Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto
search help
search in titles only
  FontSize-- FontSize++  

 Η υπηρεσία στον Θεό

Στοχασμός

Συχνά παρατηρώ εκείνους που υποφέρουν. Κάποιος λεει: Δεν μπορεί χωρίς βάσανα; - Μπορεί. Αφού δεν θέλεις να υποφέρεις, θα πάρεις τα πράγματα σου κι άντε στον άλλο κόσμο! Όσο είσαι στη γη, θα υποφέρεις. Εσύ θέλεις να ζεις στη γη χωρίς βάσανα. Αυτό είναι αδύνατο. Εάν δεν υποφέρεις, δεν μπορείς να χαίρεσαι, και αν δεν χαίρεσαι, δεν μπορείς να υποφέρεις. (Ο Διδάσκαλος διαβάζει από το βιβλίο "Μεγάλα και μικρά αποκτήματα", 2ος τόμος, 7ο έτος της γενικής πνευματικής τάξης.) "Κάθε κατανόηση σε κάτι είναι διακοπή, ξεκούραση, σιωπή". Για να ξεκουράζεται, ο άνθρωπος πρέπει να καταλαβαίνει τις χαρές και τις θλίψεις. Και ο τραγουδιστής έχει ανάγκη από διακοπές - πρώτα παίρνει ανάσα κι αρχίζει να τραγουδάει, και πάλι παίρνει αναπνοή και τραγουδάει. Ο αέρας είναι απαραίτητος για τον τραγουδιστή. Εάν ο αέρας μόνιμα μπαίνει και βγαίνει, ο τραγουδιστής δεν θα έχει ανάγκη από διακοπές. Και ο βιολιστής χρειάζεται διακοπές. Σαν κινεί το δοξάρι του από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω, πάλι χρειάζεται τις διακοπές.

Θα σας διαβάσω αποσπασματικά το γράμμα από μια Γαλλίδα από το Παρίσι. "Στη ζωή μου, συχνά γονατιστή, θλιμμένη, αισθανόμουν την αποκάλυψη της φύσης - τα θαύματα της. Όλα αυτά η ψυχή μου τα καλούσε με διάθεση. Η πέτρα, το χορτάρι, το ζώο έλκονται προς μια τέτοια ψυχή. Η μεγάλη, η αθάνατη ψυχή περνάει μέσα απ' όλα. Συχνά, ακουμπισμένη σ' ένα δένδρο, αισθανόμουν τη δύναμη του και του μιλούσα μ' όλη μου την ειλικρίνεια: Αγαπημένε μου αδελφέ, δένδρο! Κι εγώ το αγαπούσα, όπως αγαπάμε μια ανθρώπινη ύπαρξη. Τι μεγάλη αδελφότητα υπάρχει μεταξύ των πιο ταπεινών και των πιο ανωτέρων! Συχνά, πατέρα μου, έχανα το όριο μεταξύ ουρανού και της γης. Οι ψυχές με βοηθούσαν. Σε περιπάτους στη φύση, ήμουν αναγκασμένη να βάζω τα χέρια μου πάνω στην καρδιά, για να μη σπάσει. Τέτοια μεγάλη ομορφιά κυβερνά την φύση!"

