Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto
search help
search in titles only
  FontSize-- FontSize++  

 Το καλό και το φως

Στοχασμός

Θα διαβάσω το Κεφάλαιο 12 από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο.

"Ιδού, ο κόσμος οπίσω αυτού υπήγεν".(στιχ. 19.) Αυτός ο στίχος δείχνει τι πίστευαν οι Εβραίοι - ότι ο κόσμος πάει πίσω του, και φοβήθηκαν.

Οι άνθρωποι μιλούν για την γνώση. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η λέξη είναι Βουλγάρικη. Άλλοι νομίζουν ότι η λέξη στη γλώσσα τους, για παράδειγμα στα Γαλλικά, στα Αγγλικά, είναι δική τους ιδιοκτησία. Δεν είναι έτσι, οι λέξεις δεν είναι ιδιοκτησία των λαών.

Σαν εξετάσουμε τη λέξη,,γνώση" στα βουλγάρικα ("ζνάνιε) η πρώτη συλλαβή „ζνα"(από το ρήμα ζνάγια = γνωρίζω) δείχνει ότι γνωρίζεις να ζεις - σημαίνει ζωή. Η τελευταία συλλαβή,,νιε" (= εμείς, ημίν) δείχνει ότι, για να εμφανισθεί η ζωή, είναι αναγκαίες κάποιες συνθήκες. Επομένως, η γνώση υπονοεί να γνωρίζεις πώς να ζεις, να έχεις συνθήκες, υπό τις οποίες η ζωή μπορεί να εμφανισθεί. Κάθε άνθρωπος, που έχει γνώσεις και συνθήκες για να εμφανισθεί η ζωή μέσα του, δεν ψάχνει τις συνθήκες έξω, γιατί είναι μέσα στον ίδιο. Όποιος γνωρίζει, ψάχνει τα πράγματα στην μνήμη του, όπως εκείνος, ο οποίος γνωρίζει την Βίβλο απ' έξω. Αυτός δεν ψάχνει τους στίχους σ' αυτήν, όμως τους απαγγέλλει από μνήμης. Θα πείτε ότι η υπόθεση δεν είναι στις πολλές γνώσεις. Τώρα θα σας δώσω ένα παράδειγμα του τι σημαίνει γνώση. Έχετε έναν αδελφό, ο οποίος παίζει όλη μέρα βιολί. Εσείς λετε: Αυτό είναι βιολί! - Τι ιδιαίτερη τέχνη έχει το παίξιμο του βιολιού; - Το βιολί μπορεί να μας φωτίσει σε πολλά πράγματα. Βγάλτε τον καβαλάρη και τέσσερις χορδές του βιολιού, - θα δείτε ότι αυτό δεν αξίζει τίποτε. Τώρα, τεντώστε τις χορδές πάνω σ' ένα συνηθισμένο ξύλο και θα δείτε ότι δεν βγαίνει κανένας ήχος, τίποτε δεν γίνεται μ' αυτές. Δηλαδή και οι χορδές χωρίς το βιολί δεν αξίζουν τίποτε. Συχνά ρωτάτε: Τι είναι ο άνθρωπος; - Και ο άνθρωπος είναι ένα βιολί με πέντε χορδές - πέντε αισθήσεις. Η κιθάρα πάλι έχει έξι χορδές. Δηλαδή, αν δεν ξέρετε την δύναμη της ανθρώπινης ζωής, οδηγήστε σε μία σειρά αντιθέσεων.

Τώρα, όταν σας ομιλώ, πέφτετε σε αντιφάσεις. - Γιατί; -Γιατί κάθε ένας από εσάς έχει ένα αναληθές κριτήριο, με το οποίο αποδίδει τα πράγματα. Ζυγίζετε τα συμπεράσματα σας κατά το δικό σας κριτήριο. Όταν ο άλλος σας δίνει κάτι, τότε βγάζετε το αληθινό σας μέτρο και μ' αυτό θέλετε να μετρηθεί. Σ' αυτή την περίπτωση, μετράτε πολύ καλά και ακριβώς. Δηλαδή, χρησιμοποιείτε δύο σταθμά. - Τι κακό έχει αυτό; - Τίποτε κακό δεν έχει, αυτό δείχνει ότι είστε έξυπνοι άνθρωποι. Αγοράζετε καλά και πουλάτε άσχημα. Να κρυφθεί το κακό; Εσύ υφαίνεις ένα ύφασμα για να το πουλήσεις, όμως το επεξεργάζεσαι όπως-όπως. Το πουλάς σ' έναν έμπορο. Αυτός χρωματίζει το ύφασμα και μ' αυτό κρύβει τις αδυναμίες του. Ένας άλλος αγοράζει το ίδιο ύφασμα, όμως σαν το κοιτάξει καλά στο σπίτι, βρίσκει την αδυναμία του και δεν είναι ικανοποιημένος. Αυτό είναι ύφασμα, που το ύφανες εσύ. Δηλαδή, εσύ είσαι η αιτία του κακού. Λετε: Δεν φθάνει αυτό το ύφασμα. Πολύ απλά, έχει μετρηθεί ανακριβώς. Το ίδιο κάνουν και οι άνθρωποι στη ζωή. Όταν βρεθούν σε δύσκολη θέση, λένε: Ποιος θα ζει καλά και τυπικά; Μήπως πρέπει ν' αφήσουμε λίγο να ζήσουμε πιο πλατιά; - Τι πάει να πει να ζείτε πιο πλατιά; Αυτό σημαίνει να κάνετε τα πράγματα έτσι, όπως δεν είναι. Για παράδειγμα, ρωτούν κάποιον πόσα άτομα ήταν στην συγκέντρωση. - Χίλια άτομα. Ουσιαστικά, το σαλόνι τους μπορεί να συγκεντρώσει το πολύ 500 άτομα. Ποια είναι η αιτία, που αυτός ο άνθρωπος δεν λεει την αλήθεια; Αυτός θέλει να δώσει μεγάλη σπουδαιότητα, να δείξει μπροστά στους ανθρώπους ότι πάει σε τέτοιες συγκεντρώσεις, τις οποίες επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι. Κάποιος θρησκευόμενος θέλει να δείξει στους ανθρώπους ότι είναι οπαδός του Χρίστου και γι' αυτό, είτε δεν τον ρωτούν είτε τον ρωτούν, - αυτός βρίσκει πάντα ευκαιρία να πει ότι είναι χριστιανός. Κάποια εποχή οι χριστιανοί κρυβόντουσαν σε ποντικότρυπες, για να μη τους διώκουν.

Μία μέρα συζητούσα με αδελφούς και αδελφές πάνω στο θέμα του τι νομίζουν ότι είναι ο νέος και η νέα. Σύμφωνα με τις αντιλήψεις των σημερινών ανθρώπων, με το "νέα" εννοούν το όμορφο, το νέο κορίτσι, 15χρονο-20χρονο, που είναι έτοιμο για φιλιά και αγκαλιές. Και με τον όρο "νέος" καταλαβαίνουν το ίδιο, έναν όμορφο νέο, έτοιμο γι' αγάπη. Δεν λεω ότι μπορεί χωρίς φιλιά, όμως με το "φιλί" καταλαβαίνω άλλο πράγμα. Και η ζωή εκφράζεται μόνο στα φιλιά. Παίρνεις το ψωμί, το βάζεις στα χείλη σου και το φιλάς. Παίρνεις το νερό, το βάζεις στα χείλη σου και το φιλάς. Παίρνεις αέρα με τα χείλη σου - πάλι τον φιλάς. Παρ' όλα αυτά λες: Βαρέθηκα αυτά τα φιλιά. Παραπονιέσαι για τα φιλιά, όμως χωρίς αυτά θα φτωχύνεις και θ' αδυνατίσεις. Αν φιλάς όπως πρέπει, εν καιρώ θα γίνεις άνθρωπος. Αν δεν φιλάς σωστά, τίποτε δεν θα γίνεις. Αυτό το οποίο λεω τώρα, είναι μόνον ορισμός και συμπλήρωμα στο ερώτημα. Δεν είναι ακόμη η ίδια η αλήθεια.

