Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto
search help
search in titles only
  FontSize-- FontSize++  

 Η Καρδιά και ο Νους

Στοχασμός

Θα διαβάσω τον ψαλμό 150.

Τι απαιτείται από τον άνθρωπο; Να είναι καλός μαθητής. Δηλαδή, πρέπει να μαθητεύει. Και μάλιστα να μαθητεύει καλά. Οφείλει να αξιολογεί τη διδασκαλία, και γι' αυτό είναι αναγκαία η καλή καρδιά. Χωρίς αγάπη και σοφία δεν μπορεί να αξιολογεί. Αλλά και η αγάπη δεν μπορεί να αξιολογηθεί χωρίς σοφία.

Λένε για κάποιον ότι είναι θρησκευόμενος. Τι πράγμα είναι η θρησκεία; Η θρησκεία είναι θεολογία, φιλοσοφία και μεταφυσική. Δηλαδή μεταξύ της φιλοσοφίας, της θεολογίας και της μεταφυσικής υπάρχει κάτι κοινό. Είναι αντικειμενικά αυτά τα πράγματα; Η φιλοσοφία εκφέρει τα πράγματα έτσι όπως είναι. Η μεταφυσική είναι εξ αποστάσεως διδασκαλία. Η μεταφυσική, από μακριά, υποθέτει πώς αναπτύχθηκαν τα γεγονότα. Υπάρχουν μεταφυσικοί που προβλέπουν. Μεταξύ των τσιγγάνων επίσης υπάρχουν μάντεις οιωνοσκόποι. Εάν σε συναντήσει κάποια τσιγγάνα, θα σου πει: Είσαι πολύ τυχερός, έχεις δέκα οκάδες τύχη. Πώς το μετρά; Η ευτυχία δεν ζυγίζεται, δεν έχει βάρος. Είναι, στην ουσία, ο τελικός σκοπός, προς τον οποίο πορεύεται ο άνθρωπος. Η θρησκεία είναι η επιστήμη για την καρδιά, και η φιλοσοφία για το νου.

Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν θεολογικές αντιλήψεις. Γιατί; Δεν θα απαντήσω γιατί, αλλά λεω ότι κάθε τι έχει την αιτία του. Για παράδειγμα, ο πεινασμένος ωθείται προς το ψωμί. Ποιος τον αναγκάζει να τρώει; Η πείνα. Όχι, ούτε καν η πείνα. Τώρα, εσείς δεν ξέρετε τι πράγμα είναι η πείνα. Δεν θέλω να στρέψω την προσοχή σας πάνω σ' αυτό. Εκτός από την πείνα υπάρχουν πολλά πράγματα, για τα οποία δεν γνωρίζετε τίποτε. Όμως, μπορείτε να σκεφθείτε τι αντιπροσωπεύει η πείνα και ο πόνος. Εσείς μόνο τα αισθάνεστε, αλλά δεν ξέρετε τι είναι. Λες: Πολύ υποφέρω. Νομίζεις ότι υποφέρεις. Ουσιαστικά έχεις βάσανα, που δεν μπορείς να τα σηκώσεις. Για παράδειγμα, έχεις βάρος εβδομήντα ογδόντα κιλά. Μόλις σκοντάψεις σε μία δυσκολία, χάνεις είκοσι ή τριάντα κιλά. Λες ότι η δυσκολία σου σ' έλιωσε, σε ελάφρυνε τριάντα κιλά. Δηλαδή, η δυσκολία αφαίρεσε κάτι από τον άνθρωπο. Εάν πεις ότι υπέφερες πολύ, αλλά δεν έχασες καθόλου από το βάρος σου, μπορείς να πεις ότι όντως υπέφερες; Υποθέτεις ότι υποφέρεις. Η δική σου η δυσκολία είναι φανταστική, αλλά το ερώτημα είναι εάν έχεις χάσει μερικά κιλά από το βάρος σου. Στην χαρά είναι το αντίθετο, αυτή δίνει κάτι στον άνθρωπο. Το βάρος του μεγαλώνει. Η χαρά δουλεύει πάνω στον άνθρωπο με τον ίδιο τρόπο, ενώ τα βάσανα - με άλλον τρόπο.

Τον καιρό της τουρκοκρατίας, όταν έλεγαν για κάποιον ότι είναι αφέντης, εννοούσαν παχύς, θρεμμένος, άνθρωπος. Στην αρχή, πριν να γίνει αφέντης, ήταν αδύνατος, σαν αγκίστρι, με ρυτιδωμένο πρόσωπο, με βαθουλωμένα μάτια. Μετά από ένα - δύο χρόνια όταν έγινε αφέντης, άρχισε να παχαίνει, το βάρος του ν' αυξάνεται. Σαν ζυγιζόταν, έβλεπε ότι κέρδισε δέκα κιλά από την αφεντοσύνη. Τι σας λεει αυτό το παράδειγμα; Λετε: Δεν μας ενδιαφέρουν οι βούλγαροι αφέντες. Δεν σας ενδιαφέρουν, αλλά ποιος από σας δεν θέλει να είναι καλλωπισμένος, καλά ντυμένος; Υπάρχει ένα φυσικό ρούχο, με το οποίο ο άνθρωπος είναι ντυμένος. Επομένως, διατηρείστε καθαρό αυτό το ρούχο. Σας έχει δοθεί από το Θεό.

Το ανθρώπινο ρούχο λερώνεται από τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις πράξεις του ανθρώπου. Αυτά που μέχρι τώρα κάνατε, δεν μπορείτε να τα κάνετε και στο μέλλον. Στο εξής πρέπει να διδασκόσαστε τι να κάνετε. Μπορεί ένα εικοσιοχτάχρονο παλικάρι να ενεργεί σαν παιδί; Λες: Έτσι έχω μάθει. Εάν νομίζεις ότι θα ενεργείς σαν παιδί, ψεύδεσαι. Θ' αφήσεις την παιδικότητα σου και θα μπεις στην εφηβεία, στην ηλικία της ενηλικίωσης. Υπάρχει κάτι αξιόλογο στην παιδική ηλικία -η επιθυμία του παιδιού να μάθει. Κάτι αξιόλογο στην ηλικία του μικρού παιδιού; Με το κλάμα ξυπνάει τη μητέρα του κάμποσες φορές τη νύχτα. Το ότι αυτή είναι κουρασμένη, ότι είναι αδιάθετη, το παιδί δεν θέλει να το ξέρει και λεει: Πρέπει να με υπηρετήσεις - τίποτε παραπάνω! Οι τωρινοί άνθρωποι είναι θρησκευόμενα παιδιά, τα οποία ανησυχούν τον εαυτό τους, ανησυχούν και τους γύρω. Μην προσβάλλεστε, μην παρεξηγήστε. Αυτό αφορά κι εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τους Θείους δρόμους. Μην νομίζετε ότι, αν κλαίτε, η δουλειά σας θα τακτοποιηθεί. Το κλάμα είναι κάλεσμα βοηθείας, τίποτε περισσότερο δεν επιφέρει. Πότε κλαίει ο άνθρωπος; Όταν δεν μπορεί να κάνει κάτι μόνος του. Κλαίει, φωνάζει για να έρθει κάποιος να τον βοηθήσει. Υπάρχουν μαθητές, οι οποίοι, όταν δεν ξέρουν το μάθημα τους, κλαίνε. Μερικές φορές ο δάσκαλος είναι επιεικής, και καμιά φορά είναι αυστηρός, δεν δίνει σημασία στο κλάμα τους. Παρ' όλα αυτά, ο δάσκαλος κοιτάει το μαθητή του, τον υποβοηθάει λίγο για να θυμηθεί. Εάν πιάνει εύκολα τα πράγματα, ο μαθητής αμέσως θυμάται πώς λύνεται το πρόβλημα. Σταματάει να κλαίει, γελάει και αρχίζει να λύνει το πρόβλημα. Ως προς αυτό το θέμα, κάθε άνθρωπος έχει εμπειρία, όποιος υπήρξε μαθητής, ξέρει τι πράγμα είναι η μαθητική ζωή.

