Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto
search help
search in titles only
  FontSize-- FontSize++  

 Δεύτερη Διάλεξη

Oι αντιφάσεις στην φύση

15ο έτος της Γενικής Απόκρυφης Τάξης 30 Σεπτεμβρίου 1936, Τετάρτη, 5 π.μ., Ίζγκρεβ.

Ο καιρός είναι λίγο συννεφιασμένος. Δεν κάνει κρύο και τα πάντα είναι σιωπηλά.

Η Αγαθή Προσευχή.

Γράφετε σχετικά με το θέμα: «Η λειτουργία της πέψης.» Γιατί μιλήσαμε την τελευταία μας διάλεξη; Εκτέθηκαν σ' αυτήν πολλά θέματα, ποια ήταν, όμως, το θεμελιώδες; (Ένας αδελφός απαρίθμησε τις θεμελιώδεις ιδέες που αναπτύχθηκαν στην προηγούμενη διάλεξη).

Μέσα στην φύση υπάρχουν αντιφάσεις. Η φύση εκδηλώνεται μπροστά μας με πολλές αντιφάσεις. Ό,τι κι αν πει κανείς, υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις. Αντιφάσεις παντού! Δίχως να καταλαβαίνουμε τις αντιφάσεις, αναζητάμε μια ζωή που είναι αδύνατη. Μπροστά σ' αυτές τις αντιφάσεις, είναι αδύνατον να ζει κανείς καλά. Ποιά καλή ζωή θα μπορούσε να έχει ένα πρόβατο που κατοικεί δίπλα σε λύκους; Ποιά ζωή μπορεί να έχει μια κότα, που κατοικεί δίπλα σε αλεπούδες; Αν πάρετε ολόκληρη την ζωή, είναι γεμάτη αντιφάσεις. Μερικές φορές, δεν διακρίνετε τις αντιφάσεις. Διάφοροι φιλόσοφοι εξήγησαν αυτές τις αντιφάσεις, αλλά ωστόσο όλες οι αντιφάσεις εξακολουθούν να παραμένουν δίχως εξήγηση. Λέγεται ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, ότι είναι παντοδύναμος, αγαθοεργός ως προς τα πάντα, καλός, και παρ' όλα αυτό υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση. Έχεις ένα όμορφο παιδί, ένα πολύ όμορφο παιδί, και κάποια στιγμή κάποιος έρχεται για να στο πάρει και δεν ξέρεις πια πού είναι! Έχεις πατέρα, μητέρα, φίλο, σύζυγο, τους παίρνουν όλους, κι έπειτα σου εξηγούν πως πήγαν στον άλλο κόσμο. Καλά αυτόν τον κόσμο, αλλά τον άλλο κόσμο δεν τον ξέρεις καθόλου. Πρόκειται για μια τεράστια αντίφαση. Κι έπειτα, θέλουν να σας αποδείξουν ότι το να πεθάνει ο άνθρωπος, είναι κάτι το εντελώς συνηθισμένο. Είναι ένα πράγμα εντελώς συνηθισμένο γι' αυτόν που δεν τον αφορά. Αυτός που δεν πονά στο πόδι, δεν μπορεί να καταλάβει ότι εσύ πονάς στο πόδι. Και θέλει να σου αποδείξει ότι μέσα στην ασθένεια υπάρχει κάτι το καλό. Και είναι δυνατόν, αλλά, σ' αυτήν εδώ την περίπτωση, εσύ δεν βλέπεις καμιά ευεργεσία και καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας νοιώθεις ενόχληση και δεν μπορείς να κοιμηθείς. Αυτές οι αντιφάσεις, τώρα, από πού προέρχονται; Κι έπειτα, ακόμα κι οι καλύτεροι άνθρωποι μερικές φορές χάνουν επίσης την ισορροπία τους, παρ' όλο που ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να έχουμε πίστη. Μερικές φορές, όταν σου επιτεθούν οι δυσκολίες, χάνεις την πίστη σου απολύτως στα πάντα και λες: «Δεν είναι χρήσιμο το να πιστεύεις.» Ερωτώ: Ποιό θα είναι το όφελος για σένα εάν πιστεύεις, και ποιό θα είναι το όφελος εάν δεν πιστεύεις; Τι όφελος θα έχεις αν σκέφτεσαι τον Θεό, και τι όφελος θα έχεις αν έχεις κακή γνώμη γι' αυτόν; Και στις δυο περιπτώσεις, θα έχεις μια επιρροή επί του εαυτού σου. Γιατί; Αν σκέφτεσαι ότι ένας ποταμός είναι μεγάλος, τι φέρνεις εκεί; Ακόμα και δίχως τη σκέψη σου, ο ποταμός είναι μεγάλος. Κι αντίθετα, αν σκεφτείς ότι ένας ποταμός είναι μικρός, ό,τι κι αν νομίζεις, πως είναι μικρός ή πως δεν είναι, αυτός θα είναι πάντα μικρός. Λες: «Έχω καλή γνώμη για σένα.» Αυτό, όμως, είναι καλό για σένα τον ίδιο - για να μην ανησυχείς. Γιατί, εάν πάω στο δάσος κι εσύ με σκέφτεσαι με καλές σκέψεις, τούτο σημαίνει πως εσύ δεν θα ανησυχείς. Και αν εσύ ανησυχείς, αυτό θα είναι κακό για σένα. Πρέπει να υπάρχει μια εξήγηση ορθή και δίκαιη για σας τους ίδιους. Πρέπει να την σκεφτείτε τώρα.

Τώρα, μέσα στον κόσμο, ελπίζετε να έχετε πράγματα που αυτός ο κόσμος δεν θα μπορέσει να σας τα δώσει ποτέ. Εσύ περιμένεις να γίνεις βασιλιάς. «Είναι αδύνατον.», λέει κάποιος. Εσύ περιμένεις να γίνεις πρίγκιπας. Είναι επίσης αδύνατον. Εσύ περιμένεις να γίνεις πρωθυπουργός. Εξακολουθεί να είναι αδύνατον. Αυτές είναι εξαιρετικές περιπτώσεις. Εσύ περιμένεις να έρθει μια μέρα που θα είσαι πολύ όμορφος, αλλά είσαι εντελώς συνηθισμένος άνθρωπος, δεν έχεις αυτή την ομορφιά που θέλεις. Εσύ περιμένεις να έρθει μια μέρα που θα μπορείς να τραγουδάς πολύ καλά, αλλά με το ζόρι μπορείς να συνδέσεις τις λέξεις μεταξύ τους. Και βλέπουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να μιλούν καλά. Λέω: Υπάρχουν ορισμένες αντιφάσεις που δημιουργούν μέσα μας ψευδαισθήσεις. Πάμπολλες φορές βρισκόμαστε μέσα σ' αυτόν τον κόσμο των αντιφάσεων και αναμένουμε οφέλη από πολλά άτομα. Το κάνουμε αυτό γιατί δεν καταλαβαίνουμε καλά τον νόμο. Πώς μπορούμε να συμφιλιώσουμε τα πράγματα; Για παράδειγμα, στην Γεωμετρία, λέγεται: «Μια ευθεία γραμμή.» Πώς θα χαράξετε μια ευθεία γραμμή μέσα στον οργανικό κόσμο; Πώς θα την εξηγήσετε τότε; Όταν κάποιος λέει ότι είναι αδύνατος, από γεωμετρικής απόψεως τι σημαίνει αυτό; Λέμε ότι ένας άνθρωπος είναι όρθιος, ευθυτενής, ότι στέκεται καλά, ότι είναι ευθυτενής. Τι εννοούμε με την έκφραση «είναι ευθυτενής»; Λέμε ότι κάποιος είναι αδύνατος. Και για κάποιον άλλο λέμε ότι έχει αδυνατίσει.