Το ανωτέρω απόσπασμα δείχνει ότι υπάρχουν ξύπνιες ψυχές που καταλαβαίνουν τα πράγματα. Έρχονται σε επαφή με τα φυτά, με τα δένδρα, και τα αισθάνονται κοντά σαν τον άνθρωπο. Συμπερασματικά λεω: Έως ότου δεν αγαπήσουμε τις κατώτερες, τι μικρότερες υπάρξεις, δεν μπορούμε να αγαπάμε τις ανώτερες. Βλέπεις μύγα ή σκουληκάκι. Μη συμπεριφερθείς με αδιαφορία προς αυτά. Το σκουληκάκι, για παράδειγμα, μαθαίνει την υπομονή, αλλά κι εσείς θα μάθετε απ' αυτό. Τι γράμμα θα γράφατε εσείς στους γνωστούς σας στη Γαλλία; Πρώτα απ' όλα, θα είχατε καυχηθεί ότι έχετε Διδάσκαλο. Είναι εύκολο να καυχιέσαι, όμως ακολουθείς τη διδασκαλία του; Εάν μόνο καυχιέσαι, μοιάζεις με βιολιστή, ο οποίος μόνο ανοίγει και κλείνει το κουτί του βιολιού, για να δείξει πόσο ωραίο βιολί έχει. Μετά μιλάει μόνο για τη θεωρία πώς παίζει το βιολί. Όμως, στην πρακτική τίποτε δεν ξέρει - δεν μπορεί να παίξει. Η μουσική δεν εκφράζεται μόνο μέσω του οργάνου, αλλά και μέσω της ανθρώπινης ψυχής! Δηλαδή, όσο και ο άνθρωπος μπορεί να κατέχει το όργανο, τότε αυτός είναι κύριος του. Το βιολί ζωντανεύει στα χέρια του μεγάλου μουσικού. Εάν μείνει νεκρό στα χέρια σου, δεν είσαι μουσικός. Το βιολί και το δοξάρι πρέπει να ζωντανεύουν στα χέρια του βιολιστή. Όμως, και τα χέρια του πρέπει να είναι ζωντανά. Δεν μπορείς να παίξεις, εάν έχεις μια άσχημη σκέψη κι ένα άσχημο συναίσθημα. Τεχνικά μπορείς να παίξεις, όμως όχι για την ψυχή σου. Και εγώ ο ίδιος το έχω αισθανθεί αυτό. Όταν μιλάω για μουσική, μη νομίσετε ότι είναι εύκολο να κάτσεις μπροστά στο πιάνο ή να πάρεις το βιολί και να παίξεις. Στον άνθρωπο υπάρχει ένα εσωτερικό όργανο - πιάνο, όργανο, βιολί, κιθάρα. Όλα τα όργανα είναι μέσα στο ανθρώπινο μυαλό. Εάν μάθετε να παίζετε καλά στο εσωτερικό όργανο, θα παίξετε καλά και εξωτερικά. Δεν είναι εύκολο να πάρεις ένα όργανο από ξύλο όπως το βιολί και, κατά το παίξιμο, να κάνεις τους ανθρώπους να κλάψουν.

Σε μια από τις διαλέξεις μου, σας μίλησα για ανοιχτό και κλειστό ρυθμό. Είπα ότι θα παίξω κάποτε, για να σας δώσω το πρότυπο αυτών των ρυθμών. Σύμφωνα μ' εμένα, ο κλειστός ρυθμός είναι μελωδικός, ενώ ο ανοιχτός - αρμονικός. Όσο οι τόνοι πηγαίνουν ο ένας μετά τον άλλο σε χρόνο - έχουμε μελωδία, ενώ όταν μερικοί τόνοι ακούγονται ταυτόχρονα - έχουμε αρμονία. Ως προς την προέλευση, η μελωδία είναι νεώτερη από την αρμονία. Ο καλός τραγουδιστής ή μουσικός φαίνεται στην επιτονική. Πολλούς βιολιστές έχω ακούσει, όμως ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ένας μαθητής από το γυμνάσιο της Βάρνας. Μου ήταν πολύ ευχάριστο να τον ακούω. Χρησιμοποιούσε την επιτονική. Αυτό ήταν αρμονία. Όταν τραγουδάτε ή παίζετε μια μελωδία και οι άνθρωποι δεν θέλουν να σας ακούν, η αιτία γι' αυτό είναι ο κλειστός ρυθμός. Δηλαδή, ο ανοιχτός ρυθμός είναι αρμονία και ο κλειστός μελωδία. Μέχρι τώρα, δεν ξέρατε τίποτε για τους δυο ρυθμούς. Στον κλειστό ρυθμό γυρίζουμε γύρω από ένα και το αυτό πράγμα, γι' αυτό βαριέσαι και αισθάνεσαι δυσάρεστα. Όμως πρέπει να έχεις έναν ανοιχτό ρυθμό απ' όπου μπορείς να βγεις. Όμως κι αυτό δεν ταυτίζεται με τη σκέψη της ζωής. Αυτός ο ρυθμός είναι της χαράς, ο ρυθμός της νίκης ή ο νικητήριος ρυθμός. Αυτός έχει και βοηθητικούς ρυθμούς, δηλαδή έχει αντίλαλο. Για παράδειγμα, όταν ένας άνθρωπος αγαπάει, η αγάπη πρέπει να έχει αντίκτυπο, απόηχο και σε εσάς. Κανένας δεν μπορεί ν' αγαπάει χωρίς απήχηση της αγάπης του. Η αγάπη είναι τραγούδι της ζωής.

