Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto
search help
search in titles only
  FontSize-- FontSize++  

 Οι δύο γυναίκες

Στοχασμός

Θα διαβάσω το 10ο κεφάλαιο από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο.

Θα δώσω ένα παράδειγμα της καθημερινής ζωής. Χθες καθόμουν έξω, στην πλατεία, μπροστά στο δωμάτιο μου, και μιλούσα μ' έναν αδελφό και με μια αδελφή. Κάποια στιγμή, κάτι σύρθηκε ανάμεσα μας. Κοιτάω - μία λευκή γάτα. Αυτή τρύπωνε, και κυνηγούσε τα σπουργίτια. Την κοίταξα και σκέφτηκα: Αυτή τώρα είναι σε δοκιμασία, να δούμε τι θα κάνει. Η γάτα κατάλαβε τη σκέψη μου και στράφηκε προς εμένα: Διδάσκαλε, εγώ δέχθηκα τη νέα διδασκαλία, είμαι χορτοφάγος, δεν τρωω πουλιά. Εγώ την κοίταξα, και δεν είπα τίποτε. Την παρατηρώ τι θα κάνει. Στράφηκα προς τον βορρά, και φάνηκε ότι δεν την κοιτώ. Αυτή ανέβηκε σ' ένα δέντρο και κούνησε την ουρά της με νόημα. Θέλει να πει: Είδες, εγώ βγάζω λευκή σημαία, έδωσα σημάδι ειρήνης σ' όλους. Από την άλλη μεριά, σκέφτηκε: Από πού με έχετε πάρει, κι ήρθε τόσο κοντά σ' εμένα! - Μένει στο δέντρο ήρεμη, με ευγενικό ύφος, σαν εσάς, δεν δίνει σημασία στα πουλάκια, μετά κατεβαίνει από το δέντρο. Εκείνη τη στιγμή ήρθε ένας αδελφός απ' έξω, ο οποίος, χωρίς να το θέλει, έδιωξε τα σπουργίτια. Σαν το είδε αυτό η γάτα, μου είπε: Να πώς πέρασα την εξέταση. - Κρατήθηκα, γιατί τα σπουργίτια πέταξαν και γιατί δεν είμαι μόνη. Εάν ήταν μόνη, τότε θα βλέπαμε πόσο θα πέρναγε την δοκιμασία.

Συχνά κι εσείς σκοντάφτετε στις παλιές σας συνήθειες, με τις οποίες πολύ καιρό παλεύετε. Για παράδειγμα, έχεις τη συνήθεια να ξύνεις το κεφάλι σου. Είτε έχεις φαγούρα είτε όχι, ξύνεσαι. Τι θα κάνεις, εάν είσαι φαντάρος στο φυλάκιο; Μπορείς μόνιμα να σηκώνεις το χέρι και να ξύνεσαι; Και να έχεις φαγούρα, θα κρατηθείς, αλλιώς θα σε τιμωρήσουν. Λες: Δεν μπορώ να υπομένω να είμαι σε μία θέση. - Πώς θα μένεις σε μία θέση, εάν είσαι στο φυλάκιο; Εάν ο στρατιώτης μπορεί να υπομένει, γιατί ο πνευματικός άνθρωπος δεν μπορεί να υπομένει; Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από νέο τρόπο εκπαίδευσης. Όλοι οι άνθρωποι περιμένουν την εξωτερική ευνοϊκή κατάσταση. Ποτέ δεν ήταν έτσι. Σήμερα, βλέπουμε τις εκδηλώσεις όλου του κόσμου σαν μια φυσική κατάσταση εκπαίδευσης. Όμως, κατά την εκπαίδευση είναι αναγκαίες και οι εξωτερικές συνθήκες. Για παράδειγμα, αγοράζεις ένα σπίτι. Εξωτερικά είναι αφιλόξενο, σκοτεινό. Από εσένα εξαρτάται να αλλάξεις τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική διαρρύθμιση και να κάνεις το σπίτι άνετο. Μην περιμένεις να έρθει κάποιος απ' έξω για ν' αλλάξει την διαρρύθμιση του σπιτιού. Καθώς σας παρατηρώ, βλέπω ότι, και τώρα ακόμη, περιμένετε απ' έξω να καλυτερεύσουν οι συνθήκες τις ζωής σας.

Τι θα γράψετε πάνω στο θέμα "Δύο και δύο κάνουν τέσσερα"; Τι σημαίνει η τετράδα; Σύμφωνα με τους καμπαλιστές, το δύο είναι θηλυκός αριθμός. Δηλαδή 2 χ 2 - δύο γυναίκες σ' ένα σπίτι. Μπορούν δύο γυναίκες να ζούνε μαζί; - Μπορούν. Η μία είναι η μητέρα κι η άλλη η κόρη. Αν σας πω ότι πρέπει να έχετε δύο γυναίκες, θα δυσανασχετήσετε. - Πώς δύο γυναίκες; Αυτό είναι πολυγαμία! - Ποιος άνδρας έχει δύο γυναίκες; Κάποιοι άνδρες έχουν τέσσερις πέντε γυναίκες. Πρέπει να κατανοείτε ορθά. Πέντε - έξη γυναίκες σ' ένα σπίτι, αυτό είναι πέντε - έξη κόρες. Κι η γυναίκα μπορεί να έχει δύο άνδρες, μπορεί να έχει και πέντε έξη άνδρες. Είναι οι γιοι της. Εάν ερμηνεύσετε το θέμα κατά λέξη, θα έρθετε σε μεγάλη αντίφαση. Σύμφωνα με σας, σ' ένα σπίτι πιο καλά να υπάρχει μία γυναίκα και ένας άνδρας, απ' όσο δύο γυναίκες ή δύο άνδρες. Είναι κακό σ' ένα σπίτι να υπάρχουν δύο άνδρες ή δύο γυναίκες, όταν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Εάν η μία γυναίκα είναι η σπιτονοικοκυρά και η άλλη η υπηρέτρια, ή ο ένας άνδρας είναι ο οικοδεσπότης και ο άλλος ο υπηρέτης, τότε τα πράγματα είναι εντάξει. Ο πατέρας - κύριος, και ο γιος - υπηρέτης ή η μητέρα - οικοδέσποινα και η κόρη - υπηρέτρια, και αυτό είναι εντάξει. Όμως, εάν ο γιος είναι - κύριος, και η κόρη - κυρία, τότε η κατάσταση δεν είναι εντάξει. - Γιατί δύο και δύο κάνουν τέσσερα; - Το τέσσερα είναι νόμος που οδηγεί στο σημείο αναφοράς, από όπου αρχίζει κάθε τι. Το τέσσερα σχηματίζεται από τα δύο σχέδια - δύο γυναίκες και από δύο πόδια - επίσης δύο γυναίκες. Από τα δύο χέρια το δεξί είναι το κυρίαρχο - ορίζει το αριστερό να υπηρετεί. Η ίδια σχέση υπάρχει και μεταξύ των δύο ποδιών - το δεξιό είναι κυρίαρχο, και το αριστερό ο υπηρέτης. Γενικά, ολόκληρη η δεξιά πλευρά του σώματος είναι η κυρίαρχη, ενώ η αριστερή ο υπηρέτης. Σκεφτείτε πάνω σ' αυτό το θέμα για να σας γίνει κατανοητό. Αυτά αποτελούν την σοβαρή, αυστηρή σχολή μελέτης.

