Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto
search help
search in titles only
  FontSize-- FontSize++  

 Με κλειδί και χωρίς κλειδί

Στοχασμός

Πολλές φορές έχω διαβάσει το Ευαγγέλιο άκαιρα. Τώρα θα το διαβάσω έγκαιρα. Κάθε τι πρέπει να γίνεται έγκαιρα. Θα διαβάσω το κεφάλαιο 15 του ευαγγελίου Κατά Ματθαίον. Πολλές φορές το διαβάσατε άκαιρα. Τώρα θα το ακούσετε έγκαιρα, έχει έρθει ο καιρός του πια.

"Δια τι οι μαθηταί σου παραβαίνουσι την παράδοσιν των πρεσβυτέρων; διότι δεν νίπτονται τας χείρας αυτών όταν τρώγωσιν άρτον." (στ.2) Ο Χριστός απάντησε: "Δια τι και σεις παραβαίνετε την εντολήν του Θεού δια την παράδοσίν σας;" (στ.3) Κι εσείς, όταν δεν κρατάτε την παράδοση, δεν έχετε νερό για να πλένετε, δεν έχετε με τι να πλυθείτε. Αν ένας από σας είναι σωστός, και ο άλλος λάθος, ο σωστός κλείνει το νερό και ο αμαρτωλός μένει άπλυτος. Μόλις τρέξει το νερό του δίκαιου, ο αμαρτωλός πλένεται. Ο κόσμος είναι ακάθαρτος, επειδή οι δίκαιοι έχουν κλείσει τα νερά. - Γιατί κλείνουν τα νερά; - Γιατί δεν έχει τελειώσει ακόμα το δίκτυο. Και να θέλουν οι δίκαιοι, δεν μπορούν ν' αφήσουν το νερό. Πρέπει να υπάρχουν κάνουλες, σωλήνες από τους οποίους να κυλάει το νερό. Μετά από καιρό το νερό θα έρθει, όμως πρέπει να ξέρετε πώς ν' ανοίγετε και να κλείνετε τις βρύσες.

Θέλετε να γνωρίσετε γιατί γίνονται τα λάθη. Ερωτώ: Πότε σκοντάφτετε; - Όταν δεν υπάρχει φως. Δηλαδή, εάν μπείτε σ' ένα σκοτεινό δωμάτιο, σίγουρα θα σκοντάψετε. Άλλο είναι το ερώτημα, εάν έχετε λάμπα. Σκοντάφτουν οι άνθρωποι όταν έχουν ηλεκτρικό φως; Όταν δείτε ότι κάποιος σκοντάφτει, βγάλτε την λαμπίτσα από την τσέπη σας και φωτίστε του. Αφού έχετε φως, φωτίστε τον δρόμο των ανθρώπων. - Τι μπορούμε να μάθουμε στους ανθρώπους; - Όλα όσα τους ενδιαφέρουν. Εάν συναντήσεις λύκο, τι θα μάθεις απ' αυτόν; - Να τρως κρέας. Όμως αυτό, για σένα, δεν είναι νέο. Άλλο είναι το ερώτημα, αν αυτός μαθαίνει το πρόβατο να τρώει κρέας. Ποια θα είναι η θέση του λύκου, εάν το πρόβατο αρχίσει να τρώει κρέας; Τότε ποιόν θα φαει; Λετε ότι, σύμφωνα με την νέα διδασκαλία, δεν πρέπει να τρώμε κρέας. - Τι θα κάνουμε χωρίς κρέας; -Τότε πράγματι οι δουλειές σας θα τακτοποιηθούν. Κατά την γνώμη μου, όταν οι δουλειές τακτοποιούνται ανθρώπινα, ο κόσμος μπερδεύεται. Όταν οι δουλειές μένουν μπερδεμένες, ο κόσμος τακτοποιείται. Μέχρι τώρα, οι άνθρωποι όλο τις δουλειές τους τακτοποιούσαν. Σταματήστε να τακτοποιείτε τις δουλειές σας!

Ένας γάλλος στο Παρίσι αγόρασε μερικές ντουζίνες σπίρτα, με σκοπό να φωτίζει το δρόμο περνώντας μέσα από το δάσος. Μία νύχτα του επιτέθηκε μία αγέλη λύκων. Αυτός άρχισε να ανάβει το ένα μετά το άλλο τα σπίρτα. Οι λύκοι τον ακολουθούσαν, αλλά δεν τολμούσαν να του επιτεθούν. Το φως τους φόβιζε. Έτσι αυτός έφτασε στο χωριό. Έκαψε όλα τα σπίρτα, αλλά έσωσε το τομάρι του. Ο άνθρωπος πρέπει να δίνει κάτι από τον εαυτό του. Εσείς έχετε σπίρτα, θέλετε να τα πουλάτε -για να κερδίσετε κάτι απ' αυτά, όμως οι λύκοι σας ακολουθούν. Ανάψτε το ένα μετά το άλλο τα σπίρτα, φωτίστε τον δρόμο σας. Έτσι θα σωθείτε από ατυχήματα. Αυτός ο γάλλος άναβε τα σπίρτα όχι από σπατάλη, αλλά από την επιθυμία να σώσει την ζωή του. Θα πείτε, ότι αυτός ήταν έξυπνος άνθρωπος. Ναι, έδωσε αρκετό υλικό στους λύκους, αλλά έμεινε ζωντανός.

Τώρα θα σας πω μία δική μου εμπειρία. Αυτές τις μέρες έκανα μία κλειδαριά ασφαλείας στο δωμάτιο μου - κανένας να μην μπαίνει στο δωμάτιο μου εκτός από εμένα. Νόμιζα ότι μ' αυτό το κλειδί είμαι σίγουρος. Έβαλα το κλειδί στο παλιό παντελόνι και φόρεσα το νέο. Έκλεισα την πόρτα και κατέβηκα κάτω. Μετά από λίγο, έπρεπε να ανέβω στο δωμάτιο μου. Ψάχνω στις τσέπες μου - αλλά το κλειδί δεν υπάρχει. Θυμήθηκα ότι είναι στο παλιό παντελόνι. Τι να κάνω; Είδα έναν αδελφό, τον παρεκάλεσα ν' ανεβεί με μία σκάλα και από το μπαλκόνι να μπει στο δωμάτιο μου. Μετά από μερικές μέρες έγινε το αντίθετο - το κλειδί έμεινε στο νέο παντελόνι, ενώ εγώ φόρεσα το παλιό. Βγήκα από το δωμάτιο και έκλεισα πίσω μου την πόρτα. Πάλι έπρεπε να ανεβούν με την σκάλα και να ξεκλειδώσουν το δωμάτιο μου. Να μία αντίθεση. Εσείς απορείτε σε τι οφείλονται οι αντιθέσεις και οι ατυχίες. Λεω: ένα παντελόνι μου χρειάζεται. Όταν το σκίσω θα αγοράσω νέο. Οι αντιθέσεις στη ζωή οφείλονται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν δύο παντελόνια και το κλειδί μετακινείται πότε στο παλιό, και πότε στο νέο. Εσείς δεν προτιμάτε το νέο παντελόνι από το παλιό, όμως υπάρχει ανάγκη να τα αλλάζετε. Το παλιό παντελόνι είναι για κάθε μέρα, ενώ το νέο για τις φωτεινές μέρες. Όμως το κλειδί πρέπει μόνιμα να το έχεις μαζί σου. Να θυμάσαι: όταν αλλάζεις το παντελόνι σου, να βγάζεις το κλειδί και να το παίρνεις μαζί σου. Το κλειδί μόνο του δεν μπορεί να βγει από την τσέπη σου, εσύ ο ίδιος πρέπει να το βγάλεις. Με αυτή την εμπειρία εξηγώ εν μέρει την αιτία των αντιθέσεων.