Η ευθεία μπορεί να επιμηκυνθεί, αλλά αν την επιμηκύνουμε αρκετά, θα καταστεί καμπύλη. Κι αν καταστείς υπερβολικά ενάρετος στην κοινωνική ζωή, οι άλλοι θα πουν ότι έγινες πιο καθολικός κι από τον Πάπα. Αν γίνεις πάρα πολύ ενάρετος, θα έχεις άδικο. Αυτό είναι μια έλλειψη κατανόησης του νόμου. Τι σημαίνει ένας άνθρωπος που συμπεριφέρεται και δρα με ευθύτητα; Τούτο σημαίνει ότι έχει μια ικανότητα και μια σωστή συμπεριφορά. Και πώς θα χαράξετε μια ευθεία γραμμή στην οργανική ζωή. Τι κάνουν οι ευθείες γραμμές; Πώς ορίζετε από τους γεωμέτρες η δεύτερη διάσταση; (Το επίπεδο, η επιφάνεια, το εμβαδόν). Ποιά είναι τα επίπεδα σώματα στον οργανικό κόσμο; Λέμε στα Βουλγάρικα: «Αυτός ζει επίπεδα», πράγμα που σημαίνει ότι οι στοχασμοί του είναι επιφανειακοί Όμως, ταυτόχρονα, το επίπεδο είναι μια συνθήκη στην ζωή του ανθρώπου που δρα με ευθύτητα. Αυτός ο άνθρωπος, αν δεν είναι «σε ένα επίπεδο», δεν θα μπορέσει να δράσει έτσι. Λέτε: «Αυτός εδώ είναι βλάκας.» Η βλακεία είναι μια συνθήκη για την εκδήλωση της εξυπνάδας αν δεν υπήρχαν άνθρωποι βλάκες, οι σοφοί δεν θα μπορούσαν να εκτιμηθούν. Κι αν όλοι οι άνθρωποι ήταν σοφοί, ποιας θα μάθαινε τι και σε ποιόν, θα μου πείτε! Και, στο σχολείο, αν όλοι οι μαθητές είναι πανέξυπνοι, ποιος θα κάνει σε ποιόν κάποια καλοσύνη; Μιλάω μονάχα για την ζωή πάνω στη Γη. Εδώ, πάνω στη Γη, θέλουμε να έχουμε αυτό το οποίο δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μέσα σ' αυτές τις συνθήκες. Δεν μπορείς να απαιτήσεις από μια ευθεία γραμμή αυτό που θα μπορούσες να απαιτήσεις από ένα επίπεδο. Ε, λοιπόν, πώς θα ορίσετε τώρα το ύψος; Κάποιος λεεί: «Χόντρυνες πολύ!» Οι ψηλοί άνθρωποι μπορούν να χοντρύνουν. Αυτός που είναι πάρα πολύ κοντός, μπορεί να χοντρύνει; Αυτός που δεν έχει ύψος, πώς θα γίνει χοντρός; Εάν είναι χοντρός, τούτο σημαίνει ότι είναι ψηλός. Μονάχα ο ψηλός άνθρωπος μπορεί να χοντρύνει. Αυτές είναι σχέσεις. Λέγεται: «Μια λεπτή γραμμή.» Έπειτα λέγεται: «Ένας λεπτός άνθρωπος.»

Εγώ λέω: Στον κόσμο, πρέπει να αρχίσετε με την μελέτη των ζώων πριν φθάσετε στον άνθρωπο, για να μπορέσετε να καταλάβετε καλά τις σχέσεις. Έχετε θέσει κάποιο ερώτημα στον εαυτό σας για να μάθετε για ποιό λόγο ο Θεός πίστεψε πως έπρεπε να φτιάξει την φύση κατ' αυτόν τον τρόπο ή κατά κάποιον άλλο; Δεν πρόκειται να σας αποκαλυφθούν έτσι τα πράγματα. Αλλά θα μπορέσετε να αναζωογονήσετε την λογική σας έτσι ώστε να μην ανησυχείτε. Λέτε μερικές φορές: «Γιατί με ξέχασε ο Κύριος;» - Γιατί τον έχετε ξεχάσει κι εσείς. Ή, πάλι, λέτε: «Γιατί ο Κύριος είναι τόσο κακός με μας;» -Γιατί έχετε μια συμπεριφορά κακού ανθρώπου. Αυτό είναι φυσικό. Ο Θεός συμπεριφέρεται έναντι του καθενός με τον τρόπο με τον οποίο αυτός ο άνθρωπος συμπεριφέρεται έναντι των άλλων. Περνάς πλάι από κάποιον. Τον αρπάζεις απ' τον σβέρκο και του λες: «Δώσε μου χρήματα!» - «Περίμενε λίγο!» - «Όχι! Δώσε μου αμέσως τα χρήματα μου!» Και, κατά τύχη, ο Κύριος περνά από 'κει κι αρπάζει τ' αυτί σου με τα δάχτυλα του για να σε ταρακουνήσει λιγάκι.

Εάν δώσεις χρήματα, έχεις το δικαίωμα να τα ξαναπάρεις; - Από ανθρώπινη άποψη, ναι, αλλά από την Θεία άποψη όχι. Μιλάω για αληθινές σχέσεις.

Υπάρχουν αντιφάσεις. Ζείτε μέσα στον κόσμο των αντιφάσεων και επιθυμείτε να υπάρχει εκεί αρμονία. Κάθε μέρα, η συμπεριφορά σας δεν είναι όπως πρέπει, αλλά εσείς κρίνετε πως είναι ορθή. Και τότε έρχεται το πρόβλημα. Κι έπειτα, λέγεται: «Κάνε το καλό για να 'βρεις το κακό.» Γιατί θα βρεις το κακό; Γιατί, δανείζοντας χρήματα σε κάποιον, θέλεις να τα πάρεις ξανά, μάλιστα δε θέλεις να πάρεις και λίγο παραπάνω, έναν κάποιο τόκο. Ο άλλος άνθρωπος είναι ακριβώς όπως κι εσύ και σκέφτεται όπως κι εσύ. Θέλεις να δώσεις προκειμένου να κερδίσεις. Κι ο άλλος μονολογεί: «Δεν θέλω να δώσω, δεν θέλω να κερδίσει από μένα.» Και τότε εμποδίζεστε στην πίστη σας. Λέτε: «Αυτός ο κόσμος δεν είναι καλός.» Ερωτώ τότε: Εσύ, ο ενάρετος, τι ψάχνεις μέσα σ' αυτόν τον κόσμο που δεν είναι καλός; Μπαίνεις μέσα σ' έναν βούρκο και λες: «Είναι ένας κακός τόπος!» -Κι εσύ τι ψάχνεις μέσα σ' αυτόν τον βούρκο; Γιατί μπήκες μέσα σ' αυτόν τον βούρκο; Ε, καλά, υπάρχουν ψάρια και θέλεις σαφώς να φας ψάρι. Και γι' αυτό τον λόγο μπήκες στον βούρκο και καλύφθηκες απ' την λάσπη.