Ποια είναι η αληθινή σημασία του νέου και της νέας; Όταν η νέα συναντήσει κάποιον νέο, που έχει απογοητευθεί, αυτή πρέπει να τον εμψυχώσει, να τον στρέψει στον Θεό. Αν δει ότι αυτός θέλει να κρεμαστεί, αυτή πρέπει να τρέξει σε βοήθεια, να κόψει το σχοινί. Μετά θα του πει: Αδελφέ, χρησιμοποίησες το σχοινί όχι σωστά. Αυτό έχει γίνει για άλλα πράγματα, όχι για κρέμασμα. Σήκωσε το κεφάλι σου πάνω, ο Θεός θα σε βοηθήσει. Δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεσαι. Δηλαδή, η σημασία της νέας είναι να κάψει το σχοινί, στο οποίο έχει κρεμαστεί ο άνθρωπος. Το σχοινί ποτέ δεν πρέπει να είναι σε κατακόρυφη θέση. Μ' αυτό μπορείς να απλώνεις τα ρούχα, να σηκώνεις βάρη, όχι όμως να κρεμιούνται οι άνθρωποι. Η νέα έχει δικαίωμα να κόψει το σχοινί, όταν είναι σε οριζόντια θέση. Για παράδειγμα, αν συναντήσει βόδι δεμένο στο σχοινί και να σύρεται από τον κύριο του, αυτή έχει δικαίωμα να κόψει το σχοινί και να πει στον κύριο: Αδελφέ, βγάλε το καπίστρι και το σχοινί από το βόδι. Αν σ' αγαπάει, θα σε ακολουθήσει εθελοντικά και θα σε βοηθάει. Όπου είναι το καπίστρι, εκεί είναι και η βία. - Ποια είναι η σημασία του νέου; - Αυτός έχει έλθει στη γη για να λιώνει τα μαχαίρια και να κόβει τους βούρδουλες εκείνους, οι οποίοι κτυπούν. Ο νέος πρέπει ν' αφαιρέσει το μαχαίρι, τον βούρδουλα, την βουκέντρα από τα χέρια του πλησίον του. Αυτός πρέπει να μάθει τους ανθρώπους να ζουν καλά. Λετε: Εύκολη δουλειά, και αυτό θα γίνει. - Είναι εύκολο, όμως πρέπει να εργασθείτε.

Ένας ασκητής, που έζησε είκοσι χρόνια στον πλανήτη, αποφάσισε να κατέβει μεταξύ των ανθρώπων και να τους διηγηθεί την ζωή του, να δουν πώς ασκήτευε. Ποια ήταν η έκπληξη του, όταν δεν τον δέχθηκαν πουθενά. Σ' όποιο σπίτι πήγαινε, έβρισκε τις πόρτες κλειστές. - Γιατί; - Διότι τίποτε δεν μπορούσε να τούς δώσει. Αυτοί ήθελαν κάτι άλλο απ' αυτόν, και όχι να τους διηγείται πώς έζησε. Να τι έπρεπε να κάνει ο ασκητής άγιος. Πριν να κατέβει στην πόλη, να βάλει δέκα Αγγλικές λίρες σε μερικούς φακέλους και τότε να ξεκινήσει από σπίτι σε σπίτι. Σαν κτυπήσει μία πόρτα και ο νοικοκύρης τον προϋπαντήσει θυμωμένος, αυτός αμέσως πρέπει να του δώσει τον φάκελο και να περιμένει. Ο νοικοκύρης θ' ανοίξει τον φάκελο και, σαν δει τα χρήματα, θα τον δεχτεί στο σπίτι του με αγάπη. Αυτός θα επισκεφθεί όλα τα σπίτια, για τα οποία προετοίμασε τα γράμματα, και παντού θα τον προϋπαντήσουν καλά. Σ' όποιο σπίτι θα έμπαινε, όλοι θα έλεγαν: Καλός άνθρωπος είναι αυτός, μακάρι να έλθει κι άλλη φορά! Οι άνθρωποι θα εμψυχώνονταν απ' αυτόν, θα έβλεπαν ότι υπάρχουν συνθήκες για εργασία.

Πολλοί από εσάς, όπως αυτός ο ασκητής, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και λένε: Ο Θεός μας στέλνει σ' εσάς. - Αν δεν δίνετε τίποτε από τον εαυτό σας, ο Θεός δεν σας έστειλε. Πηγαίνετε από δική σας επιθυμία. Ο απεσταλμένος από τον Θεό πάντα φέρνει γράμματα με αξιόλογο περιεχόμενο. Βάζει το χέρι στη τσέπη του, βγάζει το γράμμα με τα κέρματα που κουδουνίζουν και λεει: Ένας φίλος σας με υποχρέωσε να σας δώσω αυτό. Πώς και τι, δεν ξέρω. Εσείς οι ίδιοι θ' απαντήσετε. Αντίο! Μόλις φύγετε, αμέσως θ' αρχίσουν να μιλούν για σας, ότι είστε καλός, ειλικρινής άνθρωπος και ότι επιθυμούν να τους επισκεφθείτε και άλλη φορά. Όταν πάτε, σε όλους θα δώσετε κάτι. Τι θα πουν για σάς μετά; Μόνο το καλύτερο. Όλοι θα περιμένουν με ανυπομονησία, ιδιαίτερα αν τους επισκεφθείτε για την Πρωτοχρονιά. Αυτή η χρονιά είναι μία από τις πιο σοβαρές. Θέτει σε δοκιμασία όλους τους ανθρώπους.

Όταν οι τυφλοί άνθρωποι βαδίζουν, πάντα υπάρχει πιθανότητα να κτυπήσουν κάπου και να γίνει ατύχημα. Όμως, επειδή αυτή την χρονιά έχουν ανοικτά μάτια, δεν θα γίνουν μεγάλες συγκρούσεις. Και οι άνθρωποι με ανοικτά μάτια δεν θα τρακάρουν. Αυτή η νέα χρονιά είναι η μεγάλη μητέρα με μεγάλη πείρα και γνώσεις. Εσείς δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τι γνώσεις κρύβει αυτή μέσα της. Γίνεται λόγος για έναν 'Άγγλο, ο οποίος είχε σχέσεις με πολλούς ανθρώπους. Μία χρονιά συνάντησε 70-80.000 άτομα. Χάρη σ' αυτόν, αναπτύχθηκαν τέτοιες εντυπώσεις, που τίποτε δεν μπορούσε να ξεφύγει από το μάτι του. Μία φορά μόνο να συναντούσ' έναν σημαντικό άνθρωπο, πάντα θα τον θυμόταν. Τέτοιο πράγμα είναι αυτή η νέα χρονιά. Είναι αρκετό μία φορά μόνο να δει κάποιον για να του δώσει το αντάλλαγμα. Σ' όποιον έχει να δώσει κάτι, του το δίνει, από όποιον έχει να πάρει κάτι, το παίρνει. Σαν συναντήσει τον χρεώστη, βγάζει το μέτρο της, τον μετράει από το κεφάλι μέχρι τα πόδια και λεει: Τόσο και τόσο έχεις να μου δώσεις. Πλήρωσε τώρα! Αυτό ονομάζουν οι Ινδοί ΚΑΡΜΑ. Με τον όρο "Κάρμα" εννοείται ο Νόμος, που αναγκάζει τον άνθρωπο να πληρώσει, δηλαδή να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του. Το Κάρμα υπάρχει για κάθε έναν, ο οποίος δεν έχει τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του. Αυτός έφαγε και ήπιε άπληστα, και γι' αυτόν τον λόγο φτώχυνε. Μετά απ' όλ' αυτά θα παραπονιέται ότι φτώχυνε. Πώς να μη πτωχεύσει; Άλλος παραπονιέται ότι έχει βάσανα. Πώς να μην έχει; Αν η αγραμματοσυνη, τα βάσανα και οι αρρώστιες έρχονται με τον νόμο του Κάρμα, έχει σαν σκοπό να τους μάθει κάτι. Όποιος δεν έζησε όπως πρέπει, οπωσδήποτε θα πέσει στο Κάρμα. Όποιος δεν έζησε με τον νόμο της πραγματικότητας, πάλι περνά μέσα από βάσανα, αλλά αυτά έχουν σκοπό να του δώσουν ένα καλό υλικό, για να κάνει κάποια δουλειά. Αυτός πρέπει να μεταφέρει αυτό το υλικό από τη μία πλευρά στην άλλη.

Κι έτσι, πολλές δυσκολίες θα συναντάτε στη ζωή σας, είναι αναπόφευκτες. Έχεις, για παράδειγμα, ωραία γυναίκα και με την ομορφιά της σε βάζει σε αρκετές δυσκολίες. - Ποία είναι η σημασία αυτής της όμορφης γυναίκας; - Να κάνει ένα όμορφο παιδί, αγόρι ή κορίτσι. Αν κάνει όμορφο παιδί, θα είναι ευλογημένη. Αν δεν κάνει όμορφο παιδί, δεν εκτελεί τον προορισμό της. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου, με τον νόμο της κληρονομικότητας, η όμορφη γυναίκα γεννά μαύρο παιδί, το οποίο δεν μοιάζει ούτε στην μητέρα ούτε στον πατέρα. Η αιτία γι' αυτό κρύβεται στο μακρινό παρελθόν. Πριν από τέσσερις γενεές, ο πατέρας αυτής της γυναίκας ήταν νέγρος, ενώ η μητέρα Ευρωπαία. Αυτή αγάπησε τον μαύρο και δεν έδωσε σημασία στο μαύρο του χρώμα. Αυτή είπε: Εξωτερικά είναι μαύρος, όμως η καρδιά του είναι λευκή. Και σήμερα, με τη δύναμη αυτού του νόμου, η όμορφη λευκή γυναίκα, που παντρεύτηκε λευκό άνδρα, γεννά μαύρο παιδί. Αν ο άνδρας είναι ζηλιάρης και υποψιάζεται, μπορεί να αμφιβάλλει για την γυναίκα του. Οποίος καταλάβει, θα εξηγήσει την αιτία με τον νόμο της κληρονομικότητας.