Πώς θα διορθωθεί ο κόσμος; - Για ποιόν κόσμο ρωτάτε, για τον δικό σας; - Πολύ απλά. Είσαι φτωχός, δεν έχεις ούτε τσακιστή δεκάρα στη τσέπη σου. Μπροστά στη φτώχεια βάλε τον πλούτο - τίποτε παραπάνω. Είσαι αδύνατος, δεν έχεις δύναμη, απορείς τι να κάνεις. Μπροστά στην αδυναμία βάλε τη δύναμη. Έχεις δώσει θέση στο μίσος. Μπροστά στο μίσος βάλε την αγάπη. Έχεις γεμίσει με απιστία. Βάλε την πίστη μπροστά στην απιστία. Είσαι απογοητευμένος. Μπροστά στην απογοήτευση βάλε την ελπίδα. Έχεις κλείσει το δωμάτιο και το κλειδί έχει μείνει μέσα. Φώναξε την αγάπη κι αυτή θα σου ανοίξει. Σαν μπεις στο δωμάτιο σου, το μίσος λεει: δεν δίνω τα κλειδιά. Στείλε την αγάπη να σου ξεκλειδώσει. Μόνο η αγάπη μπορεί να τα βάλει με το μίσος. Η πίστη μπορεί να τα βάλει με την απιστία. Η ελπίδα μπορεί να τα βάλει με την απογοήτευση. Αν εσείς ήσασταν στην δική μου θέση, πώς θα ανοίγατε το δωμάτιο; Εγώ νόμιζα ότι η δουλεία μου είναι τακτοποιημένη, ότι κανένας δεν μπορεί να μπει στο δωμάτιο μου. Και λεω γιατί μου χρειάστηκε κλειδί! Έπρεπε να πιστεύω σε όλους τους ανθρώπους. Όταν είμαι χωρίς κλειδί, και εγώ θα μπαίνω ελεύθερα, και οι άνθρωποι θα μπαίνουν ελεύθερα. Σαν θέλησα μόνον εγώ να μπαίνω στο δωμάτιο μου και κανένας άλλος, η αντίθεση αμέσως ήρθε. Είναι βασικό τώρα πώς τακτοποιούμε τις αντιθέσεις. Ένας που υποφέρει, φτωχός άνθρωπος, που πεινούσε τρεις μέρες, βάδιζε πίσω από εσένα. Εσύ τον ρωτάς: Γιατί βαδίζεις πίσω μου; - Πεινάω, θέλω ψωμί, κι εσύ έχεις στην τσάντα σου. - Άφησε με ήσυχο, ψάξε κάποια δουλειά! - Θέλω να σε συνοδέψω μέχρι πιο κάτω. - Τι σκοπό έχεις; Αυτός ο άνθρωπος που σε ακολουθεί, θέλει με καλή διάθεση να του δώσεις κάτι. Αφού δεν θέλεις να του δώσεις κάτι ανθρώπινα, αυτός αρχίζει να σε περιεργάζεται, σε μετράει από το κεφάλι ως τα νύχια να δει πόσο δυνατός είσαι. Και τότε με τη βία θα πάρει λίγο ψωμί. Εάν με καλό τρόπο δεν του δίνεις κάτι, με την βία θα του το δώσεις. Αφού είναι δυνατός, μπορεί μόνος να πάρει από εσένα ψωμί. Λεει: Σταμάτα! Άνοιξε την τσάντα σου! - Τι θα κάνεις; Είναι βιαιότητα αυτό! Θ' ανοίξεις την τσάντα σου, στην οποία υπάρχουν δύο ψωμιά, και θα του δώσεις το ένα. Θα πεις ότι αυτός δεν έχει δικαίωμα να σε εκβιάζει. Τι είναι όμως το δίκαιο υπό την νομική του έννοια; Έχει δικαίωμα το νερό από την κορυφή του βουνού να τρέχει κάτω; - Έχει δικαίωμα, φυσικά. - Από ποιο δρόμο να κατέβει; - Από όπου βρει δρόμο, από εκεί τρέχει. - Έχει δικαίωμα το νερό από την πεδιάδα να ανεβεί πάνω; - Δεν έχει δικαίωμα. Και να θέλει, δεν μπορεί. Υπάρχουν πράγματα, τα οποία εσείς ποτέ δεν θα μπορέσετε να κάνετε. Υπάρχουν πράγματα, που κάποτε θα μπορέσετε να τα κάνετε. - Από πού να περάσω; - Από όπου θέλεις. - Πώς να κάνω το καλό; - Όπως θέλεις.

Όλες οι φιλονικίες οφείλονται στο γεγονός ότι καθένας σκέφτεται από ποιο δρόμο να περάσει. Δεν έχει λόγο να σκέφτεται. Θα περάσει από εκεί, απ' όπου ξέρει. Η αγάπη είναι δρόμος, ο οποία οδηγεί από πάνω προς τα κάτω, και όχι από κάτω προς τα πάνω. Εάν μελετάτε την αγάπη στον δρόμο που οδηγεί από κάτω προς τα πάνω, ποτέ δεν θα την καταλάβετε. Εάν τη μελετάτε από πάνω προς τα κάτω, εύκολα θα την καταλάβετε. - Ποιος πρέπει να αγαπά - ο αδύνατος ή ο δυνατός; -Ο αδύνατος δεν μπορεί να αγαπά. Μόνον ο δυνατός αγαπά. -Ποιος πρέπει να δουλεύει - ο αδύνατος ή ο δυνατός; - Ο δυνατός. - Ποιος πρέπει να κάνει καλά έργα - ο πλούσιος ή ο φτωχός; - Ο πλούσιος. - Ποιος πρέπει να μαθητεύει - ο αγράμματος ή ο εγγράμματος; - Ο αγράμματος. Αυτός πρέπει να βρει γραμματισμένο για να τον μάθει. Ο κακός είναι αγράμματος, ο καλός είναι μορφωμένος. Εάν είσαι αγράμματος, δηλαδή κακός, θα βρεις έναν καλό άνθρωπο να σε μάθει. Εάν δεν ξέρεις να ράβεις, θα βρεις έναν μάστορα ράφτη να σε μάθει να ράβεις. - Πώς θα κηρύσσετε στους ανθρώπους; - Θα τους μιλάμε για την αγάπη. - Όμως η αγάπη φέρνει ζωή. Δηλαδή, η πρώτη σας δουλειά θα είναι να δώσετε ζωή στους ανθρώπους. Χωρίς την αγάπη, ο άνθρωπος είναι νεκρός. Όπου μπει, η αγάπη ξυπνάει τους κοιμισμένους. Τρέφει τους πεινασμένους, δίνει κατάλυμα στους άστεγους. - Να είμαστε μαλακοί, να έχουμε καλές σχέσεις. - Αυτές είναι δευτερεύουσες δουλειές. Πρώτα η αγάπη φέρνει ζωή.