Όλα αυτά είναι, άρα, αντιφάσεις. Και να μια φιλοσοφία που έρχεται να σας πει τι πίστεψε ο Θεός για τον κόσμο. Αυτός το πίστεψε, αλλά η ζωή μας τώρα, δεδομένου ότι ο πατέρας σου και η μητέρα σου σου έδωσαν αυτή την ζωή, κάθε τι που έχουμε ως τωρινές αντιλήψεις περί του κόσμου, δεν προέρχονται από τον Θεό. Είναι το ίδιο πράγμα, αν κάποιος σε ντύσει με σκισμένα και βρώμικα ρούχα κι έπειτα αρχίζει να λέει ότι η μητέρα σου σε έκανε να έρθεις έτσι στον κόσμο. Αυτό δεν βρίσκεται εντός της τάξεως των πραγμάτων. Μαθαίνετε τα μαθήματα σας με σκοπό να καταργήσετε τις αντιφάσεις. Έχεις βάλει ένα ρούχο που δεν είναι καλό. Πρέπει, όμως, να το βγάλεις πάση θυσία, γιατί, αν δεν το βγάλεις, δεν θα έχεις καλή διάθεση. Τι θα σου συμβεί αν βάλεις τα ρούχα ενός λεπρού; - Τίποτα το καλό δεν σε περιμένει. Ή, πάλι, αν ζητήσεις από ένα λεπρό να ράψει ένα ρούχο για σένα. Τότε, η λέπρα του θα έρθει προς εσένα. Και, κατά συνέπεια, η κρυμμένη αντίφαση μπορεί να περάσει από έναν άνθρωπο σ' έναν άλλον. Θα πρέπει να μελετήσεις αυτούς τους νόμους. Υπάρχουν ορισμένα αισθήματα που σε κάνουν να ξέρεις το τι είναι καλό για σένα ως τροφή και το τι είναι τοξικό. Να ξέρεις ποιά προϊόντα είναι χρήσιμα για σένα και ποιά δεν είναι. Ενοχλείσθε λόγω των μεγάλων αντιφάσεων. Πέφτεις άρρωστος κι αυτό είναι μια μεγάλη αντίφαση. Λες: «Έτρωγα καλά.», αλλά όμως αρρώστησες. Πονάει το στομάχι σου ή κρύωσες. Πονάς στο στήθος, στο κεφάλι. Και, τότε, στέκεσαι στο ερώτημα: «Γιατί;» Σύμφωνα με το τωρινό πολιτιστικό επίπεδο, φωνάζεις έναν γιατρό. Αλλά τι κάνουν τα ζώα όταν πονάνε στο στομάχι ή στο κεφάλι; Κι αυτά περιθάλπουν τον εαυτό τους. Κι έπειτα, τα ζώα πώς συμφιλιώνονται; Κι αυτά επίσης έχουν κοινωνίες και συναθροίζονται. Τα έχω παρατηρήσει. Όταν συναθροίζονται, κάθε ζώο ξέρει καλά τη θέση του σύμφωνα μ' ένα νόμο. Στο ζωικό βασίλειο, οι αντιφάσεις λύνονται με την βία. Ο δυνατός είναι ο πρώτος. Τα ζώα θα ταξινομηθούν σύμφωνα με τον βαθμό της δύναμης. Το πιο αδύναμο θα το βρεις πάντα πίσω, στην ουρά. Η ουρά είναι το πιο ασθενές μέρος και γι' αυτό τον λόγο βρίσκεται πίσω. Και, τότε, αυτός που είναι αδύναμος, επειδή δεν μπορεί να τον θέσει κανείς σε άλλη θέση, το μόνο που κάνει είναι να περιφέρεται δεξιά και αριστερά σαν την ουρά. Όμως, κατ' αυτόν τον τρόπο, με το να σέρνεται τελευταίος, ο αδύναμος έμαθε στον δυνατό να σκέπτεται. Και θα δεις ότι, όταν ένα ζώο είναι υγιές, κουνάει την ουρά του και την σηκώνει προς τα πάνω. Είναι υγιές και η κατάσταση του καλή. Μόλις αρρωστήσει, βάζει την ουρά του ανάμεσα στα πόδια του. Κατά συνέπεια, όταν οι αδύναμοι δεν εργάζονται, τότε ο δυνατός θα πέσει στην παγίδα. Βεβαίως και ο δυνατός μπορεί κι αυτός επίσης να πέσει στην παγίδα. Ακόμα και στην καλύτερη κοινωνία, όπως ανάμεσα σας τώρα, εμφανίζονται διάφορες αντιφάσεις. Μπορεί να υπάρξει μια αντίφαση εκεί όταν κάποιοι από σας τρώνε περισσότερο από τους άλλους, ενώ άλλοι τρώνε λιγότερο. Είναι καλό να τρως πολύ, είναι επίσης καλό να τρως λίγο. Όμως λέω: Αν τρως πολύ και αρρωστήσεις, τι θα κερδίσεις απ' αυτό; Και το αντίθετο, αν είσαι σε καλή υγεία και τρως λίγο, τι θα κερδίσεις απ' αυτό; Τότε, λοιπόν, θα δώσεις αυτό που είναι υπερβολικό σ' αυτόν που είναι σε καλή υγεία, και θα δώσεις αυτό που είναι λίγο στον ασθενή, κι η αντίφαση θα εξαφανιστεί Γιατί αυτός που είναι άρρωστος, αν φαει πάρα πολύ, θα δει την αρρώστια του να χειροτερεύει. Από πού προέρχονται, άραγε, οι αντιφάσεις; Από το γεγονός ότι έχεις μια μεγάλη επιθυμία - ορέγεσαι παντός είδους πράγματα. Και τούτο, στην πραγματικότητα, σημαίνει πως τρως πολύ. Πρόκειται για τα γεύματα της πνευματικής ζωής. Υπάρχουν δυο πράγματα που κάνουν τη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων. Πώς θα ξέρεις πως ένας άνθρωπος είναι υλιστής ή πνευματικός άνθρωπος; Σύμφωνα με τα αρνητικά χαρακτηριστικά, γιατί τότε είναι που γεννιέται η αλαζονεία. Γίνεται κανείς αριστοκράτης. Θέλει να έρθει σε επικοινωνία με τους ανθρώπους. Είναι «πνευματικοί άνθρωποι», «θρησκευόμενοι», κλπ. Θέλουν να γίνουν ιερείς, θέλουν να γίνουν ακόμα κι επίσκοποι, και πολλά άλλα. Γιατί είναι άνθρωποι που αποκαλούνται «πνευματικοί». Κι όταν θέλεις να καταλάβεις αν κάποιος είναι υλιστής, θα έχεις υπ' όψη σου ότι αυτός που είναι υλιστής, διακρίνεται από την πλεονεξία του. Όποιος είναι υλιστής, θέλει να έχει σπίτια, χωράφια, κοπάδια, κλπ.. Δεν είναι μορφωμένος. Λέει: «Να τρως και να πίνεις, αυτή είναι όλη η ζωή.» Λέτε σχετικά με κάποιον: «Αυτός είναι υλιστής.» Αυτό είναι το όνομα που του δίνετε. Κάποια άλλη φορά, λέτε: «Αν είχα χρήματα!...» Τότε, σ' αυτήν εδώ την περίπτωση, δεν είσαι κι εσύ υλιστής; Ή, κάποια άλλη φορά, λέτε: «Πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι.» Και τότε, δεν είστε κι εσείς από αυτούς που είναι αλαζονικοί; Άρα, αυτό που χειροτερεύει την ζωή, είναι η ανθρώπινη αλαζονεία και η ανθρώπινη πλεονεξία. Οι δυο αντιφάσεις υπάρχουν ταυτόχρονα. Η μια είναι στην ουρά και η άλλη είναι στο κεφάλι. Και τότε, συνενώνονται. Γιατί, μερικές φορές, ένα φίδι τυλίγεται γύρω σου για να σε ανατρέψει με το κεφάλι του.

Ας δούμε τώρα, αυτές οι αντιφάσεις υπάρχουν σ' αυτή τούτη τη δομή του ανθρώπου. Υπάρχουν πράγματα που έρχονται από την κληρονομικότητα μας. Για παράδειγμα, η πλεονεξία είναι παρούσα εντός σας μέσα στην δομή του αυτιού, λίγο προς τα εμπρός. Και η αλαζονεία είναι πίσω, στο ανώτερο μέρος του αυχένα. Κι εσύ μπορεί να κουβαλάς αυτή την αλαζονεία σ' όλη σου τη ζωή. Την αποδοκιμάζεις, μπορείς να την αρνείσαι, αλλά υπάρχει πάντοτε εκεί. Την έχεις ανάγκη. Έχεις επίσης ανάγκη την πλεονεξία, γιατί, αν δεν είχες καθόλου πλεονεξία, θα βρισκόσουν σε μεγάλες δυσκολίες μέσα σ' αυτόν τον κόσμο. Βλέπετε ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πολύ γενναιόδωροι. «Αυτός εδώ είναι πολύ απλόχερης, δεν είναι λογικός», λέγεται. Αυτό δεν είναι μια λύση. Αν δόσεις ένα τσουβάλι σπόρους σε μια κότα, αυτή θα το σκίσει, θα τους ανακατέψει, θα φαει λίγο, κι ό,τι μείνει θα το σκορπίσει κατά γης. Όταν θα έρθει μια δεύτερη φορά, δεν θα υπάρχει τίποτε για να το φαει. Θα πρέπει να της δώσουν τροφή, αλλά αφού την πάρουν από κάπου. Η κότα περιμένει να της δώσουν από κάπου. Δώστε καλαμπόκι σ' ένα σκίουρο και, αφού φαει, ό,τι περισσέψει θα το κρύψει. Από πού έρχεται αυτή η σωστή σκέψη του σκίουρου; - Από την πλεονεξία του. Ενώ η κότα είναι σπάταλη. Και, κάποια μέρα, η κότα θα βρεθεί σε αντίφαση. Κι ο σκίουρος θα βρεθεί σε μια κατάσταση αντίφασης. Πότε; - Όταν θα του πάρουν τα όσα έχει μαζέψει.

Λέω: Εξετάζετε τώρα τη ζωή κατά ένα τρόπο, λες κι ο Θεός καθόρισε επίτηδες αυτή τη ζωή λόγω κάποιων αμαρτιών. Λέτε: «Ο Θεός με τιμωρεί για μια αμαρτία.» Αυτός δεν είναι ο ορθός τρόπος συλλογισμού. Ο Θεός δεν σας τιμωρεί Μόνοι σας κουβαλάτε τις αμαρτίες σας. Κι αυτές οι αμαρτίες σας βασανίζουν. Ποιας μπορεί, λοιπόν, να σας βασανίσει; Δανειστήκατε χρήματα. Κι αυτός που στα δάνεισε, θα έρθει μια μέρα, κι αυτό είναι που σε βασανίζει.