Η νέα χρονιά θα βγάλει και μαύρους και λευκούς μπροστά. Αν βγάλει τους μαύρους, μη ψάχνετε την ενοχή στη γυναίκα σας. Πριν από τέσσερις γενεές, η μητέρα ή ο πατέρας της γυναίκας σας είχε σχέση με μαύρο ή μαύρη, γι' αυτό το παιδί σήμερα βγαίνει σαν μαρτυρία του παρελθόντος τους. Δηλαδή, σήμερα ακούγεται η φωνή του παρελθόντος, πριν από τέσσερις γενεές.

Μία μέρα, ο Ναστρεντίν Χότζας βρισκόταν σε δυσκολίες. Δεν είχε την δυνατότητα να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Μ' αυτόν τον σκοπό, ξεκίνησε από σπίτι σε σπίτι να ζητήσει κάτι. Όπου πήγαινε, κανείς δεν τον δεχόταν. Τελικά, είπε: Θα σας δώσω να καταλάβετε ποιος είμαι εγώ! Αγόρασε μία όμορφη μεγάλη λίμα. Ένα απόγευμα, όταν όλοι οι άνθρωποι κοιμόντουσαν, αυτός σταμάτησε μπροστά στην πόρτα ενός πολύ πλούσιου κι άρχισε να λιμάρει την κλειδαριά. Ένας περαστικός που περνούσε εκείνη την στιγμή, σαν είδε ότι ο Ναστρεντίν Χότζας λιμάρει κάτι, τον ρώτησε: Τι κάνεις εδώ Χότζα; - Παίζω βιολί. - Γιατί δεν ακούγεται η φωνή του; - Αύριο θ' ακουστεί.

Λεω: Υπάρχουν πολλές αντιθέσεις, τις οποίες πολλοί περιγελούν. - Πότε γελά ο άνθρωπος; - Όταν δε καταλαβαίνει το θέμα, το οποίο οδηγεί σε κάποια αντίθεση στην ζωή. Δηλαδή, αν δεν καταλαβαίνει ένα θέμα, ο άνθρωπος γελά, αν το καταλαβαίνει όπως πρέπει, αυτός χαρούμενος και γελαστός. Αν το καταλαβαίνει σε βάθος, γίνεται σοβαρός. Τώρα εσείς γελάτε, γιατί δεν καταλαβαίνετε την υπόθεση. Κάποιος λεει ότι του χρωστάς ένα ποσό. Εσύ γελάς, δηλαδή δεν θυμάσαι τίποτε. Αν θυμηθείς, χαμογελάς και λες: Τίποτε δεν σου οφείλω. Τότε ο δανειστής σου βγάζει το βιβλίο και σου δείχνει ότι του χρωστάς όχι 200, 300 Λέβα, αλλά 50-60000 Λέβα. Αν δεις ότι υπάρχει το ποσό, γίνεσαι σοβαρός κι αρχίζεις να σκέφτεσαι. Λες: Τι να κάνω τώρα; Χαντακώθηκα, μπατίρισα με το ποσό αυτό. Κάποτε εσύ πήρες 200, 300 Λέβα δανεικά, όμως δεν πλήρωσες τίποτε. Χρόνο με τον χρόνο, οι τόκοι έχουν μαζευτεί και τώρα το ποσό έγινε 60000 Λέβα.

Να θυμάστε τον εξής νόμο: Ποτέ μη παίρνετε λεφτά με τόκο. Αν υπάρχει ανάγκη να πάρετε χρήματα δανεικά με μεγάλο τόκο, μην αναβάλλετε την πληρωμή τους. Αν έλθει τέτοια χρονιά όπως η τωρινή, θ' ανοίξετε τα μάτια και στον δανειστή και στον δανειζόμενο. Επομένως, μη παίρνετε χρήματα δανεικά, ιδιαίτερα με τόκο. Θέλεις οι άνθρωποι να σε αγαπούν. - Πολλά θέλεις. Αυτό είναι δάνειο χρημάτων. Μη νομίζεις ότι τα χρήματα παίρνονται μόνο στον φυσικό κόσμο. Αφού θέλεις οι άνθρωποι να σ' αγαπούν, πρέπει να πληρώσεις γι' αυτή την αγάπη. Θα πείτε ότι η αγάπη δεν πουλιέται. - Πολλοί άνθρωποι πουλάνε την αγάπη και μ' αυτό δημιουργούν Κάρμα. Οτιδήποτε πουλιέται, δημιουργεί Κάρμα. Οι δυστυχίες των ανθρώπων οφείλονται στο ότι πουλάνε τα πράγματα. Κάποτε οι άνθρωποι θέλουν να οικειοποιηθούν κάτι, να δημιουργήσουν ιδιοκτησία. Μην επιθυμείτε να σας αγαπούν οι άνθρωποι, ούτε να επιθυμείτε να τους αγαπάτε εσείς. Ποιος είναι ο σκοπός του ν' αγαπάτε τους ανθρώπους; Ποίος είναι ο σκοπός του πυρωμένου μετάλλου; - Ν' αγαπάει τους ανθρώπους, με σκοπό να τους δώσει μέρος από την θερμότητα του. Αν σαν άνθρωπος δεν μπορείς να δώσεις ζέστη στους άλλους, θα σκάσεις. Να γιατί είναι προτιμότερο ν' αγαπάς τους ανθρώπους, παρά να εκραγείς. Αν δεν ανοίξετε τη βαλβίδα του ατμού, να βγει ο ατμός έξω, τότε ο κλίβανος οπωσδήποτε θα εκραγεί. Εκεί είναι η σωτηρία. Μόνο η αγάπη μπορεί να σώσει τον άνθρωπο από την έκρηξη. - Πώς; - Σαν τον κάνει να δουλεύει.

Όταν η αγάπη έλθει στους ανθρώπους, όλοι θ' αρχίσουν να δουλεύουν και να μαθητεύουν. Όσο έχεις την αγάπη, θα νομίζεις ότι αισθάνεσαι και θα δουλεύεις. - Δεν θέλω να δουλεύω. - Αν δεν θέλεις να δουλεύεις, σε περιμένουν βάσανα και δυστυχίες. Για να μπει η ζωή μέσα σου, πρέπει ν' αγαπάς. Μόνον έτσι έχει νόημα η ζωή. - Γιατί πρέπει ν' αγαπώ; - Για να έλθει η ζωή. Η αγάπη μπορεί να αντικατασταθεί μόνο με αγάπη. Όταν αγαπήσεις την αγάπη, σε αντάλλαγμα αυτού ο Θεός θα σου δώσει τη Ζωή. - Γιατί πρέπει ν' αγαπούμε τον Θεό; - Για να μας δώσει ικανές συνθήκες να ζούμε. Αν δεν τον αγαπάμε, δεν θα μας δώσει καλές συνθήκες ζωής. Όποιος δεν έχει καλές συνθήκες ζωής, δεν αγαπά τον Θεό. Όποιος ψάχνει την αγάπη, ψάχνει καλές συνθήκες ζωής. Θες ν' αγοράσεις ένα κιλό καλό σιτάρι - θα πληρώσεις το αντίτιμο. Μεταφέρεις εμπόρευμα από το εξωτερικό - θα πληρώσεις δασμό στα σύνορα. "Δωρεάν πήρατε, δωρεάν να δώσετε". Πολλοί χρησιμοποιούν αυτόν τον στίχο για τον εαυτό τους. Τι σημαίνει η λέξη "δωρεά"! Σημαίνει το ΝΤΙΚΑΡΜΑ, τον αντίθετο Νόμο του Κάρμα, σύμφωνα με τον οποίον, ό,τι σου δίνεται, το αξίζεις. Οποίος σου δίνει κάτι, στο δίνει από την καρδιά. Σ' αυτόν τον νόμο, και οι δύο πληρώνουν. Και όποιος δίνει και όποιος παίρνει. Αυτό σημαίνει η λέξη "δωρεά". Αν κάποιος σου δώσει κάτι δωρεάν και όμως εσύ δεν είσαι ευχαριστημένος και το απορρίπτεις, δεν το δέχεσαι, μεταξύ σας δημιουργείται Κάρμα. Η δυσαρέσκεια δημιουργεί Κάρμα.

Κάποιος τραγουδιστής βγήκε στη σκηνή να τραγουδήσει, όμως κρύωσε, με αποτέλεσμα η φωνή του να γίνει βραχνή, δεν μπορούσε να τραγουδήσει. Ή, σαν τους Βούλγαρους, έφαγε καυτερές πιπεριές ή κρύο τουρσί, το οποίο του έκανε κακό στη φωνή. Μπορεί να είχε δυσκολίες με τη γυναίκα του κι αυτό να του έκανε κακό στη φωνή. Πολλοί είναι οι λόγοι που εμποδίζουν το τραγούδι. Κάποιος κάθισε να γράψει, αλλά δεν μπόρεσε. Γιατί; - Του ήλθε στο μυαλό ότι η φίλη του είπε μία προσβλητική λέξη κι αυτός σκέφθηκε: Δεν έπρεπε να μου το πει αυτό. - Τι του είπε; - Ότι ήταν σκληρόκαρδος. Τι πρέπει να κάνει αυτός; Ένα από τα δύο: Ή να δεχθεί ότι αυτό, που του είπε η φίλη του, δεν είναι αληθινό, ή ότι αυτό που σκέπτεται αυτός, δεν είναι πραγματικό. Πάλι, και η φίλη μπορεί να είπε κάτι αληθινό. Σ' αυτή τη περίπτωση ταυτόχρονα και τα δύο πράγματα δεν μπορεί να είναι αρνητικά. Ποτέ δεν μπορείς να μαζέψεις σ' ένα μέρος δύο κακούς ανθρώπους- αυτοί πάντα θα απωθηθούν, δεν μπορούν να αγαπιόνται. Το ίδιο και δύο καλοί δεν μπορούν να μαζευτούν στο ίδιο μέρος. Αυτός είναι ο νόμος της γης. Αυτό αφορά, όμως, ανθρώπους της ίδιας κατηγορίας -δύο άνδρες ή δύο γυναίκες. Ποτέ δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σ' ένα μέρος δύο καλές γυναίκες ή δύο καλοί άνδρες. Όμως ένας καλός άνδρας και μία καλή γυναίκα, μπορούν να συγκεντρωθούν, γιατί είναι διαφορετικού φύλου.