Πριν μερικές μέρες ήρθε σ' εμένα ένας αδελφός, ο οποίος παίζει κοντραμπάσο. Μου έδειξε το όργανο, το περιεργάστηκα, όμως δεν μπόρεσα να παίξω μ' αυτό. Εάν ήταν βιολί, θα έπαιζα. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του μπάσου και του βιολιού; Στο μπάσο η χορδή σολ είναι από πάνω, ενώ στο βιολί από κάτω. Πήρα το δοξάρι κι άρχισα να παίζω με κενές χορδές. Λεω: είναι εύκολο να παίζεις σε κενές χορδές, όμως όταν έρθεις στους ενδιάμεσους τόνους, η δουλειά γίνεται πολύπλοκη. Το να τραβάς τις κενές χορδές, είναι σαν ν' αγαπάς τον εαυτό σου. Υπάρχει ανάγκη να σε μάθει κάποιος πώς ν' αγαπάς τον εαυτό σου; Όταν έρθεις, όμως, στην αγάπη των άλλων, έρχεσαι μπροστά σε δυσκολίες. Όταν τα δάκτυλα κινούνται στις χορδές, πρέπει να είσαι μάστορας, να ξέρεις πού να τα τοποθετείς. Εάν δεν ξέρεις, οι τόνοι θα βγουν λάθος. Υπάρχει ανάγκη να σε μάθει κανένας πώς να τρως; Κάθε ύπαρξη το ξέρει αυτό. Είναι αρκετό να πάρει το δοξάρι και να παίξει στις κενές χορδές. Όταν έρθει, όμως, στους ενδιάμεσους τόνους, δηλαδή στους άλλους ανθρώπους, αυτός είναι αγράμματος, πρέπει να μάθει.

Κι έτσι, να χαίρεστε που αγαπάτε τους εαυτούς σας. Εάν κανέναν δεν αγαπάτε, τουλάχιστον τον εαυτό σας τον αγαπάτε. Να χαίρεστε που έχει μείνει τουλάχιστον αυτή η μικρή αγάπη. Αυτή δημιουργεί την αγάπη προς τα μικρά πράγματα. Τώρα θα μάθετε την αγάπη προς το όλο. Αυτός είναι νόμος, τον οποίο θα σας μάθει ο Θεός. Δεν μπορείς να μάθεις αυτόν τον νόμο μόνος σου, άλλος θα σε μάθει. - Πώς; - Μόνον ο μορφωμένος μπορεί να σου δείξει πώς ν' αγαπάς το όλο. - Ποιος είναι αυτός ο μορφωμένος; - Ο Θεός. Εάν αυτός δεν σε μάθει, για πάντα θα μείνεις αγράμματος. Οι παντρεμένοι θα μπουν στο σχολείο του Θεού, κι εκεί θα μάθουν. Θα κάτσουν ο ένας δίπλα στον άλλον και θ' ακούσουν ό,τι τους διδάσκετε. Δεν θα κοιτιούνται στα μάτια, αλλά θα μαθαίνουν. Αυτοί κοιτάνε μόνο τον Θεό, κι αυτόν ακολουθούν. Εάν πει η γυναίκα να κοιτάει τον άντρα στα μάτια και ο άντρας την γυναίκα, τότε η δουλειά τους μένει πίσω. Το λάθος του κάθε ανθρώπου εμπερικλείεται στο ότι, όποιον συναντήσει στο δρόμο του, τον κοιτάει στα μάτια. Να είσαι τυφλός για τους ανθρώπους, αλλά με ανοιχτά μάτια για τον Κύριο. - Γιατί είμαστε αγράμματοι; - Γιατί ο ένας κοιτάει τον άλλον, εσύ κοιτάς κάποιον, και αυτός κοιτάει εσένα και ούτω καθ' εξής. Να, κι εγώ έμαθα ένα μάθημα από το παλιό και το νέο παντελόνι. Έγινα πιο μορφωμένος. Όταν φοράω το παλιό παντελόνι, πρώτα κοιτάω αν είναι εκεί το κλειδί. Εάν είναι στο νέο, το βάζω στο παλιό. Εάν είναι στο παλιό, το βάζω στο νέο. Κοιτάω να μην μείνω έξω, όταν κλείσει η πόρτα. Τώρα, το παλιό και το νέο έχουν το ίδιο σεβασμό. Ήλθε η νέα εποχή, η οποία είναι μη συμβατή με την παλιά. Ένας καλλιτέχνης ζωγραφίζει τον άνθρωπο, του οποίου το μέτωπο προεξέχει και τα μάτια είναι πιο μέσα. Το μέτωπο θα το ζωγραφίσει μ' ένα τρόπο, ενώ τα μάτια μ' άλλο τρόπο. Δύσκολα ζωγραφίζονται τα μάτια. Συνεπώς, η παλιά εποχή χρησιμοποιεί μία μέθοδο, ενώ η σημερινή μία άλλη.