Λεω: Κάθε ένας πρέπει να λύνει τα προβλήματα του μόνος. Εάν αφήσει τους άλλους ανθρώπους να τον μάθουν τι είναι ο Θεός, η δουλειά του έχει καταστραφεί. Στον άνθρωπο υπάρχει μία εσωτερική αίσθηση, που τον διδάσκει. Του διδάσκει τι πρέπει να κάνει. Με αυτήν την αίσθηση ο άνθρωπος φθάνει στην εσωτερική πλευρά της ζωής. Αυτή δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένη σε όλους. Εκείνος στον οποίο αυτό το αίσθημα δεν έχει εμφανισθεί, μένει ξένος στην αγάπη. Όταν η εσωτερική αίσθηση στον άνθρωπο αναπτύσσεται, με αυτή μαζί αναπτύσσονται και όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα και μάλιστα με φυσικό, σωστό τρόπο. Όταν η αγάπη προς τον άνθρωπο δεν είναι αναπτυγμένη σε κάποιον, αυτός δεν έχει σωστή αντίληψη προς τη ζωή. Το να έχεις αγάπη προς τον Κύριο, δεν σημαίνει, εάν είσαι μητέρα, να κρατάς τα παιδιά σου ολόκληρη τη ζωή σου γύρω από εσένα. Εάν η μητέρα κάνει έτσι, αυτό είναι λάθος διαπαιδαγώγηση. Τι κάνει η κότα; Όσο τα κοτοπουλάκια είναι μικρά, τα ζεσταίνει κάτω από τις φτερούγες της, τα φωνάζει γύρω της. Μόλις αρχίζουν να μεγαλώνουν, ένα-ένα τα τσιμπάει, για να τα απομακρύνει από κοντά της. Εάν δεν τα αφήσει, αυτά δεν θα γίνουν ποτέ ανεξάρτητα. Τι πρέπει να κάνει η μητέρα με τα δικά της παιδιά;

Πολλοί από τους σύγχρονους ανθρώπους έχουν επιφανειακές αντιλήψεις για τη ζωή. Εάν οι αντιλήψεις τους δεν πλατύνουν, αυτοί οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι σε χαμό. Θα βρεθούν στη θέση των προκατακλυσμιαίων ζώων, από τα οποία σήμερα έχουμε μόνο τα απολιθώματα. Μερικά απ' αυτά που έζησαν πριν από τον άνθρωπο, είχαν μήκος τριάντα - σαράντα μέτρα, αλλά το κεφάλι τους ήταν μικρό. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, τα ζώα αυτά μόνον έτρωγαν και έπιναν και τίποτε άλλο δεν σκεφτόντουσαν. Αυτά τα ζώα δεν διέφεραν, είχαν αδύνατη ή σχεδόν καθόλου νοημοσύνη, και γι' αυτό δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν με τις συνθήκες της ζωής και εξαφανίστηκαν. Απ' αυτά έμειναν στη γη μόνον οι μεγάλες τους επιθυμίες. Αυτά μπήκαν στη συναισθηματική ζωή των ανθρώπων. Η φύση διατηρεί το νόμο της οικονομίας. Σαν είδε ότι η συντήρηση και άλλων σωμάτων συνδέεται με μεγάλο έξοδο ενέργειας, τα κατέστρεψε. Δεν μπορεί ένα μικρό κεφάλι να καθοδηγεί ένα μεγάλο σώμα. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τρομερές επιθυμίες: Να είναι πλούσιοι, να έχουν μεγάλες περιουσίες, εργοστάσια, μεγάλα σπίτια, να είναι μορφωμένοι, να έχουν πολλές γνώσεις. Ακούτε κάποιον να λεει: Να γίνω βασιλιάς! Πώς θα το αποκτήσεις αυτό; - Θα διατάζω, θα καθοδηγώ όλο το έθνος. Τι θα καταφέρεις σα γίνεις βασιλιάς; Θα παραφορτωθείς, κι όταν φορτώσεις το πλοίο σου κι ανοιχτείς στη θάλασσα, θα εμφανιστεί μία τρικυμία και θα βρεθείς στο βυθό της θάλασσας. Τι θα μείνει από το καράβι σου;

Ένας βούλγαρος ναυτικός διηγιόταν πόσο μπορεί να φορτωθεί ένα καράβι ή ένα πλοίο. Κάθε πλοίο έχει μία γραμμή, που ονομάζεται οδηγός, η οποία καθορίζει τη θέση, μέχρι την οποία μπορεί να φορτωθεί. Εάν το φορτίο περάσει τη γραμμή, το πλοίο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει. Να γιατί, όταν εμφανισθεί τρικυμία και η θάλασσα γίνει τρικυμιώδης, ρίχνουν αμέσως ένα μέρος στη θάλασσα, για να κατέβει πιο κάτω από τη γραμμή ο οδηγός, να ελαφρώσει λίγο. Λετε: Να πιστεύουμε σε όλα που μας λένε; Αυτό είναι δική σας δουλειά. Είναι βασικό το ότι η πίστη έχει σχέση με το νου. Για να δεχθείς τα πράγματα με την πίστη, πρέπει να περάσουν από το νου σου. Και έτσι, για να χρησιμοποιείτε τις γνώσεις που σας δίνω, πρέπει να εφαρμόσετε το νου και την καρδιά σας. Πριν από αυτό, πρέπει να ξέρετε ποια είναι η σημασία του ανθρώπινου νου και της καρδιάς. Εγώ έχω υπόψη μόνο την υλική καρδιά και το νου. Η ύλη, το υλικό, είναι πραγματικότητα, αλλά υποκειμενική. Η μοναδική πραγματικότητα στον κόσμο είναι ο ζωντανός νους και η ζωντανή καρδιά. Υπό τον όρο "καρδιά" εννοώ τη ζωή, ενώ υπό τον όρο "νους" - το φως. Επομένως δεν είναι καρδιά αυτό, στο οποίο η ζωή δεν έχει δράσει, δεν είναι νους εκείνος, του οποίου το φως δεν λειτουργεί. Σαν ξεκινάς από τη ζωή και το φως, θέλεις να είσαι γνωστικός, να σε αγαπούν και να σε αξιολογούν οι άνθρωποι. Αυτό είναι Θεία επιθυμία. Όμως, για να σ' αγαπούν και να σε αναγνωρίζουν, πρέπει να αφήσεις ελεύθερη τη Θεία αρχή μέσα σου. Δύο αρχές υπάρχουν στον άνθρωπο, η Θεία και η ανθρώπινη, δηλαδή η αιώνια και η πρόσκαιρη. Ενώ, όσο είσαι στην ανθρώπινη αρχή, νομίζεις ότι ξέρεις πολλά, μια μέρα μόνος σου θα δεις ότι οι γνώσεις σου δεν στηρίζονται σε σταθερές βάσεις. Νομίζεις ότι αγαπάς τους ανθρώπους, όμως η αγάπη σου δεν είναι σε θέση να καλυτερεύσει τη ζωή σου. Τι αγάπη είναι αυτή; - Ανθρώπινη. Για να καταλάβεις ποια είναι η σημασία της και ποια η αγάπη σου, πρέπει να περάσεις μέσα από εξετάσεις, από δοκιμασίες. Η καρδιά δοκιμάζεται μέσω των δυστυχιών, ενώ ο νους μέσω των αντιθέσεων. Η αγάπη τα φέρνει πέρα με τα βάσανα, και η γνώση και το φως με τις αντιθέσεις.