Πολλοί νομίζουν ότι κατανοούν τη ζωή, ότι είναι πολύ προχωρημένοι. Είναι προχωρημένοι σαν την γάτα μου. Σαν την κοιτώ πώς πηγαίνει, της λεω: Άκουσε, δεν θα κυνηγάς τα πουλιά! Εάν συνεχίσεις να τα κυνηγάς, θα σε διώξω. Αυτή σηκώνει την ουρά της, αρχίζει τις γλύκες και λεει: Διδάσκαλε, τα λόγια σου είναι ιερά για μένα. - Ιερά είναι τα λόγια μου, αλλά αύριο, όταν θα λείπω, θα ξεχάσει την διδασκαλία μου. - Πώς, θα μας συγκρίνεις με τη γάτα! - Εγώ μιλάω αντικειμενικά. Τα ζώα έχουν δημιουργηθεί από τον Θείο Λόγο - τον Υιό. Αυτός δημιούργησε τα παιχνίδια των ανθρώπων. Ο Θεός Πατέρας δημιούργησε τον άνθρωπο. Για να έχει αυτός παιχνίδια, ο Λόγος είπε: Να γεννηθούν τα ζώα! Και δημιούργησε τα ζώα. Η γη να αναπτύξει φυτά, το νερό - ψάρια, ο αέρας - πουλιά. Και όλα, όσα είπε ο έλλογος Λόγος, έγιναν. - Κι εγώ ζώο είμαι; - Και τι είσαι; - Εγώ είμαι γάτα; - Και τι είσαι; Ξέρεις τι είναι η γάτα; Γάμα, άλφα, ταυ, σημαίνουν αυτή την αρχή, η οποία δημιούργησε όλες τις ποιότητες.

Δηλαδή με την λέξη "γάτα" εννοείται εκείνο το οποίο μπορεί να σε πείσει, να σε μάθει πώς να βγεις από αρκετές δυσκολίες. "Γάτα" σημαίνει ακόμη αυτό το οποίο βαδίζει στα τέσσερα. Να βαδίσει στα τέσσερα, να τρέχει δεξιά αριστερά. Γάτα, αυτή που τρέχει, αυτή που υφαίνει. (Σημ. Μετ.: Λογοπαίγνιο του Διδασκάλου: Γάτα, στα βουλγάρικα, κότκα, από το ρήμα τακά = υφαίνω). Η δυσκολία στην ύφανση είναι μέχρι να πιάσεις την πρώτη ίνα. Μετά η δουλειά προχωρά καλά. Εσείς θέλετε ο Θεός να έχει καλή γνώμη για σάς. Λετε: Τι περίεργο, προσευχόμαστε στον Θεό κι Αυτός δεν μας ακούει. - Πώς θα ακούσει την γάτα μου; Νομίζετε ότι εγώ θα είχα δώσει στη γάτα ένα πουλάκι για να το κάνει ότι θέλει; Νομίζετε, ότι η γάτα μου λεει την αλήθεια; Η γάτα τριγυρίζει εδώ κι εκεί, ανεβαίνει πάνω, με ξεγελάει. Επομένως, όσο λεει ψέματα, ο άνθρωπος είναι ζώο. Όσο λεει ψέματα, οι εξωτερικές συνθήκες είναι πιο δυνατές απ' αυτόν. Όταν είναι πιο αδύνατος από τις εξωτερικές συνθήκες, ο άνθρωπος είναι σκλάβος. Όταν ο άνθρωπος είναι πιο δυνατός από τις συνθήκες, είναι κύριος. - Θέλω να γίνω κύριος. - Κι αυτό γίνεται. - Πώς; - Σαν γίνεις πρώτα κύριος των συνθηκών μέσα σου. Όταν μπορείς να ορίζεις τον εαυτό σου, μόνος να διορθώνεις τα λάθη σου, είσαι κύριος.

Και τώρα, καθώς σας παρατηρώ, σας βλέπω σαν αγίους, σαν αγγέλους, όμως αυτές είναι καταστάσεις. Μπορείτε να κρατήσετε μία κατάσταση για μακρύ χρονικό διάστημα; Τα πρόσωπα σας, το βλέμμα σας, οι κινήσεις σας είναι αγγελικές. Δεν περνά μισή, ούτε μία ώρα, κοιτάω τα πρόσωπα σας, είναι σκοτεινιασμένα: Ο άγγελος εξαφανίσθηκε, μία σκοτεινή ύπαρξη έμεινε σ' εσάς. Κοιτάω, το βλέμμα σας είναι διχασμένο, τα χείλη σας στραβωμένα, η μύτη σας λίγο πιεσμένη, τα φρύδια σας μαζεμένα, τα μαλλιά σας ανακατεμένα. Φεύγοντας κάποιος ατημέλητος, λεει: Είμαι αδιάθετος. - Τι σημαίνει η αδιαθεσία; Μη ξεχνάτε ότι, από εδώ και πέρα, θα παλεύετε με τη συνήθεια χιλιάδων γενεών. Σας μένει να λύσετε τρομερά εμπόδια, χωρίς τη λύση των οποίων δεν μπορείτε να περάσετε το έτος, το οποίο σας δίνεται. Κάποιος λεει ότι σήμερα προσευχήθηκε καλά. Προσευχήθηκε πολύ καλά, αλλά ουσιαστικά είδε όλα όσα γίνονται στο σαλόνι. Το να προσεύχεσαι, σημαίνει να ξεχάσεις τον περίγυρο, να μην ενδιαφέρεσαι γι' αυτό που γίνεται γύρω σου. Κάποιος ξύστηκε, εσύ τον είδες, κάποιος έβηξε, εσύ τον άκουσες. Όταν προσεύχεσαι, πρέπει να είσαι τυφλός και κουφός για τα εξωτερικά πράγματα. Αν σ' ενδιαφέρουν τα εσωτερικά πράγματα, θα τ' ακούσεις με τον νου σου και θα τα φέρεις στον αόρατο κόσμο. Εκεί δεν υπάρχει ανάγκη από ανθρώπινες εικόνες. Ο νους πρέπει να είναι καθαρός. Στον Θεό θα πάει μόνον αυτό, το οποίο καταλαμβάνει πλήρως τη συνειδητότητά σου. Δεν αγαπάς έναν άνθρωπο, και, όταν προσεύχεσαι, η προσοχή σου πέφτει πάνω του. Με τη σκέψη σου, μεταφέρεις την εικόνα του στον άλλο κόσμο. Να γιατί, όταν πάς στον Θεό, πρέπει να καθαρίσεις την συνειδητότητά σου απ' όλες τις γύρω εικόνες. Και ο νους σου πρέπει να είναι εντελώς καθαρός. Αν μπήκε κάποιο ακάθαρτο σχήμα στη σκέψη, δεν είσαι υπεύθυνος γι' αυτό. Η τέχνη είναι να μην αφήνεις τίποτε αρνητικό στον νου σου. Έχεις ένα άδειο ποτήρι. Γέμισε το με καθαρό, διάφανο νερό. Θα πεις ότι το ποτήρι έχει σπάσει, και μέσα εμφανίζονται βρωμιές. Βάλε αυτό το ποτήρι στην άκρη. Αν η καρδιά σου και ο νους σου είναι σπασμένα και από εδώ κι από εκεί μπαίνουν ακαθαρσίες, που κηλιδώνουν το ωραίο, ποία είναι τότε η αξία τους; Με τι θα εμφανισθείς μπροστά στον Θεό; Θα πείτε ότι είστε μαθητές. Αφού είστε μαθητές, εγώ θα σας κάνω μία εγχείρηση. - Τόσο κακοί είμαστε; - Αφού είστε από τους καλούς ανθρώπους, θα σας δώσω μία αποστολή.