Από τι έχει ανάγκη ο άρρωστος; - Από υγεία. Για να είναι υγιής ο άνθρωπος, πρέπει να έχει φως, αέρα, νερό και τροφή, δηλαδή ισχυρό έδαφος. Τέσσερα στοιχεία παίρνουν μέρος στην υγεία, δηλαδή στην ανθρώπινη ζωή - το φως, ο αέρας, το νερό και η γη. Στην χημική γλώσσα: ο άνθρωπος έχει ανάγκη από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Το άζωτο είναι πολύ σταθερό στοιχείο. Δεν μεταβάλλεται, δεν αντιδρά στις εξωτερικές συνθήκες. Λένε ότι το άζωτο είναι ευγενές αέριο. Το οξυγόνο διατηρεί την ζωή, φέρει την ζέστη και την μαλθακότητα. Το υδρογόνο φέρει την υγρασία, ενώ ο άνθρακας- την τροφή. Για κάθε οργανισμό, είναι καθορισμένο σε ποιες αναλογίες πρέπει να υπάρχουν αυτά τα στοιχεία. Μερικοί υποφέρουν από έλλειψη νερού στον οργανισμό, ενώ άλλοι από αφθονία. Μερικοί υποφέρουν από έλλειψη φωτός, ενώ άλλοι από την αφθονία. Μερικοί υποφέρουν από έλλειψη τροφής, ενώ άλλοι από την αφθονία. Η έλλειψη και η αφθονία δημιουργούν δύο διαφορετικά αποτελέσματα. Η αφθονία κάνει τον άνθρωπο άπληστο, ενώ η έλλειψη, τσιγκούνη. Ποιο είναι πιο καλό η τσιγκουνιά, ή η λαιμαργία;

Εσείς μαθαίνατε επί τόσα χρόνια. Τι θα πείτε εάν σας καλέσουν στον ουρανό; Θα σας σταματήσουν μπροστά στην πόρτα του παραδείσου και θα σας ρωτήσουν ποιο είναι το σύνθημα. Τι θα πείτε; Εάν είστε άγγλος, για να στραφείτε προς την μητέρα σας, θα πείτε στα αγγλικά "μαμά". Εάν είστε βούλγαρος, θα πείτε στα βουλγάρικα "μαμά". Εάν πεις μία λέξη, πρέπει και να την υπαγορεύσεις έτσι, ώστε να ζωντανέψει. Λες: αγαπάω τα χρήματα. - Εάν προφέρεις αυτές τις λέξεις σωστά, τα χρήματα θα έρθουν σ' εσένα. Λες: Μ' αρέσουν τα μήλα. - Αφού σου αρέσουν, αυτά πρέπει να έρθουν σ' εσένα. Για να δοκιμάσεις την δύναμη σου, πες μια λέξη, από την οποία έχεις ανάγκη. Να, τώρα έρχονται οι γιορτές. Είναι χειμώνας. Έχεις ανάγκη από ξύλα, από ρούχα, από παπούτσια. Πες: έχω ανάγκη από χρήματα. Εάν τα χρήματα έρθουν σ' εσένα, έχεις πει την λέξη σωστά. Επομένως, κάθε τι που θέλεις και δεν το λαβαίνεις, δείχνει ότι δεν έχεις δώσει δύναμη σ' αυτό, δεν το έχεις εμψυχώσει. Λες ότι αγαπάς τον Θεό. Αφού τον αγαπάς, αυτός πρέπει να έρθει σ' εσένα. Εάν δεν έρθει, σημαίνει ότι δεν τον αγαπάς. Εάν έρθει ο Θεός, όλος ο κόσμος αποκαλύπτεται μπροστά σου. Τι πιο μεγάλη ευτυχία απ' αυτή; Και τότε, εάν ένας άρρωστος έρθει σ' εσένα, θα γίνει καλά. Ο χαζός ξυπνάει, ο κακός γίνεται καλός. Εσύ δεν θα τον πείσεις να γίνει καλός, αλλά μόνος του θα γίνει τέτοιος. Ο άπιστος γίνεται πιστός. Συχνά διαβάζουμε τι είπε ο Χριστός. Για να καταλάβεις τι είπε ο Χριστός, πρώτα -πρώτα πρέπει να τον αγαπάς. Εάν δεν τον αγαπάς, όλα για σένα είναι κλειστά. Είναι το ίδιο σα να χάσεις το κλειδί του δωματίου σου. Μένεις έξω και δεν μπορείς ν' ανοίξεις.

Επαναλαμβάνω: αγαπήστε τον Θεό, όμως κατά τρόπο ώστε να συμμορφωθείτε. Μόλις έρθει ο Θεός σε σας, η ζωή σας θα καλυτερεύσει. Εάν είστε άρρωστοι, θα γίνετε καλά. Εάν είστε στερημένοι, όλα θα σας δοθούν, θα ζείτε σε αφθονία. Όταν αγαπάς τον Θεό, και στη φωτιά να μπεις, δεν θα καείς. Όπως έγινε με τους τρεις νέους, οι οποίοι έπεσαν στο καμίνι, κάηκαν αυτοί; Ο Μωυσής είδε την φλεγόμενη βάτο, κάηκε αυτός; Σε τι διαφέρει ο άνθρωπος στον οποίον ζει η αγάπη; Αυτός ανάβει, χωρίς να καίγεται - τέτοια είναι η φωτιά της αγάπης. Όταν ανάβει και καίγεται - δεν ζει στην αγάπη. Αυτή η φωτιά ξεχωρίζει από την ιερή φωτιά της αγάπης. Όλες οι αντιθέσεις στην ζωή οφείλονται στην φωτιά, που καίει τα πάντα. Η καλή ζωή που ψάχνετε, θα έρθει από την φωτιά της αγάπης. Σ' αυτήν κρύβεται η πραγματική ζωή. Σ' αυτή την φωτιά γνωρίζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους. Πώς θα γνωρίσεις έναν άνθρωπο σ' έναν αποκριάτικο χορό; Γνωρίζεις το πρόσωπο του κάτω από την μάσκα;

Λες: γνωρίζω κάποιον. - Τίποτε δεν γνωρίζεις. Όσο είναι νέος, είναι όμορφος. Όταν γίνει 60 - 70 χρονών, βάζει μάσκα στο πρόσωπο του. Σαν νέος, είχες και συ μία μάσκα, σαν γέρος μία άλλη. Ποια από τις δύο μάσκες είναι αληθινή; - Ούτε η μία, ούτε η άλλη. Σ' εκείνον ο οποίος ζει στον Θείο κόσμο, το πρόσωπο ποτέ δεν αλλάζει. Και σ' αυτόν γίνονται αλλαγές, όμως όχι στα βασικά χαρακτηριστικά. Το φως του προσώπου του ποτέ δεν αλλάζει. Στον άνθρωπο που αγαπάει, τα πόδια ποτέ δεν αδυνατίζουν. Αυτός ποτέ δεν φτωχαίνει, ποτέ δεν αποκτάει κακία. Αυτός δεν φοβάται τίποτε. Όπου υπάρχει φόβος, εκεί υπάρχει και το μίσος. - Πώς να ελευθερωθώ από τον εσωτερικό φόβο; - Βγάλε έξω από εσένα την απελπισία και το μίσος και φέρε μέσα σου την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη. Λες ότι δεν θέλεις να σε διδάσκουν οι άνθρωποι. - Τότε, άφησε να σε εκπαιδεύσει μόνον Ένας. Έχει ειπωθεί στη Γραφή: "Ο Θεός είναι ο δάσκαλος μας". Όταν διδαχθείς από τον Κύριο, θα ντυθείς στο θαυμάσιο ένδυμα της αγάπης και, όταν συναντήσεις τον γείτονα σου, θα τον αγαπήσεις. Είναι ωραίο το πρόσωπο του γείτονα σου. Στην αγάπη, ο άνθρωπος φαίνεται στην πραγματική του ομορφιά. Έχει ειπωθεί: "τώρα βλέπουμε ομιχλωδώς, θολά, σαν μέσα από καθρέπτη, ενώ τότε θα βλεπόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο".