Επομένως, πρέπει να ξέρουμε ότι, αν ψάχνουμε καλούς ανθρώπους, αυτοί δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες αρετές, να σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο, με τον ίδιο τρόπο να μιλούν - πρέπει να διαφέρουν. Συχνά λένε ότι μοιάζουμε στον Θεό. Μοιάζουμε στον Θεό, αλλά δεν είμαστε σαν Αυτόν. Διαφορετικά, Αυτός θα μας διώξει. Ποτέ δεν μπορούμε και δεν πρέπει να είμαστε σαν Θεοί. Αν πάς στον ουρανό και πεις ότι είσαι σαν τον Θεό, αμέσως θα σε διώξουν από εκεί. Όταν μας διώχνουν από κάπου, αυτό οφείλεται στον ίδιο Νόμο. Τώρα, μπορεί να στραφείτε προς την αντίθετη και να πείτε: Γιατί είναι έτσι; Δεν θα πρέπει να είμαστε σαν τον Θεό; - Σε σχέση με την Θεία Αγάπη, σε σχέση με την Θεία Σοφία, σε σχέση με την Θεία Αλήθεια, εμείς πρέπει να είμαστε εκφραστές τους στην ζωή. Όμως δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να ξέρουμε τα πάντα σαν τον Θεό, δεν μπορούμε να είμαστε Παντοδύναμοι, Πάνσοφοι σαν τον Θεό. Πάντα υπάρχει μία ομοιότητα ανάμεσα σ' εμάς και τον Θεό, όμως πάλι η διαφορά είναι τεράστια. Αυτό που μπορεί να κάνει ο Θεός, κι εσύ μπορείς να το κάνεις, όμως μεταξύ της Θείας Εργασίας και αυτού που έχεις κάνει εσύ, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Λένε για κάποιον ότι είναι πολύ γενναιόδωρος, όμως συγκρίνετε την γενναιοδωρία του μ' αυτήν του Θεού, ο οποίος μας δίνει όλα τα αγαθά. Αυτός μας έδωσε τον αέρα, το νερό, το φως, την τροφή, τον χώρο για να ζούμε σε ελευθερία και να χαιρόμαστε όλα τα αγαθά. Εκτός αυτού, όλες οι υπάρξεις που χρησιμοποιούν τα αγαθά του Θεού, είναι συνεχώς δυσαρεστημένες, όλο μουρμουρίζουν, θέλουν ακόμη κάτι. Και τι δεν λένε για τον Θεό!

Λέγεται ότι ο Θεός έχει κάνει τον κόσμο όπως πρέπει. Όλοι ξεκινούν απ' αυτή την αγάπη. Οποίος δεν τον φθάνει η αγά[η, όλο τον Θεό κατηγορεί. Παντρεύτηκε κάποιος κι είναι δυσαρεστημένος από την γυναίκα του, λεει: Η γυναίκα, που μου έδωσες, Θεέ μου, δεν έχει γίνει όπως πρέπει. Όμως παντρεύτηκα πια. Τι να κάνω; - Πώς έπρεπε ο Θεός να δημιουργήσει την γυναίκα σου; Μα είναι πολυλογού! Τι κακό υπάρχει σ' αυτό; Χωρίς χείλη έπρεπε να κάνω την γυναίκα σου; Θα ήταν προτιμότερο να παντρευτείς μία γυναίκα γλωσσού - δηλαδή που έχει γλώσσα, παρά μία γυναίκα χωρίς χείλη. Ποίο είναι πιο καλό - να βλέπει η γυναίκα, ή να μη βλέπει; Πιο καλά είναι να βλέπει παρά να μη βλέπει. Ν' ακούει είναι πιο καλά, ή να είναι κουφή; Αυτή είναι η φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία πρέπει να δεχόμαστε τον κόσμο έτσι όπως τον δημιούργησε ο Θεός. Εγώ βρίσκω ότι ο κόσμος έχει δημιουργηθεί πολύ καλά. Αν θέλετε νέο κόσμο, δώστε ένα υπόδειγμα στον Θεό, με το οποίο να δημιουργήσει τον νέο κόσμο. Αφού δεν είστε ικανοποιημένοι από την ζωή, δημιουργείστε ένα νέο πλάνο, σύμφωνα με το οποίο να ζείτε. Επειδή δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέο πλάνο, θα φέρετε μέσα σας το ανικανοποίητο, τη δυσαρέσκεια.

Η νέα χρονιά απαιτεί από εμάς να είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας. Αν θέλω να βρω τα λάθη κάποιου, θα ψάξω με μικροσκόπιο. Και σαν βρω κάποιο λάθος, χαίρομαι, γιατί έχω την δυνατότητα να το διορθώσω. Αν δεν το βρω, μετά από καιρό αυτό το λάθος θα μου φέρει μεγάλη δυστυχία. Αυτές τις ημέρες μία αδελφή μου έραψε το πάπλωμα. Όταν τέλειωσε τη δουλειά της, ξέχασε τη βελόνα στο στρώμα. Ξαπλώνω το απόγευμα και βλέπω μία βελόνα καρφωμένη στο σεντόνι. Πήρα τη βελόνα και χάρηκα, γιατί αυτή θα μπορούσε να μου δημιουργήσει περιττό πόνο. Χωρίς να το θέλει, η αδελφή έλεγξε πόσο βλέπω τα πάντα. Εγώ, πάλι, κέρδισα μία βελόνα. Κι έτσι, αν έρθει άλλη αδελφή να μου ράψει το σεντόνι, θα έχει διαθέσιμη βελόνα. Η βελόνα αποτελεί την Θεία δίκη, που ο Θεός τοποθέτησε στην διάθεση των ανθρώπων. Το σεντόνι μπορεί να ραφτεί μόνο με τέτοια βελόνα. Θα πείτε ότι η αδελφή άφησε την βελόνα από αφηρημάδα. Κατά τη γνώμη μου, οι άνθρωποι γίνονται αφηρημένοι από αγάπη. Προσεκτικός πρέπει να είναι ο άνθρωπος, να σκέφτεται. Όταν ερωτευτεί ο άνθρωπος, τότε αρχίζει να σκέφτεται. Στην γη, η αγάπη είναι ασχολία. Εάν δεν έχει με τι να ασχοληθεί, ο άνθρωπος κοιμάται.

Ένας αδελφός μας έλεγε ότι ένας διάβολος συνεχώς τον ακολουθούσε και τον αποκοίμιζε. Όταν δεν είχε με τι να ασχοληθεί ή όταν δεν ενδιαφερόταν για κάποιο θέμα, αποκοιμιόταν. Ο αδελφός ήταν γραμματέας στο δικαστήριο. Όταν οι δικαστές δίκαζαν και φιλονικούσαν πάνω σ' ένα ζήτημα που δεν τον ενδιέφερε, αποκοιμιόταν και ροχάλιζε. Για να μην ρεζιλεύεται μπροστά τους, έφερνε μία βελόνα και, μόλις καταλάβαινε ότι αποκοιμιέται, αμέσως τρυπιόταν. Τώρα, σε σας λεω: Μην τρυπιόσαστε με τη βελόνα, αλλά φέρνετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με αμμωνία και, όταν αρχίσετε ν' αποκοιμιέστε, βάλτε το μπουκαλάκι κάτω από τη μύτη σας και θα ξυπνήσετε. Μερικοί αδελφοί και αδελφές κοιμούνται και στις συζητήσεις. Γιατί; - Γιατί οι συζητήσεις ήταν σε ψηλό επίπεδο, ακατανόητες γι' αυτούς. Μη μπορώντας να τις κατανοήσουν στον φυσικό κόσμο, πηγαίνουν στον αστρικό κόσμο και από εκεί τις ακούν. Υπάρχει νόμος σύμφωνα με τον οποίο στα χίλια άτομα θα βρεθούν δέκα να κοιμούνται. Αυτοί κρατούν την σειρά του αστρικού κόσμου.