Ο κόσμος έχει ανάγκη από καλούς εργάτες. Σαν τέτοιους, θα σας τοποθετήσω σε υπεύθυνες εργασίες: Διπλωμάτες, διευθυντές, κρατικούς υπαλλήλους, στρατηγούς. Μόλις καταλάβετε αυτές τις θέσεις, πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε τον κόσμο αμέσως. Ο στρατηγός δεν μπορεί να περιμένει νίκη, αν δεν είναι καθαρός. Αν η σκέψη του δεν είναι αντικειμενική, φωτεινή, για να καταλάβει τηn κατάσταση των πραγμάτων, δεν μπορεί να στηρίζεται στη νίκη. Ο πλούσιος δεν μπορεί να κάνει τίποτε με τον πλούτο του, αν δεν είναι έξυπνος. Θα πείτε ότι ο στρατηγός είναι λαϊκός άνθρωπος. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Το αξίωμα του στρατηγού δεν είναι κάτι κακό. Είναι τιμητικό αξίωμα. Στρατηγοί υπάρχουν και μεταξύ των αγγέλων. Βασικό για σας είναι, σαν πάτε στον ουρανό, τι θέση θα καταλάβετε, τι θέση θα σας δώσουν. - Σαν πεθάνω, τίποτε πια δεν με ενδιαφέρει. - Έχετε δίκιο, όμως, όταν θα πάτε στον άλλο κόσμο, κι εκεί θα θέλουν από εσάς δουλειά. Στην γη είσαι καθηγητής, στον άλλο κόσμο θα είσαι καθηγητής; Εδώ είσαι μητέρα, πατέρας, εκεί θα είσαι κάτι τέτοιο; Φαντάσου ότι εκεί δεν χρειάζονται μητέρες. Εκεί θα είσαι υπηρέτης. Φαντάσου ότι εκεί δεν έχουν ανάγκη από υπηρέτες. Τι δουλειά θα κάνεις τότε;

Ο έλλογος, αόρατος κόσμος είναι οργανωμένος. Ο φυσικός κόσμος είναι αντανάκλαση εκείνου του κόσμου, όμως σε γελοιογραφικό στυλ. Πολλά πράγματα σ' αυτόν τον κόσμο είναι γελοιοποιημένα. Κοιτάς τη μύτη κάποιου κι είναι στραβή, άλλου μεγάλη, τα χείλη είναι επίσης στραβά, σαν γελοιογραφία. Λες ότι δεν μπορείς να κρατήσεις τον έλεγχο σου. Εκεί είναι η τέχνη: Να κάθεσαι ήσυχος και ήρεμος- ό,τι κι αν γίνεται γύρω σου, να ξέρεις την αιτία του και να μην ανησυχείς. Μη θεωρείς ότι όλα απ' έξω έχουν σχέση μ' εσένα. Χθες έβλεπα μία αδελφή, χαρούμενη, ενθουσιασμένη από κάτι. Μιλούσε μ' όλους έτσι, σαν να έχει λύσει όλα τα πνευματικά θέματα. Ετοιμαζόταν να έλθει σ' εμένα. Κατάλαβα τη σκέψη της και της είπα: Σήμερα είναι Σάββατο, μέρα του Θεού. Εγώ δεν διαθέτω αυτήν την ημέρα, γι' αυτό δεν δέχομαι κανέναν σήμερα. Κάθε άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να πάει αυτήν την ημέρα στον Θεό, να δώσει απολογία για την δουλειά που έκανε στις έξη ημέρες. Μπορείς, όμως, να σταματήσεις εκείνον, ο οποίος πάει να κάνει έλεγχο; Αυτός είναι σαν στρατιώτης, δεν μπορείς να τον σταματήσεις. Αυτή η αδελφή γέμισε ήδη την τσάντα της, αλλά θέλει κι από εμένα να πάρει κάτι. Δεν είναι αναγκαίο τίποτε περισσότερο. - Δώσε μου ακόμη ένα κομματάκι, τουλάχιστον για το παιδί. - Έλα αύριο, σήμερα το παιδί σου μπορεί να μείνει λίγο νηστικό. Άλλη φορά να μη μ' ενοχλείς το Σάββατο. Μετά απ' αυτές τις λέξεις, αισθάνθηκα λίγο άσχημα. Αυτή ξαφνικά έβγαλε τη νομοθεσία και είπε: Διδάσκαλε, δεν αναγνωρίζω αυτόν που μου μιλάει τώρα. Δεν μπορεί να άκουσα αυτόν τον Διδάσκαλο. - Δηλαδή, αυτή διάβασε τον κώδικα. Εγώ της είπα μαλακά: Αδελφή, σήμερα είμαι αδιάθετος. Ας είσαι τόσο καλή, ώστε να μ' ελευθερώσεις. Αύριο, ολόκληρη την μέρα είμαι ελεύθερος, έλα όποτε θέλεις. - Τώρα, πάλι, εγώ σε συλλαμβάνω για τρεις μέρες. - Ποιος συλλαμβάνει τον Διδάσκαλο; Πόσο επιφανειακά βλέπει αυτή η αδελφή τα πράγματα! Πόσο αφελής είναι!

Άλλη περίπτωση. Μετά από λίγο ήλθε άλλη αδελφή. Αυτή είχε κάποιο πρόβλημα. Και σ' αυτήν λεω ότι δεν δέχομαι το Σάββατο. Εγώ θέλω να εφαρμόσω τον νόμο το ίδιο προς όλους. Αφού δεν δέχθηκα την μία αδελφή, και την άλλη δεν μπορούσα να δεχθώ. Αν κάνω παραχώρηση στον ένα, πρέπει να κάνω παραχώρηση σ' όλους. Αυτή προσβλήθηκε. Αν ήμουν στην πηγή, θα έκανα το ίδιο σ' όλους - σε καθένα θα έδινα ένα ποτήρι νερό. Όμως, αν στον ένα κλείνω το δοχείο, και στον άλλο δεν το κλείνω, αυτό είναι διάκριση. Και κάθε μέρα βρίσκεστε σε δύσκολες θέσεις, όπως κι εγώ. Κι εμένα δεν μου κοστίζει τίποτε να τακτοποιήσω τις δουλειές όλων. Πώς έπρεπε, για παράδειγμα, να λειτουργήσω με την πρώτη αδελφή; Αυτή ήθελε να βοηθήσει τους πτωχούς. Για να ικανοποιήσω την επιθυμία της, έπρεπε να της πω: Αδελφή, επειδή τώρα είμαι απασχολημένος, πάρε αυτές τις 20.000 Λέβα και γύρισε όλη τη Σόφια. Όπου βρεις πτωχούς, μοίρασε όσα χρήματα νομίζεις ότι είναι καλό. Σαν τελειώσεις την αποστολή σου, έλα να μου διηγηθείς τι έκανες. Αν κι εσείς κάνετε έτσι, δεν θα σας συλλάβουν. Αν δεν δώσετε χρήματα, αμέσως θα σας συλλάβουν.

Σήμερα, όλοι μιλάτε για τη Νέα Διδασκαλία. Τι είναι αυτή; - Μέθοδος για τακτοποίηση όλων των παλιών συνηθειών. Όχι για να παραιτηθείς απ' αυτές, αλλά για να τις διορθώσεις. Αν πάς ένα άξονα στραβό στον σιδηρουργό, αυτός δεν θα τον πετάξει, αλλά θα τον βάλει στην φωτιά να τον ισιώσει. Το στραβό θα ισιώσει στην φωτιά. Φαντάσου ότι έρχεται σ' εσένα ένας άνθρωπος, που έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχεις τρόπο να τον βοηθήσεις. Πρέπει να είσαι έξυπνος. Αν είσαι μουσικός και γνωρίζεις καλά τους νόμους και τους κανόνες της μουσικής, εύκολα θα τον βοηθήσεις. Αν, όμως, ξέρεις λιγότερα απ' αυτόν; Θέλεις να γράψεις ένα τραγούδι. Δεν είναι αρκετό μόνο να τοποθετήσεις τις νότες, αλλά πρέπει και να τις τακτοποιήσεις σε ρυθμό, με αντίστοιχα σύμβολα και παύλες. Αν δεν είσαι σίγουρος στις γνώσεις σου, θα ψάξεις έναν μουσικό πιο πεπειραμένο από εσένα. Αυτός θα διορθώσει το τραγούδι σου. Πώς θα το διορθώσει αυτός που ξέρει λιγότερα από εσένα; Επομένως, μόνο εκείνος που ξέρει περισσότερα από εσένα, μπορεί να διορθώσει την δική σου στενοχώρια.