Ένα απαιτείται από εσάς - να αγαπάτε τον Θεό. Σ' αυτό κρύβεται η λύση όλων των θεμάτων. Χωρίς αγάπη προς τον Θεό, όλες οι πόρτες είναι κλειστές. Η αγάπη προς τον Θεό είναι νόμος του Όλου. Όταν αγαπάς τον Θεό, τα βάζεις με την δυσαρέσκεια και την παρανόηση στην ζωή σου. Απ' όπου περάσεις, ο δρόμος σου θα είναι ανοιχτός. Εάν είσαι πρώτης τάξεως τραγουδιστής, θα σε δεχτούν παντού. Όπου και να πας, στην Γαλλία, στην Αγγλία, στην Αμερική, παντού θα είσαι καλοδεχούμενος. Εάν είσαι συνηθισμένος τραγουδιστής, ποιος θα σε ακούσει; Οι πιο πολλοί άνθρωποι είναι συνηθισμένοι τραγουδιστές, και μόλις μία οκτάβα παίρνουν. Οι καλοί τραγουδιστές χρειάζονται παντού. Ας πούμε ότι κάποιος από σας κρύβει μια ιδιαίτερη δύναμη μέσα του - ό,τι πιάσει, ζωντανεύει στα χέρια του. Τυφλοί βλέπουν, κουφοί ακούν, λεπροί υγιαίνουν. Ποια θα είναι η κατάσταση αυτού του ανθρώπου; - Όλοι θα τον ψάχνουν. Φτωχοί και πλούσιοι, μορφωμένοι κι απλοί. Ο καθένας θα θέλει να βάλει το χέρι του πάνω του, να τον γιατρέψει. - Είναι δυνατόν αυτό; - Είναι δυνατόν. - Πότε; - Όταν αγαπάμε τον Θεό. Τότε το κλειδί θα είναι στα χέρια μας. Εάν δεν αγαπάμε τον Θεό, τότε το κλειδί είναι στο παλιό μας παντελόνι κι εμείς είμαστε απ' έξω. Αυτό αφορά και εμένα και εσάς. - Επειδή θα είμαστε με νέα παντελόνια. - Ναι, με νέα παντελόνια, όμως μένετε απ' έξω.

Λες: δεν μ' αγαπάς. - Ναι, το κλειδί σου είναι μέσα στο δωμάτιο κι συ μένεις απ' έξω. Αν και εγώ δεν σ' αγαπάω, και δεν σε καταλαβαίνω, το κλειδί μου είναι έξω. Δηλαδή, τα κλειδιά και των δύο μας είναι έξω. Απ' έξω, δηλαδή και δύο μένουμε έξω από τον Κύριο. Όταν δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους, είμαι εκτός του Θεού, όταν τους καταλαβαίνω, είμαι μέσα στον Θεό. Αγαπάω έναν δεδομένο άνθρωπο - είμαι μέσα στον Θεό, δεν τον αγαπάω - είμαι έξω από τον Θεό. Πιστεύω - στον Θεό είμαι, δεν πιστεύω - έξω από τον Θεό είμαι. - Πώς να σε αγαπήσω; - Μπαίνοντας στον Κύριο. Αν βγεις απ' τον Θεό, και να θέλεις, δεν μπορείς να με αγαπήσεις, έχεις ξεχάσει το κλειδί στο δωμάτιο. Ο Θεός είναι αγάπη, δηλαδή το κλειδί που ανοίγει και κλείνει και δίνει ελευθερία στον άνθρωπε - να μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει. Ελεύθερος, στην απόλυτη σημασία της λέξεως, είναι μόνον ο Θεός. Η ελευθερία είναι μόνο για τον Θεό. Επομένως, δεν μπορείς να είσαι ελεύθερος έξω από τον Θεό. Έξω από τον Θεό, δεν μπορείς να έχεις καθόλου ζωή - αυτό είναι αδιανόητο. Δηλαδή η ελευθερία είναι στον Θεό. Όποιος θέλει να είναι ελεύθερος, ν' αγαπάει τον Θεό. Η πόρτα αυτού του ανθρώπου θα είναι πάντα ανοιχτή. - Για ποιόν; -Για την αγάπη.

Τι είναι η νέα διδασκαλία; - Η διδασκαλία της αγάπης, δηλαδή εκείνου του Θείου κλειδιού που ανοίγει όλες τις πόρτες. - Πότε; - Όταν αγαπάς τον Θεό με όλο σου τον νου, με όλη σου την καρδιά, με όλη σου την ψυχή και με όλη σου την δύναμη. Η καρδιά και ο νους είναι έξω από τον φυσικό κόσμο, ενώ η ψυχή και το πνεύμα - στον Θείο κόσμο. Εάν δεν ζεις στην ψυχή και στο πνεύμα σου, και στην γη θα είσαι απ' έξω. Όποιος ζει στην ψυχή και στο πνεύμα, είναι μέσα. Η αγάπη είναι αντιληπτή μόνο σ' εκείνον, ο οποίος ζει στην ψυχή και στο πνεύμα, δηλαδή σ' όποιον ζει στον Θεό. - Για την καρδιά και το μυαλό η αγάπη είναι ακατάληπτη. - Πρέπει να είναι γνωστή! Είσαι απογοητευμένος, δεν ξέρεις τι να κάνεις; Αγάπησε τον Θεό και η απογοήτευση θα σου εξαφανιστεί. Είσαι φτωχός - αγάπησε τον Θεό. Είσαι άρρωστος - αγάπησε τον Θεό. Ο κόσμος θα διορθωθεί μόνο με μία λέξη: αγάπησε! Αγαπήστε ο ένας τον άλλον. Όταν αγαπήσεις τον πλησίον σου, θα τον βάλεις στην δική σου θέση και θ' αρχίσεις να τον υπηρετείς. Μετά θα σε τοποθετήσει αυτός στην θέση του και θ' αρχίσει να σε υπηρετεί. Αυτός θα σε υπηρετεί και εσύ θα τον υπηρετείς- θα υπηρετεί ο ένας τον άλλον. Αυτός θα σου δίνει προτίμηση και εσύ θα του απαντάς με το ίδιο. Συναγωνιστείτε στο να δίνει σεβασμό ο ένας στον άλλον. Αυτό κάνει η αγάπη. Εμείς δεν θέλουμε να μας εκτιμούν, θέλουμε να εκτιμούμε εμείς τους άλλους. Εάν περιμένεις να σου δίνουν εκτίμηση - σεβασμό, πηγαίνεις με τους νόμους του κόσμου, απ' όπου έρχονται όλες οι αντιθέσεις. Χωρίς αγάπη, τίποτε δεν γίνεται. Χωρίς την αγάπη, είσαι έξω από τον Θεό. Για να σεβαστείς τον άλλον, πρέπει να ζεις με τον θεό, να είσαι πλούσιος άνθρωπος. Και τότε, όσα και να δίνεις, θα σου ανταμείβονται. Δοκιμάστε να ελέγξετε την αλήθεια των λέξεων μου.

