτι, βγαίνεις με τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου βόλτα. Επιστρέφεις, ξαπλώνεις να κοιμηθείς και το πρωί επαναλαμβάνεις το ίδιο που έκανες και τη προηγούμενη μέρα. Πώς να μη βαριέσαι; Όμως δεν γνωρίζετε πόσο πλούσιο είναι το εργοστάσιο, στο οποίο ζείτε. Έχει καταμετρηθεί ότι περίπου 300 δισεκατομμύρια ψυχούλες αποτελούν το ανθρώπινο σώμα. Αυτά τα 300 δισεκατομμύρια κύτταρα, που ονομάζονται ψυχούλες, συμμετέχουν στην ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου. Αυτές του φέρνουν όλα τα αγαθά. Αν επιθυμείς να κινηθείς, αμέσως τα κύτταρα της κίνησης δέχονται αυτή τη διαταγή κι ευθύς τρέχουν να βοηθήσουν. Χωρίς αυτά, δεν θα μπορούσες να κουνηθείς από τη θέση σου. Θέλεις να διαβάσεις. Αμέσως τα κύτταρα του εγκεφάλου οργανώνονται και σε βοηθούν να διαβάσεις. Τα κύτταρα της μνήμης οργανώνονται και σε βοηθούν να θυμηθείς αυτό που διάβασες. Αν δεν σε βοηθήσουν, θα διαβάζεις, θα διαβάζεις, όμως όλα μέσα σου θα είναι ανακατεμένα.

Πόσοι χριστιανοί απαγγέλλουν τους στίχους του Ευαγγελίου, αλλά, αντί να ρίχνουν φως στον νου των ανθρώπων, τους μπερδεύουν περισσότερο. Αυτοί μοιάζουν με εκείνο τον ιερέα, που εξηγούσε πώς μπόρεσε ο Χριστός να ταίσει με 5 ψωμιά και 5 ψάρια μερικές χιλιάδες λαού. Για να πείσει τους ακροατές του ότι αυτό το γεγονός είναι πιθανό, απευθύνθηκε προς αυτούς με τα λόγια: Αδελφοί χριστιανοί, τα 5 ψωμιά με τα οποία ο Χριστός τάισε το λαό, δεν ήταν μικρά σαν τα δικά σας, αλλά πολύ μεγάλα, σαν βουνά. Ένας τσοπάνος, που άκουσε την ερμηνεία του ιερωμένου, έμεινε άφωνος. Ο ιερέας τον ρώτησε: Τι σου φαίνεται περίεργο; - Ότι τα ψωμιά ήταν σαν βουνά, είναι πιθανό, όμως απορώ πώς ήταν ο φούρνος που μπήκαν τα ψωμιά. Και με ποιο εργαλείο έβαλαν και έβγαλαν τα ψωμιά από το φούρνο!

Κάνετε προσπάθειες για να αυτοθεραπεύεστε, για να βοηθάτε οι ίδιοι τον εαυτό σας. Λετε ότι έχετε δυνατή πίστη. Έχετε πίστη, όμως σαν αρρωστήσετε από ρευματισμούς ή από άλλη αρρώστια, αμέσως τρέχετε στους γιατρούς. Δεν έχω τίποτε εναντίον των γιατρών, όμως γιατί δεν εφαρμόζετε τη πίστη κατά τη θεραπεία; Παραπονιέστε για πονοκεφάλους, για συνάχι και για ό,τι άλλο, όμως κανένας δεν εφαρμόζει τη πίστη του -να δοκιμάσει τα λόγια μου, ότι πράγματι η πίστη θεραπεύει. Η πίστη είναι ομαδικός νόμος. Μόνος του ο άνθρωπος δεν μπορεί να θεραπεύσει, όμως αν μαζευτούν μερικά άτομα, μπορούν να θεραπεύσουν. Η πίστη απορρίπτει κάθε αμφιβολία. Γιατί να αμφιβάλλεις ότι μπορείς να γίνεις μορφωμένος; Θα πιστεύεις ότι μπορείς να γίνεις μορφωμένος και θα σπουδάσεις. Η πίστη έχει σχέση με τη γνώση. Μόνο μέσω της πίστης μπορούμε να βοηθηθούμε, να φθάσουμε στην θετική γνώση. Πιστεύεις ότι κάτι θα γίνει, όμως, αν δεν γίνει, αμφιταλαντεύεσαι. Παρακαλείς και πιστεύεις ότι θα απαντηθεί η προσευχή σου. Αν δεν πάρεις απάντηση, αμφιταλαντεύεσαι. Το εμπόδιο είναι μέσα σου. Είσαι άρρωστος, όμως, σαν υγιής, αγαπούσες τα κοτόπουλα, τις τυρόπιτες. Νομίζεις ότι, αν φας και τώρα κοτόπουλα και τυρόπιτες, θα γιατρευτείς; Προσωρινά θα περιορίσεις το φαγητό. Αν κρατάς αυτόν τον νόμο, θα γιατρευτείς. Έχεις μαλώσει με τον γείτονα σου. Αν συμφιλιωθείς μαζί του, θα γιατρευτείς. Είσαι δυσάρεστημένος. Αν τακτοποιήσεις τη δυσαρέσκειά σου, θα γιατρευτείς. Σαν κρατάς αυτούς τους νόμους, θα γιατρευτείς. Να πώς λειτουργεί η φύση. Δεν μπορείς να ζεις όπως θέλεις και να πιστεύεις ότι θα γιατρευτείς. Πόσοι άνθρωποι δεν ήλθαν σ' εμένα, δυσαρεστημένοι, απογοητευμένοι από τη ζωή, άπιστοι, έχουν χάσει τη πίστη τους απ' αυτά που σκέπτονται, στο ότι δηλαδή η πίστη θα τους βοηθήσει με μαγικό τρόπο. Είμαι υπαίτιος εγώ για τη θέση τους; Κάποιος είναι δυσαρεστημένος από τη γυναίκα του, δεν μπορεί να την αντέξει. Ποιος τον έβαλε να παντρευτεί; Ποιος την έβαλε στη πλάτη του για να την κουβαλάει; Γιατί δεν άφησε άλλον, που έχει γερή πλάτη, για να την κουβαλάει; Όπως και να είναι, πολλοί έχουν περάσει από τον γάμο και παρ' όλα αυτά δεν έχει λυθεί το θέμα. Στα Βουλγάρικα, η λέξη "γυναίκα" "ΖΕΝΑ" έχει δύο σημασίες. Η μία δηλώνει άνθρωπο θηλυκού γένους - γυναίκα. Η δεύτερη σημαίνει την συγκομιδή του σταριού - "ΖΕΝΑ". Οι δύο λέξεις διαφέρουν μόνο ως προς τον τονισμό.