Χθες το βράδυ, επειδή είχα συλληφθεί για τρεις μέρες, κατέβηκα στο σαλόνι να παίξω στο πιάνο. Αμέσως μαζεύτηκαν γύρω μου αδελφές και αδελφοί κι άρχισαν να τραγουδούν. Αυτό που έπαιξα, ήταν εντελώς νέο γι' αυτούς. Ποτέ δεν το είχαν ακούσει. Έπαιζα για την φύση, για την ροή του ποταμού και άλλα. Τι κατάλαβαν, σαν το άκουσαν; Κι εγώ τώρα τους ρωτώ, όπως ένας ιερέας ερώτησε τους ακροατές του: Ξέρετε τι θα σας πω τώρα; - Δεν ξέρουμε, πάτερ. - Αφού δεν ξέρετε, δεν θα σας το πω. - Ξέρουμε. - Αφού ξέρετε, γιατί να σας το πω; - Όχι αυτό είναι παραποίηση της αλήθειας. Οι δυστυχίες και τα λάθη είναι γενικά για όλους. Μόλις σας συμβούν, πρέπει να τα διορθώσετε. Ο άνθρωπος έχει έλθει στη γη για δύο πράγματα: Να διορθώσει τα λάθη του και να εκτιμήσει τα καλά που έχουν γίνει. Δηλαδή, ταυτόχρονα θα διορθώνει και θα εκτιμά. Θα εκτιμάς τα καλά πράγματα, και θα διορθώνεις τα κακά. Αυτό απαιτεί η νέα διδασκαλία: Να διορθώνεις τα λάθη που έχεις κάνει, και να εκτιμάς τα αγαθά που σου έδωσε ο Θεός. Όλα τ' άλλα πράγματα είναι δευτερεύοντα. Αν είσαι μουσικός, θα εκτιμάς τη μουσική, ταυτόχρονα δε θα διορθώνεις τα λάθη σ' αυτή. Η μουσική έχει τους δικούς της κανόνες. Πολλά λάθη υπάρχουν στα μουσικά βοηθήματα. Εγώ βρίσκω άριστες εργασίες σ' αυτά, όμως ταυτόχρονα πόσες αναντιστοιχίες υπάρχουν. Οι αναντιστοιχίες δεν πρέπει να μαθαίνονται.

Να επιστρέψουμε στο θέμα των δύο γυναικών. Τι θα κάνεις, αν σου δώσουν δύο γυναίκες; Για να λύσεις το πρόβλημα σωστά, τη μία γυναίκα θα την κάνεις συντρόφισσα και την άλλη κόρη. Η συντρόφισσα σου θα είναι ηλικιωμένη, 120 χρονών, και η κόρη σου νέα, 19 χρονών. Το πρόσωπο της μίας θα είναι λείο, ωραίο, με λεπτά φρύδια, με κόκκινα χείλη, και της άλλης ρυτιδωμένο, για να μην προξενεί καθόλου πόθο. - Πότε ποθεί ο άνθρωπος; - Όταν το φως του είναι αδύνατο. Αν πατήσεις στον πάγο, που είναι λεπτός 1 mm, οπωσδήποτε θα έχεις ατύχημα. Ο πάγος θα σπάσει και θα πέσεις στο νερό. Αν πατήσεις στον πάγο, που είναι παχύς 1/2 μέτρο, πάνω του ελεύθερα μπορεί να περπατάς. Επομένως, μη πατάς σε αδύνατο, λεπτό πάγο. Λένε για κάποιον: Έχει χαρακτήρα αυτός ο άνθρωπος. Με τον όρο "είναι άνθρωπος με χαρακτήρα" εννοούμε τον άνθρωπο με οργανωμένες σκέψεις, οργανωμένα συναισθήματα κι οργανωμένη δράση. Λετε: Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για το πώς μπορεί να τα καταφέρει ο άνθρωπος με δύο γυναίκες. - Έχετε δίκιο, σε σχέση μ' αυτό, εσείς είστε πιο μορφωμένοι από εμένα. Εγώ δεν μπορώ να λύσω αυτό το θέμα, όμως δεν μπορώ να τα καταφέρω ακόμη και με μία γυναίκα, κι εσείς τα καταφέρνετε με αρκετές γυναίκες. Θα πείτε ότι δεν είμαι παντρεμένος, και γι' αυτό δεν μπορώ να τα καταφέρω. Όχι γιατί δεν είμαι παντρεμένος, αλλά γιατί είμαι αγράμματος. Μεγάλη φιλοσοφία είναι να τα καταφέρει ο άνθρωπος με δύο γυναίκες. Ακόμη και με μία γυναίκα είναι δύσκολο να τα καταφέρεις, πόσο περισσότερο με δύο γυναίκες. Η γυναίκα είναι πολύ απαιτητική, δύσκολα μπορείς να την ικανοποιήσεις. Θα σε γυρίζει σε δέκα σούβλες. Εγώ δεν θέλω να με γυρίζουν ούτε σε μία σούβλα, πολύ περισσότερο σε δέκα. Η γυναίκα θα θέλει τουλάχιστον δύο υπηρέτες, όμορφο σπίτι. Για κάθε μία άνεση, εσύ θα είσαι ένοχος. Σαν της αγοράσεις παπούτσια, καπέλο, όλο και θα βρει κάτι σ' αυτά για να είναι δυσαρεστημένη, θέλει να καταλάβεις, με μία ματιά μόνο, τι έχει ανάγκη. Επειδή τα γνωρίζω όλα αυτά, είμαι επιφυλακτικός, δεν κάνω καθόλου σχέσεις. Εσείς παραπονιέστε ότι έχετε ξεπέσει, κι εγώ κάθομαι στην άκρη και γελώ. Ρωτάς: εσύ έχεις δοκιμάσει αυτή την κατάσταση, που κοροϊδεύεις; - Όχι, είμαι πολύ αμόρφωτος σ' αυτή τη σφαίρα. Αυτό που λεω για την γυναίκα, αφορά και τον άνδρα. Και τον άνδρα δεν μπορείς να τον ικανοποιήσεις εύκολα. Παρ' όλ' αυτά, δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από τον άνδρα και την γυναίκα. Δεν υπάρχει τίποτε πιο άσχημο από τον άνδρα και την γυναίκα. Αυτή είναι η γνώμη μου, την οποία κρατώ για τον εαυτό μου. Το τι νομίζετε εσείς, αυτό είναι δική σας δουλειά.

Λεω: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία απ' αυτή, δηλαδή ένας ηλίθιος άνδρας να παντρευτεί μία έξυπνη γυναίκα. Είναι το ίδιο με τον αμαρτωλό, τον βλάκα, που υπηρετεί τον Κύριο. Τέτοιος άνθρωπος θα υπηρετεί τον Κύριο ! Αφού θέλεις να υπηρετείς τον Κύριο, πρέπει να είσαι έξυπνος, έτσι το καταλαβαίνω εγώ. Έξυπνη γυναίκα είναι αυτή που δεν ασχολείται με λεπτομέρειες. Μόλις πάει να υπηρετήσει τον Κύριο, δεν σκέπτεται τον εαυτό της, αλλά τους άλλους. Δεν σκέπτεται για ρούχα και παπούτσια, αλλά, παρ' όλα αυτά, όλα σ' αυτήν είναι στην εντέλεια, γιατί ξέρει ότι πηγαίνει σε τέλειο Ον. Αυτός δεν σηκώνει καθόλου λάθη. Ούτε ένα λάθος τόνο. Κάθε τόνος στη φωνή πρέπει να ξεχωρίζει με τη καθαρότητα και με τη ελαφρότητα. Αν πάρεις λάθος μόνον ένα τόνο, Αυτός λεει: Θ' αρχίσεις από την αρχή. Σαν ακούω στο δωμάτιο μου εκείνους που παίζουν στο σαλόνι, καταλαβαίνω ότι δεν έχουν μάθει ακόμη το μάθημα τους. Αρχίζουν να παίζουν, και μετά από λίγο σταματούν. Λεω: Κάτι έκαναν λάθος. Πάλι αρχίζουν, πάλι σταματούν, μέχρι που στο τέλος αρχίζουν σιγά σιγά κι όμορφα. Πηγαίνουν μέχρι ένα σημείο, και μετά πάλι σταματούν. Έτσι αρχίζει ο μεγάλος μουσικός. Έτσι κάνει ο μεγάλος μουσικός. Μόλις οι μουσικοί κάνουν το παραμικρό λάθος, αυτός τους σταματάει. Πάλι αρχίζουν, και πάλι τους σταματάει. Οι ικανοί βιολιστές εύκολα αντιλαμβάνονται, όμως τους αναγκάζουν να δουλεύουν με το ζόρι. Υπάρχουν κανόνες στη μουσική, που πρέπει να τηρούνται. Το δοξάρι πρέπει να είναι σε κάθετη θέση προς τις χορδές. Εκτός αυτού, αν είναι κοντά στον καβαλάρη - ο τόνος είναι ένας, αν είναι μακριά ο τόνος είναι άλλος. Ο πραγματικός μουσικός πρέπει να καταλαβαίνει τη σχέση μεταξύ της ηλιακής και της γήινης ενέργειας. Αν δεν την καταλαβαίνει, περνάει για μέσος μουσικός. Θα πείτε ότι είναι εύκολο να παίξει κανείς και να τραγουδήσει. Δοκιμάστε, θα δείτε πόσο εύκολο είναι.