Ο Απόστολος Παύλος λεει: εάν δώσω την ζωή μου στην φωτιά, αλλά δεν έχω αγάπη, τίποτε δεν είμαι- - Όλα όσα κάνεις χωρίς αγάπη, τίποτε δεν αξίζουν. Διδάσκεις κάποιον, αλλά χωρίς αγάπη. Ό,τι γνώση θα του δώσεις, αυτός θα την δεχτεί, όμως μετά απ' αυτό θ' αρχίσει να σε διορθώνει. Πολλοί μαθητές διορθώνουν τους διδασκάλους τους. Αρχικά ο μαθητής είναι αδύνατος, δεν έχει γνώσεις, αλλ' όμως, όταν λάβει τη γνώση και τη δύναμη του διδασκάλου του, αρχίζει ν' αγωνίζεται εναντίον του, να μετράει τη δύναμη του. Όπου και να πάτε σήμερα, παντού υπάρχει αγώνας. Ο ένας θέλει να τραγουδήσει, να δείξει την τέχνη του. Αμέσως εναντίον του βγαίνει άλλος και του ανακοινώνει αγώνα. Η μουσική έχει σχέση με την υγεία, με την αρμονία. Επομένως, όταν δύο άτομα τσακώνονται, μπείτε ανάμεσά τους κι αρχίστε να τραγουδάτε. Ένας τυφλός βιολιστής έκατσε στο δρόμο και έπαιζε με το βιολί του. Από καιρό σε καιρό, κάποιος περαστικός έριχνε ένα μικρό νόμισμα στο πιατάκι του γέρου. Μία μέρα ο Παγκανίνι πέρασε δίπλα από τον ζητιάνο, πήρε το βιολί του και άρχισε να παίζει. Αμέσως ο δρόμος γέμισε με ανθρώπους και όλοι μαζεύτηκαν γύρω από τον Παγκανίνι για ν' ακούσουν τον μεγάλο μουσικό. Σε μισή ώρα, το πιατάκι του γέρου γέμισε με μεγάλα νομίσματα. Όταν ο Παγκανίνι σταμάτησε να παίζει, ο γέρος του είπε: Γιε μου, πού ήσουν πιο νωρίς, να είχες μάθει κι μένα να παίζω! Όταν η αγάπη έρθει και σε σας να παίξει σαν Παγκανίνι, το πιατάκι σας θα γεμίσει με χρυσάφι. Όσο παίζετε τα δικά σας βιολιά σαν τον γέρο, το πιατάκι σας πάντα θα είναι άδειο. Επιθυμώ ο Παγκανίνι να έρθει σε σας, να παίξει στο δικό σας βιολί και το πιατάκι σας να γεμίσει. Για να έρθει ο Παγκανίνι σε σας, οπωσδήποτε πρέπει να έχετε βιολί. Εάν στείλετε την αγάπη σας πάνω και αγαπήσετε τον Κύριο, Αυτός θα παίξει στο δικό σας βιολί και τα αγαθά του θα έρθουν σε σας. - Πότε θα γίνει αυτό; - Ακόμη σήμερα μπορεί να γίνει, από σας εξαρτάται. Εάν αναβάλλετε για αύριο και για μεθαύριο, τίποτε δεν μπορείτε να κάνετε. Η αναβολή δεν λύνει τα προβλήματα. Ας αναρωτηθούν όλοι: Μπορώ ν' αγαπήσω τον Κύριο; - Πώς- Εκούσια, όχι εξ αιτίας κάποιου νόμου. Κατά την γνώμη μου, αν υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουν, είστε εσείς. Και αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν το νέο, πάλι εσείς είστε. Εάν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να φτιάξουν τον κόσμο, είστε εσείς. Εάν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να φτιάξουν τον κόσμο, πάλι εσείς είστε. Οι άνθρωποι, τους οποίους δημιούργησε ο Θεός, κατάστρεψαν τον κόσμο. Οι ίδιοι άνθρωποι θα τον διορθώσουν. Εάν ακούτε τον Θεό, ο κόσμος θα φτιάξει. Εάν δεν τον ακούτε, ακόμη περισσότερο θα χαλάσει. Εξηγώ την λέξη "ακούω". Εάν αγαπάμε τον Θεό, ο κόσμος θα φτιάξει. Εάν δεν τον αγαπάμε, θα χαλάσει. Ο κόσμος είναι χαλασμένος, γιατί οι άνθρωποι δεν αγαπούν τον Θεό. Για τον γιο ο οποίος δεν αγαπάει τον πατέρα του, ο κόσμος είναι χαλασμένος. Αυτός έχει σχέση με τον πατέρα του. Η καρδιά του πατέρα είναι ανοιχτή για εκείνον το γιο, ο οποίος τον αγαπάει. Ο πατέρας είναι έτοιμος για κάθε είδους θυσίες γι' αυτόν τον γιο. Επομένως, από σας εξαρτάται να φτιάξετε τον δικό σας κόσμο. - Πώς θα τον φτιάξουμε; - Αγαπώντας τον Θεό.

Όταν σας παρατηρώ, πείθομαι ότι σας έφτιαξε ο Θεός, και μάλιστα τέτοιους, όπως έπρεπε να είσαστε. Αυτός σας έδωσε τα πάντα - κι αυτό το ξέρω. Κι όταν βλέπω ότι υποφέρετε, ξέρω γιατί. Υποφέρετε γιατί δεν ακούτε. Εσείς πρέπει να ακούτε τι σας λεει ο Θεός, κι αυτός ακούει τους αναστεναγμούς σας. Καμιά φορά αναστενάζετε, όμως κανένας δεν έρχεται στην θέση σας. Όμως το Θειο πνεύμα είναι τόσο πονόψυχο, που στρέφει το αυτί του και στο πιο αδύναμο κάλεσμα. Έναν αναστεναγμό ν' ακούσει, ο Θεός βάζει το χέρι του πάνω στον άνθρωπο και τον βοηθά. Αυτός ακούει τους πόνους και τα βάσανα όλων των ανθρώπων. Τούτο σημαίνει ότι ο Θεός μας ακούει. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κουφοί για τον πόνο των γειτόνων τους. Εσείς πρέπει να μάθετε να ακούτε, δηλαδή να δίνετε στον άνθρωπο βάση, να βλέπετε τι έχει ανάγκη. Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες δουλειές.