Κι έτσι, κάθε τι έχει νόημα, όταν εξηγηθεί. Αλλιώς τα πράγματα μένουν ακατανόητα. Για παράδειγμα κάποιοι θρησκευόμενοι λένε ότι ετοιμάζονται για έναν κόσμο, όπου ζουν οι τέλειοι αδελφοί τους. Ποιος είναι αυτός ο κόσμος, και αυτοί δεν ξέρουν. Ποιοι είναι αυτοί οι αδελφοί, κι αυτό δεν το γνωρίζουν. Αυτό δείχνει ότι δεν έχουν ξεκάθαρη αντίληψη για εκείνον τον κόσμο. - Θέλουμε να πάμε σ' εκείνον τον κόσμο, να δούμε τον Χριστό. - Μπορείτε να τον δείτε, αλλά ξέρετε τι απαιτείται από σάς; Εκείνος ο κόσμος είναι μέρος μαθητείας. Όποιος πάει εκεί, πρέπει να μαθητεύσει. Εκεί θα είστε επισκέπτες μόνον για τρεις μέρες. Μετά θα σας βάλουν σε δοκιμασία - να δουν τι φέρνετε από τη Γη. Είστε έτοιμοι να εμφανισθείτε στη δοκιμασία; Η πρώτη δοκιμασία θα είναι πάνω στην αγάπη - να δουν πώς την έχετε κατανοήσει. Η δεύτερη θέση θα είναι πάνω στις αρετές - να δουν πώς τις έχετε εφαρμόσει. Η τρίτη θέση θα είναι πάνω στη δικαιοσύνη. Θα απαγγέλλετε τον στίχο: "Κατά χάριν έχουμε σωθεί". Θέλετε να πείτε ότι ο Χριστός πέρασε την δοκιμασία πάνω σ' αυτά τα θέματα, δεν υπάρχει λόγος να σας βάζουν την ίδια δοκιμασία. Πλανάστε. Και οι μαθητές νομίζουν ότι, σαν αντιγράφουν το μάθημα από το βιβλίο, τα ξέρουν όλα. Όμως οι καθηγητές δεν δέχονται τέτοιες γνώσεις. Αυτό δεν γίνεται δεκτό στον άλλο κόσμο. Εσύ ο ίδιος θ' αναπτύξεις το θέμα σου, και μάλιστα έτσι, που κάθε λέξη να είναι στη θέση της, να μην έχει διπλή σημασία. Μόνο μία λέξη να μην έχεις βάλει στην θέση της, αμέσως θα σε διώξουν από τον Παράδεισο. Θα σε στείλουν στη Γη να μάθεις εκ νέου, να εμβαθύνεις την έννοια κάθε λέξης.

Έχει ειπωθεί: Κατά χάριν έχουμε σωθεί. - Το να σωθείς κατά χάριν είναι κάτι, το να ζεις στον ουρανό σαν πολίτης, είναι κάτι άλλο. Να απαιτείς κάτι έτοιμο, δεν επιτρέπεται. Να παρακαλάς, κι αυτό δεν επιτρέπεται. Να χρησιμοποιείς καλλυντικά στο πρόσωπο σου, κι αυτό δεν επιτρέπεται. Να τρως υπερβολικά, δεν επιτρέπεται. Να φτύνεις στη Γη, δεν επιτρέπεται. Να περπατάς άπλυτος, αχτένιστος, ξυπόλυτος και γυμνός, δεν επιτρέπεται. Μ' άλλα λόγια, πολλά πράγματα δεν επιτρέπονται σ' εκείνον τον κόσμο. Δεν επιτρέπεται να ψάχνεις τα λάθη των ανθρώπων και ν' ασχολείσαι μ' αυτά. Αν θέλεις ν' ασχολείσαι με λάθη, θα σου δείξουν μια ταινία, που θα ξετυλιχθεί μπροστά σου. Εκεί θα βρεις όσα λάθη θέλεις. θα σου πουν: Να, κάνε κριτική όση θέλεις. Μετά θα σου δείξουν την δική σου ταινία, για να δώσεις ο ίδιος τη γνώμη σου, να δεις πώς έζησες και τι λάθη έχεις κάνει. Όσο είστε σ' εκείνον τον κόσμο, θα βλέπετε όχι μόνο μια ταινία, αλλά κάμποσες ταινίες της ζωής σας. Όλος ο ουρανός θα σας πει: Αφού θέλεις να κάνεις κριτική και να ψάχνεις για λάθη - να, βλέπε τη ζωή σου και δώσε τη γνώμη σου. Εσύ θα φρίξεις και θα πεις: Είναι δυνατόν να έχω κάνει τέτοια πράγματα; - Είναι δυνατόν. Ο θεός είναι αγάπη. Αυτό πράγματι δείχνει ότι Αυτός δίνει ελευθερία στους ανθρώπους, για να ζουν όπως το εννοούν. Ο Θεός κανέναν δεν κρίνει. Λεει στον άνθρωπο: Εσύ ακόμη δεν έχεις μάθει τι είναι η αγάπη.

Στην παραβολή για τον πλούσιο και τον φτωχό Λάζαρο, ο Χριστός δίνει τα αποτελέσματα από τη καλή και τη κακή ζωή. Μόλις έφυγε για τον άλλο κόσμο, ο πλούσιος άρχισε κι εκεί να κριτικάρει. Αμέσως του δείχνουν την ταινία της ζωής του, να κοιτάξει και να κριτικάρει. Εκεί είδε τον Αβραάμ, τον πτωχό Λάζαρο και τον εαυτό του. Ο άνθρωπος μένει με την αμαρτία, μέχρι να αυξηθούν οι δονήσεις του οργανισμού του. Η αμαρτία - αυτή είναι η θάλασσα στον κόσμο, όπου θα σε μεταφέρουν τα κύματα, μέχρι να μάθεις να κολυμπάς. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πνιγείς. - Πώς μπορεί να γλιτώσει ο άνθρωπος; -Σαν γίνει πουλί. Έτσι αυτός θα είναι ανεξάρτητος από τις κατώτερες δονήσεις, από τα κύματα της τρικυμίας. Ο νους και η καρδιά του πρέπει μόνο να είναι ελεύθεροι από τις κατώτερες δονήσεις. Μερικοί νομίζουν ότι είναι εξαιρέσεις, ότι δεν έχουν λάθη. Αυτό είναι πλάνη. Ακόμη και οι Άγιοι, οι οποίοι φεύγουν για τον άλλο κόσμο, βρίσκονται σε μία κρίση στη ζωή. Όσοι νόμιζαν ότι είναι τέλειοι, όταν βρεθούν στον άλλο κόσμο, μπροστά στην ταινία της δικής τους περασμένης ζωής, αμέσως απογοητεύονται. Είναι κάτι απωθητικό η αμαρτία. Όταν πέσει ο άνθρωπος στην ύλη της αμαρτίας, πρέπει να περάσει πολύς καιρός μέχρι να καθαρισθεί. Δεν είναι εύκολο ν' απελευθερωθείς από την ακάθαρτη σκέψη, από το ακάθαρτο συναίσθημα, από την ακάθαρτη ενέργεια.