Ένας ληστής σε περιμένει για να σε κλέψει. Είσαι πλούσιος. Κι αυτός λέει: «Τα λεφτά σου ή την ζωή σου!» Ποιά είναι το αίτιο γι' αυτό; Είναι ο πλούτος σας. Στη ζωή, ένας λύκος δεν τρώει ποτέ ένα άρρωστο πρόβατο. Όταν έρθει κοντά του, το σπρώχνει λίγο. Κι είναι πολύ έξυπνος ο λύκος. Ξέρει καλά το πρόβατο. Το σπρώχνει στην κοιλιά, στο κάτω μέρος, με τη μουσούδα του, και φεύγει. Και το πρόβατο είναι ελεύθερο. Γιατί; Έσωσε την ζωή του χάρη στην αρρώστια του. Αν, όμως, αποφασίσει αργότερα να βελτιώσει την ζωή του, θα γίνει πιο παχύ, κι όταν το δει ο λύκος, δεν θα το σπρώξει στην κοιλιά, αλλά θα το αρπάξει απ' το σβέρκο και θα του πει: «Θα πληρώσεις το τίμημα σου.» Ο λύκος λέει: «Σ' αυτό το βοσκοτόπι, πέρναγαν οι παππούδες σου στο παρελθόν δίχως να πληρώσουν τίποτε. Τώρα θα πληρώσεις εσύ.» Και το βάζει φυλακή. Κι εσείς, λοιπόν, αν σας αρπάξει ένας λύκος, τι θα κάνετε; Τώρα, έχετε την πεποίθηση πως είστε ελεύθεροι. Λες: «Είμαι ελεύθερος.» Θα χαρώ πολύ να δω πως είστε ελεύθεροι! Τότε θα πρέπει να απαλλαγείτε απ' αυτές τις κληρονομικές σκέψεις και τις κακές εικόνες που έχετε συσσωρεύσει σε τόσα πολλά μέρη στο εσωτερικό της ψυχής. Δεν είμαι ενάντια στην κριτική. Ας νομίζετε ό,τι θέλετε. Είστε ελεύθεροι. Να καταλάβετε, όμως, καλά το νόημα των αντιφάσεων. Θα συναντήσετε έναν κακό άνθρωπο. Αρχίστε, λοιπόν, να τον αναλύετε κατά επιστημονικό τρόπο. Για να καταλάβετε τον τρόπο που τον έκανε να γίνει κακός. Κι αν καταφέρετε να καταλάβετε τι τον έκανε να γίνει κακός, τότε θα μπορέσεις να βοηθήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό και, σε κάποιο βαθμό, θα μπορέσεις να βοηθήσεις και τον άλλο επίσης. Ο νοήμων άνθρωπος θα μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Και θα μπορέσετε εύκολα να βελτιώσετε την κατάσταση σας. Ένας αμερικανός καθηγητής βρισκόταν σε δυσκολίες, ήταν άτυχος. Και, τελικά, επειδή δεν είχε τύχη, είχε την ιδέα ν' αρχίσει να διορθώνει τα ελαττώματα των αλόγων. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η εμπειρία είναι καλή. Και, στη Νέα Υόρκη, τρεις πολύ πλούσιοι άνθρωποι είχαν άλογα με μεγάλα ελαττώματα. Το ένα απ' αυτά τα άλογα είχε δαγκώσει το αυτί του ιδιοκτήτη του, το δεύτερο είχε δαγκώσει το μάγουλο του δικού του, ενώ το τρίτο είχε τη συνήθεια να δίνει κλωτσιές. Κι αυτοί οι άνθρωποι του υποσχέθηκαν να του δώσουν από χίλια δολάρια ο καθένας, αν κατάφερνε να τα δαμάσει, να διορθώσει τα ελαττώματα τους. Και τους υποσχέθηκε να μάθει στα άλογα τους, μέσα σε μιάμιση ώρα, να βαδίζουν στον ορθό δρόμο. Όσον αφορά το άλογο που δάγκωνε, δεδομένου ότι ο καθηγητής γνώριζε καλά την ψυχολογία των αλόγων, το άρπαξε απ' το σβέρκο κρατώντας στο χέρι του μια καυτερή γλυκοπατάτα, που μόλις την είχε βράσει. Κι όταν το άλογο άνοιξε το στόμα του για να τον δαγκώσει, του έχωσε την γλυκοπατάτα στο στόμα. Το έκανε αυτό τρεις φορές, και το άλογο δεν δάγκωνε πια. Για ένα τίποτε, χίλια δολάρια! Όσον αφορά το άλογο που έδινε κλωτσιές, του έβαλε έναν τενεκέ κατά τρόπο ώστε αυτός ο τενεκές να το εμποδίζει. Το άλογο έδινε πάντοτε κλωτσιές, και μετά από μισή ώρα έμαθε ότι μ' αυτές τις κλωτσιές δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή του. Κι εγώ προσθέτω: Αυτό το άλογο που δαγκώνει, μονολογεί: «Γιατί μπήκε αυτό το πράγμα στο στόμα μου;» - Αυτό το άλογο είμαστε εμείς. Ένα πιο νοήμον ον θέλει να σε κάνει να ξεφύγεις από μια κακή συνήθεια. Αναλύατε τη ζωή από πολλές απόψεις. Σου συμβαίνει μια συμφορά. Έχεις τη συνήθεια να δαγκώνεις. Θα σε κάνουν να ξεσυνηθίσεις να δαγκώνεις. Η καυτερή γλυκοπατάτα θα μπει στο στόμα σου. Σκέφτεσαι κάποια πράγματα που στην πραγματικότητα δεν είναι αληθινά. Δεν πρέπει να κατηγορείς τον εαυτό σου. Αυτή η συνήθεια σου ήρθε από κάπου. Είναι παράλογη. Και κατ' αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, επειδή υπάρχουν πολλά παράλογα πράγματα στο εσωτερικό της ζωής μας, ο Θεός είναι υποχρεωμένος να μας διορθώσει μέσω των βασάνων. Τα βάσανα είναι ένας δρόμος για να διορθωθούμε. Όλος ο κόσμος έχει βάσανα. Ακόμα κι οι καλύτεροι άνθρωποι. Μόλις σας έρθουν τα βάσανα, ευχαριστείστε. Ε, λοιπόν, έχεις την τάση να κόψεις το αυτί του αφεντικού σου, ξέρεις ποιες θα είναι μετά οι συνέπειες; Το αφεντικό σου μπορεί να σε πουλήσει, μπορεί να σε ντουφεκίσει... Κι επιπλέον, αυτό το αφεντικό είναι πολύ ευγενικό, μιας και δίνει χίλια δολάρια για να ξεσυνηθίσεις να δαγκώνεις. Πώς μπορεί αυτό το άλογο να ξεσυνηθίσει να δαγκώνει; Καμιά ηθική δεν θα μπορέσει να σε βοηθήσει σ' αυτό. Μπορείς να πεις: «Μην το κάνεις αυτό» και να συνεχίσεις να το κάνεις. Αλλά, όταν έρθουν τα βάσανα, μέσω αυτών των βασάνων, ο άνθρωπος μαθαίνει να ζει. Άρα, όλοι εσείς οφείλετε να μάθετε. Και, κατ' αρχήν, θα βρείτε όλα αυτά τα παράλογα μέσα σας. Σας αρέσει η γνώση και η επιστήμη. Μου αρέσετε πολύ, γιατί επιθυμείτε πάρα πολύ να μάθετε. Έχετε γνώσεις και καλή μνήμη. Ο καθένας γνωρίζει τον χαρακτήρα των άλλων. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ο ένας τον άλλο. Όμως αυτή η γνώση δεν έχει θεμέλια. Δεν γνωρίζεστε με τον καλύτερο τρόπο. Λέτε: «Τον ξέρω αυτόν, είναι πολύ φλύαρος.» Αυτός που μιλάει πολύ, είναι μια πηγή. Αν είμαι αυτός που θα του δώσω έναν ορισμό, θα πω: Είναι μια πηγή του βουνού. Ναι, κάνει θόρυβο, αλλά μέσα στο γεγονός πως μιλάει αυτός ο άνθρωπος, τι το κακό υπάρχει; Άρπαξε την ευκαιρία για να επωφεληθείς απ' αυτόν τον άνθρωπο. Επωφελήσου απ' τα λόγια του. Πλάι σ' αυτόν που μιλάει υπερβολικά, βάλε αυτούς που δεν μιλούν, για να μάθουν να μιλάνε. Αλλά, ας δούμε λοιπόν, αν όλοι εσείς σιωπάτε, αν όλοι σιωπάτε, πώς θα μάθετε να μιλάτε;