Οι τωρινοί άνθρωποι έχουν λάθος απόψεις για τον εαυτό τους- είτε υπερτιμούνται, είτε υποτιμούνται. Λες: Είμαι πολύ αμαρτωλός. - Μπορεί να είσαι αμαρτωλός, αλλά όχι τόσο πολύ. Είσαι αμαρτωλός, γιατί η μνήμη σου σ' εξαπατάει, και, χωρίς να το θέλεις, λες λάθος πράγματα. Ακούω συχνά ν' απαγγέλλουν τα λόγια μου και βρίσκω ότι είναι πολύ μεγαλοποιημένα. Το νόημα των λέξεων μου είναι εντελώς αλλαγμένο. Κάθε τι το οποίο μεταφράζεται, έχει τελείως διαφορετική σημασία απ' αυτή που του είχε δοθεί. Κάθε παράδειγμα που έχω δώσει, είναι μέθοδος για διόρθωση κάποιου λάθους. Είναι απαραίτητη η κατανόηση στον άνθρωπο. Ρωτάς: Γιατί ο Θεός έχει δημιουργήσει τον άνδρα, γιατί έχει δημιουργήσει την γυναίκα; -Είναι ρόλοι. Ο Κύριος, ο υπηρέτης, επίσης είναι ρόλοι. Ποτέ δεν θα καταλάβεις την ζωή σ' όλη της την πληρότητα, αν στην καρδιά σου δεν μπει η Θεία Αγάπη. Χωρίς αγάπη, η ζωή θα μείνει ακατανόητη. Θέλεις να σ' αγαπούν. Σε τι εμφανίζεται η αγάπη; Ήλθε σ' εμένα ένας πεινασμένος άνθρωπος. Αφού τον αγαπώ, θα τον ταίσω με την καλύτερη τροφή. Αν είναι διψασμένος, θα του δώσω το καλύτερο νερό της πηγής. Αν έχει ανάγκη από ρούχα και παπούτσια, θα του ικανοποιήσω και αυτήν την ανάγκη. Θα πεις ότι αυτός μπορεί και χωρίς παπούτσια, και χωρίς σκούφο. Μπορεί, όμως κανείς δεν είναι χωρίς σκούφο. Τα μαλλιά δεν είναι σκούφος; Τα γένια δεν είναι σκούφος; - Η γυναίκα δεν έχει γένια. - Αν η γυναίκα κατείχε τη θέση του άνδρα, θα είχε γένια και αυτή. Τα γένια του ανθρώπου βγαίνουν από τα βάσανα που έχει περάσει. Οι Αμερικάνοι έχουν τη συνήθεια να ξυρίζονται κάθε πρωί. Τα πρόσωπα τους είναι λεία κι όμορφα, όμως έτσι κάνουν ευαίσθητο το δέρμα τους κι εύκολα αρρωσταίνουν από συνάχι κι από γρίπη, από βήχα. Είναι καλά να ξυρίζονται, ν' αλείφουν το πρόσωπο τους με λάδι, για να διατηρούν τη θερμοκρασία του δέρματος τους. Εγώ ξέρω την αιτία, που κάνει τους Αγγλοσάξονες να ξυρίζονται κάθε μέρα. Μ' αυτό θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη μαλακότητα, γιατί ο ανδρικός νόμος σ' αυτούς είναι πολύ ανεπτυγμένος. Πολλές αντιθέσεις τις λύνουν με το μποξ. Ο Αμερικανός λεει: Όποιος έλθει στην Αμερική, είναι υποχρεωμένος να σέβεται τους Αμερικάνικους νόμους.

Σ' εμένα έρχονται άνδρες και γυναίκες, παραπονιούνται οι μεν για τους δε. Η γυναίκα είναι δυσαρεστημένη από τον άνδρα της. Της λεω: Έχεις μπει στο κράτος του άνδρα και θα υποτάσσεσαι στους νόμους του. Και στον άνδρα λεω: Έχεις μπει στο κράτος της γυναίκας και θα υποτάσσεσαι στους νόμους της. Ο ίδιος νόμος ισχύει και στην αδελφότητα. Όταν η αδελφή μπει στη κυριαρχία του αδελφού, είναι υποχρεωμένη να υποτάσσεται στους νόμους του. Και όταν ο αδελφός μπει στην κυριαρχία της αδελφής, είναι υποχρεωμένος να υποτάσσεται στους νόμους της. Αυτές είναι σχέσεις που πρέπει να τηρούνται. Εσείς θέλετε να είσαστε κύριοι. Αυτό είναι αδύνατο. Από χρόνια μ' ακούτε και καλά μ' ακούτε. Γιατί; - Διότι έχετε μπει στη δική μου κυριαρχία. Αν έλθω στον λαό, που ποτέ δεν μ' έχει ακούσει, θα με υποβάλλουν σε αυστηρή κριτική. Έχω μπει στο δικό τους κράτος. Αυτοί θα κριτικάρουν κάθε λέξη: Κάθε ρήμα, κάθε ουσιαστικό, κάθε επίθετο, κάθε τελεία, κάθε κόμμα - πού έχω σταματήσει, πόσο σταμάτησα. Αυτοί οι άνθρωποι κριτικάρουν. Να γνωρίζετε ότι κι εσείς θα μπείτε σ' έναν κόσμο, που θα σας κριτικάρει. Ο κόσμος στον οποίο μπαίνετε τώρα, είναι άκρως απαιτητικός. Οι άνθρωποι εκεί δεν είναι βάρβαροι, αλλά απαιτητικοί. Αν πάς στην Αμερική, πρέπει κάθε λέξη να την μιλάς σωστά, με ακρίβεια, να την συλλαβίζεις ξεκάθαρα, για να σε καταλαβαίνουν. Αλλιώς θα μείνεις ακατανόητος. Στα Βουλγάρικα δεν είναι έτσι. Θα πεις την λέξη ολόκληρη και θα σε καταλάβουν. Για παράδειγμα, στα Αγγλικά η λέξη,, 06&Γ" έχει διάφορες σημασίες: Υπομονετικός, αρκούδα, και άλλες. Από την προφορά της λέξης εξαρτάται η σημασία της.