Σας μιλώ γι' αυτό το θέμα, γιατί θα σκοντάψετε σ' αυτό. Να ξέρετε ότι όλες οι αρρώστιες οφείλονται στην αφύσικη ζωή, στην οποία συχνά πέφτετε. Σαν σας μιλώ, σας δίνω θάρρος, όμως με ενθάρρυνση η δουλειά δεν γίνεται. Πολύ απλά. Όσο και να είσαι ικανός, αν δεν διδαχθείς, τίποτε δεν θα κάνεις. Είσαι ικανός, και δεν διδάσκεσαι. Είσαι καλός, αλλά δεν δείχνεις τη καλοσύνη σου. Δεν είναι αρκετό να είστε μόνο καλοί και ικανοί, αλλά, σαν ήλθατε στη Γη, κατά πόσο εκτελείτε τη Θεία Βούληση; Εγώ καθοδηγούμαι από τον εξής νόμο: Σαν βγαίνω από τον Κύριο, ο οποίος χαίρεται, κι εγώ πηγαίνω να δουλέψω γι' αυτόν με χαρά. Εγώ φέρω την Θεία Χαρά μέσα μου. Αν δεν είμαι χαρούμενος, δεν έχω βγει από τον Κύριο. Αφού φέρω τη χαρά μέσα μου, έχω βγει από τον Κύριο. Τότε η δουλειά μου ευλογείται. Όπου πάω, παντού φέρω την Θεία Χαρά στην ψυχή μου. Σαν επιστρέφω στον Κύριο, πρέπει να μεταφέρω την χαρά στους ανθρώπους. Αν επιστρέφω από την δουλειά και δεν φέρω την χαρά στους ανθρώπους, δεν μπορώ να πάω στον Θεό. Δηλαδή, καθώς ο Θεός χαίρεται, κι εμείς χαιρόμαστε. Η χαρά και το γέλιο πρέπει να συναντιόνται. Ο Θεός θέλει να μεταφέρει παντού τη χαρά Του, δηλαδή οι άνθρωποι να χαίρονται. Η αγάπη ικανοποιεί τους ανθρώπους, και το καλό τους χαροποιεί. - Τι είναι για μένα η αγάπη, το καλό; - Στην αγάπη χαίρεσαι και στο καλό θα ευχαριστιέσαι. Με το καλό, θα επιστρέψεις στον Θεό. Αυτός είναι ο καρπός της ζωής σου. Όταν βγαίνετε από τον Θεό για να κηρύξετε, εγώ χαίρομαι. Αν θέλετε να πάτε στον Θεό, πηγαίνετε με αγάπη! Επομένως, από τον Θεό θα βγείτε με αγάπη και χαμόγελο.

Συχνά μιλάτε για τον άλλο κόσμο, όσοι από εσάς είστε βέβαιοι ότι υπάρχει άλλος κόσμος. Αν πρέπει να σας πείσω σ' αυτό, δεν θα χρησιμοποιήσω λέξεις. Θα σας ανοίξω τα παράθυρα για να δείτε μέσα από εμένα τον άλλο κόσμο. Για να μπορεί να κοιτά κανείς τον άλλο κόσμο, κάθε ένας από σας πρέπει να είναι σαν παράθυρο - να κοιτάς μέσα του. Είναι αρκετό να αφαιρέσεις αυτή τη κουρτίνα και να κοιτάξεις. Λες ότι είσαι καλός άνθρωπος. Αν δεν μπορεί να κοιτάξει κάποιος μέσα από εσένα τον άλλο κόσμο, η αιτία είναι ότι το τζάμι σου είναι βρώμικο, πρέπει να πλυθεί. Αυτή η χρονιά έχει αρκετό νερό. Να πλύνετε τα τζάμια! Θα πείτε ότι είστε απασχολημένοι. Πράγματι, φροντίζετε για τέτοιες δουλειές για τις οποίες πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο μία ώρα από τον χρόνο σας. Για παράδειγμα, ανησυχείτε για το ψωμί, για τα ρούχα, τα παπούτσια, τα σπίτια σας, και για όλα αυτά είναι απαραίτητη μόνο μία ώρα. Γιατί χρησιμοποιείτε τις υπόλοιπες 23 ώρες; Τέσσερις -πέντε ώρες τις χρησιμοποιείτε για την φροντίδα του φαγητού, - τρεις φορές την ημέρα τρώτε. Τον υπόλοιπο χρόνο για το ντύσιμο και για το ένα και για το άλλο, και μόλις που μένει μισή ώρα για να διαβάσετε ή να σκεφθείτε για τον άλλο κόσμο. Λετε ότι, αν πάτε στον άλλο κόσμο, τότε θα σκεφθείτε γι' αυτόν. Κάποιος διάβασε την Βίβλο μία φορά και νομίζει ότι είναι αρκετό. - Και δέκα φορές να τη διαβάσει, δεν θα την καταλάβει. Κάθε τι είναι κατανοητό, όταν φυτευτεί και δώσει καρπούς. Να, και εγώ φυτεύω τον Λόγο που σας λεω. Από καιρό σε καιρό κοιτώ αν έχει μεγαλώσει κι αν έχει δώσει καρπούς. Πόσοι από σας έχετε γλάστρες για να φυτέψετε αυτό που ακούτε; -Για μας, είναι βασικό το αν έχουμε σωθεί. - Προ πολλού είστε σωσμένοι. Τώρα είστε στην εποχή, που απαιτείται από εσάς να μαθητεύετε. Να μη θυμώνεις για τίποτε, γιατί, όταν θυμώσεις, χάνεις τη Θεία Χαρά. Έχεις έλθει στη Γη για να διαδίδεις τη χαρά, κι όχι για να θυμώνεις. Λες: Ο Θεός είναι Αγάπη. - Δεν μπορείς να μεταφέρεις την αγάπη αν δεν έχεις την αγάπη μέσα σου. Πώς να κηρύττεις την αγάπη μόνο με λόγια και με τραγούδια; Πρέπει να είσαι χαρούμενος! Θα επιστρέψεις στον Κύριο με χαρά, όμως χαρά χωρίς το καλό δεν είναι χαρά! Αυτή βγαίνει από το καλό.

Σήμερα σας μιλώ για τη χαρά, για το γέλιο, όμως και χωρίς να σας μιλώ, εσείς θα τα μάθετε. Αν δεν σας μιλώ, θα τα μάθετε σε 1000 χρόνια, αν σας μιλώ, θα τα μάθετε σε 10 χρόνια. Λεω: Άντε να μικρύνω σ' αυτούς τους ανθρώπους τα 990 χρόνια, να περάσουν με λιγότερα έξοδα. - Υπάρχει ο εύκολος δρόμος. - Υπάρχει εύκολος δρόμος, όμως αυτός απαιτεί 1000 χρόνια. Θα σπουδάζεις χίλια χρόνια στο σχολείο, μέχρι να τελειώσεις. Θα μοιάζεις με εκείνον τον φοιτητή που τελείωσε το πανεπιστήμιο σε ηλικία 70 χρονών. Τον ονομάζουν "αιώνιο φοιτητή". Κι αυτό δεν είναι κακό, το βασικό είναι ότι τελείωσε. Όλοι εσείς ήσασταν τον καιρό του Χριστού, έχετε σπουδάσει 2000 χρόνια. Τι έχετε μάθει; Πολλά πράγματα έχετε μάθει: Ξέρετε να τραγουδάτε, να παίζετε, ξέρετε να ντύνεστε καλά και να κάνετε ωραία σπίτια, ξέρετε και πολλές γλώσσες. Πολλά πράγματα έχετε μάθει, όμως δεν ξέρετε τη γλώσσα του πλούτου και της φτώχειας. Σαν έλθει ο πλούτος, σας τυφλώνει. Σαν έλθει η φτώχεια, σας φοβίζει. Σαν δεν καταλαβαίνετε τον πλούτο και τη φτώχεια, κάνετε διάκριση μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, μεταξύ των μορφωμένων και των απλών. Αυτό ρίχνει σκιά πάνω στο πρόσωπο σας, εξ αιτίας Δε αυτού του γεγονότος καταστρέφετε τη χαρά και το γέλιο μέσα σας.