Μερικοί λένε: «Στοχάσου πολύ.» Στοχάσου, σκέψου κι ανησύχησε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, άρα δεν πρόκειται να σκεφτείς καλά ή να στοχαστείς καλά. Το να σκέφτεσαι δεν είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία. Ευθύς μόλις εμφανιστεί η ανησυχία, τούτο σημαίνει ότι συμμετέχει και η καρδιά. Τώρα, είσαι εδώ και συλλογίζεσαι: «Τι θα μου συμβεί τώρα;» - Πρέπει να έχεις υπ' όψη σου το εξής: Αν δεν είσαι έλλογος, θα υποφέρεις από την πείνα. Αν δεν ξέρεις πώς να τραφείς, θ' αρρωστήσεις. Κι έπειτα, πολλά πράγματα θα σου συμβούν. Δεν πρέπει να κατηγορείς τους άλλους ανθρώπους για τα δικά σου σφάλματα. Μην ψάχνεις για ενόχους. Οι άλλοι είναι κάτι το ξεχωριστό και το δευτερεύον, τα πάντα βρίσκονται μέσα σου κατ' αρχήν. Κατοικείς μέσα σε μια κοινωνία και βεβαιώνεις: «Πρέπει να διευκολυνθούμε!» Ας φανταστούμε, όμως, ότι κατοικείς κάπου σε μιαν έρημο. Τι θα κάνεις τότε σ' αυτές εκεί τις συνθήκες, που είναι χειρότερες; Ο έλλογος άνθρωπος οφείλει να βελτιώσει τα πράγματα. Άρα η λογική λέει ότι το γεγονός ότι η ζωή είναι δύσκολη κι έχει κακές συνθήκες, κατέστη το αίτιο προκειμένου να συγκεντρωθούν οι άνθρωποι για να αλληλοβοηθηθούν. Λέω, λοιπόν: Μελετήστε τον κόσμο! Ο εξωτερικός κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει εντελώς μόνος. Πρέπει να περάσουν αιώνες προκειμένου να βελτιωθεί ο εξωτερικός κόσμος, και μάλιστα θα διορθωθεί μονάχα λιγάκι. Ένας κίνδυνος θα έρθει τότε - οι ψείρες θα εμφανιστούν στα μαλλιά σου, θα έχεις επίσης και ψείρες και κοριούς, και κάθε είδους ασθένειες θα εμφανιστούν σε σένα. Δεν θα μπορείς ούτε καν να σωθείς απ' αυτά. Αν η χολέρα και η πανούκλα επέλθουν, πώς θα σωθείς; Υπάρχουν δυο μέσα. Για να αποφύγεις την χολέρα και την πανούκλα, θα πρέπει να έχεις ένα αίμα εντελώς καθαρό. Αν έχεις ένα τέτοιο αίμα, δεν θα πέσεις άρρωστος από την πανούκλα. Μπορώ να το πω αυτό με ένα τρόπο πιο καθαρό: Η πανούκλα ψάχνει μια τροφή, κι αν δεν βρει σε σένα τίποτε να φαει, θα σε εγκαταλείψει, σαν τον λύκο που δεν αγγίζει το άρρωστο πρόβατο. Κι αν η χολέρα ή η πανούκλα βρουν μέσα σου τροφή, θα σου επιτεθούν. Αν το αίμα σας είναι καθαρό, θα ξέρετε, λοιπόν, τι είναι το άρρωστο πρόβατο για το λύκο. Τώρα, δεν μπορείτε να δείτε τον σύνδεσμο ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις. Λέτε: «Πώς μπορεί κανείς να ζήσει;» Αν θέλετε να ζήσετε, θα έχετε αντιφάσεις. Θα αρρωστήσετε. Θα έρθουν γιατροί για να σας περιθάλψουν. Κι έπειτα θα πουν: «Να, είναι για τον άλλο κόσμο.» Δεν γνωρίζετε τον άλλο κόσμο. Ορισμένοι θνήσκοντες νοιώθουν ένα μεγάλο τρόμο. Υπήρξατε στην κατάσταση του θνήσκοντα για να γνωρίσετε αυτόν τον φόβο; Ποιά είναι τα βάσανα και οι αντιφάσεις αυτού του ανθρώπου που πεθαίνει; Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, κάποιοι γύρω του λένε: «Μη μιλάτε, για να μην τον κόψετε στα δυο. Άστε τον να φύγει. Ας μην τον κάνουμε να ξαναγυρίσει.» Έστω κι αν θες να το κάνεις αυτό, τούτο είναι αδύνατο. Ορισμένοι λένε•. «Ο Χριστός απέδιδε τη ζωή στους ανθρώπους.» Αυτοί οι άνθρωποι στους οποίους ο Χριστός είχε αποδώσει την ζωή, ήταν σε θέση να το κάνουν, αλλά άλλοι δεν είναι. Υπάρχουν παιδιά στα οποία μπορείτε να διδάξετε, και υπάρχουν άλλα που δεν μπορείτε να τα διδάξετε. Υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται στην κατάσταση ζώων. Μπορείς να τα διδάξεις, αλλά θα χρειαστούν αιώνες. Κι εσύ, εσύ δεν έχεις μια τόσο μεγάλη ζωη ούτε μια τόσο μεγάλη υπομονή.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να αφυπνίσετε μέσα σας αυτή την παρόρμηση προς τις αληθινές γνώσεις. Στρέψτε το ενδιαφέρον σας προς τα πάντα, αλλά, ταυτόχρονα, προσέξτε αυτό που είναι καλό κι αυτό που είναι κακό μέσα σε κάποιον άνθρωπο. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος είναι πολύ χολερικός. Όμως, ενώ είναι χολερικός, μπορεί να έχει κι ένα προτέρημα: Να είναι εξυπηρετικός. Θα σας πω τι μου συνέβη μια φορά σ' ένα χωριό κοντά στη Βάρνα. Μπήκα σ' ένα σπίτι. Ο άντρας έδερνε τη γυναίκα του. Μια νεαρή γυναίκα εμφανίστηκε φωνάζοντας: «Με σκότωσε!» Εάν υπήρχε ένας αστυφύλακας, θα μπορούσε να συλλάβει αυτόν εδώ τον άνθρωπο. Όμως μια νεαρή κοπέλα εμφανίστηκε μπροστά στα μάτια αυτού του άντρα. Κι αυτός σηκώνεται. Αυτή τον ρωτάει: «Γιατί την χτυπάτε;» Αυτός απαντά: «Μ' έσκασε. Δεν μπορεί να μου συμπεριφερθεί καλά!» - Ρωτάω: Γιατί, μόλις είδε τη νεαρή κοπέλα, σταμάτησε; Γιατί αυτή εισήγαγε κάτι το ωραίο μέσα του. Έφερε κάτι μαζί της, κι αυτό είναι που αφαίρεσε το σκάσιμο. Ας δούμε, από πού προέρχονται τα σκάνδαλα στις οικογένειες; Τόσο στους θρησκευόμενους όσο και σ' αυτούς που δεν πιστεύουν στο Θεό; Κατ' αρχήν, λέμε, η γυναίκα αρχίζει να βάζει στο κεφάλι της μια αντίφαση σχετικά μ' αυτόν που αγαπάει. Μονολογεί «Δεν μου είναι πιστός, μου λέει ψέματα και δεν μου λέει την αλήθεια.», κι έρχεται μια αντίφαση που κάνει να αλλάξουν οι σχέσεις μέσα στο ζευγάρι. Η γυναίκα αλλάζει λίγο, δεν συμπεριφέρεται πια όπως πρέπει. Κάνει μια παρατήρηση στον άντρα της. Την μια μέρα μια παρατήρηση, την άλλη μέρα άλλη παρατήρηση. Αυτή είναι η αρχαία εκπαίδευση. Αυτή η εκπαίδευση δεν λειτουργεί Όλοι εσείς έχετε δει ποιοί είναι οι καρποί της αρχαίας ή παραδοσιακής εκπαίδευσης: Θα υπάρχουν οπωσδήποτε σκάνδαλα ανάμεσα στον πατέρα και στην μητέρα. Αν η μητέρα κάνει πάντοτε παρατηρήσεις στο παιδί της, θα υπάρχουν πάντα σκάνδαλα. Και συνηθίζετε σε αυτό. Η μονοτονία στη ζωή, ακόμα και στα σκάνδαλα, κάνει τον άνθρωπο λιγότερο ευαίσθητο.