Στα Βουλγάρικα, η λέξη,,λιουμπόβ" (= αγάπη) είναι σαν την Αγγλική,,bear" με διάφορες σημασίες. Γι' αυτό, πράγματι, όταν μιλώ για την αγάπη, δεν με καταλαβαίνουν. Λετε: Αυτός μιλάει για την αγάπη, αλλά έχει δικές του αντιλήψεις. Πράγματι, πολλά χρόνια μιλάω για την αγάπη, αλλά εν μέρει έχω καταφέρει ν' ανορθώσω και να καθαρίσω αυτή τη λέξη. Είναι μία δυνατή λέξη, θέλω ν' αποκαταστήσω το δικαίωμα του πολίτη στην αγάπη, δηλαδή, όταν μιλώ για την αγάπη, κάθε στιγμή να καταλαβαίνετε την ουσιαστική της σημασία. - Ποια είναι η πρωταρχική της σημασία; - Σαν προφέρω την λέξη,,αγάπη", η συνειδητότητά μου φωτίζεται, αισθάνομαι ευχάριστα, χαρούμενα, καταλαβαίνω τα φυτά, τα ζώα, όλα τα ζωντανά όντα. Αν δεν την προφέρω σωστά, όλα μπερδεύονται μέσα μου. Η συνειδητότητά μου σκοτεινιάζει κι η ζωή μου χάνει το νόημα της. Δεν είναι εύκολο ν' αγαπάς τους ανθρώπους. Όλοι γίνονται απαιτητικοί προς εσένα - κάθε ένας επιθυμεί να του κάνεις έτσι, όπως αυτός το καταλαβαίνει. Όταν μιλώ στους ανθρώπους γι' αγάπη, τους έχω δημιουργήσει πολλούς μπελάδες. Λίγο να υψώσω τη φωνή μου, αμέσως μου λένε: Δεν μιλάς για αγάπη; Έτσι μιλάνε; Έρχεται κάποιος φτωχός και θέλει να τον βοηθήσω. Αν δεν τον ικανοποιήσω, όπως αυτός θέλει, μου λεει: Δεν μιλάς γι' αγάπη, πρέπει να είσαι γενναιόδωρος. Έρχεται άλλος, θέλει να μπει στο δωμάτιο μου, θέλει να δει πώς ζω. Αν του το επιτρέψω, αρχίζει να περιεργάζεται τι έχει μέσα, και λεει: Κι εγώ θα ήθελα να ήμουν Διδάσκαλος! Τι έχεις στο δωμάτιο σου; - Βαρόμετρο, ρολόι, βιβλία. Πόσο καιρό προσπαθώ να ρυθμίσω το ρολόι, όμως αυτό όλο πάει μπροστά, ή μένει πίσω. Επιδρούν οι εξωτερικές συνθήκες.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα, όπως και ο μεμονωμένος άνθρωπος, βρίσκεται υπό την επιρροή των εξωτερικών επιδράσεων, εξ αιτίας των οποίων όλοι κάνουν λάθη. Για να διορθωθούν τα λάθη, ο άνθρωπος πρέπει να καταλαβαίνει τη δύναμη των εξωτερικών επιδράσεων και να προστατεύεται απ' αυτές. Για παράδειγμα, όλοι μιλούν για την αγάπη, όμως, όταν την εφαρμόζουν, πέφτουν σε λάθη και αντιθέσεις. Κι εσείς απορεί-τε γιατί, ως μαθητές της νέας διδασκαλίας, πέφτετε σε αντιθέσεις. Πολύ φυσικά, ως μαθητές της νέας διδασκαλίας, ανοίγεστε σ' όλους. Κάθε ένας θέλει να μπει μέσα σας, στο δωμάτιο σας, να δει πώς είναι τακτοποιημένο. Αν είναι ακατάστατο, αμέσως βγαίνει, αν είναι τακτοποιημένο, μπαίνει μέσα και βλέπει κάθε αντικείμενο μεμονωμένα. Μετά λεει: είναι πλούσιος αυτός ο άνθρωπος, έχει τι να δώσει. Αφού σας κλέψουν, εσείς είστε πια σε αντίθεση. Αν δεν σας κλέψουν, θα σας κριτικάρουν. Ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει γιατί ζωγραφίζει. Για να μη σκοντάψετε σε αντιθέσεις, να με ακούτε. Όποιος με ακούει και εκτελεί τον λόγο, καμία καταστροφή δεν θα τον βρει. Αν δεν με ακούει, θα σκοντάψει σε εμπόδια, όπως τα τραίνα συγκρούονται. Για να μη γίνει δυστύχημα με τα τραίνα, ένα απ' αυτά πρέπει να ξεκινήσει ή πιο νωρίς, ή πιο αργά. Όπου οι γραμμές συναντώνται, υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης.

Ως μαθητές της νέας διδασκαλίας, απαιτείται από εσάς να είστε προνοητικοί. Η αγάπη θα έλθει για να σας βοηθήσει, για να σας γλιτώσει απ' όλες τις δυστυχίες. Παρατηρώ τι κάνουν οι άνθρωποι. Καμία φορά μένω ελεύθερος κι αρχίζω να πλένω τα πόδια μου. Εκείνη τη στιγμή κάποιος κτυπά από έξω. Εγώ δεν απαντώ, έχω δουλειά. Αυτός κτυπά δεύτερη και τρίτη φορά, θέλει να του απαντήσω. Ρωτώ: Γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν περιμένει λίγο; Αφού είμαι μέσα και δεν απαντώ, ή τρώγω, ή πλένω τα πόδια μου, ή έχω μία σοβαρή δουλειά. Αν δεν μπορεί να περιμένει, να γυρίσει πίσω και να έλθει μετά από μισή ώρα. Ο κόσμος έχει δημιουργηθεί από τον Θεό, δεν υπάρχει λόγος να φωνάζετε και να ουρλιάζετε. - Μα, εγώ προσευχήθηκα στον Θεό. - Θα περιμένεις, μέχρι να πάρεις απάντηση. Αν σου ανοίξουν αμέσως, καλώς. Αν η απάντηση αργήσει, πάλι καλώς, θα περιμένεις. Μη νομίζεις ότι, αφού προσευχήθηκες, θα σου απαντήσουν αμέσως. Τα έλλογα όντα εκείνου του κόσμου ασχολούνται μ' όλους τους ανθρώπους, κι όχι μόνο μ' έναν άνθρωπο. Έχουν πολύ δουλειά, φτιάχνουν τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσεις όλους τους ανθρώπους, να τους εκπαιδεύεις, να τους μάθεις να αναμένουν. Αυτές τις μέρες ήλθε σ' εμένα ένα κοριτσάκι, έκλαιγε, ήθελε κάτι. Εγώ δεν του είπα να πιστεύει στον Θεό, ν' ακολουθεί τον σωστό δρόμο, αλλά το ρώτησα τι θέλει. Αυτό μου είπε από τι είχε ανάγκη και εγώ το βοήθησα. Σαν βοηθώ τους ανθρώπους, σκέπτομαι: Κύριε, όπως εγώ βοηθώ τους ανθρώπους, βοήθα με κι Εσύ. Όπως ο Θεός μ' εξυπηρετεί, έτσι κι εγώ θέλω να τον βοηθώ.

Σαν έλθει κάποιος σ' εμένα, τον κοιτώ ελέγχοντας τον, δηλαδή με το βλέμμα της αγάπης. Αυτό είναι το πιο σωστό βλέμμα, όπως η θέση του δοξαριού στο χέρι του μεγαλύτερου βιολιστή. Το βλέμμα πρέπει να είναι στραμμένο προς τον Θεό -ούτε δεξιότερα, ούτε αριστερότερα. Και τότε, ό,τι πει, αυτό βγαίνει. Κάθε λέξη, κάθε βλέμμα, που βγαίνουν από τον άνθρωπο, πρέπει να είναι κατανοητά, να μη φέρουν κανένα διχασμό στους ανθρώπους. Αλλιώς όλα όσα βγαίνουν από εσένα, θα επιστρέψουν πίσω. Η εικόνα, την οποία έχεις ζωγραφίσει, θα επιστρέψει πάλι σ' εσένα. Έτσι, τώρα, ο ζωγράφος πουλά τις εικόνες του, δηλαδή τα παιδιά του. Αυτό είναι η μεγαλύτερη δυστυχία γι' αυτόν. Στον αόρατο κόσμο, όμως, κανένας ζωγράφος δεν πουλά τις εικόνες του. Οι άνθρωποι πρέπει να το ξέρουν αυτό και, σαν βλέπουν τις εικόνες του ζωγράφου, να τον ανταμείβουν, να μη παίρνουν τίποτε απ' αυτόν. Ο ζωγράφος ξέρει τι αισθάνεται, σαν πουλά τις εικόνες του. Το ίδιο αφορά τους συγγραφείς. Γράφεις κάτι και το πουλάς. Εγώ έχω πει όμορφα πράγματα στους ανθρώπους, αυτοί τα πήραν, όμως έγιναν καλύτεροι; Κάποιοι θα πουν ότι θα ήταν καλύτερα, αν δεν ήξεραν αυτά τα πράγματα. - Γιατί; - Δεν θα ήταν υπεύθυνοι. Αφού τα ξέρουν, φέρνουν περισσότερη ευθύνη. Εν μέρει έχουν δίκιο. Κατά την γνώμη μου, είναι καλύτερο να ξέρουν την αλήθεια, παρά να φέρουν την ευθύνη.