Κάντε μία προσπάθεια να δείτε τι σκιά ρίχνει το σώμα σας, όταν καθίσετε στον ήλιο. Σαν καθίσει ο άνθρωπος στη Γη, το σώμα του ρίχνει σκιά, η οποία δημιουργεί μία καμπύλη γραμμή. Σύμφωνα με αυτή εγώ καθορίζω τις σκέψεις και τα συναισθήματα που ανησυχούν τον άνθρωπο, ποια είναι η αναπνοή του. Αυτή η καμπύλη μία ανεβαίνει, μία κατεβαίνει. Όταν είναι ανήσυχος ο άνθρωπος, στο πρόσωπο του βλέπω μία ιδιαίτερη κίνηση, μία ιδιαίτερη σκιά. Αυτό δεν γίνεται με τη δική του θέληση. Στο πρόσωπο αποτυπώνεται και η μικρότερη ανησυχία. Όλα τα συναισθήματα, που ανησυχούν τον άνθρωπο, η λύπη, η πονηριά, αντανακλώνται στο πρόσωπο του. Και οι αρετές αντανακλώνται στο πρόσωπο του. Δηλαδή και οι θετικές και οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα στον άνθρωπο αλλάζουν τις γραμμές του προσώπου: Των φρυδιών, των ματιών, της μύτης, των χειλιών, στα μάγουλα, στα αυτιά. Πολλές γραμμές υπάρχουν στο πρόσωπο, που μόνο ο πεπειραμένος μπορεί να τις δει και να τις διαβάσει. Αυτές είναι κρυμμένες και ίσα που φαίνονται. Συ κοιτάς έναν άνθρωπο και λες: Δεν μου αρέσει αυτό το πρόσωπο. - Δεν καταλαβαίνεις τίποτε από την φυσιογνωμία, όμως εσωτερικά αισθάνεσαι ότι αυτός ο άνθρωπος κάτι άσχημο κουβαλάει μέσα του. Ο άνδρας θέλει να συμφωνήσει μ' έναν έμπορο. Η γυναίκα του του λεει: Μη κάνεις σχέσεις μ' αυτόν τον άνθρωπο, κάτι δεν μου αρέσει. - Είναι καλός αυτός ο άνθρωπος. - Δεν μου αρέσει. - Τίποτε, εγώ θα δοκιμάσω. - Σαν συνδεθεί μ' αυτόν, βλέπει ότι η γυναίκα του είχε δίκιο. Δεν υπάρχει κρυφό ή φανερό στον κόσμο.

Η πρώτη δουλειά που σας απομένει, είναι να ελευθερωθείτε από τα καρφιά του παρελθόντος σας. Από τα καρφιά της μαύρης στοάς. Δεν είναι εύκολο να ελευθερωθεί ο άνθρωπος από το παρελθόν του, από τις παλιές συνήθειες. Είσαι αχόρταγος - προσπάθησε να μην είσαι αχόρταγος. Προσπάθησε να χαλιναγωγήσεις τη γλώσσα σου. Προσπάθησε να μη κάνεις κριτική. Εμείς είμαστε εναντίον της κριτικής. Μόνο ο αμαθής έχει το δικαίωμα να κάνει κριτική. Ρώτησαν τον Χριστό: "Τι θα πεις γι' αυτή τη γυναίκα, την οποία έπιασαν επ' αυτοφώρω να μοιχεύει; Ο Μωυσής λεει τέτοιες να τις σκοτώνουμε με λιθοβολισμό." Κι έσκυψε ο Χριστός και σκάλιζε τη Γη. Σαν συνέχισαν να τον ρωτούν, σήκωσε το κεφάλι Του και είπε: "Όποιος είναι αναμάρτητος, αυτός ας ρίξει πρώτος πέτρα εναντίον της". Δεν είναι εύκολο να είσαι αναμάρτητος. Ο Άγιος σκοτώνεται σαν σκουλήκι και προσπαθεί να απελευθερωθεί από το παρελθόν του. Ο Άγιος έχει πιο μεγάλα βάσανα και πειρασμούς από τον συνηθισμένο άνθρωπο. Ένας Άγιος-μοναχός ζούσε σ' ένα Ρωσικό μοναστήρι, όπου είχε αφιερωθεί στην πίστη του Χριστού. Μία αριστοκράτισσα, Ρωσίδα πριγκίπισσα, αποφάσισε να τον πειράξει. Κατάφερε με κάποιο τρόπο να μπει στο κελί του. Σαν κατάλαβε τις προθέσεις της, έβαλε το δάκτυλο του σ' ένα αναμμένο κερί και την παρατηρούσε ήρεμα. Παραξενεμένη απ' αυτό που είδε, αυτή έπεσε γονατιστή μπροστά του κι άρχισε να προσεύχεται. Από εκείνη τη στιγμή μέσα της έγινε επανάσταση - προσελκύστηκε στη θρησκευτική ζωή και στράφηκε στον Θεό. Πόσοι άνθρωποι σήμερα είναι έτοιμοι να βάλουν το δάκτυλο τους μέσα στο καυτό κερί και να αποφύγουν τον πειρασμό;