Υπάρχουν άνθρωποι πολλοί απαιτητικοί και αυστηροί στον εαυτό τους. Για το μικρότερο τους λάθος, βάζουν σκληρές τιμωρίες. Θεωρούν ότι κάνανε μία μεγάλη παρανομία. Ουσιαστικά αυτοί δεν είναι ένοχοι για το λάθος που έγινε απ' αυτούς. Μία αδελφή ετοιμαζόταν να προϋπαντήσει τη νέα χρονιά μαζί με όλες τις αδελφές και τους αδελφούς, όμως της έτυχε κάτι που δεν είχε προγραμματιστεί. Πηγαίνοντας με το πιάτο της στο κοινό μεσημεριανό, γλίστρησε κοντά στην κουζίνα, έπεσε και χτύπησε δυνατά το κεφάλι της, έσκισε το αυτί της και το αίμα έτρεξε στο πρόσωπο και στα χέρια της. Θα πείτε ότι γι' αυτό είναι υπαίτιες οι αδελφές μαγείρισσες. Όχι, υπαίτιος είναι εκείνος, που έκανε τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Το νερό κυλάει προς τα κάτω και, όταν παγώσει, δημιουργεί ατυχήματα. Όταν αρχίζει να λιώνει, αυτό το μέρος γίνεται γλιστερό και επικίνδυνο. Η ενοχή είναι στον αυλό από τον οποίο τρέχει το νερό. Η αδελφή δεν βασανίστηκε πολύ, όμως δεν μπόρεσε να συναντήσει το νέο χρόνο μαζί με τους άλλους. Λετε: Πώς συνέβη αυτό ακριβώς την πρωτοχρονιά; - Αυτό είναι ακόμη στον παλιό χρόνο. Η αδελφή δεν κατηγόρησε κανέναν, γιατί τα μάτια της είναι ανοιχτά για να βλέπει τα λάθη. Στο σπίτι τους, ο πατέρας είναι αυστηρός, τιμωρούσε τα παιδιά για τα λάθη τους, ενώ η μητέρα είναι πιο ταπεινή, αυτή έκρυβε τα λάθη τους. Εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος - τα παιδιά ν' αρχίσουν να εκμεταλλεύονται τη μητέρα τους. - Ποιο είναι πιο καλό - να κρύβονται τα λάθη των παιδιών ή να μην κρύβονται; Τα μάτια της μητέρας και του πατέρα έπρεπε να είναι ανοιχτά ταυτόχρονα. Όταν το παιδί κάνει κάτι το καλό, τα μάτια του πατέρα πρέπει να είναι ανοιχτά, όταν κάνει το κακό, τα μάτια του πρέπει να είναι κλειστά. Όταν ο πατέρας επιστρέφει σπίτι, ψάχνει να βρει κάποια λάθη στα παιδιά του για να τα τιμωρήσει. Μ' αυτό, θέλει να δείξει την υπεροχή του. Όταν το παιδί κάνει λάθος, τα μάτια της μητέρας πρέπει να είναι ανοιχτά- όταν δεν κάνει λάθος, τα μάτια της μητέρας πρέπει να είναι κλειστά. Εδώ ο νόμος είναι αντίθετος. Εάν τα μάτια της μητέρας είναι ανοιχτά σε χαρισματικά παιδιά, αυτή θ' αρχίσει να τα εξυψώνει και θα τα χαλάσει. Η βουλγάρικη παροιμία λεει: "Όπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε μικρό καλάθι". Δηλαδή, μην εγκωμιάζεις τον ικανό και μην αποκαρδιώνεις τον αδύνατο. Ο ικανός δεν έχει ανάγκη από εγκώμια, αλλά και ο αδύνατος δεν πρέπει να απογοητεύεται. Αυτή η χρονιά είναι η χρονιά των αδύνατων - να μην απογοητεύονται.

Κρατήστε στο μυαλό σας το νόμο: Όταν είστε λυπημένοι, ευχαριστήστε τον Κύριο. - Πώς να ευχαριστήσουμε για τη λύπη; - Γιατί να μην ευχαριστήσετε; Από το ότι κάποιος λυπάται, ο κόσμος δεν αλλάζει. Δεν μπορείς να μετατρέψεις τη λύπη σε χαρά; Να τώρα είσαστε χαρούμενοι χαιρετιέστε για το νέο έτος. Το γράμμα "ν" στη λέξη "νέο" (Σημ. Μετ.: στα βουλγάρικα: Η, στην λέξη ΗΟΒΑ) σημαίνει αντίθεση. Δηλαδή, κάθε τι νέο φέρει κάποια αντίθεση. Το νέο έρχεται για να διώξει το παλιό. Σαν έρθει το νέο, θα βγάλεις όλα τα παλιά ρούχα και τα παλιά κιλίμια έξω. Ο νέος άνθρωπος είναι ελεύθερος, τίποτε δεν τον σφίγγει. Είναι τόσο ελεύθερος, όσο τον έκανε ο Θεός. Όταν βρεθείτε σε δυσκολία, πιστέψτε στον Θεό. Αυτός έχει δημιουργήσει τον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει κι εσένα. Άκου τον Κύριο! Αν τον ακούς, εύκολα θα διορθώσεις τη ζωή σου. Και το μικρότερο λάθος σου πρέπει να διορθωθεί. Έτσι είναι και στον ηλεκτρισμό. Για να χρησιμοποιήσετε το φως του, πρέπει να διορθώσετε και τη μικρότερη βλάβη στην καλωδίωση. Ειδάλλως το ρεύμα πάντα θα κόβεται. Για να υπάρχει φως, το ρεύμα πρέπει αδιάκοπα να κυλά. Επομένως, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την ενέργεια της αγάπης και της σοφίας, μεταξύ αυτών πρέπει να υπάρχει μόνιμη επαφή.

Όταν οι αντίθετες ενέργειες της αγάπης και της σοφίας συνενωθούν, γεννιέται η αλήθεια, δηλαδή το φως. Η αλήθεια φέρει το φως στον κόσμο, γι' αυτό έχει ειπωθεί ότι μόνο μέσα στην αλήθεια μπορεί να είναι ο άνθρωπος ελεύθερος. Η αγάπη δίνει ζωή, η σοφία δίνει γνώσεις και η αλήθεια ελευθερία. Δεν μπορεί να είσαι ελεύθερος, εάν δεν έχεις φως. Ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει πώς να κάνει επαφή μεταξύ του νου και της καρδιάς του, για να δημιουργήσει το φως. Αν είσαι αδιάθετος, αυτό δείχνει ότι μεταξύ του νου και της καρδιάς σου δεν υπάρχει επαφή. Μπορεί μετά από αυτό να κατηγορείς τον Κύριο ή τους ανθρώπους για την αδιαθεσία σου; Ο άνθρωπος δεν είναι ευδιάθετος όταν ο νους του δεν σκέφτεται, η καρδιά του δεν αγαπάει και η θέληση του δεν δουλεύει. Για να είσαι ευδιάθετος, βάλε το νου, την καρδιά και την βούληση σου στη δουλειά. Η βούληση είναι το φως, που πάρθηκε από την επαφή μεταξύ του νου και της καρδιάς. Αυτό είναι η Θεία αρχή στον άνθρωπο, που πρέπει να ασκείται.

Ο νέος χρόνος απαιτεί από εσάς να εξασκείτε τις δυνάμεις σας, και όχι την ελεύθερη βούληση. Παρατηρώ τους ανθρώπους και βλέπω πόσο είναι υπομονετικοί. Μιλάς σε κάποιον, όμως αυτός δεν σε καταλαβαίνει. Του μιλάς δεύτερη, τρίτη φορά, όμως πάλι δεν σε καταλαβαίνει. Τσαντίζεσαι και σταματάς να του μιλάς. - Γιατί δεν του μιλάς ακόμη; - Βγήκα από τα ρούχα μου. Έχει ειπωθεί για την αγάπη ότι είναι πολύ υπομονετική. Μόνον αυτός που αγαπάει μπορεί να υπομένει. Όμως η αγάπη του νέου διαφέρει από την αγάπη του ενήλικα και του γέρου. Όχι μόνον αυτό, αλλά σε διαφορετικές εποχές η αγάπη είναι διαφορετική. Η αγάπη δεν εμφανίζεται ταυτόχρονα ακόμη και σε δυο άτομα. Θα πείτε ότι η μητέρα αγαπάει το ίδιο όλα της τα παιδιά. Τι είναι η μητέρα ουσιαστικά; Σύμφωνα με σας, η μητέρα είναι εκείνη που γέννησ' ένα, δύο ή τρία παιδιά. Όχι, μητέρα μπορεί να είναι κάθε άνθρωπος. - Γιατί; - Γιατί γεννάει τις δικές του σκέψεις και συναισθήματα. Παρ' όλα αυτά, έχει την ίδια τοποθέτηση απέναντι σε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Για κάποια απ' αυτά είναι πιο ευνοϊκά τοποθετημένη απ' όσο για άλλα. Σ' ένα δίνει μεγαλύτερη σημασία, απ' όσο στα άλλα. - Γιατί είναι έτσι; - Αλλιώτικα δεν θα μπορούσε να είναι. Δύο κιλά ζυγίζουν περισσότερο από ένα κιλό. Επομένως, αγαπάς κάποιον περισσότερο, γιατί βαραίνει περισσότερο. Δεν αγαπάς, γιατί είναι πιο ελαφρύς. Λετε σε κάποια γυναίκα ότι είναι πολύ ελαφριά. Δηλαδή, δεν μπορείτε να την αγαπάτε. Εάν γίνει πιο βαριά από όσο πρέπει, πάλι δεν θα μπορείτε να την αγαπήσετε. Δεν μπορείτε να αγαπάτε ούτε το πολύ ελαφρύ, ούτε το πολύ βαρύ. Αυτή είναι ψυχολογική διαδικασία. Δεν μπορείτε να βάλετε τα πράγματα σε κάποια τάξη, που ανταποκρίνεται στις δικές σας αντιλήψεις. Υπάρχει ένας ειδικός νόμος, ο οποίος καθορίζει το καλό και το κακό σε κάθε άνθρωπο. Να είστε ειλικρινείς με τη φύση σας. Δανείζεις έναν άνθρωπο περισσότερο απ' όσο πρέπει, όμως, αν δεν κρατήσει το λόγο του, θ' απογοητευθείς απ' αυτόν. Ποιος είναι υπαίτιος γι' αυτό; Όταν δανείζεις έναν άνθρωπο, γέμισε το δοχείο του μέχρι πάνω, ούτε μία σταγόνα να μην βγει έξω. Όσο και να χύνεις μετά από πάνω, τίποτε δεν θα μπει. Το μπουκάλι είναι ήδη γεμάτο.