Επομένως όταν λετε ότι οι άνθρωποι δεν σας αγαπούν, υποψιάζομαι, ότι δεν έχετε επιτονική, δηλαδή δεν υπάρχει αρμονία σ' εσάς. Είναι τέχνη το ν' αγαπιούνται οι άνθρωποι! Αυτό είναι μεγάλη επιστήμη! Πρέπει να μάθετε. - Από ποιόν; - Από τον Θεό. - Γιατί; - Γιατί ο Θεός είναι αγάπη. Και, αν αφουγκραστείτε την Θεία αρχή, μπορείτε να μάθετε. Τότε η ζωή θα μετατραπεί σε τραγούδι. Όταν οι άγγελοι συνόδεψαν τον ερχομό του Χριστού, τραγουδούσαν. Μ' αυτό ήθελαν να πουν ότι έρχεται νέα ζωή στη γη. Αυτοί τραγούδησαν τότε. Δηλαδή, η μουσική και το τραγούδι έχουν το δικό τους χρόνο και τρόπο να εμφανιστούν. Για παράδειγμα, θέλετε να πείτε την έκφραση "Μπορώ να μιλήσω". Εάν το πείτε γρήγορα, θα έχετε μια επίδραση, εάν το πείτε σιγανά, αργά, θα έχετε άλλη επίδραση. Στην πρώτη περίπτωση, τα λόγια θα ακουστούν μουσικά. Σε μια γρήγορη προφορά των λέξεων "Μπορώ να μιλήσω" δεν υπάρχει επιτονική, δεν υπάρχει πλάτος. Κάνετε προσπάθεια να πείτε γρήγορα τις εκφράσεις: "Εγώ είμαι καλός άνθρωπος", "Εγώ είμαι επιστήμονας", "Εγώ είμαι δίκαιος άνθρωπος" και μετά αργά, για να δείτε ότι υπάρχει πιο μεγάλη μουσικότητα. Ένα από τα θέματα του μαθητή είναι το να μιλάει μουσικά. Αυτό αφορά όλους τους ανθρώπους.

Λετε: Δεν με καταλαβαίνουν οι άνθρωποι. - Γιατί δεν σε καταλαβαίνουν; Έχω καταλήξει στον κανόνα: Όταν εσύ δεν καταλαβαίνεις τον Κύριο, και οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν εσένα. Εάν καταλαβαίνεις τον Κύριο, και οι άνθρωποι θα σε καταλαβαίνουν. Αυτό αφορά κι εμένα. Όταν λεω ότι οι άνθρωποι δεν με καταλαβαίνουν, διερωτώμαι: Εγώ καταλαβαίνω τον Κύριο; Κρατήστε τον κανόνα: Όταν οι άνθρωποι δεν σας καταλαβαίνουν, ψάξτε την αιτία μέσα σας - κι εσείς δεν καταλαβαίνετε τον Θεό. Οι άνθρωποι αμφιβάλλουν για σας. Δηλαδή, κι εσείς αμφιβάλλετε για τον Θεό ή για κάποιον άνθρωπο. Όταν οι άνθρωποι δεν είναι ειλικρινείς προς εμένα και κάνουν κάποια πολιτική μπροστά στο πρόσωπο μου, αυτό δηλώνει ότι κι εγώ έχω τέτοια σχέση μ' αυτούς. Το θέμα δεν είναι να μιλάς και να σκέφτεσαι καλά όταν εμφανιστείς μπροστά στον Κύριο, και, όταν απομακρυνθείς, να σκέφτεσαι αλλιώς. Να θυμάστε: Όποιες είναι οι σχέσεις προς την Θεία αρχή, τέτοιες πρέπει να είναι και προς όλους. Όσο μικρό και να είναι το δικό μου σφάλμα, το βλέπω πρώτος εγώ. Το μικρό λάθος προκαλεί μεγάλες βλάβες στη ζωή. Αφού το ξέρετε αυτό, διορθώστε πρώτα τα μικρά σας σφάλματα, γιατί αυτά οδηγούν τον άνθρωπο σε μεγάλα βάσανα.