Έχει ειπωθεί: "Ο πειρασμός θα έλθει αναπόφευκτα". Κάθε άνθρωπος είναι εκτεθειμένος στον πειρασμό. Και κάθε αμαρτωλό συναίσθημα ή κάθε αμαρτωλή σκέψη θα περάσει μέσα μας και θα μας πειράξει. Ο πειρασμός εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Συχνά ο διάβολος κρύβεται κάτω από τον μανδύα της αγάπης, κάτω από τον μανδύα της σοφίας και της αλήθειας. Και πού δεν είναι αυτός! Αυτός φέρνει την αγάπη από μπροστά και το μίσος από πίσω, την γνώση από μπροστά και την αμάθεια από πίσω, την αλήθεια και την ελευθερία από μπροστά και το ψέμα και τη δέσμευση από πίσω. Αυτός πρώτα απ' όλα θα σας βγάλει μια τσάντα γεμάτη με κριθάρι, όπως ο αφέντης στο άλογο του για να το ταίσει, και, όταν το ταίσει, θα το καβαλήσει και θα του πει: Θα πας όπως σε διατάζω. Καταλαβαίνεις ότι κάτι σε πιέζει, σε βασανίζει, κάτι σου τρώει το στομάχι, ή σου πνίγει τα στήθη. Απορείς ποιος έχει μπει μέσα σου. Καταλαβαίνεις ότι κάτι ξένο υπάρχει μέσα σου, το οποίο ψιθυρίζει: Πιες ένα ποτήρι κρασί, θα σου περάσει ο πόνος. Το κρασάκι έχει δοθεί από τον Θεό. Φάε λιγάκι παραπάνω, πιες, πρέπει να ζήσεις. - Εύκολο είναι να φας λίγο παραπάνω, όμως τι θα κάνεις όταν έλθουν οι αρρώστιες; Πρέπει να τρως τόσο, ώστε να μην υποφέρεις. Απορώ σαν μου παραπονιούνται για στομαχική ανωμαλία. Και εμένα μου φέρνουν τυρόπιτα με τυρί και καθαρό βούτυρο και μου λένε: Είναι καλή η ποιότητα, για σένα έχει γίνει. Από ευγένεια, παίρνω τη τυρόπιτα, τρώγω λίγο και την αφήνω. Με μαθαίνουν το επάγγελμα μου. Άλλοι μου φέρνουν κεφτέδες από πατάτες και μου λένε: Είναι όμορφοι κεφτέδες, σαν από κρέας. Πάλι το παλιό επάγγελμα, παίρνω ένα κεφτεδάκι, το τρώγω και το δίνω στον διάβολο, ο οποίος με παρατηρεί. Του λεω, φάε αυτό το κεφτεδάκι να δεις πόσο ωραίο το έχει κάνει η αδελφή - με καθαρό βούτυρο. Αυτός το τρώει και λεει: Γιατί δεν έχει φέρει γάλα και βρασμένα δαμάσκηνα, αλλά κεφτέδες; - Αυτή ακολουθεί τη δική σου διδασκαλία. Το γάλα δεν είναι στο πνεύμα της δικής σου διδασκαλίας. Όπως την έμαθες, αυτό κάνει, εγώ την επαινώ, είναι καλή μαθήτρια. Μία μέρα, σαν έλθει σ' εμένα, πάλι θα είναι καλή μαθήτρια. Ο διάβολος ακούει και χαμογελά. Λετε: Ο διάβολος ήταν μέχρι τώρα ο δάσκαλος μας; - Δεν υπάρχει τίποτε κακό σ' αυτό;

Αν και σας μιλώ έτσι, θέλω να σας απελευθερώσω από τα βάσανα της ζωής. Θα βρεθείτε σε τέτοιες δυσκολίες, από τις οποίες δύσκολα θα ελευθερωθείτε. Κάνετε προσπάθειες ακόμη και σήμερα ν' αντιμετωπίσετε τα προβλήματα σας, τις δυσκολίες. Μια μέρα, παρατηρούσα πώς μερικά παιδιά έπαιζαν με μία χήνα. Είχαν περάσει σπόρους καλαμποκιού σε μία κλωστή και έδιναν στην χήνα να φαει. Χωρίς να προσέξει ότι οι σπόροι ήταν δεμένοι με τη κλωστή, η χήνα τους κατάπιε μαζί με την κλωστή, της οποίας η άκρη ήταν στα χέρια των παιδιών. Ήθελε να φύγει στην άκρη, αλλά δεν μπορούσε. Τα παιδιά κρατούσαν τη κλωστή. Μένει η χήνα σ' αυτή τη θέση και παραξενεύεται για το τι γίνεται. Πλησίασα τα παιδιά και τους είπα: Καλό αστείο έχετε βρει. Η χήνα κατάπιε το καλαμπόκι χωρίς να σας πληρώσει και εσείς της ζητάτε ευθύνες γι' αυτό. Για υπολογίστε πόσο κοστίζει το καλαμπόκι. Είμαι έτοιμος να πληρώσω γι' αυτό και για την χήνα, και να την απελευθερώσω. Αγόρασα από τα παιδιά την χήνα και την ελευθέρωσα. Συχνά κι εσείς καταπίνετε το καλαμπόκι του διαβόλου και, χωρίς να το θέλετε, υποτάσσεστε. Αυτός σας οδηγεί όπου θέλει. Πρέπει να βρεθεί κάποιος να πληρώσει για σας και να σας ελευθερώσει. Είναι αρκετό να καταπιείς ένα σπόρο από τον διάβολο, για να σε κρατά κοντά του.

Λετε: Είναι σκληρή η ζωή. - Είναι σκληρή για τους χαζούς. Αν ζείτε ορθά, δεν είναι σκληρή. Δεν θέλω να είστε τυφλοί, αλλά έξυπνοι. Να βλέπετε τα λάθη των ανθρώπων, όμως να μη τα κρίνετε. Μη νομίζετε ότι με την κριτική μπορούν να διορθωθούν τα λάθη. Μόνο εκείνος ο οποίος έχει διορθώσει τα δικά του λάθη, μπορεί να διορθώσει τα λάθη των ανθρώπων. Δεν μπορείς να διορθώσεις κάποιο λάθος στον άνθρωπο, αν δεν έχεις διορθώσει το λάθος μέσα σου. Πώς θα διορθώσεις το λάθος του γείτονα, αν εσύ κάνεις το ίδιο λάθος; Αν δεις ότι αυτός κάνει λάθη σαν εσένα, πες: Ο Θεός να τον ευλογεί! Αν ασχοληθείς με το να διορθώσεις ένα λάθος του αδελφού σου, το οποίο και εσύ κάνεις, αυτό σημαίνει ότι παίρνεις το μισό από το βάρος του. Γιατί φορτώνεσαι με ξένες αμαρτίες; Ο αόρατος κόσμος βάζει μεγάλα πρόστιμα σε κάθε έναν που επιβαρύνεται άδικα. Αν δεν μπορείς να χαλιναγωγήσεις την γλώσσα σου, ο νόμος θα σε πιάσει και θα σε δικάσει.

Ένας νέγρος στην Αμερική πλήρωσε ακριβά για μία απερίσκεπτη πράξη. Καθώς επέστρεφε σπίτι του, πέρασε από έναν σκοτεινό δρόμο. Συνάντησε μία λευκή αμερικανίδα, έπεσε πάνω της και τη φίλησε. Αυτή σιώπησε, όμως, σαν ήλθαν σ' ένα φανάρι και είδε ότι ήταν μαύρος, τον κατέδωσε στην αστυνομία. Του έβαλαν πρόστιμο 1000 δολάρια - το πλήρωσε πολύ ακριβά, όμως πήρε ένα μάθημα. Αν κάνεις σφάλμα, το πληρώνεις ακριβά. Σε σχέση μ' αυτό, η φύση είναι πολύ απαιτητική. Αν είσαι Άγιος ή αμαρτωλός- και οι δύο θα πληρώσετε. Σ' ένα μικρό σφάλμα ο άγιος θα πληρώσει ακριβότερα απ' όσο ο αμαρτωλός, ο πλούσιος θα πληρώσει περισσότερο απ' τον φτωχό. Εσείς απορείτε και αναρωτιέστε τι ζωή είναι αυτή, αν πληρώνετε και για το πιο μικρό λάθος. Η αγάπη είναι στις καλές πράξεις και όχι στα λάθη και στα εγκλήματα. Κάθε τι που έγινε χωρίς αγάπη, είναι έγκλημα. Κάθε τι που έγινε χωρίς σοφία, είναι έγκλημα Κάθε τι που έγινε χωρίς αγάπη προς την αλήθεια και την ελευθερία, είναι έγκλημα. Επομένως, αν εκτελείς την Θεία Θέληση, θα τρέξεις ν' αναζητήσεις για βοήθεια την αγάπη, τη σοφία, την αλήθεια. Ό,τι συμβουλή σου δώσουν, θα την ακολουθήσεις. Αυτές είναι το μέτρο στην ζωή. Ό,τι κάνεις χωρίς αγάπη, σοφία, αλήθεια, θα είναι λάθος.