Συχνά διερωτάστε: Πού πήγε η αγάπη μας; Τι απέγινε; -Μην φοβάστε, τίποτε δεν έγινε. Η ανθρώπινη αγάπη δίδαξε στους ανθρώπους χιλιάδες καλές δουλειές. Ταυτόχρονα, γέννησε τον θάνατο. Έκανες όμορφο σπίτι, όμως έχασες τη ζωή σου. Μετά από εσένα, άλλος μένει να ζει στο δικό σου σπίτι. Γίνεσαι έμπορος, κερδίζεις πολλά χρήματα, όμως, όταν πεθάνεις, άλλος κληρονομεί τον πλούτο σου. Γίνεσαι ζωγράφος, ζωγραφίζεις όμορφες εικόνες, αλλά μία μέρα αρρωσταίνεις και δεν μπορείς να ζωγραφίζεις περισσότερο. Στην ανθρώπινη αγάπη τα χάνεις όλα όσα είχες. Η Θεία αγάπη ξεχωρίζει στο ότι κανένας δεν μπορεί να σου το αφαιρέσει ό,τι αποκτήσεις μ' αυτήν. Το Θειο έργο είναι τόσο μεγάλο, που κανείς δεν μπορεί να στο κλέψει. Ποιος μπορεί να κλέψει τον ήλιο; Εάν η περιουσία σου είναι μεγάλη σαν τον ήλιο, ποιος μπορεί να σου το πάρει; Ακόμη και σαν το φεγγάρι να είναι, ποιος μπορεί να σου το πάρει; Πώς θα το μεταφέρει; Πού θα το βάλει; Τα μικρά πράγματα ο καθένας μπορεί να τα πάρει και ν' αποδείξει ότι είναι δικά του. Για τα μεγάλα, όμως, πώς θα αποδείξεις πως είναι δικά σου;

"Τούτο είναι αιώνια ζωή, το να γνωρίζω Εσένα, τον Μοναδικό, τον Πραγματικό Θεό." Αυτό το οποίο μπορεί να διορθωθεί στον κόσμο μέσα σε μία στιγμή, είναι η αγάπη προς τον Θεό. Αυτή είναι το κλειδί του φωτός. Όταν το γυρίσεις, αμέσως ανάβει. Εάν βάλεις σε λειτουργία τη μηχανή του πλοίου, αμέσως ξεκινάει. Μόλις γυρίσεις τον τροχό του τρένου, το τρένο ξεκινάει. Επομένως, αν διαθέτεις την δύναμη της αγάπης, όλες οι δουλειές γίνονται αυτόματα. Εάν δεν κατέχεις αυτή τη δύναμη, τίποτε δεν γίνεται. Να έρθει η Θεία αγάπη στον κόσμο! Λες: Δεν έχω αγάπη, κανέναν δεν αγαπώ. - Κανέναν δεν αγαπάς, γιατί έχεις βάλει τον εαυτό σου στη θέση του Θεού. Σ' όποιο σπίτι μπεις, πρώτα απ' όλα θα δεις το πορτραίτο του σπιτονοικοκύρη. Αυτός είναι στο σπίτι του, και έχει βάλει το πορτραίτο του. Αυτός είναι γνήσιος, ενώ το πορτραίτο του αντίγραφο. Τι το θέλει το αντίγραφο; Πουθενά δεν βλέπω την εικόνα του Κυρίου. Καθένας είναι σε επιφυλακή και λεει: Πρόσεξε να μην με προσβάλεις. - Εάν σε αγαπάω, δεν θα σε προσβάλλω• εάν δεν σε αγαπάω, θα σε προσβάλλω. Στην αγάπη όλα γίνονται με τον πιο καλό τρόπο. Όπου υπάρχει προσβολή, εκεί η αγάπη δεν υπάρχει. Κάποιος λεει: Δεν μου αρέσει αυτός ο αδελφός. - Εκείνος σου αρέσει; - Και αυτός δεν μου αρέσει. Γενικά κανένας δεν μου αρέσει. - Δηλαδή μόνο τον εαυτό σου αγαπάς, μόνον ο εαυτός σου αρέσει. Με ρωτάτε: Σου αρέσουμε; - Τι να μου αρέσετε; Εμένα μου αρέσει ο εαυτός μου περισσότερο από εσάς. Εγώ σας αρέσω; - Μας αρέσεις. - Φοβάμαι ότι δεν σας αρέσω. Θα ήθελα να μην σας αρέσω. Αγαπάω κάποιον σημαίνει να μην τον υποψιάζομαι για κάτι, να είμαι έτοιμος για κάθε θυσία προς αυτόν. - Μ' αγαπάς; - Πρώτα αγαπάω τον Κύριο με όλη μου την καρδιά και, βγαίνοντας απ' αυτή την αγάπη, επιστρέφω προς όλα τα ζωντανά πλάσματα. Για να κοιτάω κάτι, το οποίο κοιτάει ο Θεός. Αυτό πάει να πει ότι έχω βγει από τον Θεό. - Γιατί δεν πρέπει να υποψιαζόμαστε και να αμφιβάλλουμε; - Γιατί ο ίδιος ο Θεός δεν υποψιάζεται ούτε αμφιβάλλει γι' αυτό το οποίο έκανε. Εάν υπάρχει κάτι σε μας για ν' αρέσει σε κάποιον, αυτό δεν είναι δικό μας. Ο Θεός αγαπάει μέσα μας το δικό του, δηλαδή αυτό το οποίο ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Το ανθρώπινο έχει γίνει κατά τον άνθρωπο, και το Θείο - κατά τον Θείο τρόπο. Καθώς παρατηρώ το ανθρώπινο, καμιά φορά βλέπω ότι έχει γίνει καλά, κάποτε βλέπω κάτι άσχημο σ' αυτό. Το καλό στον άνθρωπο είναι το Θείο, ενώ το άσχημο - το ανθρώπινο.