Να θυμάστε: Θα έλθει μέρα, που θα περάσετε κι εσείς από1 την δική μου εμπειρία. Θα είστε έξυπνοι, ώστε να κάνετε σωστά την στροφή για να μη υπάρχει πολύ τριβή. Αν σκέπτεστε ότι θα περάσετε χωρίς τριβές, ψεύδεστε. Όσο πιο πολλά ξέρετε, τόσο περισσότερα λάθη θα κάνετε. Εγώ θέλω να σας μάθω να εκτιμάτε, και να ευχαριστείτε. Να εκτιμάτε τα μάτια, τ' αυτιά, τη μύτη, τα χείλη, τα χέρια, τα πόδια, που σας έδωσε ο Θεός. Να ευχαριστείτε για όλα τα αγαθά, που χρησιμοποιείτε. Δεν έχετε αντίληψη πόσο κοστίζουν τα αγαθά, που σας έχουν δοθεί. Ο Θεός έχει δουλέψει εκατομμύρια χρόνια για να τα δημιουργήσει. Μ' Αυτόν μαζί έχουν δουλέψει εκατομμύρια υπάρξεις γι' αυτά τα αγαθά, που χρησιμοποιείτε εσείς χωρίς να ευχαριστείτε. Πολλοί άνθρωποι ζουν με τη πλάνη ότι ο Θεός δεν υπάρχει, ότι τα αγαθά έρχονται από μόνα τους, χωρίς τη φροντίδα και την προσπάθεια κάποιων όντων. Μιλάνε για Νέα Ζωή, όμως την ψάχνουν έξω απ' τον εαυτό τους. Η νέα ζωή είναι μέσα στον άνθρωπο. Ελευθερωθείτε από τη παλαιά ζωή, από τις ψεύτικες αντιλήψεις, από το εξωτερικό κάλυμμα των πραγμάτων. Μόνον έτσι θα είστε ελεύθεροι. Μόνον η ελεύθερη ψυχή μπορεί να καταλάβει τον Θείο Κόσμο. Αν δεν είναι ελεύθερη, δεν θα τον καταλάβει. Ο άνθρωπος μπορεί να καταλάβει εξωτερικά μόνον εκείνο που είναι μέσα του. Λες: Πρέπει να παλεύουμε με τις δυστυχίες του κόσμου. - Αυτές είναι γενικές, ομαδικές. Να γιατί το να παλεύετε εναντίον τους, απαιτεί κατανόηση, να ξέρετε τους νόμους της γενικής, ομαδικής ζωής. Αν δεν καταλαβαίνεις αυτούς τους νόμους, θα βρεθείς εσύ στο κέντρο βάρους, εκεί που είναι η μεγαλύτερη δύναμη. Κάθε ελάττωμα έχει το κέντρο βάρους του. Να είσαι έλλογος και να μείνεις στην άκρη, όπου το βάρος είναι μικρότερο. Αλλιώς θα σε λιώσει. Αν βρεθείς σ' ένα ποτάμι, να μείνεις στην άκρη, όπου η ροή είναι πιο αδύνατη. Αν σταματήσεις στο κέντρο, στο ισχυρότερο ρεύμα, αυτό θα σε παρασύρει.

Ρωτώ τους τωρινούς θρησκευόμενους και κληρικούς: Τι περιμένετε σήμερα; - Να έλθει η Ουράνια Βασιλεία στη γη. - Για να έλθει η Ουράνια Βασιλεία, ξέρετε τι επανάσταση πρέπει να γίνει μέσα κι έξω από σας; Για να αναπτυχθεί το καλό στάρι, ξέρετε πόσες δοκιμασίες περνά η γη; Το αλέτρι περνά μέσα της, την σκάβει. Η αξίνα και το φτυάρι περνούν κάμποσες φορές από αυτήν, για να την καθαρίσουν από πέτρες και παράσιτα. Μετά απ' αυτό, έρχεται το καλό και καθαρό στάρι. Το νέο, που έρχεται, θ' αλλάξει και την ζωή σας. Αυτό να μη σας τρομάζει. Να δουλέψετε πάνω στον εαυτό σας ευσυνείδητα και να διατηρείτε την αγγελική και άγια κατάσταση, στην οποία φθάνετε. Και άγγελοι θα γίνετε, και άγιοι θα γίνετε, όμως για λίγο. Θα πέφτετε στην κατάσταση και του συνηθισμένου ανθρώπου - είναι βασικό απ' όλα να μαθαίνετε. Ο άγγελος είναι άνθρωπος, ο οποίος υπηρετεί σωστά. Ο άγιος είναι άνθρωπος, που βάζει την αγάπη στην θέση της. Επομένως, από τον άγγελο θα μάθεις να υπηρετείς, από τον άγιο ν' αγαπάς. Θα εκτιμάς τ' αγαθά, θα εκτιμάς την δουλειά και την εργασία των ανθρώπων. Μαθαίνεις μουσική - να εκτιμάς αυτό που σου διδάσκεται. Όποιος μπορεί να εκτιμά και να ευχαριστεί, αυτός θα κρατήσει τις όμορφες στιγμές μέσα του για περισσότερο καιρό. Ένα λεπτό θα είναι, όμως αυτό θα το χρησιμοποιεί έλλογα. Μόλις θυμηθεί αυτό το λεπτό, θα το ξαναζεί εκ νέου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό για τον άνθρωπο από το να τον επισκεφθεί ένας άγγελος ή ένας άγιος. Και αμαρτωλός να είναι, θα ζει με την ανάμνηση αυτής της επίσκεψης. Να θυμάστε τη στιγμή κατά την οποία ο Θεός σας δημιούργησε με αγάπη. Αυτός σας δημιούργησε καθαρούς και σας έστειλε στη γη, με την ευλογία του, για να εκμεταλλεύεσθε τα αγαθά της ζωής. Όλα τα αγαθά είναι καλά, όταν εκτιμούνται. Όταν δεν εκτιμούνται, και τα καλά αγαθά γίνονται κακά.

Μία μέρα, μου έφεραν μία ζεστή τυρόπιτα, μόλις την είχαν βγάλει από τον φούρνο. Όταν την μύρισα, η γάτα ήλθε από πίσω μου, για να της δώσω λίγο. Εγώ έκοψα ένα κομμάτι από τη μέση και της το έδωσα. Μόλις κατάλαβε την θερμοκρασία του, αμέσως το έσπρωξε με το πόδι της, δεν μπορούσε να το φαει τόσο ζεστό. Σαν έμεινε λίγο, η τυρόπιτα κρύωσε και αυτή άρχισε να την τρώει. Και σε σας λεω: Όταν δεν αντέχετε κάποια πράγματα, η αιτία είναι ότι κάποια αγαθά είναι πιο θερμά απ' όσο πρέπει. Έχουν έλθει σ' εμένα αδελφές να παραπονεθούν για τους αδελφούς. Μία αδελφή παραπονιέται ότι ένας αδελφός της έσφιξε το χέρι. - Γιατί; - Την αγαπά ο άνθρωπος. - Έτσι εκφράζεται η αγάπη; - Αυτός έτσι αγαπά. Οι άλλοι αγαπούν με άλλο τρόπο. - Δεν μου επιτρέπει να μιλώ μ' αυτόν ή τον άλλο αδελφό. Έχω δικαίωμα να κοιτώ μόνο κάποιον αδελφό. - Πολύ φυσικά. Αυτός ο αδελφός τον οποίο σου επιτρέπει να κοιτάς, είναι ωραίος φακός, μέσα από τον οποίο μπορείς να διαβάζεις. Οι άλλοι αδελφοί δεν είναι καλοί μεγεθυντικοί φακοί. Έτσι νομίζει αυτός. Κάθε αδελφή και κάθε αδελφός, είναι ελεύθεροι να κοιτούν απ' όλους τους φακούς και να διδάσκονται. Ο Θεός έχει δώσει μάτια σ' όλους - ελεύθερα να βλέπουν τον εξωτερικό κόσμο.