Αυτή η χρονιά απαιτεί από εσάς να συμβουλεύεστε για κάθε τι την αγάπη, τη σοφία, την αλήθεια. Έτσι κάνω εγώ. Αν παραλείψω να ζητήσω συμβουλή απ' αυτές, πληρώνω ακριβά. Τα λάθη μου, εξάλλου, είναι τόσο μικρά, που εγώ δεν τα βλέπω. Στη Γη είναι αόρατα. Μόνο τα όντα του αόρατου κόσμου μπορούν να βρουν λάθος σ' εμένα, κι αμέσως μου το δείχνουν. Εγώ τα ευχαριστώ γι' αυτό κι αμέσως προσπαθώ να το διορθώσω. Δεν ρωτώ γιατί το έκανα. Μόλις συνειδητοποιήσω το λάθος μου, το διορθώνω. - Γιατί αμάρτησα; - Κι αυτό δεν το ψάχνω. Εγώ ή κάποιος άλλος - πάντα θα κάνει κάποιο λάθος. Το βασικό είναι να διορθώνεται πάντα το λάθος. Εγώ κρατώ πάντα τον εξής κανόνα: Αν κάνω κάποιο λάθος, κοιτάζω να το διορθώσω, να μη το κάνουν οι άλλοι. Και αντιστρόφως, σαν κάνω ένα καλό, θέλω να το κάνουν κι οι άλλοι το ίδιο. Και σας λεω: Διορθώστε τα λάθη σας, για να μη τα κάνουν οι άλλοι. Κάντε καλό, για να το κάνουν οι άλλοι. Μόνο μ' αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει πρόοδος στη ζωή.

Τώρα εσείς θα μου απαγγείλετε τους στίχους του Ευαγγελίου - τι είπε ο Χριστός, τι είπε ο Απόστολος Παύλος. Εγώ ξέρω τι είπε ο Χριστός - και τι είπε ο Απόστολος Παύλος. Αφού τον κτύπησαν 5 φορές με 39 βουρδουλιές, αυτός είπε: "Αδελφοί, με μεγάλα βάσανα θα μπούμε στην ουράνια βασιλεία". Έπρεπε να τον κτυπήσουν, για ν' αλλάξει κάποιες από τις πεποιθήσεις του. Δεν είναι εύκολο ν' αλλάξετε τις παλιές απόψεις. Σαν προχωρείτε σε νέο δρόμο, οι γέροι θα ξανανιώσουν και οι νέοι δεν θα γεράσουν. Οι χαζοί θα γίνουν ξύπνιοι, και οι έξυπνοι δεν θα χαζέψουν. Έτσι θα γίνει για εκείνους, που ακολουθούν την νέα διδασκαλία. Αυτοί θα χαρούν. Η χαρά δείχνει ότι έχετε βρει τον Κύριο, και το γέλιο δείχνει ότι γυρίζετε σ' Αυτόν. -Είναι δίκαιο αυτό; - Προσπάθησε ο ίδιος να γνωρίσεις ποιο είναι δίκαιο, δοκίμασε το. Στην γήινη ζωή, όμως, δεν υπάρχουν απόλυτα δίκαια πράγματα. Για παράδειγμα, το δίκαιο του πλούσιου δεν είναι δίκαιο για τον φτωχό. Ο πλούσιος μπορεί να παραγγείλει ένα πλούσιο γεύμα για 2000 Λέβα. Αυτός έχει δικαίωμα να ξοδεύει, γιατί είναι πλούσιος. Ο φτωχός, αν κάνει το ίδιο, θα καταστραφεί. Ο Άγιος μπορεί να επιτρέψει πράγματα που ο αμαρτωλός δεν μπορεί. Έχει δικαίωμα, γιατί είναι πλούσιος. Ο δυνατός μπορεί να μεταφέρει πολύ βάρος στη πλάτη του, έχει δικαίωμα. Ο αδύνατος δεν μπορεί να φέρει βάρος πάνω του, δεν έχει δύναμη. Καθένας πρέπει να συμμορφώνεται με τη δύναμη, με τον πλούτο, που διαθέτει. Πολλοί από τους αμαρτωλούς, μεταφέρουν μεγαλύτερο βάρος απ' όσο μπορούν. Άλλοι μεταφέρουν μεγάλο βάρος κι άλλοι μικρό. Πολλοί κριτικοί υπάρχουν στον κόσμο, αλλά ούτε ένας δεν μπορεί να πει στον άνθρωπο πού ακριβώς είναι το λάθος του. Αν διορθώσω έναν καλλιτέχνη, θα του δείξω πού έχει την λάθος γραμμή. Εγώ αντιλαμβάνομαι ακριβώς τις γραμμές, ξέρω πού είναι το λάθος. Ένας καλλιτέχνης ζωγράφισε την εικόνα του αγίου. Όμως η εικόνα του δεν παρουσιάζει καθόλου αγιοσύνη.

Πριν από χρόνια πήγα στην Μεσημβρία. Μπήκα σε μία ελληνική εκκλησία. Ένας καλλιτέχνης ζωγράφισε την εικόνα του Χριστού και την κρέμασε στον τοίχο της εκκλησίας. Όταν την κοίταξα, ανατρίχιασα. Αυτό δεν ήταν η μορφή του Χριστού, αλλά η μορφή κάποιου εγκληματικού τύπου. Είπα: καλύτερα βγάλτε αυτήν την εικόνα. Αυτός δεν είναι Χριστός, αλλά ένας εγκληματίας. Πριν από μερικά χρόνια η εκκλησία κάηκε μέχρι τα θεμέλια, επίσης κι η εικόνα. Δεν ζωγραφίζεται έτσι η εικόνα του Χριστού. Πολλοί τον ζωγράφισαν, όμως λίγοι κατόρθωσαν να δώσουν τα δικά του χαρακτηριστικά. Υπάρχουν χαρακτηριστικά στο ανθρώπινο πρόσωπο, που εκφράζουν αγάπη, εξυπνάδα, ειλικρίνεια κ.α. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να μελετώνται από τους καλλιτέχνες. Κάθε συναίσθημα που περνά από τον άνθρωπο, αποτυπώνεται στο πρόσωπο του. Αν σε προσβάλλει κάποιος, αμέσως το πρόσωπο σου αλλάζει. - Τι είναι καλύτερα, να σε προσβάλλουν ή να προσβάλλεις; Προτιμότερο είναι να σε προσβάλλουν, παρά να προσβάλλεις εσύ. Έτσι φυλάγεσαι από την δυνατότητα να τους προσβάλλεις. Η προσβολή σταματά σ' εσένα. Εσύ είσαι ο τελευταίος που προσβάλλεται μ' αυτόν τον τρόπο. Είναι αδύνατον ένα λάθος ή μία αδικία να επαναλαμβάνεται δύο φορές με τον ίδιο τρόπο. Ο Χριστός υπέφερε, όμως μ' αυτή την μορφή το κακό εξοντώθηκε. Μετά απ' Αυτόν, το κακό δεν επαναλαμβάνεται στην ίδια μορφή. Δίκαιος ήταν ο Χριστός, και γι' αυτό το κακό διώχθηκε. Επομένως, αν σου κάνει κάποιος κακό κι αυτό το κακό διωχθεί, εσύ είσαι δίκαιος. Αν το κακό διωχθεί εξ αιτίας σου, είσαι Κύριος• αν δεν διωχθεί, είσαι υπηρέτης και σκλάβος του.