Λες: Κύριε, είμαι έτοιμος για κάθε θυσία για Σένα. Αφού είναι έτσι, ο Θεός σε δοκιμάζει για να φανεί η αγάπη σου. Έτσι έγινε και με τον Ιώβ. Σε κάποιο απ' τα συμβούλια του Θεού, όπου υπήρχαν πολλοί μορφωμένοι από τον αόρατο κόσμο, ο Θεός είπε: Προσέξατε τον πιστό μου δούλο Ιώβ; Στην γη δεν υπάρχει παρόμοιος μ' αυτόν. Ένας από τους παρευρισκόμενους είπε: Εγώ έχω διαφορετική άποψη. Για να βεβαιωθώ γι' αυτό το πράγμα, μου είναι απαραίτητη μία ουσιαστική απόδειξη. Έβαλες αυτόν τον άνθρωπο σε ευχάριστες σε θετικές συνθήκες: Του έχεις δώσει χωράφια, βόδια, καμήλες, καλούς γιους και θυγατέρες. Ζει μέσα σε μεγάλη αφθονία, και φυσικά θα σου είναι πιστός και καλός. Αφαίρεσε του όλον τον πλούτο, την υγεία, τους γιους και τις κόρες, και τότε θα δεις πόσο πιστός είναι. Αφήστε τον σ' εμένα, εγώ θα τον δοκιμάσω. Πράγματι, όσο η Θεία ευλογία είναι πάνω μας, λέμε ότι ο Θεός είναι μαζί μας. Μόλις αφαιρέσει την ευλογία του, λέμε ότι ο Θεός δεν είναι μαζί μας. Πού είναι τότε αυτός; Όσο η ευτυχία είναι μαζί μας, και ο Θεός είναι μαζί μας. Σαν μας εγκαταλείψει η ευτυχία, και ο Θεός δεν είναι μαζί μας. Στην πρώτη περίπτωση, ο Θεός είναι μπροστά στο πρόσωπο μας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση πίσω από την πλάτη μας. Λες: Εγώ μόνος θα τακτοποιήσω τη ζωή μου, ξέρω τι πρέπει να κάνω. Μόλις το πεις αυτό, ο Θεός υποχωρεί και σε παρατηρεί τι μπορείς να κάνεις. Άκουσα μια μέρα πώς κήρυττε μία αδελφή. Έλεγε στους άλλους: Ο Θεός θέλει αυτό από σας, θέλει το άλλο. Ρωτώ: Εσύ έχεις μιλήσει με τον Κύριο, για να ξέρεις τι θέλει αυτός; - Με σένα έχω μιλήσει. - Ναι, αλλά εγώ μιλάω για στοιχειώδη πράγματα, τα οποία εσύ ακόμη δεν έχεις εφαρμόσει. Εγώ δεν έχω πει ακόμη την τελευταία μου λέξη. Για να μιλάς μ' εμένα, πρέπει να με δοκιμάσεις. Αυτό θα γίνει μόνο όταν πεθάνεις. Και εάν εγώ έρθω στον τάφο σου, και σου πω να σηκωθείς και συ αναστηθείς, τότε θα μιλάς για μένα. Εσύ έχεις πεθάνει ποτέ; Δεν έχεις πεθάνει. Και εγώ δεν έχω έρθει στον τάφο σου να σου πω: Σήκω! Δεν είναι αρκετό μόνο να πιστεύεις, αλλά πρέπει και να με δοκιμάσεις, να ξέρεις ποιος είμαι. Αυτό που λέω μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά μπορεί και να μην είναι αλήθεια.

Μία μέρα ήρθε μία αδελφή σ' εμένα και μου είπε: Διδάσκαλε το παιδί μου είναι πολύ βαριά άρρωστο, εσύ μπορείς να το σώσεις. Εγώ της έδωσα κάποιες νουθεσίες, αλλά, παρ' όλα αυτά, αυτό το παιδί πέθανε. Αυτή απογοητεύτηκε και είπε: Τι περίεργο πράγμα, ο Διδάσκαλος μας έδωσε κάποιες συμβουλές για την θεραπεία του παιδιού, όμως δεν μπόρεσε να το σώσει. Κατά τη γνώμη μου, η αδελφή είναι σε λάθος δρόμο. Πρώτα απ' όλα, το παιδί της δεν έχει πεθάνει. Εγκατέλειψε το γήινο σχολείο εξαιτίας των δυσάρεστων συνθηκών και πάει σε άλλο σχολείο. Εγώ βλέπω ότι το παιδί της έχει μπει σε άλλο παιδί. Πού είναι αυτό; Στο σπίτι ενός φτωχού παιδιού. Εγώ θέλω να δω το παιδί μου, το οποίο γέννησα. Ουσιαστικά εσύ μόνο δημιούργησες το σπίτι του παιδιού σου, όμως δεν το γέννησες. Εάν το μικρό κοριτσάκι σπάσει το πόδι της κούκλας του, έγινε τίποτε ιδιαίτερο; Το πόδι της έσπασε, τίποτε παραπάνω. Επομένως, σαν πεθάνει, ο άνθρωπος αλλάζει θέση, χωρίς να εξαφανίζεται, χωρίς να χάνεται.

Κι έτσι, όταν ο άνθρωπος νομίζει ότι πεθαίνει, ότι η γυναίκα του και τα παιδιά του, οι συγγενείς και οι φίλοι του πεθαίνουν, ζει στον ανθρώπινο κόσμο, όπου τα πράγματα είναι προσωρινά, μεταβατικά, δεν μπορούν να λυθούν. Μόλις μπείτε στον Θείο κόσμο, τα πράγματα αμέσως αλλάζουν, παίρνουν άλλη μορφή. Γίνονται σίγουρα. Εκεί, όλα τα ερωτήματα λύνονται εύκολα. Όταν δεν σκέφτεστε πολύ, λετε: Τόσες προσπάθειες κάναμε- τίποτε δεν έχουμε καταφέρει; Τι προσπάθειες κάνατε; Το ότι έχετε κάνει προσπάθειες επί δέκα χρόνια, αυτό είναι πολύ; Άλλο είναι το θέμα, εάν έχετε κάνει προσπάθειες επί δέκα χιλιάδες χρόνια. Τι αποτελούν πέντε - έξη χιλιάδες χρόνια αναζήτησης του Κυρίου; Εάν νομίζετε ότι για μερικές χιλιάδες χρόνια θα τον βρείτε, πλανάστε. Ακόμη περισσότερο, εάν νομίζετε ότι σε δέκα - είκοσι χρόνια μπορείτε να βρείτε και να αναγνωρίσετε τον Κύριο. Οι άγγελοι, τόσο μορφωμένοι και ικανοί, ακόμη δεν γνωρίζουν τον Κύριο. Οι γνώσεις τους χίλιες φορές ξεπερνούν τις ανθρώπινες, παρ' όλα αυτά και σήμερα ακόμη δεν έχουν γνωρίσει τη μεγαλοσύνη του Θεού. Να γιατί, σε όποιο βαθμό ανάπτυξης κι αν βρίσκονται οι άνθρωποι και οι άγγελοι, ο κάθε ένας αναρωτιέται τι είναι ο Θεός. Όλοι μιλούν για πίστη• όμως, όταν υπάρχει η μεγαλύτερη πίστη, ο άνθρωπος πέφτει στην κατάσταση όπου δεν μπορεί να τα καταφέρει. Μπορεί να τα καταφέρει με την φτώχεια; Μπορείτε να τα καταφέρετε με το σπίτι σας; Δεν μπορείτε. Εσείς ανησυχείτε για τις πιο μικρές δουλειές. Για παράδειγμα, το παιδί σας πέθανε - εσείς λυπάστε. Ποιος δεν πεθαίνει; Ο άνθρωπος έχει πεθάνει χίλιες φορές. Έχει ειπωθεί: "Εμείς δεν θα πεθάνουμε, αλλά θα αλλάξουμε." Εκατόν είκοσι χρόνια ο άνθρωπος έχει φωτογραφίες από την παιδική ηλικία μέχρι τα βαθιά γηρατειά. Αυτές είναι μορφές ενός και του ιδίου ανθρώπου, ο οποίος υπέστη πολλές αλλαγές. Γιατί άλλαξε; Γιατί δεν κράτησε τη νεότητα του; Γιατί έζησε στην ανθρώπινη διάσταση των γεγονότων.