Μία γυναίκα είπε στον άνδρα της: Εσείς οι άνδρες, επειδή έχετε δημιουργηθεί από χώμα, να κοιτάτε κάτω, στην γη και μ' όλη σας την ταπεινότητα. Δεν θα βλέπετε τις γυναίκες. Εμείς οι γυναίκες, επειδή έχουμε γίνει από το πλευρό του άνδρα, έχουμε δικαίωμα να κοιτάμε τους άνδρες. - Δηλαδή, ο άνδρας θα κοιτά προς τη γη, και η γυναίκα θα κοιτά προς το πλευρό του άνδρα, την θέση απ' όπου βγήκε. Να κοιτάτε ελεύθερα τους άνδρες, όμως μόνον εκείνους, οι οποίοι είναι λευκοί σαν τα πλευρά τους. Είναι ευχάριστο να κοιτάς καθαρά πλευρά. Όμως η τωρινή γυναίκα έχει χάσει την λευκότητα των πλευρών και πρέπει, από καιρό σε καιρό, να τα καθαρίζει. Κάθε μέρα πρέπει να καθαρίζει με σφουγγάρι, όπως όταν καθαρίζει τα πλευρά της, να καθαρίζει και τον άνδρα της. - Πώς να το εννοήσουμε αυτό; - Να το εννοήσετε σαν να πρέπει να καθαριστείτε. Λίγο χρειάζεται από τους ανθρώπους για να ζουν ευτυχισμένα.

Τώρα, θέλω να μείνει μέσα σας η εξής ιδέα: Οι άνδρες ν' αγαπούν την γη, από την οποία έχουν γίνει, οι γυναίκες ν' αγαπούν τους άνδρες, από τους οποίους έχουν βγει. Πριν απ' αυτό, όμως, οι άνδρες και οι γυναίκες να αγαπούν τον Θεό, απ' τον οποίο έχουν βγει. Το σώμα του άνδρα έχει γίνει από το χώμα, το σώμα της γυναίκας έχει γίνει από το σώμα του άνδρα. Όμως η ψυχή και των δύο έχει βγει από τον Θεό. Το πρώτο πράγμα είναι να έχουμε αγάπη προς τον Θεό. Όταν έχουμε αγάπη, όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν. Η αγάπη δίνει νόημα σ' όλα. Στην αγάπη, κάθε σκέψη είναι καλή. Όπου υπάρχει αγάπη, εκεί δεν υπάρχει κανένα έγκλημα. Μόνο στο μίσος γίνονται εγκλήματα. Έχεις δώσει σε κάποιον 20.000 Λέβα, και μετά παίρνεις μαχαίρι και τον καρφώνεις γιατί δεν σου τα επιστρέφει, όταν πρέπει. Του τα έδωσες έγκαιρα αυτά τα χρήματα; Αν κάνεις ένα μεγάλο καλό, κι έπειτα τον πληγώσεις, το καλό μειώνεται. Αν του δώσεις μόνον ένα Λέβα και γιατρέψεις την πληγή του, το μικρό καλό μεγαλώνει. Η αγάπη αποκτά αξία, όταν γιατρεύει τις πληγές του ανθρώπου.

Σαν ακούτε να σας μιλώ έτσι, λετε ότι σήμερα αυτό είναι ανεφάρμοστο κι αυτό θα εφαρμοστεί στο μέλλον. Όχι, όλα που σας λεω, από τώρα πρέπει να εφαρμόζονται. - Όσο δεν αντιμετωπίζουμε το Κάρμα, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το νέο. Αυτό θα περιμένει άλλες ενσαρκώσεις. - Μη νομίζεις ότι οι άλλες ενσαρκώσεις φέρνουν καλύτερες συνθήκες. Κάθε ζωή στην γη είναι συνδυασμός από καλές και κακές συνθήκες των προηγούμενων ζωών. Οι αποστολές από το παρελθόν πρέπει να γίνονται σ' αυτήν ακόμα τη ζωή. Μη πέφτεις στις πλάνες της νεαρής κοπέλας, η οποία πιστεύει στις υποσχέσεις του αγαπημένου της, ότι θα την κάνει βασίλισσα. Δουλειά χρειάζεται από όλους, κι όχι αγαθή σκέψη. Όπου και να είστε, θα ξέρετε ότι δεν υπάρχει καλύτερη θέση στην γη από το Ίζγκρεβ. Το Ίζγκρεβ είναι ένας ευνοϊκός συνδυασμός από συνθήκες, που συνδυάζονται απαράλλαχτα. Κάτω από μάς υπάρχει μία σκάλα, η οποία από χρόνο σε χρόνο δυναμώνει, σχηματίζεται. Εμείς βρισκόμαστε σε μία ανοδική ζώνη. Το έδαφος όλων των χωρών στην Βαλκανική χερσόνησο χαμηλώνει σταδιακά, και η θέση όπου βρίσκεται το Ίζγκρεβ, σταδιακά ψηλώνει. Σιγά - σιγά ψηλώνει, δέκα - είκοσι εκατοστά τον χρόνο, όμως αυτή η άνοδος είναι συνεχόμενη. Εκτός αυτού, οι οροσειρές, που μας περιτριγυρίζουν, έχουν ιδιαίτερο συνδυασμό. Το ηλιακό φως επίσης αντανακλάται με ιδιαίτερο τρόπο. Εδώ, στο ίζγκρεβ, αποκτούμε τέτοιο φως, που δεν είναι εφικτό σε όλους. Είναι βασικό να διατηρηθεί αυτό το φως. - Τι είναι η Βουλγαρία; - Είναι το μέρος, όπου κάθε τι αναπτύσσεται καλά. Μόλις μεγαλώσουμε, τότε μπορούμε να πάμε και στην Ρωσία, και στην Γαλλία, και στην Αγγλία, παντού. Ένας Σουηδός είπε: Η Σουηδία είναι χώρα, όπου δεν υπάρχει ψέμα. Όποιος θέλει να μάθει να μη λεει ψέματα, θα γίνει Σουηδός. Όποιος θέλει σωστά να φορτώνει και να ξεφορτώνει - να κάνει συμφωνίες εκατομμυρίων - να γίνει Άγγλος. Όποιος θέλει να μάθει σωστά να μεγαλώνει, να έλθει στην Βουλγαρία, να γίνει Βούλγαρος.

Κι έτσι, να μαθαίνετε τη τέχνη του να αναπτύσσεστε σωστά. Όλος ο κόσμος έχει δημιουργηθεί από τον Θεό, περιέχει όλες τις ποιότητες, που είναι απαραίτητες στον άνθρωπο. Κάθε λαός έχει ευνοϊκό έδαφος για ανάπτυξη των άξιων σπόρων. Από κάθε λαό θα αποκτήσετε κάποια προτερήματα, που ο Θεός έχει τοποθετήσει μέσα του. Για να αποκτήσετε την Θεία Ευλογία, θα γυρίζετε όλο τον κόσμο, θα μελετάτε όλους τους λαούς. Τώρα, σαν Βούλγαροι, κοιτάτε να μάθετε την τέχνη της ανάπτυξης. Αυτή είναι η ευλογία, που ο Θεός έδωσε στον Βούλγαρο. Αν μάθετε καλά αυτή τη τέχνη, όλες οι άλλες τέχνες εύκολα θα σας δοθούν.

Να εκτιμάτε τα αγαθά, που έδωσε ο Θεός σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε λαό. Αυτό σας εύχομαι κι εγώ.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης δύναμης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης πίστης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης αγάπης.

16. Πρωινή ομιλία που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 16 Ιανουαρίου 1938, Σόφια - Ίζγκρεβ.

 

Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto

About    Search Help