Μερικές φορές ανέχεσαι την κατάσταση. Συμβαίνει, όμως, καθώς ανέχεσαι, να είσαι επίσης δυσαρεστημένος και να μουρμουρίζεις. Οφείλεις να καταλάβεις ότι, σ' αυτή την περίπτωση, ο άλλος είναι μια ευεργεσία για σένα, και τίποτε άλλο! Μια φορά, διηγιόμουν στον κύριο Τσάνκωφ αυτή την φιλοσοφία, και μου απάντησε: «Αλήθεια είναι, την πιστεύω.» Και μου έφερε ένα παράδειγμα για να υποστηρίξει την άποψη μου: «Στην οικογένεια μου, κάθε χρόνο γινόμαστε λίγο τρελοί. Πρέπει να χυθεί μισό λίτρο αίμα και τότε νοιώθουμε καλά για ένα - δυο χρόνια. Διαφορετικά, μπορεί να μας έρθει συμφορά.» Ήταν δημοσιογράφος, ήταν και λίγο χοντρός. Μια φορά, ήρθε η στιγμή για να κυλήσει το αίμα. «Έγραψα ένα άρθρο στην εφημερίδα. Με βρήκαν στο δρόμο, μου έριξαν μερικά χτυπήματα και με πλήγωσαν στο κεφάλι. Έπειτα το αίμα κύλησε. Πήρα τηλεγραφήματα στα οποία μου εξέφραζαν συμπάθεια, ενώ εγώ χαιρόμουν και ευχαριστούσα αυτόν που μου πλήγωσε το κεφάλι, γιατί έτσι κύλησε το αίμα μου. Ένοιωθα καλύτερα. Μονολόγησα: Δεν θα ξαναγράψω κατ' αυτόν εδώ τον τρόπο.» Όμως αυτό που είναι πολύ περίεργο, οι πνευματικοί άνθρωποι έτσι είναι - Όσο πιο πολύ τους επιτίθεσαι, με τόσο περισσότερη επιμέλεια γράφουν τα ίδια άρθρα. Μην γράφετε άρθρα που αποτελούν πρόκληση. Πώς εκπαιδεύετε το παιδί σας; Στην εκπαίδευση χρησιμοποιούμε πολλούς τρόπους, πριν απ' όλα, όμως, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Γνώθι σ' αυτόν. Η γνώση προέρχεται από την αυτοεκπαίδευση. Για να δούμε, έχεις ένα ελάττωμα, για παράδειγμα δεν έχεις υπομονή, και παντού όπου κι αν πας, θες να ξέρουν πια είναι η γνώμη σου. Τόσο οι αδαείς όσο και οι επιστήμονες. Μεταξύ των αδαών σ' ακούν, έχει καλώς, αλλά μεταξύ των επιστημόνων, επιθυμείς πάντοτε να εκτιμήσουν και τις γνώμες σου. Μάθε, λοιπόν, να σιωπάς. Ακουσε αυτούς που είναι εξυπνότεροι από σένα. Και κάτι από μέσα θα σε σπρώξει για να μιλήσεις. Περίμενε για λίγο στη σιγή! Δεν θέλω να πω ότι πρέπει πάντοτε να σιωπάς. Σ' αυτήν εδώ την περίπτωση να σιωπήσεις, γιατί κάποιος θα σου απαντήσει ευθύς αμέσως: «Μα τούτος εδώ είναι εντελώς αδαής!» Τότε θα πεις κάτι άλλο και να που θα αρχίσει ο τσακωμός. Για να δούμε τώρα, βαδίζω στον δρόμο, βλέπω έναν αστυνομικό. Μου λέει: «Κύριε, δεν μπορείτε να πάτε στα αριστερά, μπορείτε να πάτε μονάχα στα δεξιά.» Μπορείς να του πεις: «Μα γιατί, γιατί με σταματάτε;» - «Αυτή είναι η διαταγή. Πρέπει να περάσεις στα δεξιά!» Όταν ο αστυνομικός σου λέει: «Στα δεξιά!», θα πας στα δεξιά. Και συνεχίζει: «Αν δεν υπακούσετε, θα σας οδηγήσω στο τμήμα. Αυτός είναι ο νόμος: Στα δεξιά» - «Μα πώς, λοιπόν, θα ταράξουν την Θεία ελευθερία μου,» - Για να μην ταράξουν την ελευθερία σου, θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά σοφός, να καταλαβαίνεις τους Θείους νόμους και ν' αφήνεις ελεύθερο το πέρασμα ακόμα και για τα ζώα. Αν ένα βόδι έρθει προς το μέρος σου, κάνε ένα βήμα στο πλάι. Αν βλέπεις ένα μυρμήγκι μπροστά σου, άφησε το να περάσει. Ο σοφός δεν θέλει να πατάει τα μυρμήγκια. Λες: «Θέλω τον ευθύ δρόμο. Θέλω να μειώσω τον χρόνο.» - Να μην μειώσεις τον χρόνο. Υπάρχει αρκετός χρόνος στον κόσμο. Λες: «Όμως έχω πολύ δουλειά και δεν θα καταφέρω να την κάνω.» - Όχι, έχεις άδικο. Η εργασία δεν εξαρτάται από την βιασύνη σου. Αυτό το οποίο οφείλεις να κάνεις, δεν απαιτεί παρά μόνο πέντε λεπτά, εσύ, όμως, δεν ξέρεις πώς να το κάνεις και γΓ αυτό το λόγο σου παίρνει μια ολόκληρη ώρα. Για παράδειγμα, οφείλεις να γράψεις ένα γράμμα. Το γράφεις και το σκίζεις, έπειτα γράφεις ένα άλλο, που το σκίζεις κι αυτό, και στο τέλος λες: «Ξόδεψα πολύ χρόνο γι' αυτό το γράμμα.» Επειδή δεν ξέρεις πώς να γράφεις, άρα γι' αυτόν τον λόγο έχασες χρόνο. Οι Άγγλοι έχουν μια καλή μέθοδο για να γράφουν και σε κανένα γράμμα δεν θα βρεις έστω και μια λέξη μάταιη ή άχρηστη. Τα πάντα είναι σαφή και συμπυκνωμένα. Κι αυτά τα γράμματα αποκαλούνται επαγγελματικές επιστολές. Οι πιστοί έχουν την τάση να γράφουν μακροσκελείς επιστολές. Αλλά δεν πρέπει να λέμε παρά δυο λέξεις: Πρέπει να είστε καλοί, πρέπει να είστε ανθρωπιστές. Η ουσία δεν βρίσκεται στις λέξεις. Η ουσία βρίσκεται στην ζωή. Κατ' αρχήν η σκέψη, κι έπειτα η εκδήλωση της στην ζωή. Άρα, να συλλογίζεστε και να δράτε, προκειμένου η ζωή να εκφράζεται προς τα έξω.

Ο άνθρωπος ζει, όμως, όταν λέμε: «ζωή», υπονοούμε την έλλογη ζωή. Μην ερμηνεύετε αυτές τις λέξεις αποκλειστικά για λογαριασμό σας. Όταν μιλάω ενώπιον σας, κάποιος από σας, υποθέτοντας πως εννοώ αυτόν τον ίδιο, μπορεί να αναρωτηθεί: «Μήπως μιλάει για μένα;» Δεν υπάρχει κανένας στην γη που να μην έχει ελαττώματα. Ή, μ' άλλα λόγια, το ελάττωμα δεν είναι ελάττωμα, αλλά εσύ διαθέτεις πολύ απ' αυτό. Είσαι οργισμένος, άρα είσαι πολύ πλούσιος. Λοιπόν, θα μοιράσεις στους ανθρώπους αυτόν τον πλούτο, την οργή, έτσι δεν είναι;