Νέοι καιροί απαιτούν νέες γνώσεις. Η γνώση του παρελθόντος ήταν για το παρελθόν. Σαν έρχονται σ' εμένα άνθρωποι, εγώ τους διδάσκω. Κάποιος μου λεει πως μ' αγαπάει. Γιατί μ' αγαπάει; Ποια είναι η δημιουργός αιτία σ' αυτό; Σαν πάρω ένα μήλο στο χέρι μου, κι εγώ το αγαπώ. Ποια είναι η αιτία γι' αυτό; Ποιος μ' έμαθε να το αγαπώ; Αγαπώ το μήλο, γιατί ανάμεσα σ' εμένα κι αυτό, υπάρχει κάποιος δεσμός. Εάν δεν υπήρχε ο δεσμός, δεν θα το αγαπούσα. Αγαπώ το νερό, γιατί ανάμεσα σ' εμένα κι αυτό υπάρχει κάποιος δεσμός. Όμως εγώ δεν μπορώ να ζήσω εκεί όπου ζει το νερό. Εγώ συνειδητοποιώ ότι αγαπώ το νερό, όμως το νερό το συνειδητοποιεί; Όταν δω πηγή με καθαρό νερό, δεν βιάζομαι να πιω, όμως θέλω να γνωρίσω αν μ' αγαπάει και αυτό το νερό. Εάν μ' αγαπάει, πίνω απ' αυτήν, εάν δεν μ' αγαπάει, στέκομαι λίγο καιρό εκεί. - Πώς γνωρίζεις αν το νερό σ' αγαπάει, ή όχι; - Κάθομαι στην πηγή και παρατηρώ πώς βγαίνει το νερό απ' αυτήν. Κάθομαι καλά και κοιτώ αν το νερό της πηγής αρχίζει να τρέχει γρηγορότερα. Αν είναι έτσι, τότε το νερό με αγαπά και κατάλαβε την δική μου παράκληση. Δείχνει ότι μ' αγαπάει και επιτρέπει να πιω απ' αυτό. Το νερό είναι ευλογημένο για τον άνθρωπο. Εάν δεν επιταχύνει την κίνηση του, δεν με αγαπά. Αυτή η πηγή περιμένει κάποιον άλλον.

Έχετε τραγουδήσει στον άνθρωπο, τον οποίο συναντάτε; Του έχετε μιλήσει, όμως δεν του έχετε τραγουδήσει. Με ομιλία τίποτε δεν γίνεται. Η ομιλία πρέπει να έρθει μετά το τραγούδι. Αυτός είναι ο νόμος της φύσης. Όταν το παιδί γεννιέται, πρώτα τραγουδά. Το κλάμα του νεογέννητου παιδιού αποτελεί το πρώτο του τραγούδι. Μετά, περνάει αρκετός καιρός μέχρι να μάθει να τραγουδάει. Έτσι κι εσείς πολύ καιρό πρέπει να τραγουδάτε, μέχρι ν' αρχίσετε να μιλάτε. Πρώτα είναι το κλάμα, δηλαδή το τραγούδι, και μετά η ομιλία. Πολλοί αρχίζουν χωρίς τραγούδι. Όμως, σ' αυτό οφείλεται η αποτυχία τους. Λες ότι είσαι αδιάθετος. - Γιατί; - Δεν τραγουδάς αρκετά. Συναντάω πολλούς αδελφές και αδελφούς που νομίζουν ότι είναι μεγάλοι ήρωες. Μερικοί απ' αυτούς έχουν πάει στον πόλεμο, περάσανε μεγάλες δοκιμασίες. Όμως, εάν κάποιος πει έναν προσβλητικό λόγο σε κάποιον, αυτός δεν μπορεί να το δεχθεί. Απορώ μ' αυτόν τον αδελφό πώς μπόρεσε να κρατήσει στο μέτωπο κι εδώ, σε μία μικρή βόμβα σαν για διασκέδαση, δεν μπορεί να κρατηθεί.

Σήμερα πολλοί άνθρωποι, κλαίνε περισσότερο απ' όσο πρέπει. Μ' αυτό θέλουν να δείξουν ότι έχουν μεγάλα βάσανα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα δάκρυα έχουν δοθεί για πλύσιμο των ματιών, κι όχι για ξεχείλισμα της θλίψης. Όταν τα μάτια σου σκονιστούν, κλάψε λίγο, και θα σου περάσει. Αν, όμως, δέκα φορές την ημέρα κλαις και πλένεις τα μάτια σου με δάκρυα, τότε το δάκρυ δεν είναι σωστό. Αν από καιρό σε καιρό δεν κλαίει ο άνθρωπος, δεν θα μπορέσει να ρυθμίσει τις ηλεκτρικές και μαγνητικές ενέργειες του οργανισμού του. Και, μέχρι τώρα, ακόμη οι μορφωμένοι δεν ξέρουν την πραγματική σημασία των δακρύων. Δεν είναι καλό ο άνθρωπος να κλαίει πολύ, αν, όμως, τα μάτια του είναι ξηρά, αυτό είναι κακό σημάδι. Είναι καλά, όταν τα μάτια είναι λίγο υγρά. Δεν είμαι εναντίον του κλάματος, όμως μην αφήνετε τα δάκρυα να πέφτουν στην γη. Είναι ιερό πράγμα τα δάκρυα. Αφού το ξέρετε αυτό, αυτή τη χρονιά σας δίνω σαν δουλειά να μην αφήνετε τα δάκρυα σας να πέφτουν στη γη. Όταν κλαίτε, μαζέψτε τα δάκρυα σας σ' ένα μαντήλι να δει ο Θεός ότι τα αξιολογείτε. Λες: Πολύ έκλαψα, πολύ υπέφερα. - Δηλαδή, έχυσες το πιο ωφέλιμο, το πιο άξιο, στη γη. Συγκεντρώστε τα δάκρυα σας!

Τώρα θα κάνω μία μεταρρύθμιση, την οποία κι εσείς πρέπει να ξέρετε. Νωρίτερα, όταν πλύθηκα το πρωί, μάζεψα το νερό από το πρόσωπο μου σε μία λεκάνη, και το ακάθαρτο νερό σ' ένα δοχείο. Αυτό το έκανα με σκοπό να χωρίσω το ένα νερό από το άλλο. Το νερό από το πρόσωπο το έχυσα σε μία καθαρή θέση. Ενώ το άλλο - σε ακάθαρτη θέση. Οι αδελφές οι οποίες με βοηθούσαν, δεν το ήξεραν, κι έριξαν και το ένα και το άλλο νερό όπου έτυχε. Με το νερό του προσώπου μου μπορούσαν να θεραπεύσουν πολλές ασθένειες, όμως αυτές δεν το ήξεραν. Μέχρι τώρα, δεν είχα πει σε κανέναν πώς και πού να χύνετε το νερό, όμως από εδώ και στο εξής εγώ ο ίδιος θα χύνω το νερό του προσώπου μου. Και σε σας λεω: Ποτέ μη χύνετε το νερό από το πρόσωπο σας σε ακάθαρτα μέρη. Για τα ακάθαρτα μέρη είναι καλό, όμως για σας δεν είναι καλό. - Πού να ρίχνουμ' αυτό το νερό; - Στα λουλούδια, στα δένδρα, όμως σε καμία περίπτωση απ' όπου περνούν άνθρωποι ή είναι ακάθαρτα τα μέρη. Και γιατί είναι έτσι, μη ρωτάτε. Όταν εφαρμόσετε αυτόν τον κανόνα, θα έχετε τουλάχιστον μιαν ελάχιστη βελτίωση στη ζωή σας.