Πολλοί αναρωτιούνται πότε θα διορθωθεί ο κόσμος. - Τακτοποιήστε πρώτα απ' όλα τον δικό σας κόσμο. Ας αναρωτηθεί ο καθένας: Έχει διορθωθεί ο δικός μου κόσμος; Ποια είναι η κατάσταση των δικών μου πολιτών - των δικών μου σκέψεων και επιθυμιών; Με υπηρετούν όπως πρέπει; - Εάν δεν σε υπακούουν, κι εσύ έχεις ενοχή γι' αυτό. Όσο είσαι υπεύθυνος εσύ για το ότι δεν σε ακούν, τόσο είναι υπεύθυνοι και οι άλλοι. Τώρα, περιμένετε να μπείτε στο βασίλειο του Θεού με τις δικές σας σκέψεις και τις επιθυμίες σας. Αυτό είναι σαν να γεμίζετε το κεφάλι σας με παράσιτα και να νομίζετε ότι έχετε πρόσβαση σ' ευγενείς ανθρώπους. Θα σας προϋπαντήσουν στην πόρτα κιόλας και θα σας πουν: Πηγαίνετε πρώτα από όλα στο μπάνιο, καθαριστείτε καλά και μετά ελάτε σ' εμάς. Νομίζετε ότι, εάν πάτε ακάθαρτοι στον ουρανό, θα σας καλωσορίσουν εκεί; Εκεί θα σας δικάσουν και για το πιο μικρό λάθος. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι τέλειος. Κάθε ένας βλέπει τις μεγάλες αμαρτίες. Αυτές δεν κάνουν τόση βλάβη όσο οι μικρές. Στον μεγάλο βράχο δεν μπορείς να τρακάρεις, να σκοντάψεις, αλλά η μικρή πέτρα θα σε γκρεμίσει. Τα μικρά πράγματα εμποδίζουν την ανάπτυξη του ανθρώπου. Και η πιο μικρή αρνητική σκέψη μπορεί να αποσπάσει τον άνθρωπο από τον σωστό δρόμο.

Και έτσι, όλοι αναμένουν την αποκάλυψη - Πότε θα έρθει; - Όταν είσαστε έτοιμοι. - Πότε θα έρθει ο Κύριος σ' εμάς; - Όταν η καρδιά σας, το μυαλό σας, η ψυχή σας και το πνεύμα σας είναι έτοιμα να τον συναντήσουν. Τότε θα έρθει ο Θεός εν τη Βασιλεία Του, θα σας δώσει εξουσία σε όλα. Όμως, άμα το μυαλό, η καρδιά, η ψυχή και το πνεύμα σας δεν είναι έτοιμα, ο Θεός θα αναβάλει τον ερχομό του. Θα σας αφήσει να σας φάνε τα θηρία στην τάφρο. Και οι βασιλείς, οι οποίοι σας ακολουθούν, σαν τον Δανιήλ, θα βγουν εναντίον σας σαν λιοντάρια, λύκοι, αρκούδες. Και εσείς θα βογκάτε από την φρίκη και το βασανιστήριο, κάτω από το βαρύ σας κάρμα. Θα λετε ότι θα διορθωθείτε σε άλλη ενσάρκωση. Αυτό δεν μπορεί να σας σώσει. Αν δεν χρησιμοποιείτε την τωρινή σας ζωή, η μελλοντική ζωή δεν μπορεί να σας γλιτώσει, Όποιος δεν χρησιμοποιεί την τωρινή του ενσάρκωση, θα μείνει πίσω. Εάν δεν χρησιμοποιείτε τις συνθήκες αυτής της ζωής, στη μελλοντική ζωή θα βρεθείτε στη Σαχάρα. Αν χρησιμοποιείτε τις τωρινές συνθήκες έλλογα, σας περιμένει φωτεινό μέλλον. Κάθε ένας θα κάθεται κάτω από τη συκιά του, χωρίς να ενοχλείται από τίποτε. Πηγές θα τρέχουν γύρω του, πουλιά θα του τραγουδούν. Τα παιδιά κι η γυναίκα του θα τον αγαπούν, οι φίλοι κι οι γνωστοί θα τον σέβονται. Το καλό για σας εξαρτάται από την τωρινή σας ζωή. -Σαν πεθάνουμε, όλα θα τακτοποιηθούν. - Εγώ δεν επιθυμώ να πεθάνετε έτσι όπως είστε τώρα. Επιθυμώ να ζήσετε εκατό, εκατόν είκοσι χρόνια, στην γη, αλλ' όμως να χρησιμοποιείτε τις συνθήκες της ζωής με σύνεση. Μόνον έτσι θα υπολογίζετε ότι θα βρεθείτε σε σωστές συνθήκες στο μέλλον.