Συχνά μιλώ για την αγάπη και κάποιοι από σας φαντάζονται ότι έχουν αγάπη. - Ναι, αλλά η αγάπη εμφανίζεται εξωτερικά. Αυτή είναι δύναμη, η οποία δρα από μέσα προς τα έξω. Η αγάπη συγχωρεί τα λάθη των ανθρώπων. Αυτή βλέπει τα πάντα, όμως κάνει ότι δεν βλέπει. Σαν μιλώ για την αγάπη, πολλοί νομίζουν ότι δεν βλέπω τα λάθη τους. Όλα τα βλέπω, αλλά λυπάμαι, επειδή μέχρι σήμερα δεν μπορέσατε να δεχθείτε την Θεία Αγάπη. Αναρωτιέμαι: Αν τώρα δεν δεχθείτε την αγάπη, πότε θα την δεχτείτε; Αν περιμένετε να έλθουν δυστυχίες και τότε να την δεχθείτε, είστε σε λάθος δρόμο. Κάποιος θέλει να τον αγαπούν, χωρίς αυτός να αγαπά. - Αυτό είναι πλάνη. Πρώτος εσύ θα αγαπάς. Αν δεν αγαπάς, δεν μπορείς ν' ανέβεις. Αν δεν αγαπάς, δεν μπορείς να γίνεις δυνατός. Ν' αγαπάς για να σε αγαπούν. Να σέβεσαι, για να σε σέβονται. Η Αγάπη πρέπει να προχωρεί μαζί σας. Η Σοφία πρέπει να προχωρεί μαζί σας. Η Αλήθεια πρέπει να προχωρεί μαζί σας. Αυτό είναι το μοτίβο για όλο τον χρόνο.

Χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι δούλεψαν και κατάφεραν κάτι. Χιλιάδες χρόνια έχετε δουλέψει κι εσείς- κι όλο και κάτι καταφέρατε. Δύο χιλιάδες χρόνια δουλεύετε από τον καιρό του Χριστού. Χρειάζεται δύο χιλιάδες χρόνια να δουλεύετε ακόμα για τα ίδια και ίδια πράγματα; Μέσα σε δέκα χρόνια πρέπει να τελειώσετε αυτή τη δουλειά. Νέα πράγματα σας περιμένουν για να τα μάθετε. Είστε πλούσιο έδαφος, που πρέπει να καλλιεργηθεί. Αν δεν το καλλιεργήσετε, αγκάθια και χορτάρια θ' αναπτυχθούν σ' αυτό. Στο δικό σας έδαφος όλα μπορούν να αναπτυχθούν. Λένε σε κάποιον ότι είναι κακός, ότι κάνει λάθος. - Το έδαφος του είναι καλό, γι' αυτό κάνει λάθος. Σε πολλές περιπτώσεις αγαπώ αυτούς που κάνουν λάθη, περισσότερο από εκείνους που θεωρούνται δίκαιοι. Ο Δίκαιος πηγαίνει με ίσιο το κεφάλι, προσεύχεται, δεν βλέπει τα κρυμμένα λάθη μέσα του. Στην παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου, ο Χριστός εξέφρασε καλά τον ψυχισμό του αμαρτωλού και του δίκαιου. Και οι δύο προσεύχονται στον ναό, όμως η προσευχή του Τελώνη ήταν προτιμότερη.

Θέλω να σας διαφυλάξω για να μη ξεγελιέστε. Το θέμα δεν είναι να μη γελάτε εμένα. Να φυλάγεστε και να μη ξεγελιέστε. Ο Θεός ζει μέσα μας. Επομένως, Αυτός δεν μπορεί να ξεγελαστεί. Ό,τι και να κάνεις, ό,τι και να πεις, Αυτός σιωπά, τίποτε δεν λεει. Εσύ νομίζεις ότι Αυτός συμφωνεί μ' εσένα, όμως μία μέρα θα δεις την αλήθεια. Τότε Αυτός θα σου πει: Αυτό που κάνεις, δεν είναι καλό. "Μη κρίνετε, για να μη κριθείτε". Μόνον ο Θεός έχει δικαίωμα να κρίνει. Μόνον ο καθαρός, αυτός που αγαπά, αυτός που ξέρει, μπορεί να κρίνει. Εσύ, που δεν είσαι καθαρός, δεν καταλαβαίνεις τα πράγματα και δεν γνωρίζεις, πώς θα κρίνεις; Με ρωτούν τι νομίζω και τι σκέπτομαι για κάποιον αδελφό. - Τίποτε δεν σκέπτομαι, αλλά ξέρω ότι μία μέρα αυτός θα γίνει άγιος. - Είναι πολύ λασπωμένος. - Σαν καθαρίσει τη λάσπη, θα λάμψει σαν διαμάντι. - Είμαι πολύ αμαρτωλός. - Έχεις αγαπήσει πολύ. Ο άνθρωπος κάνει λάθη, όταν δεν αντιλαμβάνεται σωστά την αγάπη. Η αγάπη του πατέρα προς τα παιδιά τον κάνει κάποτε να κλέψει, για να τα θρέψει. Η αγάπη του λύκου προς τα μικρά λυκάκια τον αναγκάζει να σκοτώνει τα πρόβατα. Η αγάπη του αετού προς τα αετόπουλα τον κάνει να κλέβει τα κοτόπουλα. Όλοι οι πατέρες και μητέρες φροντίζουν για την τροφή των μικρών τους από αγάπη προς αυτά και συχνά κάνουν εγκλήματα. - Τι πρέπει να γίνει τότε; - Να μη γεννάτε παιδιά, που μπορούν να σας βάλουν σε πειρασμό. Κι εσείς κάνετε λάθη για πολλές από τις σκέψεις και τα συναισθήματα, που γεννώνται μέσα σας. - Τι να κάνουμε τότε; - Αφήστε τα μόνα τους να θρέφονται, να διορθώνονται με τα λάθη τους. Να είστε προσεκτικοί σε κάθε σκέψη και συναίσθημα, που γεννιέται μέσα σας. - Πώς να απελευθερωθούμε από τον διάβολο; - Αυτός είναι μέσα σας. Όποιος δεν κάνει το Θείο Θέλημα, αυτός είναι ο ίδιος ο διάβολος. Όποιος δεν ακολουθεί το δρόμο της αλήθειας, αυτός είναι ο διάβολος. -Ποιος είναι Άγγελος; - Όποιος βαδίζει στον δρόμο της αγάπης, της σοφίας και της αλήθειας. Αυτός είναι ο ελαφρύτερος δρόμος. Όμως, ενώ σου έχει φανερωθεί ο σωστός δρόμος, εσύ σταματάς πάνω στο πώς έχει λαθέψει, πώς έχεις ανταγωνιστεί με τον Κύριο.