Μία κοπέλα αγάπησ' ένα αγόρι, όμως πολύ σύντομα απογοητεύτηκε. Ήρθε σ' εμένα να παραπονεθεί, ότι ήταν δυστυχισμένη. - Γιατί; - Ο αγαπημένος της αγαπούσε κι άλλα κορίτσια. Αυτό δεν είναι κακό. Κατά την γνώμη μου, εάν αυτός ο νέος αγαπάει όλα τα κορίτσια, θ' αγαπάει κι εσένα. Εάν ήμουν κορίτσι και ερχόταν σ' εμένα ένα αγόρι να μου πει ότι μ' αγαπάει, να τι θα έκανα: Πρώτα θα τον ρωτούσα: Αγαπάς την μητέρα σου; Εάν μου έλεγε ότι μ' αγαπάει περισσότερο από την μητέρα του, θα του απαντούσα ότι αυτός δεν είναι για μένα. Άλλο είναι το θέμα, αν μου πει ότι αγαπάει την μητέρα του. Τότε θα ξέρω ότι μπορεί ν' αγαπήσει κι εμένα. Όποιος δεν αγαπάει τον Θεό, κανέναν δεν μπορεί ν' αγαπάει. Αυτό είναι το μέτρο. Κάποιος ήρθε και μου είπε ότι δεν αγαπάει τον Θεό, αλλά εμένα μ' αγαπάει. Αυτός ο άνθρωπος ας πάει εκεί απ' όπου ήρθε. Ο νέος ρωτάει το κορίτσι: Αγαπάς τον πατέρα σου; - Δεν τον αγαπάω περισσότερο από εσένα. - Τότε εσύ δεν είσαι για μένα. Εάν η αγάπη προς τον Θεό είναι σωστή, τότε και προς τους άλλους θα είναι σωστή και σταθερή. Και η σωστή αγάπη του ανθρώπου βρίσκεται στην ευτυχία της ανθρώπινης ψυχής. - Γιατί τσακώνονται η πεθερά και η νύφη; - Από φόβο. Η πεθερά φοβάται μήπως η νύφη κρατήσει τον γιο μόνο για τον εαυτό της. Και η νύφη φοβάται μήπως η πεθερά πάρει την αγάπη του γιου απ' αυτήν. Η νύφη πρέπει ν' αγαπάει την πεθερά γιατί είναι μητέρα εκείνου, τον οποίο αγαπά η νύφη. Ως προς τον βαθμό της αγάπης, η μητέρα βρίσκεται πιο ψηλά από εκείνον τον οποίον γέννησε. Αν κάποιος πει ότι αγαπάει, πρώτα ρώτησε τον αν αγαπάει την μητέρα και τον πατέρα του. Εάν εσύ, άνθρωπε, είσαι τόσο έξυπνος, τόσο έξυπνος είναι και αυτός που σε γέννησε! Έτσι βλέπω τα πράγματα, έτσι πρέπει να τα βλέπετε κι εσείς. Πρέπει ν' αγαπάμε τον Θεό, γιατί Αυτός βρίσκεται υπεράνω όλων. Ό,τι έχουμε, αυτός μας τα έδωσε. Μετά απ' όλα αυτά, ας έρθουν να μου αποδείξουν αν υπάρχει Θεός, ή όχι. Αφού τον αγαπάω, ήδη Τον γνωρίζω. Εγώ ξέρω που είναι αυτός, τι κάνει, τον βλέπω παντού. Εάν δεν Τον αγαπώ, ο κόσμος μπροστά μου σκοτεινιάζει.

Τώρα, εσείς περνάτε για πολύ μορφωμένοι. Εκεί είναι πράγματι η αδυναμία σας. Νομίζετε ότι είστε πιο μορφωμένοι από εμένα. Εγώ είμαι σ' επικίνδυνο δρόμο, εάν σκεφθώ ότι είμαι πιο αγράμματος από σας. Η δική μου αγραμματοσύνη περικλείεται στο ότι δεν μπορώ να καταλάβω τι άνθρωποι είστε εσείς. Δεν μπορώ να καταλάβω πού βρίσκεται η δική σας μόρφωση. Κάποιοι νομίζουν ότι ο Διδάσκαλος είναι πολύ μορφωμένος, ενώ εσείς δεν ξέρετε τίποτε. Εγώ πάλι νομίζω ακριβώς το αντίθετο - ότι εσείς είστε πολύ μορφωμένοι, αλλά εγώ είμαι αγράμματος. Να μία αντίθεση. Για να ηρεμήσετε, εγώ θα σας δώσω λίγο από την αγραμματοσυνη μου, κι εσείς από τις γνώσεις σας. Μετά, εγώ θα σας δώσω από την γνώση μου, κι εσείς από την αγνωσία σας. Έτσι λύνεται το θέμα. Έτσι θα γνωριστούμε. Η αγραμματοσυνη σας και η δική μου θα γίνουν έδαφος για την δική σας γνώση και το δικό μου θα γίνει σπόρος για το φύτεμα αυτής της γης. Από αυτό θα βγει η μελλοντική καλλιέργεια. Έτσι θα εκτελεστεί το Θείο θέλημα. Μ' άλλα λόγια: Εσείς θα μου δώσετε λίγο από την αγάπη σας, κι εγώ θα σας δώσω το μίσος μου. Μετά, εσείς θα μου δώσετε λίγο από το μίσος σας και από την αγάπη μου. Έτσι θα λυθούν όλα τα θέματα. Με καταλαβαίνετε σαν αδελφοί, γιατί όλοι έχουμε βγει από τον Θεό. Ξεχωρίζουμε μόνον ως προς την συνειδητότητά μας. Οποίος βγήκε πιο νωρίς από τον Θεό, αυτός βάδισε πιο μακρινό δρόμο. Τίποτε δεν σημαίνει το ότι κάποιος έχει περάσει χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ άλλος λιγότερα. Μετά από καιρό, εσείς θα είστε εκεί, όπου σήμερα εγώ είμαι. Το βασικό είναι να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος. Ο κόσμος τώρα αλλάζει κι εγώ μαθαίνω. Αυτό το οποίο θα μάθω, θα μείνει για μένα. Αυτό το οποίο θα μάθετε εσείς, θα μείνει για σας. Μια μέρα, όταν επιστρέψουμε στον Θεό και μαζευτούμε όλοι μαζί, τότε όλοι θα δώσουν την δική τους εμπειρία. Τότε θα μας δοθούν πολλά αγαθά. Εγώ δεν μπορώ να έχω την δική σας εμπειρία, ούτε κι εσείς την δική μου. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει την αγάπη με ιδιαίτερο τρόπο. Μ' όποιο τρόπο πιάσετε την αγάπη, αυτή πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης, η συνθήκη της εργασίας.

Κι έτσι η ανταλλαγή είναι αναγκαία για τους ανθρώπους. Κι έτσι όλοι θα ανταλλάξετε. Μόλις συναντηθείτε δύο άτομα σ' ένα μέρος, ανταλλάξτε την δική σας αγραμματοσυνη και την δική σας γνώση. Τοποθετήστε την αγραμματοσυνη σαν έδαφος και την αγάπη σαν σπόρο. Έτσι θα έρθει η συμφιλίωση στον κόσμο.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης δύναμης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης πίστης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης αγάπης.

12. Πρωινή ομιλία που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 19 Δεκέμβρη 1937, Σόφια - Ίζγκρεβ.

 

Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto

About    Search Help