Μην απογοητεύεστε. Μην νομίζετε ότι στο μέλλον σας περιμένει κάτι καλύτερο. Δεν σας απογοήτευα), αλλά λεω ότι, αν χάσετε τις τωρινές συνθήκες, πρέπει να περιμένετε χίλια χρόνια, για να επιστρέψει το τωρινό. Να υπομένετε κάθε τι με υπομονή, για ν' αποκτήσετε κάτι καλύτερο το οποίο θα σας κάνει χαρούμενους. Σας προειδοποιώ να μην χάνετε τις συνθήκες. Όσο και να είναι μικρό ένα καλό, κάντε το, μην αναβάλλετε! Όσο και να είναι μικρή η επιθυμία σας, πραγματοποιήστε τη! Εάν από το μυαλό σας περάσει μια φωτεινή σκέψη, όσο καινά είναι μικρή, δεχθείτε την! Αυτή ανεβάζει τον άνθρωπο. Εξευγενίζει την καρδιά του, φωτίζει το νου του, πλαταίνει την ψυχή του και στηρίζει το πνεύμα του. Επαναλαμβάνω: Δεν θέλω να σας αποκαρδιώνω, αλλά στρέφω την προσοχή σας στο να μην είσαστε αμελείς ως προς τον εαυτό σας. Εσείς γλεντοκοπάτε με τους φίλους σας, δεν σκέφτεστε για τίποτε. Λετε: Να κεραστούμε! - Θα κεραστείτε, όμως μη χάνετε τις καλές συνθήκες, θα χάσετε καιρό. Όταν μπείτε στην νέα εποχή, φωνάξτε τον Κύριο, φωνάξτε τους φίλους σας και κάντε μεγάλη γιορτή. Εάν γλεντοκοπάτε πριν να μπείτε στη νέα εποχή, εσείς οι ίδιοι εκτίθεστε σε κίνδυνο.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα από την αμερικανική ζωή. Δέκα αμερικάνοι συγκεντρώθηκαν σ' ένα ξενοδοχείο για να γλεντήσουν. Εκείνη τη στιγμή το ξενοδοχείο άρχισε να καίγεται. Όλοι έτρεχαν, φώναζαν: Το ξενοδοχείο καίγεται! Οι δέκα κάθονταν ήρεμα και διασκέδαζαν, δεν έδιναν σημασία στις φωνές. Κάποια στιγμή, οι φλόγες μπήκαν στο δωμάτιο τους. Τότε αυτοί κατάλαβαν τι γίνεται και άρχισαν να φωνάζουν: Βοήθεια, βοήθεια! Το ξενοδοχείο καίγεται! Αυτοί τρόμαξαν την τελευταία στιγμή. Τώρα, και σε σας λεω: Το ξενοδοχείο καίγεται! Σταματήστε τα γλέντια! Βγείτε έξω, εκεί να γλεντάτε. Όσο είσαστε στο ξενοδοχείο, κανένα γλέντι δεν επιτρέπεται.