Πολλοί μιλούν για το Θεό, όμως ακόμη δεν ζουν εντός του. Επομένως, όσο γερνάτε, είστε μακριά από το Θεό. Όμως υπάρχει τρόπος να ανανεωθείτε, ν' αλλάξετε τη μορφή σας. Σε εικοσιτέσσερις ώρες, μπορείτε να γίνετε πανέμορφοι. Είναι δυνατόν; Αυτό εξαρτάται με την ταχύτητα με την οποία κινήστε. Σ' ένα δευτερόλεπτο, το φως κάνει τριακόσιες χιλιάδες χιλιόμετρα. Πόσα δευτερόλεπτα θα χρειαστεί γι' αυτή την απόσταση ένας άνθρωπος, εάν περπατάει κάθε μέρα εκατό χιλιόμετρα;

Ο Χριστός είπε: "Να συγκεντρώνετε πλούτη στον ουρανό". Γιατί; Γιατί σε όποια τράπεζα και να τοποθετήσετε τους θησαυρούς σας, στο τέλος θα τους πάρουν. Όπου και να αφήσετε τα χρήματα σας στη γη, θα τα χάσετε. Όμως, ο πλούτος που έχει μπει στην Θεία Τράπεζα, μένει στους αιώνες. Ο Χριστός δίνει τον τρόπο για να μπορέσετε να μεταφέρετε τον πλούτο σας από τη γη στον ουρανό. Αυτές τις μέρες, ήρθε σ' εμένα ένας νέος άνθρωπος που ήθελε κάποια συμβουλή. Του είπα: Μην προσπαθείς ν' ανάψεις χλωρά ξύλα. Το ξερό ξύλο μπορείς να το ανάψεις μ' ένα σπίρτο, όμως για το χλωρό χρειάζεται δυνατή φωτιά, φλόγα. Οι άνθρωποι κάνουν λάθος πράγματι σ' αυτό, στο ότι θέλουν ν' ανάψουν τα χλωρά ξύλα με σιγανή φωτιά. Κι εσείς κάνετε λάθος, όταν περιμένετε το Θείο βασίλειο να έρθει πρώτα έξω, στον κόσμο, και μετά μέσα σας. Ο νόμος είναι ακριβώς ο αντίθετος. Η Θεία βασιλεία πρέπει να έρθει πρώτα στον μεμονωμένο άνθρωπο και έπειτα στον κόσμο. Η ανάπτυξη του φυτού πρώτα παίρνει το φως από τον ήλιο, και μετά παίρνει τους χυμούς από τη γη. Στην ποσότητα του φωτός που δέχεστε ανταποκρίνεται μία ποσότητα από χυμούς, τους οποίους το φυτό παίρνει από τη γη.

Η πρώτη δουλειά του μαθητή είναι να μελετάει την καρδιά του. Επιθυμώ, εύχομαι, στις καρδιές σας να γίνονται αλλαγές. Μετά θα μελετάτε το νου σας. Εάν στην καρδιά σας εμφανιστεί μια πικρή αίσθηση, και στο νου σας μία σκοτεινή σκέψη, πρέπει να ενοχληθείτε από αυτό; Αυτά είναι εξωτερικά πράγματα. Οι συνθήκες της ζωής μας είναι σκληρές. Μία μέρα θα γίνουν ακόμη πιο σκληρές, πιο βαριές. Σαν πεθάνεις, θα σε θάψουν στη γη και θα φύγουν. Εσύ θα φωνάζεις, θα κλαις από κάτω, όμως κανένας δεν θα μπει στη θέση σου - δεν θα σε καταλάβει. Οι άνθρωποι θα τρώνε και θα πίνουν γύρω σου και συ θα υποφέρεις. Εδώ και χιλιάδες χρόνια ψάχνουν οι άνθρωποι την ευτυχία, εκεί όπου δεν υπάρχει. Όμως έχει ειπωθεί στις γραφές: "Δεν θα μείνει όρθιος για να δει το σβήσιμο του". Αυτό αφορά εκείνον, ο οποίος πραγματικά ψάχνει το Θεό. Όποιος μπει στον τάφο και δει το σιγοσβήσιμό του, αυτός δεν αγάπησε το Θεό. Αυτός έζησε στον κόσμο όπου δεν υπάρχει αγάπη, ο οποίος βάζει τον άνθρωπο στον τάφο. Η απόρριψη της αγάπης φέρει όλες τις δυστυχίες, όλες τις αντιθέσεις στη ζωή. Αυτό είναι η βάση της ανθρώπινης κατάστασης πραγμάτων. Θα πείτε ότι ο διάβολος θέλει τη δυστυχία και τα βάσανα. Αφήστε στην άκρη τον διάβολο. Εάν τον ψάχνετε, θα τον βρείτε μέσα σας. Όταν δεν εκτελεί το Θείο θέλημα, ο άνθρωπος δίνει θέση στο διάβολο μέσα του. Ποιος είναι υπαίτιος γι' αυτό;