Ερωτώ: Πώς θα καταφέρετε να διορθώσετε αυτόν που είναι αλαζονικός και ματαιόδοξος; - Θα δράσετε απέναντι" του δια της αγάπης σας, και τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχει άλλη δύναμη που να μπορεί να αμβλύνει την αλαζονεία και την υπερηφάνεια του ανθρώπου. Και κατ' αυτόν τον τρόπο θα καταστήσεις αυτά τα χαρακτηριστικά λιγότερο αλαζονικά και, συνεπώς, θα τα επαναφέρεις σε φυσιολογική κατάσταση. Δεν θα πρέπει να λες μονάχα: «Πάμε να του δημιουργήσουμε λίγες ψευδαισθήσεις.» Όχι! Οποιοσδήποτε είναι αλαζονικός, ματαιόδοξος ή περήφανος, έχει μια μεγάλη οξυδέρκεια, και δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις. Άλλαξε την γνώμη σου γι' αυτόν. Κι έπειτα, αυτόν που είναι φιλάργυρος, πώς θα τον περιθάλψετε; - Πρέπει να είστε καλοί μαζί του. Δεν θα πάρεις τίποτε για λογαριασμό του. Όσον αφορά τον αλαζονικό, να έχεις καλή γνώμη γι' αυτόν, κι αυτός ξέρει πως όποιος τον αγαπάει, δεν θα του κάνει κανένα κακό. Ενώ, απέναντι στον φιλάργυρο, θα πρέπει να δρας κατά τρόπο ώστε να ξέρει καλά πως δεν παίρνεις τίποτε απ' ό,τι του ανήκει. Αν δράσεις με το καλό, αυτός ο άνθρωπος θα είναι καλά διατεθειμένος απέναντι" σου και θα μπορείς να τον επηρεάσεις. Και τι κάνετε τώρα; Του κάνεις κήρυγμα λέγοντας ότι, εν ονόματι του Θεού, δεν πρέπει να είναι φιλάργυρος. Μ' αυτόν τον τρόπο, δεν μπορείς ποτέ να τον εκπαιδεύσεις.

Λένε ότι οι μητέρες αγαπούν πολύ τα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα, οι μητέρες δεν έχουν αρκετή αγάπη. Δεν αγαπούν επαρκώς τα παιδιά τους. Ο κόσμος εκλαμβάνει την αγάπη της μητέρας ως ιδεώδη. Μην νομίσετε πως θέλω να επιτεθώ στις μητέρες. Στην πραγματικότητα, έχουν μια αγάπη πολύ επιφανειακή. Μια μητέρα ονειρεύεται ότι η κόρη της γίνεται πολύ όμορφη, ότι παντρεύεται κι ότι ο σύζυγος της είναι πλούσιος, όμορφος και καλός. Όμως η κόρη είναι πολύ φιλάργυρη. Τι θα κάνει, λοιπόν, η μητέρα; Η κόρη δεν υπακούει σ' αυτήν, παρ' όλα τα λόγια, δεν θέλει να ξέρει τίποτε. Και κάνει αυτό που της αρέσει. Ο αλαζονικός άνθρωπος θα επιβάλει πάντοτε την βούληση του και θα σε εκπλήσσει πάντοτε. Μονάχα δια της αγάπης μπορεί να έχεις σχέση μ' ένα παρόμοιο πρόσωπο.

Κι έπειτα, θ' αρχίσεις επίσης να αγαπάς και τον ίδιο σου τον εαυτό. Κι οφείλεις να αγαπάς τον εαυτό σου επίσης στ' αλήθεια. Να αγαπάς όχι όπως η μητέρα αγαπά τα παιδιά της. Θα αγαπάς ό,τι Θείο υπάρχει μέσα σου. Θα αγαπάς τον Θεό, και τότε η ζωή σου θ' αλλάξει. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα έχετε ακόμα εξακριβώσει.

Λέτε: «Ας μας μιλήσει για κάτι άλλο.» Ε, καλά. Θέλετε τώρα να σας πω: Αγοράστε ένα λαχείο και κερδίσετε μπόλικα χρήματα. Μπορώ να σας πω ποιό λαχείο θα κερδίσει, αλλά εσείς θα γίνετε τότε χειρότεροι. Επιθυμείτε να σας πω το τι θα σας συμβεί αύριο. Μπορώ να σας το πω. Είναι πολύ εύκολο. Δεν είναι αυτό το μέσο με το οποίο θα εκπαιδευτείς μόνος σου. Μπορώ να σου πω ότι υπάρχει ένας τόπος που υπάρχουν χρήματα και να σου προτείνω: Εκεί, υπάρχει ένας θησαυρός θαμμένος στη γη. Πήγαινε και πάρε ό,τι θέλεις. Κι όταν θα σε ρωτήσω αργότερα, θα μου πεις ότι πήρες όλα τα χρήματα και τα έκρυψες. Αν πάρεις όλα τα χρήματα, δεν θα έχεις ένα καλύτερο μέλλον. Άρα, θα πρέπει να πάρεις αυτά που χρειάζεσαι. Όμως, για να δούμε, στην ίδια την ζωή, δεν συμβαίνει το ίδιο πράγμα; Ένας πλούσιος έμπορος, ένας εκατομμυριούχος, σου λέει: «Πάρε από το χρηματοκιβώτιο μου όσα θέλεις.» και σου εμπιστεύεται τα κλειδιά του. Αν πάρεις όλα τα χρήματα του, θα υπάρχουν χρήματα για κάποια άλλη πίστωση; Πιστεύετε ότι τα πάντα είναι αυθαίρετα. Ο Κύριος δεν σου δίνει ακόμη πλούτη, γιατί βλέπει ότι δεν είσαι ακόμη έτοιμος να τα κατέχεις. Αν σου δώσει πλούτο, θα χαλάσεις. Θέλεις να γίνεις σοφός. Ξέρει καλά πως, αν σου δώσει ό,τι θέλεις, θα χαλάσεις. Τούτο δεν σημαίνει πως δεν θέλει να σου δώσει. Αντίθετα, μπορεί να σου δώσει. Αλλά θέλει να σε βάλει σε δοκιμασία. Ωστόσο, μπροστά σας, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Ο Κύριος είναι αυτός που δίνει αυτές τις δυνατότητες. Έχετε διαβάσει την παραβολή των ταλάντων που είπε ο Χριστός. Αλλά αυτά είναι δυνατότητες που υπάρχουν. Κάθε μέρα, έχετε αυτές τις δυνατότητες. Σήμερα, ο Κύριος θα καλέσει κάποιον από σας για να του δώσει ένα τάλαντο. Σε κάποιον άλλο θα δώσει δυο τάλαντα, σε κάποιον τρίτο τρία τάλαντα, σε κάποιον άλλο τέσσερα, και σε κάποιον μέχρι και πέντε τάλαντα. Κι έπειτα, ίσως μετά από ένα χρόνο, θα έρθει και θα σε φωνάξει. Σε 'κείνον που έχει κέρδος, θα του δώσει περισσότερα. Και σχετικά μ' εκείνον που έχει ένα τάλαντο και δεν εργάστηκε και δεν θα έχει, άρα, κερδίσει, θα πει: «Πάρτε του και αυτό το τάλαντο.» Κατ' αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, συνειδητοποιείτε μερικές φορές ότι δεν είστε αρκετά προικισμένοι. Ε, λοιπόν, αν έχετε ταλέντα, αν έχετε μια καλή φωνή, τι θα κάνετε μ' αυτά; Πώς θα χρησιμοποιήσετε το ταλέντο σας; Ή, πάλι, ας φανταστούμε πως έχετε διόραση. Πώς θα την χρησιμοποιήσετε; Αυτά τα έξοχα δώρα, αν δεν τα χρησιμοποιείτε όπως πρέπει, πέφτουν στη λήθη και μειώνονται, γιατί δημιουργείτε εντελώς μόνοι εμπόδια για τα χαρίσματα σας. Έχετε παρατηρήσει ότι πολλά διορατικά άτομα αρχίζουν να παίρνουν χρήματα ή να στηρίζονται αποκλειστικά στους ανθρώπους κι έπειτα εκπλήσσονται γιατί το χάρισμα τους δεν αυξάνει. Στην πραγματικότητα, αυτός που έχει αυτό το χάρισμα, πρέπει να είναι σαν τον υπάλληλο που κάθεται πάντοτε στη θέση του για να εκπληρώνει το καθήκον του και, όταν συναντήσει κάποιον, πρέπει να μιλήσει μαζί του. Για παράδειγμα, αν δει έναν άνθρωπο που του αρέσει να πίνει και να δέρνει την γυναίκα του, θα του πει: «Άκουσε, φίλε μου, αν δεν σταματήσεις να πίνεις οινόπνευμα, αν δεν σταματήσεις να δέρνεις την γυναίκα σου, μέσα σ' ένα χρόνο θα σου συμβούν μεγάλες συμφορές στη ζωή σου.» Αυτό θα του πεις, και μετά θα ακολουθήσεις τον δρόμο σου, δίχως να του πάρεις χρήματα. Στην πραγματικότητα, αυτή η προαίσθηση υπάρχει μέσα στον κάθε άνθρωπο. Συχνά, κι εσείς επίσης έχετε προαισθήματα. Πάμπολλες φορές έρχονται διάφοροι άνθρωποι για να μου πουν: «Νοιώθω άσκημα, νοιώθω μέσα μου βάρη. Και νοιώθω ότι κάτι κακό θα μου συμβεί.» Στην πραγματικότητα, ο Προφήτης ήρθε επί της Γης. Μέσα σε κάθε άνθρωπο, υπάρχει κάτι που νοιώθει το τι θα συμβεί. Κάθε άνθρωπος έχει την αίσθηση της προφητείας και καταλαβαίνει ότι, αν δεν αλλάξει ο τρόπος της ζωής μας, αυτό θα είναι κακό για μας. Υπάρχουν σημάδια και οφείλετε να μάθετε να τα γνωρίζετε. Πρέπει να συνηθίσετε να βλέπετε αυτά τα σημάδια. Ας εξετάσουμε το στόμα ή το πρόσωπο του λύκου. Κι έπειτα ας εξετάσουμε το στόμα ή το πρόσωπο του βοδιού, του αλόγου. Αν παρατηρήσετε το κεφάλι του λύκου, θα δείτε ότι έχει μια μεγάλη διαφορά στην δομή των αυτιών του. Και, πάνω σ' αυτή την βάση, οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να φτάσουν σε κάποιες γνώσεις. Κατά συνέπεια, αν εργάζεστε, όλοι οι πόθοι σας θα έχουν μια πολύ σαφή κατεύθυνση. Κάθε χάρισμα είναι σαφώς ορισμένο για μια συγκεκριμένη θέση. Κι ο καθένας, άρα, θα έχει τα σημάδια του. Αν έχετε αναπτύξει επαρκώς τον λόγο σας, τούτο θα σας επιτρέπει να βλέπετε κάτω από τα μάτια. Εκεί ακριβώς υπάρχουν σημάδια που αφορούν τον λόγο. Μερικοί από σας θέλουν να μιλήσουν, αλλά αυτό το κέντρο δεν είναι αναπτυγμένο σ' αυτούς και δεν θα μπορέσουν να γίνουν καλοί ρήτορες. Κάποιος είναι μουσικός. Η μουσική παρουσιάζεται στο μέτωπα του, πάνω από τα φρύδια. Ένας άλλος έχει καλή μνήμη. Η μνήμη είναι σημειοδοτημένη στο κέντρο του μετώπου. Κάποιος είναι έλλογος. Η ικανότητα για καλό συλλογισμό είναι μια πολύ πολύπλοκη ικανότητα. Στην βάση της βρίσκουμε την αιτιατότητα. Η αρχή της αιτιατότητας εκδηλώνεται σε δυο σημεία προεξέχοντα στις δυο πλευρές του μετώπου. Ανάμεσα στα δυο σημεία της αιτιατότητας, στο μέσον, σημειοδοτείται η ικανότητα να καθορζουμε σχέσεις και συγκρίσεις. Η φαντασία σημειοδοτείται στο ανώτερο μέρος του μετώπου. Κάποιος είναι προικισμένος για τις φυσικές επιστήμες, μπορεί να κάνει παρατηρήσεις και αναλύσεις. Το κατώτερο μέρος του μετώπου του προεξέχει περισσότερο. Αυτά είναι κοινά χαρακτηριστικά σε όλους τους ανθρώπους. Το θρησκευτικό πνεύμα και η πίστη σημειοδοτούνται στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Αυτός που είναι θρησκευόμενος ή πιστός, έχει πιο ανεπτυγμένο το ανώτερο μέρος του κεφαλιού του. Και τούτο βεβαιώνει πως υπάρχει ένα καλό χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του. Μια κοπέλα είναι ντροπαλή. Η ντροπαλότητα είναι ένα καλό χαρακτηριστικό του χαρακτήρα. Αφορά το Θείο συναίσθημα. Σ' αυτήν εδώ την περίπτωση, το κεφάλι είναι καλά αναπτυγμένο στο ανώτερο τμήμα του. Τότε έχουμε έναν κάποιο σεβασμό. Όλοι αυτοί που είναι θρησκευόμενοι, με την αληθινή έννοια του όρου, δέχονται την εκτίμηση και τον σεβασμό των άλλων ανθρώπων. Είτε αξίζουν αυτόν τον σεβασμό είτε όχι, οι άνθρωποι έχουν καλή γνώμη γι' αυτούς και τους σέβονται. Ενώ αυτός που στερείται αυτού του συναισθήματος, πηγαίνοντας μπροστά σ' ένα άγιο θα πει: «Αυτός ο άγιος είναι σαν όλους τους άλλους ανθρώπους.»