Και σήμερα το ξενοδοχείο καίγεται. Στο καιγόμενο ξενοδοχείο δεν επιτρέπονται κανενός είδους γλέντια. Βγείτε έξω μέχρι να σβήσει η φωτιά. Μόλις σβήσει, μπείτε πάλι μέσα. Τότε θ' αρχίσετε εκ νέου τη δουλειά που απομένει να τελειώσετε. Όταν το ξενοδοχείο καίγεται, δεν έχετε δικαίωμα να γλεντάτε. Όταν σταματήσει να καίγεται, γλεντάτε όσο θέλετε. Επομένως, όταν ο θεός σας δίνει κάποια δουλειά, σταματήστε κάθε είδους απολαύσεις. Μόλις τελειώσετε τη δουλειά σας, έχετε το δικαίωμα να ξεκουράζεστε, έχετε δικαίωμα να ικανοποιείστε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πράγμα από το να κάνει ο άνθρωπος μια δουλειά για τον Θεό! Όποια δουλειά και να σας δοθεί, ανώτερη ή κατώτερη, δουλέψτε για τον Θεό!

Όταν παρατηρώ τους ανθρώπους, βλέπω σ' αυτούς ένα αριστοκρατισμό. Νομίζουν ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο. Κι εσείς καμιά φορά νομίζετε ότι έχετε γίνει πολύ πνευματικοί, άγιοι άνθρωποι. Ήρθε κάποιος σ' εμένα με κάποια δυσαρέσκεια, θέλοντας να μου πει κάτι. Τον κοίταξα και του είπα: Άλλη φορά θα σε δεχτώ, τώρα είμαι απασχολημένος. Αυτός έφυγε δυσαρεστημένος. Μετά τον πρόφτασα και τον ρώτησα: Αν εσύ ήσουν στη δική μου θέση, τι θα έκανες; Θα ανέβαλες τη δουλειά σου; Να που εγώ αναβάλλω τη δουλειά μου και σου δίνω συμβουλή πώς να θεραπευτείς. Έχω παρατηρήσει ότι, εάν δεν δεχτώ κάποιον, θεραπεύεται πιο γρήγορα. Σε διάστημα μιας εβδομάδας, γίνεται υγιής. Αν τον δεχτώ αμέσως, πιο δύσκολα θεραπεύεται. Πρέπει να περάσει ένας χρόνος για να θεραπευτεί. Όταν δεν τον δεχτώ, κάνω λάθος, όμως, τουλάχιστον, μικραίνω τα βάσανα του. Δίνω κάτι από τον εαυτό μου κι αυτός θεραπεύεται πιο σύντομα. Κι εσείς, όταν κάνετε ένα λάθος, μη λυπάστε, αλλά διορθώστε το. Στείλτε μια καλή σκέψη και μια καλή επιθυμία σ' εκείνον, για τον οποίο έχετε λαθέψει. Έτσι, και το λάθος θα διορθώσετε, και αυτόν θα βοηθήσετε. Βοηθάτε τους ανθρώπους όπως μπορείτε. Εάν δεν μπορείτε με φυσικό τρόπο, τουλάχιστον βοηθάτε με τις σκέψεις. Πριν πάει κάποιος στο σπίτι του, η καλή σου σκέψη θα τον φτάσει όσο είναι ακόμα στο δρόμο.

Η Γαλλίδα, που μου έγραψε το γράμμα, λεει ότι με έχει δει να κάνω βόλτες στο δωμάτιο μου. - Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν από μακριά. Επιθυμώ να βλέπετε τι κάνει ο Θεός στον κόσμο, όπως αυτή βλέπει εμένα. Πες: Όπως αυτή βλέπει, έτσι και εγώ πρέπει να βλέπω Εκείνον, οποίος δημιούργησε τη γη. Ενώ, όταν λείπει η αγάπη, δεν μπορείς να βλέπεις. Αφού βλέπεις, είσαι μέσα στην αγάπη. Η έλλειψη αγάπης είναι τυφλή, ενώ η αγάπη έχει ανοιχτά μάτια.