Τι είναι ο διάβολος; Είναι φωτεινός άγγελος, ο οποίος έζησε γύρω από τον θρόνο του Θεού. Μία μέρα, θέλησε να γίνει σαν τον Θεό και σταμάτησε να υποτάσσεται σ' αυτόν. Η ανυπακοή του έγινε αιτία για την πτώση του. Ο Θεός τον έστειλε στη γη μεταξύ των ανθρώπων, εκεί να δουλεύει. Και μέχρι σήμερα ο διάβολος ψιθυρίζει στους ανθρώπους: Να ζείτε μόνο για τον εαυτό σας! Όποιος τον ακούει, απομακρύνεται από τον Κύριο. Αφού το ξέρετε αυτό, σας λεω να μην σκέπτεστε για τον διάβολο• ξέρετε ότι ο Θεός βασιλεύει παντού. Ζει μέσα στους ανθρώπινους νόες και στις ανθρώπινες καρδιές. Επομένως, εάν ψάχνεις το φως στην ζωή, θα το βρεις στο Θεό. Είναι γελοίο ν' ανάψεις ένα μικρό καντήλι και να νομίζεις ότι αυτός είναι ο ήλιος. Και το καντήλι φωτίζει, όμως δεν είναι ήλιος. Εσύ, ο μικρός άνθρωπος της γης, νομίζεις ότι είσαι Θεότητα. Καντηλάκι είσαι, αλλά δεν είσαι ήλιος. Όχι μόνο εσύ, αλλά και οι φιλόσοφοι της γης είναι μικρά καντήλια. Ολόκληρη η ανθρωπότητα αποτελεί μία ομάδα από μικρά καντήλια. Μην έχετε αυταπάτες! Εσείς είστε ακόμα μικρά παιδιά, για τα οποία ο Θεός δημιούργησε τον μέγα κόσμο, για να τον μαθαίνετε. Τα Θεία αγαθά τώρα μόλις έρχονται. Είναι καλό αυτό το οποίο έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα, όμως αυτό δεν είναι η αληθινή του σημασία. Όσο είσαι στη θάλασσα, αναπόφευκτα θα πηγαίνεις με βάρκα. Μόλις φτάσεις στην ξηρά, στο έδαφος θα ζεις. Η βάρκα δεν σου χρειάζεται πια, στην ξηρά σε περιμένει αυτοκίνητο, τρένο και άλλα μεταφορικά μέσα. Μπορείς μ' αυτά να μπεις στη θάλασσα; Για τον ίδιο λόγο, μία μέρα θα μπείτε στο νέο κόσμο, που είναι αλλιώτικα διαμορφωμένος, όχι όπως ο τωρινός. Έχει ειπωθεί στις γραφές: "Όλοι θα ανεβείτε στον ουρανό, όπου θα συναντήσετε τον Κύριο". Νομίζετε ότι μ' αυτά τα σώματα θ' ανεβείτε στα σύννεφα; Τι θα κάνετε εκεί με τα κεφάλια σας, με τις αντιλήψεις σας; Τα σύννεφα, η ατμόσφαιρα για την οποία γίνεται λόγος, είναι ο νοητικός κόσμος - εκεί θα σας μεταφέρουν. Θα σας ανεβάζουν στον κόσμο της μεγάλης Θείας σοφίας. Μόνο έτσι θα καταλάβετε την πραγματική ζωή. Στην γη, όπου συνεχώς γεννιέστε και πεθαίνετε, όπου υποφέρετε και χαίρεστε, θα είσαστε μακριά από την πραγματική ζωή. Το ανθρώπινο σώμα είναι αντίστοιχο με κάμπια. Όπως αυτή κλείνεται στο κουκούλι και βγαίνει σαν πεταλούδα για νέα ζωή, έτσι και ο άνθρωπος πρέπει να βγει από το σώμα του, και να μπει στην νέα ζωή. Και η κάμπια θ' ανταλλάξει τα πόδια της με μερικά (φτερά. Πρέπει να μεταλλαχθεί σε πεταλούδα.

Ποιο είναι το ουσιαστικό για σας - η θρησκεία, η φιλοσοφία, ή η επιστήμη; Η θρησκεία είναι η επιστήμη της ζωής, η φιλοσοφία είναι η επιστήμη του νου. Και ποια είναι η επιστήμη της καρδιάς; Η καρδιά είναι ανοργάνωτη περιοχή, η οποία τώρα οργανώνεται. Ένα από τα μεγάλα θέματα της αποστολής του τωρινού κόσμου, είναι να οργανώσει την ανθρώπινη καρδιά. Αυτή είναι η αιτία λόγω της οποίας, ακόμα και μέχρι σήμερα, η ανθρώπινη καρδιά δεν δουλεύει σωστά. Πόσες φορές το λεπτό πρέπει να χτυπάει η καρδιά; Η φύση έχει καθορίσει το ρυθμό και τους χτύπους της καρδιάς. Για κάθε ζωντανή ύπαρξη, έχει καθορίσει ειδικό ρυθμό και αριθμό χτυπημάτων. Ο ρυθμός της καρδιάς της γάτας, του ταύρου, του ανθρώπου είναι ριζικά διαφορετικοί. Όχι μόνον αυτό, αλλά υπάρχει διαφορά και στην καρδιά του καλού και του κακού ανθρώπου, του έξυπνου και του χαζού. Μαθαίνετε την καρδιά του ανθρώπου, να βεβαιωθείτε γι' αυτό. Πόσα χτυπήματα κάνει η κανονική καρδιά; - Εβδομήντα δύο χτύπους. Δηλαδή εφτά συν δύο ίσον εννιά το αποτέλεσμα. Στα χτυπήματα που κάνει η καρδιά του αγίου, υπάρχει μουσικότητα. Σ' αυτούς φαίνεται μία ιδιόμορφη διάχυση των χτυπημάτων. Στα χτυπήματα της καρδιάς του απατεώνα υπάρχει μία αργοπορία, μία διακοπή. Σ' αυτούς φαίνεται η χαμηλή, η γήινη ζωή.

Πειραματίστηκα με τα ζώα και βρήκα τρόπο να τα ηρεμώ. Με συνάντησ' ένα κακό σκυλί, με κοίταξε άγρια, κι ετοιμάστηκε να μου επιτεθεί. Εγώ το κοίταξα στα μάτια και παρακολούθησα τις κινήσεις του. Αυτό κάθισε σε αρκετή απόσταση και περίμενε να ξεκινήσω, για να με κυνηγήσει. Το κοιτάω στα μάτια, σκέπτομαι γι' αυτό και σταδιακά απομακρύνομαι, κι αυτό μένει πίσω και σταματάει να γαβγίζει. Πριν από χρόνια ήμουν σ' ένα χωριό της Βάρνας. Κάθε πρωί έβγαινα βόλτα, βόρια του χωριού. Κάποια στιγμή, ένα μεγάλο, κακό σκυλί έτρεξε πίσω μου και με κυνήγησε για ένα χιλιόμετρο. Εγώ συνέχισα το δρόμο, αλλά δεν στράφηκα και δεν ασχολήθηκα μ' αυτό. Το άλλο πρωί, κοιτάω - με περιμένει και ξεκινάει πίσω μου από την δεξιά μου πλευρά και γαβγίζει. Αυτό συνέχισε αρκετά πρωινά. Το πέμπτο πρωινό, βλέπω το ίδιο σκυλί -με κοιτάει με ορθάνοιχτα μάτια, στα οποία διαβάζω ένα χαμόγελο. Πάλι με ακολούθησε, αλλά δεν γάβγιζε πια. Κούναγε την ουρά του ευχαριστημένο, φιλικά. Μετά από αυτό, δεν ξαναείδα πια το σκυλί. Γιατί με γάβγιζε αυτό το σκυλί; Ξέρω το λόγο, αλλά δεν θα τον πω. Ήταν θηλυκό σκυλί. Άλλη φορά μου γάβγιζε αρσενικό σκυλί. Πήγαινε από την δεξιά μου πλευρά και ήθελε να με δαγκώσει. Το κοίταξα στα μάτια και του είπα: Παραιτήσου από αυτή σου την επιθυμία. Όμως το σκυλί με παραμόνευε δέκα ολόκληρες μέρες. Μία μέρα, το άφησα να προχωρήσει μπροστά μου, και εγώ από πίσω. Το σκυλί βαδίζει, γυρίζει, στρέφεται προς τα πίσω, και φοβάται μη το χτυπήσω. Παρ' όλα αυτά, το άφησα να προχωράει μπροστά. Έτσι, βάδισε μισό χιλιόμετρο και άρχισε να μουγκρίζει. Δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί. Το άφησα να επιστρέψει πίσω. Και αυτό το σκυλί δεν το είδα περισσότερο.