Μερικοί συγγραφείς γράφουν για την χαμένη αγάπη, δηλαδή τον χαμένο παράδεισο, όπως γράφει και ο Μίλτων. Ο Δάντης περιγράφει τον Άδη και τον Παράδεισο. Σαν χάσει την Βεατρίκη, αυτός βρίσκεται στον Άδη, και αφού περάσει απ' όλα τα βασανιστήρια, τελικά βρίσκεται στον Παράδεισο, στην Βεατρίκη. Αυτές είναι οι καταστάσεις, από τις οποίες περνά ο άνθρωπος. Λένε ότι ο Παράδεισος είναι το μέρος της τυφλής αγάπης. Όχι, στον Παράδεισο δεν υπάρχει τυφλή αγάπη. Δεν κριτικάρω κανέναν, αλλά θέλω να πω ότι πολλά πράγματα στον περιγραφόμενο "Χαμένο Παράδεισο" του Μίλτωνα και του "Άδη" του Δάντη δεν είναι σωστά. Υπάρχουν, όμως, πολλές εικόνες, που μας δίνουν την πραγματική περιγραφή του Παράδεισου και του Άδη. Δεν είναι εύκολο να περιγραφεί ο άλλος κόσμος. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να περιγραφεί ο Θείος κόσμος. Μπορεί να γίνεται λόγος για Θείες καταστάσεις, όχι όμως και για τον Θείο κόσμο, ο οποίος είναι απόλυτο φως.

Μπαίνεις στον κόσμο του ζωντανού Φωτός, χωρίς καθόλου σκιές. Πώς θα περιγράψεις αυτόν τον κόσμο; Σαν μπεις στον Θείο κόσμο, θα είσαι εντελώς μόνος. Όλοι οι άνθρωποι εκεί αποτελούν έναν άνθρωπο. Ακούς κάποιον να σου μιλάει, αλλά δεν βλέπεις κανένα. Ακούς τη μουσική, βλέπεις το φως από παντού, όμως ζωντανό άνθρωπο δεν βλέπεις. Αισθάνεσαι λύπη, θλίψη. Μόλις βρεθείς σ' αυτή την κατάσταση, αμέσως κατεβαίνεις πιο κάτω - στον Παράδεισο. Αν κι εκεί δεν μπορείς να ζήσεις, αφήνεις τον Παράδεισο και κατεβαίνεις πιο κάτω, στη Γη. Και ο Αδάμ ήταν μόνος του στον Παράδεισο, όμως, σαν δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει αυτές τις συνθήκες, ο Θεός του έδωσε συντρόφισσα. Αυτοί θέλησαν να έχουν και παιδιά. Τότε ο Θεός τους έδιωξε από τον Παράδεισο, λέγοντας τους: Κατεβείτε στη Γη κι εκείνα καρποφορήσετε. - Στον Παράδεισο δεν έχει μέρος για τέτοια. Ο Παράδεισος είναι μέρος μόνο για έναν άνθρωπο. Αν δεν θέλεις να είσαι μόνος, να κατέβεις στην Γη. Εκεί είναι η θέση των δυο ανθρώπων, εκεί είναι το μέρος και για τα παιδιά. Στη Γη μπορείς να ζεις με τον παλιό τρόπο. Όμως υπάρχει ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι ζουν με αγάπη. Αυτοί βλέπονται μόνον όταν αγαπιόνται. Μπορείς να δεις κάποιον κοντινό σου μόνον αν αγαπιέστε ανιδιοτελώς. Αν έχεις συνδεθεί με αγάπη, θα βλέπεις όποιον θέλεις. Το ίδιο αφορά και τον Θεό. Μπορείς να δεις τον Θεό, αν τον αγαπάς καθαρά, ανιδιοτελώς. Προσπαθήστε ν' αγαπάτε τουλάχιστον έναν, όποιο και αν είναι το ιδανικό της ζωής σας. Και σαν σκεφτείτε γι' αυτόν, όλα τα θέματα θα λύνονται. Αυτό σημαίνει να ζεις στον κόσμο της Αγάπης!

"Να είστε τέλειοι, όπως τέλειος είναι ο Πατέρας σας ο Ουράνιος". Χωρίς αγάπη, η τελειότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ν' αγαπάτε τον Θεό, ν' αγαπάτε τον Χριστό. Αυτοί να είναι τα δικά σας ιδανικά. Σ' αυτή την αγάπη δεν γίνονται καθόλου λάθη, καθόλου κρίματα. Όπου δεν υπάρχει αγάπη, εκεί υπάρχουν κρίματα και αμαρτίες. Θέλεις να προοδεύσεις, ν' αναπτυχθείς. Αυτό γίνεται εύκολα: Σαν αγαπήσεις, θα προχωρήσεις. - Είμαι άρρωστος, υποφέρω. - Γιατί δεν αγαπάς. - Τίποτε δεν έμαθα κι η ζωή μου είναι χωρίς νόημα. - Κάλεσε την αγάπη μέσα σου και, σαν έλθει, να εκτελείς τους νόμους της. Κάλεσε την σοφία μέσα σου κι ακολούθησε τα μονοπάτια της. Κάλεσε την αλήθεια μέσα σου και προχώρα στους δικούς της νόμους. Να μία εύκολη διδασκαλία, που καθένας μπορεί να την ακολουθεί. Έχει ειπωθεί στο προαναφερθέν κεφάλαιο ότι ο Χριστός εξομαλύνει τις αντιθέσεις μεταξύ της ψυχής και της σάρκας.

Κι έτσι,όταν πηγαίνετε στην δουλειά, να είσαστε χαρούμενοι. Όταν είστε γελαστοί, η δουλειά σας αρχίζει καλά. Όταν είσαστε χαρούμενοι, η δουλειά σας τελειώνει καλά.

Σας εύχομαι, σαν έρχεστε - να είστε εύθυμοι, σαν επιστρέφετε - να είστε χαρούμενοι. Αυτή η ευχή αφορά εσάς, το σπίτι σας, τους οικείους σας, όλους χάριν των οποίων κηρύσσεται ο Λόγος. Αν σας ρωτούν τι σας λεει ο Διδάσκαλος, να πείτε: Να είμαστε χαρούμενοι, όταν φεύγουμε, και να είμαστε γελαστοί, σαν επιστρέφουμε.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης δύναμης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης πίστης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης αγάπης.

17. Πρωινή ομιλία που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 23 Ιανουαρίου 1938, Σόφια - Ίζγκρεβ.

 

Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto

About    Search Help