Αυτό για το οποίο σας μιλάω, δεν είναι ουσιαστικό. Μη σταματάτε πάνω στο παρελθόν για να σκεφθείτε πόσο νερό από το πρόσωπο σας έχετε ρίξει σ' ακάθαρτα μέρη. Πόσο νερό από το πρόσωπο μου έχω ρίξει στην τουαλέτα! Εγώ πλήρωσα ήδη γι' αυτό, αλλά ψάχνω κι εδώ την καλή πλευρά. Λεω: Η έλλογη ζωή απαιτεί απ' όλους να ενεργούμε έλλογα. Δεν είναι βασικό ότι γίνονται λάθη, ότι αυτά διορθώνονται. Βασικό είναι να εμβαθύνετε στη σκέψη, την οποία ο Θεός έχει βάλει στις ανθρώπινες σκέψεις, στ' ανθρώπινα συναισθήματα και στις ανθρώπινες πράξεις. Υπάρχει κάτι νέο, στο οποίο πρέπει να κατευθύνεστε. Σε τι συνίσταται το νέο; - Στο να γίνουμε άγιοι, να φτάσουμε την τελειότητα. - Ξέρετε πώς γίνεται ο άγιος; Για να γίνεις άγιος, πρέπει να κατέβεις στη γη, μεταξύ των ανθρώπων, και να τους φωτίζεις. Ο άγιος είναι φάρος, ο οποίος φωτίζει τους ανθρώπους και τους οδηγεί στον σωστό δρόμο. Σε σχέση μ' αυτό, όλοι είστε άγιοι, σε μεγάλη ή μικρή διάσταση. Εάν δεν είστε μεγάλοι άγιοι, τουλάχιστον είστε μικροί άγιοι για τον φίλο σας, για την κόρη σας, για τον γιο σας. Να ποια είναι η βασική ιδέα: Μάθετε ν' αγαπάτε τον Θεό και να τον ευχαριστείτε για όλα όσα σας έδωσε. Λίγους ανθρώπους θα συναντήσετε οι οποίοι μπορούν να ευχαριστούν. Όταν όλα είναι καλά, είναι ευσεβείς. Όταν τους έρθει κάποιο ατύχημα, αμέσως ενοχοποιούν το Θεό και τους γύρω. Ευχαριστείστε για όλα όσα συνέβησαν στη ζωή σας, και για τα καλά και για τα κακά. Εάν δεν ευχαριστείτε για όλα, θα σας συμβεί μεγάλο κακό.

Χθες, σαν ακούσαμε ότι η αδελφή έπεσε, κάποιος είπε: Την καημένη την αδελφή! Εγώ είπα: Να ευχαριστήσουμε το Θεό που δεν έπεσε χειρότερα, να σπάσει το κεφάλι της. Πριν από μερικές μέρες, ένας αδελφός μας έτρεχε για να προλάβει το τραμ. Καθώς βιαζόταν, χτύπησε σ' έναν άνθρωπο κι έπεσε κάτω. Μόλις σηκώθηκε από τη γη, κατάλαβε ότι το κεφάλι του είχε χτυπήσει πάρα πολύ άσχημα και το χέρι του είχε ξεκολλήσει. Ήρθε σ' εμένα και μου είπε: Τι περίεργο πράγμα, το πρωί έκανα την προσευχή μου, ασφαλίστηκα καλά κι έτσι ξεκίνησα. - Ευχαρίστησε που προσευχήθηκες. Εάν δεν είχες προσευχηθεί, θα γινόταν κάτι ακόμα πιο άσχημο. Να ευχαριστήσουμε γιατί στον κόσμο υπάρχει μία σκέψη, η οποία μας ακολουθεί όλους. Εάν ο Θεός δεν ήταν μαζί μας, χίλια κακά θα μας είχαν βρει.

Μια μέρα, ο ίδιος αδελφός διηγιόταν την εξής εμπειρία: Είχα πάει επίσκεψη στο Πλόβντιβ, σε κάτι γνωστούς. Ο σπιτονοικοκύρης κέρασε γλυκό από βύσσινο. Πριν από αυτό, εμείς μιλούσαμε και γελούσαμε. Μόλις έφαγα το γλυκό, ένα μέρος από το βύσσινο έπεσε στον λάρυγγα μου. Τόσο άσχημα πνίγηκα, που σχεδόν πέθανα. Η σπιτονοικοκυρά ήταν πολύ εφευρετική: Αμέσως έβαλε το δάχτυλο της στο λαιμό μου κι έβγαλε το βύσσινο, κι έτσι σώθηκα. - Δηλαδή, κάθε άνθρωπος είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο, σε ατυχίες. Δεν είναι σίγουρος ούτε και κατά το φαγητό. Γι' αυτό, σαν τρως, να είσαι συγκεντρωμένος και πάντα να ευχαριστείς τον Θεό. Σε κάθε μπουκιά, υπάρχει κίνδυνος να πνιγείς. Πάντα να ευχαριστείς, και όταν τρως, και όταν πίνεις νερό, και όταν δουλεύεις. Ευχαρίστησε τον Κύριο για το καλό, το οποίο μπορείς να κάνεις σήμερα. Αν κάποιος δεν σε δέχτηκε καλά, πάλι να ευχαριστείς. Εσύ δεν ξέρεις γιατί το έκανε. Κάποια μέρα ήρθε σ' εμένα κι έφυγε δυσαρεστημένος, γιατί τον δέχτηκα ψυχρά. Με θερμόμετρο μετράει αυτός την θερμοκρασία; Πρώτα απ' όλα, η θερμοκρασία μου ποτέ δεν αλλάζει, είναι σταθερή. Μην πλανιέστε από την εξωτερική όψη των πραγμάτων. Εξωτερικά ο άνθρωπος μπορεί να είναι χαρούμενος ή λυπημένος. Αυτό δεν καθορίζει ακόμη την πραγματική του σχέση προς τους ανθρώπους. Δεν είναι άσχημα όταν βρέχει, όταν φυσά, ή όταν αστράφτει και βροντά; Όποιος κι αν είναι ο καιρός, ο Θεός πάντα κάνει καλή δουλειά. Η βροχή θα ποτίσει τα φυτά. Ό,τι αντιθέσεις και να έρθουν, όλα είναι για καλό.

Κι έτσι, όταν κάποιος παραπονιέται ότι δεν τον δέχτηκα καλά, εγώ χαίρομαι γιατί μου δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιώ αυτές τις περιπτώσεις για να σας δίνω περισσότερες εξηγήσεις. Εάν δέχομαι κάποιον ψυχρά, το κάνω για να του δείξω ότι αυτός είναι πάντα δυσαρεστημένος, αχάριστος προς τον Θεό, για όλα όσα του έδωσ' αυτός. Σε σας έχουν δοθεί αμέτρητα πλούτη και παρ' όλα αυτά λετε: Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; - Τα πάντα μπορείτε να κάνετε, από εσάς εξαρτάται. Όλο τον κόσμο μπορείτε ν' ανάψετε. - Πώς; - Με τη φωτιά της αγάπης. Με τον Κύριο όλα μπορείτε να τα κάνετε. Λένε ότι ήμουν ψυχρός. Ναι, κάποτε είμαι ψυχρός σαν τον χειμώνα - παντού αέρας και κρύο. Όποιος δεν δοκίμασ' αυτόν τον χειμώνα, δεν γνωρίζει τι είμαι εγώ. Ο χειμώνας είναι την θέση του. Είναι απ' έξω κρύος και από μέσα ζεστός. Το καλοκαίρι από μέσα είναι κρύο, ενώ απ' έξω ζεστό. Να θυμάστε: κάθε τι που γίνεται στη ζωή, είναι πάντα για καλό. Έτσι βλέπω εγώ τα πράγματα. Είναι αδύνατο να είσαι το ίδιο αγαπητός με όλους τους ανθρώπους. Εάν πρόκειται για εξωτερική αγάπη, μπορώ με όλους τους ανθρώπους να είμαι ευχάριστος, προσεκτικός. Όμως εγώ έχω λόγους, σύμφωνα με τους οποίους δεν μπορώ να είμαι το ίδιο με όλους τους ανθρώπους. Κάποιες φορές προτιμώ να διατηρώ τη θέση, στην οποία είμαι, παρά να την αλλάζω, γιατί θα δαπανήσω δύο φορές περισσότερο ενέργεια απ' όσο πρέπει. Δηλαδή, δεν μπορείς πάντα να αλλάζεις μία θλιβερή κατάσταση σε χαρούμενη, και αντίθετα. Μια κατάσταση μπορεί ν' αλλάξει σε άλλη μόνο τότε, όταν υπάρχουν συνθήκες γι' αυτό. Πριν να υπάρξουν συνθήκες, μην αλλάζεις την κατάσταση σου. Αυτό είναι νόμος. Επομένως, μη σταματάτε μόνο πάνω στα αποτελέσματα των πραγμάτων, αλλά να ψάχνετε τις αιτίες τους. Όταν έρθει μία χαρά ή μία λύπη, εγώ ξέρω γιατί έχει έρθει. Στο Θείο σχέδιο της ζωής όλα έχουν προβλεφθεί, και μάλιστα πολύ καλά. Υπ' αυτή την έννοια, κάθε τι έχει τη θέση του.