Τι είναι το κακό σκυλί; Κακή συνήθεια. Τέτοιες συνήθειες έχουν και οι άνθρωποι. Μην θίγεστε από αυτό. Εγώ μεταφέρω τα λόγια των σκυλιών, τα οποία μου γάβγιζαν. Μου έλεγαν: Μία μέρα, κάποιοι άνθρωποι θα πιστεύουν σ' εσένα, αλλά άλλοι δεν θα πιστεύουν και θα γαβγίζουν σαν κι εμάς. Τι θα κάνεις τότε; Αυτοί θα σε παρακολουθούν και στο παραμικρό σου λάθος. Το αρσενικό σκυλί μου έλεγε: Πολλοί άνθρωποι σε περιτριγυρίζουν και κάποιοι απ' αυτούς θέλουν να σε δαγκώσουν. Τι θα κάνεις μ' αυτούς; Αυτό που αληθεύει για μένα, αληθεύει και για εσάς. Κάποιοι σας έχουν ερωτευθεί. Τι θα κάνετε μ' αυτούς; Έχουν έρθει σ' εμένα άνθρωποι και μου λένε: Εσύ μπορεί να τα κάνεις όλα, ό,τι επιθυμείς. Έχουμε ακούσει ότι βοηθάς τους ανθρώπους. Αυτό είναι ειδικές δουλειές. Πώς θα τους βοηθήσω; Ξέρω τι θέλουν. Θέλουν να τους πω πού υπάρχουν κρυμμένα χρήματα. - Εάν πάλι δεν θέλεις να μας το πεις, σκάψε και βρες τα και δώσε τα σε μας. Τώρα δεν έχω καιρό, σαν μείνω ελεύθερος, θα σκάψω και θα σας τα στείλω. Αυτοί μέχρι σήμερα με περιμένουν. Μ' αυτό το παράδειγμα, θέλω να σας δείξω τι ενδιαφέρει τους ανθρώπους. Αυτός ο οποίος θέλει χρήματα, είναι δυστυχής. Δεν πηγαίνουν καλά οι δουλειές του. Αυτός θέλει να διορθώσω εγώ τα πράγματα του, να καλυτερεύσω τις δικές του συνθήκες, Δεν ξέρω πώς να του διορθώσω τις υποθέσεις. Αυτός δεν δούλεψε σύμφωνα με το Θείο νόμο. Είναι ικανός άνθρωπος, όμως έχει καταστρέψει τα χαρίσματα του. Και σήμερα δεν θέλει να δουλέψει, ζει με ιδιαίτερες αντιλήψεις. Περιμένει να έρθει το κόμμα του στην εξουσία, να τον διορίσουν σε υψηλόβαθμη υπηρεσία. Θα περιμένει πολύ! Και σ' αυτό υπάρχει κάτι καλό. Εάν μέσα σ' αυτά τα δέκα χρόνια δεν περίμενε, αλλά δούλευε, θα καλυτέρευε μόνος του τις συνθήκες της ζωής του.

Πριν από χρόνια ήρθε σ' εμένα ένας χρυσοθήρας από τη Στάρα Ζαγορά και μου είπε: Έχω ακούσει για σένα ότι έχεις πολλές γνώσεις. Ξέρεις πού υπάρχουν χρήματα. - Μερικά πράγματα τα ξέρω, μερικά πράγματα δεν τα ξέρω. - Όχι και αυτό το ξέρεις. Να, εικοσιπέντε χρόνια ολόκληρα ασχολούμαι με τη χρυσοθηρία. Μέχρι τώρα έχω βρει έναν τάφο, δύο χιλιόμετρα μακρύ. - Τι βρήκες εκεί; - Σχεδόν τίποτε, δεν άξιζε την εργασία. - Εάν επί εικοσιπέντε χρόνια είχες σκάψει τόσα στρέμματα αμπέλια, τώρα θα είχες πεντακόσιες χιλιάδες λέβα στην τράπεζα. Κι εσύ ολόκληρα εικοσιπέντε χρόνια, χρωστάς της "Μιχαλούς". Ψάχνεις την ευτυχία στο δρόμο της τεμπελιάς, και. όχι στο δρόμο της έντιμης εργασίας. Και αυτό δεν είναι κακό, αλλά η τεμπελιά μπαίνει στην ανθρώπινη τάξη πραγμάτων. Αυτός, όμως, πάλι επιμένει και μου λεει: Αν ήμουν στη δική σου θέση, θα είχα βρει πολύ χρυσάφι. - Εγώ δεν αγγίζω την γήινη τράπεζα. Τα κρυμμένα χρήματα είναι σε ειδικά μέρη, τα οποία εγώ με κανένα τρόπο δεν αγγίζω. Καμιά φορά, σε πολύ μεγάλη ανάγκη, όταν δεν έχω από πουθενά τίποτε, επιτρέπω στον εαυτό μου να πάρει μόνο ένα χρυσό νόμισμα. Τα υπόλοιπα τα θάβω εκ νέου. Κι αμέσως γράφω πάνω στο κουτί ότι έχω πάρει ένα χρυσό νόμισμα. Μερικοί νομίζουν ότι είναι κύριοι του γήινου πλούτου, όμως ψεύδονται. Ξέρεις τι ατυχία έφερε ο άνθρακας στην ανθρωπότητα; Και η καλή και η κακή ζωή των οσίων ζώων, μετατράπηκαν ήδη σε άνθρακα, που μπήκε στην ανθρώπινη ζωή. Τα κακά πνεύματα, που ήταν μέσα στον άνθρακα, μέσω της καύσης τους ελευθερώθηκαν και σήμερα οι άνθρωποι βρίσκονται έκπληκτοι - δεν ξέρουν πώς να τα καταφέρουν με αυτά. Η σωτηρία τους είναι στα φυτά. Αυτά πρέπει να πολλαπλασιαστούν, για να καταπιούν το περίσσευμα του διοξειδίου στον αέρα. Μόνο έτσι η ζωή θα γίνει πιο κανονική. Στο μέλλον, οι άνθρωποι πρέπει να αντικαταστήσουν τον άνθρακα με ηλεκτρική ενέργεια.

Κι έτσι πήρατε μάθημα από την τωρινή ζωή και δουλεύετε για την αντικατάσταση του άνθρακα με τον ηλεκτρισμό. Εάν δεν τα καταφέρετε, θα μείνετε για πάντα στην παλιά ζωή. Τώρα οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι η ζωή τους έχει εκτεθεί σε μεγάλους κινδύνους. Κι έξω από το μέτωπο, για τίποτε δεν είναι σίγουροι. Με μια πτώση των αεροπλάνων, σκοτώνονται χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όλοι από τον άμαχο πληθυσμό. Είναι φοβερή αυτή η επίθεση, αλλά είναι ορατή. Τι ανθρωπιά υπάρχει σ' αυτή την καταστροφή και τον φόνο των αθώων ανθρώπων; Σήμερα, όλοι οι άνθρωποι είναι στο μέτωπο. Τους επιτίθενται και από τον ορατό και από τον αόρατο κόσμο. Πολλές υπάρξεις από τον αόρατο κόσμο πυροβολούν με τα αεροπλάνα τους τους ανθρώπους. Στα βέλη τους οφείλονται οι διάφορες ασθένειες. Όταν δεν ξέρετε την αιτία της ασθένειας, λετε: Αυτό είναι Θεία δουλειά. Δεν είναι έτσι! Το να σκοτώνονται οι άνθρωποι, δεν είναι από το Θεό. Το να αρρωσταίνουν οι άνθρωποι, και αυτό δεν είναι από το Θεό. Δεν έχουμε δημιουργηθεί από το Θεό; Έτσι είναι, αλλά η αμαρτία δεν είναι από το Θεό. Όταν κάνεις λάθος, να παραδεχθείς ότι αυτό οφείλεται στη δική σου ανοησία, στην απόρριψη του Θείου νόμου. Η αμαρτία είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων αδυναμιών. Αυτές, πάλι, είναι αποτέλεσμα της οκνηρίας. Σαν δεν θέλει να δουλεύει έντιμα, ο άνθρωπος προσφεύγει στον εύκολο τρόπο ζωής - την κλοπή, την κομπίνα και το ψεύδος. Εάν κλέψεις χρήματα από κάπου, θα πεις: Αυτά τα χρήματα δεν είναι μόνο για τον πλούσιο, κι εγώ έχω δικαίωμα πάνω τους. Όχι, η νέα αντίληψη είναι απαραίτητη στον άνθρωπο. Η ζωή είναι η αξία που μας δόθηκε από τον Θεό, κι εμείς με κανένα τρόπο δεν έχουμε δικαίωμα να την μεταχειριζόμαστε άσχημα, να την εκμεταλλευόμαστε. Άλλες αξίες, που έχουν δοθεί από το Θεό, είναι ο νους και η καρδιά. Σαν το ξέρεις αυτό, ποτέ δεν θα λερώσεις την ζωή σου. Ποτέ μην λερώνεις τον νου σου! Ποτέ μην λερώνεις την καρδιά σου! - Δεν μπορώ να ζω μέσα σε τέτοια καθαριότητα. - Μπορείς, από εσένα εξαρτάται. - Θα παρακαλέσω, και τις αμαρτίες μου θα μου τις συγχωρήσουν. -Μπορείς να προσευχηθείς, αλλά ξέρεις πώς πληρώνονται οι αμαρτίες; Να θυμάσαι ότι μόνον ο Θεός έχει τη δύναμη να σβήσει τις αμαρτίες σου. Εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να τις σβήσεις. Τώρα, μιλάω για εκείνο που είναι εμπόδιο στην ανθρώπινη ζωή, είναι εμπόδιο στην ανθρώπινη ανάπτυξη, είναι εμπόδιο στο νου και στην καρδιά.