Τώρα, εγώ σας μιλάω για την αγάπη για να δείτε, για να μην είστε τυφλοί. Σας μιλάω για τη σοφία, για να ακούτε, για να μην είσαστε κουφοί. Σας μιλάω για την αγάπη, για να μιλάτε γλυκά, να έχετε γλυκύτητα στα χείλη σας. Καμιά φορά εγώ μιλάω έντονα, σηκώνω τον τόνο μου. Καμιά φορά μιλάω σιγά, ήρεμα. - Από τι εξαρτάται το να μιλάς δυνατά ή σιγά; - Και από σας και από εμένα. Έτσι πρέπει να μιλάς για να μην κάνεις λάθη, δηλαδή να μην υπερφορτώνεσαι. Καμιά φορά το λάθος σου βαραίνει περισσότερο από το φορτίο του χαμάλη. Σαν ρίξει το βάρος από την πλάτη του, ο χαμάλης αμέσως αισθάνεται ελαφρύς. Όμως, αν κάνεις λάθος, για βδομάδες θα φέρεις το βάρος του. Τα πνευματικά βάρη κουβαλιούνται πιο δύσκολα από τα φυσικά. Είναι πιο καλά να βγαίνουν γλυκά λόγια από το στόμα σας, φωτεινές σκέψεις από το μυαλό σας, ευχάριστα συναισθήματα από την ψυχή σας, παρά να τρέφεστε με τα αρνητικά. Γίνετε φορείς των ωραιότερων πραγμάτων. Μόνον αυτό θα σας σώσει. Ανοίξτε την καρδιά σας, το μυαλό σας, την ψυχή σας και το πνεύμα σας για τα μεγάλα στον κόσμο. Μ' άλλα λόγια: Δουλεύετε πάνω στην καρδιά και στο νου σας, πάνω στην ψυχή και στο πνεύμα σας. Γίνετε αποδέκτες της καρδιάς και του νου σας, της ψυχής και του πνεύματος σας. Δεν υπάρχει πιο μεγάλο πράγμα απ' αυτό. Όποιος μάθει να υπηρετεί την καρδιά και το μυαλό του, την ψυχή και το πνεύμα του, αυτός έχει μάθει να υπηρετεί τον Θεό. Αυτό είναι μεγάλη επιστήμη. Έχει ειπωθεί στη Γραφή: "Ν' αγαπάς τον Κύριο με όλη σου την καρδιά, με όλη σου τη διάνοια, με όλη σου την ψυχή, και με όλη σου τη δύναμη". Τελικά, αυτό απομένει σ' όλους: να υπηρετούμε την καρδιά μας, την ψυχή και το πνεύμα μας. Και τότε, όταν έρθει ο Κύριος, θα μας δώσει εξουσία και δύναμη να υποτάξουμε στον εαυτό μας κάθε τι που μας εμπόδιζε.

Τώρα, θα σας πω κάτι, και εσείς μόνο θα ακούτε:

Ξύπνα! Ανατέλλει ο ήλιος του πνεύματος μου. Ας γίνει το θέλημα του Κυρίου!

Ξυπνάμε! Ανατέλλει ο ήλιος των αγγέλων. Ας αποκατασταθεί το βασίλειο του Πατέρα μας των φώτων!

Ξυπνήστε! Ανατέλλει ο ήλιος του μεγάλου Κυρίου της ειρήνης μέσα στις ψυχές μας. Ας ανανεώσει ο Κύριος τις ψυχές μας με τη δύναμη του!

Ξυπνούν! Ανατέλλει ο ήλιος όλων των ήλιων στις ψυχές μας. Ας μας δώσει ο Κύριος ζωή, υγεία, ελευθερία!

Πιστεύω σ' εσένα, Κύριε, που μου μίλαγες στο παρελθόν.

Πιστεύω σ' εσένα, Κύριε, που μου μιλάς τώρα.

Πιστεύω σ' εσένα, Κύριε, που θα μου μιλάς στο μέλλον.

Ας δοξαστεί το όνομα Σου, και στη Δόξα Σου να ζούμε εμείς!

Ας αποκατασταθεί το Βασίλειο Σου, κι εμείς να συμμετέχουμε στη δική Σου χαρά!

Ας γίνει το θέλημα Σου, όπως στους ουρανούς έτσι και επί γης! Και εμείς να δουλεύουμε μ' Εσένα μαζί!

Αμήν - ας γίνει έτσι!

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης δύναμης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης πίστης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης αγάπης.

9. Πρωινή ομιλία που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 28 Νοέμβρη 1937, Σόφια - Ίζγκρεβ.

 

Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto

About    Search Help