Ο Χριστός είπε στους μαθητές του: "Εάν με αγαπάτε, θα τηρήσετε τις εντολές μου." Εγώ σας λεω: Εάν με αγαπάτε, να σκέφτεστε με τον νέο τρόπο. Η νέα σκέψη θα φέρει σε σας το νέο, δηλαδή το Θείο το οποίο σήμερα εμφανίζεται. Δεχθείτε τα πράγματα όπως έρθουν. Εάν κάποιος σας δεχθεί ψυχρά, μόλις βγείτε από 'κει, παρακαλέστε, προσευχηθείτε γι' αυτόν τον άνθρωπο. Κι αυτός θα σας πει: Κύριε, εγώ δέχτηκα αυτόν τον άνθρωπο λίγο ψυχρά, αλλιώς δεν μπορούσα. Όταν αλλάξει η κατάσταση του, θα διορθώσει το λάθος. Κάποιος κάνει το αντίθετο - δέχεται τους ανθρώπους ευνοϊκά, ζεστά, για να τους συνοδεύσει ψυχρά. Πίσω από την πλάτη τους μιλάει άσχημα γι' αυτούς. Αγαπάς κάποιον, του γράφεις καλά γράμματα, και μετά από καιρό λες: αυτός ο άνθρωπος δεν αξίζει την αγάπη μου. Μετά τον κριτικάρεις. Δεν είμαι εναντίον της κριτικής. Όμως πρέπει να είναι στην ώρα της. Τέτοια κριτική είναι σαν τον τρίφτη (Σημ. Μετ.: άνθρωπος στα δημόσια λουτρά που βοηθά τους ανήμπορους να πλυθούν), ο οποίος τρίβει τον άνθρωπο μέχρι να αφαιρέσει τη βρώμα από το σώμα του. Εάν έχω πλυθεί καλά κι έρθει ο τρίφτης να με τρίψει, θα τρίψει το δέρμα μου χωρίς να το θέλει. Αφού τον φωνάζω, θα τρίψει το δέρμα μου γενικά. Έχετε δει πώς τρίβει αυτός. Παίρνει ένα γάντι ή μια σακούλα από κάνναβη και τρίβει, τρίβει. Σαν δει ότι έχει βγει η βρώμα, παίρνει ένα μαλακό κομμάτι, το σαπουνίζει και ελαφρά πλένει το σώμα.

Το να πλένεις το σώμα σου με τρίφτη ή χωρίς τρίφτη, αυτό αφορά τον φυσικό κόσμο. Όταν έρθεις στον πνευματικό κόσμο, αυτός απαιτεί μαλακότητα, για να μην ξύσετε τον νου σας. Περιφρουρήστε το νου σας με φωτεινές σκέψεις, και την καρδιά σας με καθαρά συναισθήματα, γιατί είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους. Η καρδιά μπορεί να κρυώσει, και ο νους να παγώσει. Επομένως, προφυλάξτε την καρδιά σας από κρυολογήματα, ενώ το μυαλό σας από ψύξεις. Διατηρείστε στην καρδιά σας μία λογική θερμοκρασία, γιατί σ' αυτήν η ζωή μπορεί να αναπτυχθεί. Διατηρείστε στο νου σας έλλογο φως, στο οποίο οι σκέψεις αναπτύσσονται σωστά. Αφού το ξέρετε αυτό, μην περιμένετε τη σωτηρία απ' έξω. Η σωτηρία του ανθρώπου είναι μέσα στον ίδιο, και απ' έξω έρχονται μόνον οι συνθήκες της ζωής. Όταν συναντήσεις καλό άνθρωπο στη ζωή σου, να ξέρεις ότι αυτό είναι ευλογία για σένα. Και κακό άνθρωπο να συναντήσεις, πάλι είναι ευλογία για σένα. Δηλαδή, θα λάβεις την ευλογία και μέσω του καλού και μέσω του κακού. Εάν δεν μπορείς να λάβεις την ευλογία μέσω του καλού, ο Θεός θα στη στείλει μέσω του κακού. Προτιμότερο είναι να πάρεις την ευλογία μέσω του καλού ανθρώπου, για να μην έρθει ο κακός σ' εσένα. Αν ο κακός σου φέρει την ευλογία, μην παραπονιέσαι γι' αυτήν, μην λες, ότι είναι κακός και πες: Κύριε, δεν κατάλαβα τον νόμο Σου. Τώρα τον καταλαβαίνω και θα τον εφαρμόσω. Να γιατί πρέπει να καταλάβετε και τους καλούς και τους κακούς ανθρώπους. Σαν καταλάβετε τους κακούς ανθρώπους, οι καλοί θα έρθουν σε σας. Σαν καταλάβετε τους καλούς ανθρώπους, οι κακοί δεν θα έρθουν σε σας. Το ίδιο αφορά και τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Εάν καταλάβετε τις κακές σκέψεις και τα κακά συναισθήματα, οι καλές σκέψεις και τα καλά συναισθήματα θα έρθουν σε σας. Εάν καταλάβετε τις καλές σκέψεις και τα καλά συναισθήματα, τα κακά δεν θα έρθουν σε σας.

Αυτό το πρωί είχα αποφασίσει να μην σας δώσω καθόλου πρωινό, ή λίγο, αλλά, μ' αυτή την διάλεξη, το πρωινό σας βγήκε πολύ πλούσιο. Επειδή η νέα χρονιά είναι με ανοιχτά μάτια, σκέφτηκα να μιλήσω για τα ανοιχτά μάτια. Εάν μιλάω για τον τυφλό, θα ρωτήσετε πώς γίνεται η τύφλωση. Αν μιλήσω για εκείνους με τα ανοιχτά μάτια, θα ρωτήσετε πώς είδαν. Εσείς που τα μάτια σας είναι ανοιχτά, θα μου πείτε πώς άνοιξαν. Θα μου απαντήσετε όπως εκείνος, στον οποίο ο Χριστός άνοιξε τα μάτια. Αυτός είπε: Ένας άνθρωπος έφτυσε στη γη, πήρε λίγο χώμα, άλειψε τα μάτια μου κι εγώ είδα. Τίποτε περισσότερο δεν ξέρω. Όταν τα μάτια του ανθρώπου αλείφονται με λάσπη, που έχει σχηματιστεί από την αγάπη και την σοφία, αυτά πάντα ανοίγουν.

Εύχομαι κι εσείς ν' αλειφθείτε με λάσπη από αγάπη και σοφία, έτσι ώστε, ό,τι πόνο και ν' αλείψετε μ' αυτήν, να γίνετε καλά. Επιθυμώ ολόκληρο τον χρόνο να κάνετε λάσπη, ανακατεμένη αγάπη και σοφία, και να γιατρεύεστε μ' αυτή. Ονομάζω αυτή τη χρονιά Θεία μητέρα, γιατί έχει διάθεση προς όλους τους ανθρώπους. Αυτή λεει: εάν τα μάτια κάποιου είναι κλειστά, να έρθει σ' εμένα. Εάν η καρδιά κάποιου έχει παγώσει, να έρθει σ' εμένα. Εάν ο νους κάποιου έχει σκοτεινιάσει, να έρθει σ' εμένα. Μ' άλλα λόγια, λεει: Βάλτε στην καρδιά σας την μεγάλη Θεία αγάπη, η οποία χύνεται αδιάκοπα στον κόσμο. Βάλτε στο νου σας τη μεγάλη Θεία σοφία, τον φορέα του Θείου φωτός και γνώσης, η οποία έρχεται στο νου όλων των όντων. Εμείς δεν βλέπουμε αυτή την ευλογία, ως κατώτερα όντα, γιατί αυτά δεν την κρατούν. Ό,τι και να πεις σ' αυτά, χύνεται πάλι έξω. Η Θεία ευλογία εισέρχεται σ' όλα τα όντα - ανώτερα και κατώτερα, όμως τα κατώτερα δεν την κατακρατούν. Τα ανώτερα όντα δέχονται την αγάπη και την σοφία, την επεξεργάζονται μέσα τους, και την παραδίδουν σ' εκείνους, που δεν ξέρουν πώς να δουλεύουν.

Θα ήθελα να είστε από τους μορφωμένους ανθρώπους, στους οποίους χύνεται το Θείο φως.

Θα ήθελα να είστε από τους καλούς ανθρώπους, πάνω στους οποίους χύνεται η Θεία καλοσύνη και ζέστη. Είθε ο καθένας που περνάει δίπλα σας, να βλέπει ότι πράγματι από το νου σας τρέχει Θείο φως και γνώση και μπαίνει μέσα τους. Ας βλέπουν όλοι ότι στις καρδιές σας χύνεται το Θείο καλό και η ζέστη κι ότι μπαίνει μέσα τους. Ας είναι ο μισθός σας αυτός: το να συνειδητοποιείτε ότι το Θείο φως χύνεται από το δικό σας νου και το Θείο καλό από τις καρδιές σας, και χύνονται μέσα σ' όλα τα ζωντανά όντα. Ας είναι έτσι όλο το χρόνο! Αυτή είναι η ευχή μου προς εσάς.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης δύναμης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης πίστης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης αγάπης.

14. Πρωινή ομιλία που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 2 Ιανουαρίου 1938, Σόφια - Ίζγκρεβ.

 

Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto

About    Search Help