Σκοπός μου δεν είναι να σας βεβαιώσω ότι εσείς είσαστε αμαρτωλοί κι εγώ δίκαιος. Αρχικά ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο καθαρό και λογικό. Αργότερα αυτός αποβλακώθηκε κι έχασε την καθαρότητα του. Έτσι, διαστρέβλωσε την καρδιά του και στράβωσε το νου του. Τούτο σημαίνει πως δεν καταλαβαίνει τους νόμους του νου και της καρδιάς. Επομένως, μην ρωτάς γιατί κάνεις λάθη, ούτε και να δικαιολογηθείς, αλλά να πεις: Πρέπει να μάθω τους νόμους της ζωής, να μην κάνω λάθη. Εάν μπεις σε μία κοινωνία, θέλεις να προωθηθείς, να πάρεις την πρώτη θέση. Μην σπρώχνεσαι, μην νομίζεις ότι εύκολα μπορείς να τα βάλεις με τον όχλο. Εάν αγωνίζεσαι με τον όχλο, θα μοιάσεις μ' αυτόν. Δεν σας συμβουλεύω να αγωνίζεσθε με τον διάβολο. Αυτός είναι κρεατοφάγος, δεν μπορείς εύκολα να τον ικανοποιήσεις. Εσύ θα του προτείνεις χορτοφαγική τροφή, φασόλια, φακές, πατάτες, αλλά αυτός θα τις αρνηθεί. Όμως ο διάβολος δεν μένει πεινασμένος. Σήμερα, αύριο, θα κόψει κομμάτια από την δική σου καρδιά, μέχρι να σε σακατέψει. Όσο και να κλαις και να υποφέρεις, αυτός δεν νοιάζεται. Μόλις σε σακατέψει και δεν έχει τι άλλο να πάρει από εσένα, θα πάει σ' άλλον αδελφό σου, θα πάρει και απ' αυτόν. Ποτέ μην παλεύεις με τον διάβολο! Σαν τον δεις, πες του: Κι εγώ επιθυμώ να είμαι εργατικός σαν εσένα. Εσύ τελείωσες πολλά πράγματα, έκανες πολλές ανακαλύψεις. Πράγματι, ο διάβολος αρχίζει με το καλό και τελειώνει με το κακό. Αυτός οδηγεί τον άνθρωπο να γίνει θρησκευόμενος, και μετά τον κάνει να γίνει θεριό. Αυτός θα τον ανεβάσει σε μεγάλη θέση και θα τον κάνει βασιλιά, κυβερνήτη, και μετά θα του πει: Αφού είσαι τόσο θρήσκος, τόσο δυνατός, πήδησε απ' αυτό το ύψος. Τι κέρδισες με την θρησκευτικότητα σου; Τι κέρδισες με τι δύναμη σου; Απόρριψε τον Θεό μακριά το βασίλειο σου. Αυτός θα σε οδηγήσει να φας καλά, να παχύνεις, μετά θα σου στείλει κάποια αρρώστια για να χάσεις την δύναμη σου. Και η σύγχρονη επιστήμη προτείνει στον άνθρωπο να τρέφεται καλά, να βάζει στον οργανισμό του αρκετή ποσότητα θερμίδων, βιταμινών, λιπών και, μόλις μάθει να τρέφεται καλά, αρχίζει να του δίνει γιατρικά. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος διατροφής.

Τώρα, δεν μιλάω για τον εξωτερικό διάβολο, αλλά για εκείνον που ο κάθε ένας έχει γεννήσει. Εγώ συχνά δοκιμάζω αυτόν τον διάβολο, τον γνωρίζω σε όλες τις εκδηλώσεις. Κάποιος με ακολουθεί και μουρμουρίζει: Είσαι πολύ καλός άνθρωπος, μόνο εσύ μπορείς να με βοηθήσεις. Καταλαβαίνω ότι αυτός θέλει κάτι από εμένα. Σκέφτομαι τι να κάνω μ' αυτόν, τι να του δώσω; Πρώτα από όλα, αυτός δεν λεει την αλήθεια, δεν είναι βέβαιος γι' αυτό που λεει. Του λεω: Φύγε από δω, πήγαινε να δουλέψεις. Όμως αυτό δεν λύνει το θέμα. Αυτό είναι μόνον αναβολή του πράγματος. Λέγω: Τώρα έχω πέντε παράδες στην τσέπη μου. Ένας φίλος μου υποσχέθηκε να μου δώσει δέκα χιλιάδες λέβα. Αν μου τα φέρει, θα σου δώσω χίλια λέβα, αν δεν μου δώσει τίποτε - μη μου ζητάς ευθύνες. Κι αυτός έφυγε. Όμως εκείνη τη μέρα δεν μου έφεραν τις δέκα χιλιάδες λέβα. Την επόμενη μέρα, έρχεται πάλι αυτός και λεει: - Δώσε μου τα χρήματα που μου υποσχέθηκες - Δεν μου έφεραν κι εμένα τίποτε - Δεν θα σου φέρει τις δέκα χιλιάδες λέβα κάποιος άλλος; - Δεν ξέρω, και σήμερα μπορεί να τα λάβω. - Μη με εγκαταλείπεις! Πες ότι κάποια μέρα θα σου φέρουν αυτά τα χρήματα. -Τελικά, βάζω το χέρι στην τσέπη και βρίσκω εικοσιπέντε λέβα. - Πάρε αυτά τα χρήματα να πάρεις ένα λαχείο, και θα κερδίσεις. Δεν σου λεω πόσο θα κερδίσεις, αλλά λιγότερα από εικοσιπέντε λέβα δεν θα κερδίσεις. Τουλάχιστον πενήντα λέβα θα κερδίσεις. - Θα δοκιμάσω. -Προσπάθησε να δεις ότι οπωσδήποτε θα κερδίσεις - τουλάχιστον τα χρήματα του λαχείου που έχεις δώσει. Αμέσως αυτός επιστρέφει στην πόλη και κερδίζει διακόσια λέβα. Επιστρέφει απ' την πόλη και μου λεει ότι κέρδισε διακόσια λέβα. Με ρωτάει: - Αφού με βοήθησες να κερδίσω, γιατί δεν κάνεις να κερδίσω δεκαπέντε-είκοσι χιλιάδες λέβα; Δεν είμαι ικανοποιημένος απ' αυτό το κέρδος.

Εγώ ερμηνεύω τα γεγονότα. Γιατί είναι άπληστος ο άνθρωπος; Αφού δεν είναι ικανοποιημένος από το λίγο, ίσως να είναι ικανοποιημένος από το πολύ. Αν δεν είναι ικανοποιημένος από τα εκατόν πενήντα ή τα διακόσια λέβα, πρέπει να αυξήσει την πίστη του. Εάν πάρει λαχείο κι άλλη φορά με τον ίδιο νόμο και η πίστη του είναι πιο δυνατή, θα κερδίσει χίλια λέβα. Όσο πιο πολύ μεγαλώνει η πίστη του, τόσο πιο πολύ θα κερδίσει. Τελικά μπορεί να κερδίσει και εκατομμύρια. Το κέρδος, η απόχτηση, είναι δυνατότητες οι οποίες κρύβονται μέσα στην πίστη. Στον κόσμο υπάρχουν τυχαία γεγονότα. Το λαχείο μπαίνει μέσα στην ανθρώπινη τάξη πραγμάτων. Εάν ξέρεις τους νόμους, εύκολα μπορείς να κερδίσεις. Είναι αρκετό ν' ακουμπήσεις ένα λαχείο, για να ξέρεις αν θα κερδίσεις ή όχι. Όμως αυτό είναι τέχνη. Μου διηγήθηκαν για έναν Άγγλο, ο οποίος κέρδισε πεντακόσιες χιλιάδες λέβα στο Μόντε Κάρλο. Είχε μόνο εκατόν πενήντα λέβα, τα οποία τα έπαιξε στο παιχνίδι. Σαν κέρδισε ξαφνικά πεντακόσιες χιλιάδες λέβα, χάρηκε τόσο που ήθελε να συνεχίσει το παιχνίδι. Ένας φίλος του, ο οποίος είδε ότι παρασύρθηκε, τον έβγαλε από την αίθουσα και του είπε: Αρκετά δεν σου είναι αυτά που κέρδισες. Κάθε τι έχει το όριό του.

Ερωτώ: Τι έχετε κάνει για τον Κύριο; Αυτός σας έδωσε άριστο νου, άριστη καρδιά. Αυτός σας έδωσε καλές συνθήκες, σας οδήγησε στον κόσμο που δεν έχει όρια, στις συνθήκες που δεν έχουν όρια, και στις δυνατότητες. Τι θέλετε περισσότερο; Γιατί μεμψιμοιρείτε και γιατί δεν είσαστε ευγνώμονες; - Θέλουμε να μάθουμε. - Από σας εξαρτάται, - Όμως οι άνθρωποι μας ανησυχούν. - Εγώ το έχω λύσει αυτό το θέμα. Κανένας δεν μπορεί να με ανησυχήσει. Σαν έρθει κάποιος να με ανησυχήσει, αμέσως γίνομαι αόρατος. Εάν χρωστάς σε κάποιον και αυτός έρθει πρόωρα, γίνε αόρατος. Θα σε ανησυχήσει τότε; Τι πάει να πει να γίνεις αόρατος; Πάει να πει να στείλεις τις σκέψεις σου στο Θεό, να ευχαριστήσεις για όλα που σου έδωσε, και να πεις: Δεν θα ανησυχώ! Ο δανειστής μου είναι άνθρωπος με ανήσυχη συνείδηση. Βοήθησε με, Κύριε, να ξυπνήσει η συνείδηση του. Τώρα αυτός είναι παρόμοιος με υπνωτισμένο, ο οποίος τίποτε δεν βλέπει. Ο υπνοβάτης περπατάει με κλειστά ή ανοιχτά μάτια πάνω στις σκεπές, όμως τίποτε δεν συνειδητοποιεί. Εάν κάποιος τον τρομάξει χωρίς να το περιμένει, μπορεί να πέσει και να σκοτωθεί. Υπάρχουν φυσικοί και ψυχικοί υπνοβάτες.

Λες: Θέλω ν' ανεβώ, να γίνω σπουδαίος άνθρωπος, Είσαι ψυχικά υπνοβάτης. Θέλεις να περπατάς στις σκεπές - όλοι θα σε δουν. Ή θέλεις να τραγουδάς όμορφα -όλοι θα μιλούν για το τραγούδι σου. Κι αυτό δεν είναι κακό, αλλά ο σκοπός του τραγουδιού δεν περιέχεται σ' αυτό. Το τραγούδι είναι ρυθμός, κίνηση, δόνηση. Αυτό ρυθμίζει τη ζωή. Δηλαδή, εάν ο νους σου και η καρδιά σου δεν δονούνται μέσα στην αρμονία, δεν θα καταφέρεις τίποτε. Μία καλή αρμονική καρδιά μπαίνει στη θέση καθενός που υποφέρει. Ρώτα αυτόν που υποφέρει γιατί λυπάται και σιωπά, και τα βάσανα του θα εξαφανιστούν. Συναντάω έναν που τραβάει τα μαλλιά του, κλαίει και φωνάζει. Γιατί; Έχασε τα τελευταία του εκατό λέβα. Αξίζει για εκατό λέβα να κλαις; Του δίνω εκατόν πενήντα λέβα. Αυτά τα χρήματα δεν είναι χαμένα. Εγώ τα καταθέτω στην δική του τράπεζα. Μία μέρα, όταν πλουτίσει, θα μου τα επιστρέψει. Δεν θέλω καθόλου τόκους απ' αυτόν. Εάν δεν πλουτίσει, δεν θέλω τίποτε. Μ' άλλα λόγια, όσο είσαι κακός άνθρωπος, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Όταν γίνεις καλός, θα πληρώσεις όλα σου τα χρέη. Σήμερα, επειδή όλοι σας είσαστε καλοί, έχετε κληθεί στη γη για να πληρώσετε όλα σας τα χρέη. Θα πληρώνετε τουλάχιστον πέντε - δέκα λέβα την ημέρα. Ό,τι ειπώθηκε ειπώθηκε και στις σκέψεις, και στα αισθήματα, και στις πράξεις - όλα πρέπει να πληρωθούν. Μετά μπορείτε να επιστρέψετε στον ουρανό, αλλά καθαροί πια, απελευθερωμένοι από κάθε τι παλιό. Ντυθείτε με καθαρό νέο ρούχο, έτσι ώστε, όταν σας δουν στον άλλο κόσμο, να μείνουν ευχαριστημένοι από σας. Το θέμα δεν είναι πόσα πρέπει να δώσετε. Το βασικό είναι ότι είστε καλά, ότι έχετε αρκετά έσοδα και μπορείτε να πληρώσετε. Κάποιοι από σας έχουν πέντε χιλιάδες λέβα το μήνα, ενώ άλλοι παίρνουν δέκα χιλιάδες λέβα, κάποιοι άλλοι έχουν ως είκοσι χιλιάδες λέβα μηνιαίο έσοδο. Το βασικό είναι ότι όλοι είστε εσωτερικά πλούσιοι. Έτσι βλέπω εγώ τη δουλειά. Κι έτσι τοποθετήστε κάθε σκέψη σας μέσα στον καλό σας νου και τα αισθήματα σας στην καλή σας την καρδιά. Πείτε: Κύριε, σ' ευχαριστώ για την καλή καρδιά και τον καλό νου που μου έχεις δώσει. Από δω και στο εξής, θα εκτελώ το θέλημα σου, όπως είναι σ' εσένα αρεστό.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης δύναμης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης πίστης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης αγάπης.

4. Πρωινή ομιλία που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 17 Οκτώβρη 1937, Σόφια - Ίζγκρεβ.

 

Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto

About    Search Help