Τι μπορεί να τραγουδήσεις σ' αυτόν που δεν έχει αυτιά;

Λέω, λοιπόν: Σ' αυτόν τον κόσμο πρέπει ν' αποκτήσετε πολλές ικανότητες. Να τραγουδάτε, αλλά ταυτόχρονα να κάνετε λογαριασμούς, πρέπει επίσης να έχετε μια καλή μνήμη για να μην λησμονείτε τις εμπειρίες σας. Κι έπειτα, όταν κάποιος σας πει κάτι, θα μπορείτε να το καταλάβετε αμέσως, δίχως να χρειαστεί να σας το επαναλάβει δέκα φορές.

Μερικές φορές, θα σας συμβεί να δεχτείτε την επίθεση ανθρώπων, κι αυτό θα είναι μια δοκιμασία για τον καθένα προκειμένου να ξέρει πόση είναι η δύναμη του. Στη φύση, υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις. Κι ο διάβολος βρίσκεται από την μια μεριά, αλλά ο Κύριος βρίσκεται στην άλλη. Όταν θα έρθει ο διάβολος, ξέρετε τι θα σας πει; Υπάρχουν άγιοι που υπέφεραν εξ' αιτίας του διαβόλου. Αφού πέρασαν μια άγια ζωή επί είκοσι ή τριάντα έτη, όταν έρχεται ο διάβολος για να φέρει ακάθαρτες σκέψεις, ο άγιος κουνά τα χέρια του και δεν μπορεί να προσευχηθεί.

Μερικές φορές είστε καλά διατεθειμένοι, γιατί λέγονται μονάχα καλά πράγματα για σας. Ενώ κάποια άλλη φορά έχεις κακή διάθεση, γιατί κάποιος σε κατακρίνει. Η καλή διάθεση: τούτο, άρα, σημαίνει ότι κάποιος έχει καλή γνώμη για σας, μερικές φορές στη Γη, μερικές φορές στον πνευματικό κόσμο και μερικές φορές στον Θείο κόσμο. Όταν μιλάει ο Θεός, θα είσαι μακάριος, όταν θα σου μιλούν οι άγγελοι, θα είσαι αγαθός, ενώ όταν θα σου μιλούν οι άνθρωποι, θα έχεις μια αρκετά καλή ζωή. Κι αν έχετε την πρόθεση να κατακρίνετε κάποιον άνθρωπο, να κοιτάζετε ταυτόχρονα το τι είστε εσείς οι ίδιοι. Να λες εντελώς απλά: «Αν ήμουν εγώ στη θέση του, τι θα είχα κάνει;» Όλοι εσείς πρέπει να μάθετε τον νόμο της αγάπης. Και πρέπει να ξέρετε ότι η αγάπη δεν είναι ούτε μονότονη ούτε απλή. Έχει απειράριθμες εκδηλώσεις. Μια αγάπη υλική. Μια αγάπη πνευματική. Στον πνευματικό κόσμο, όπου βασιλεύει η Αγάπη, μπορεί αυτή η αγάπη να μην δρα σύμφωνα με τον νόμο, και τότε προκύπτει απ' αυτό η αλαζονεία. Ή, πάλι, στον ανθρώπινο κόσμο, αναπνέεις εκεί και η αγάπη δεν βασιλεύει εκεί, τότε θα γεννηθεί στον κόσμο αυτό η πλεονεξία.. Η Αγάπη δεν μπορεί να δράσει άμεσα στον υλικό κόσμο. Θα δράσει εκεί δια του καλού. Πράγματι, πάνω στη Γη, στον φυσικό κόσμο, δεν μπορείτε να δράσετε παρά μόνον με αγαθοεργίες. Δεν θα μπορέσετε σε καμία περίπτωση να δράσετε δια της αγάπης. Αν αποτολμήσετε να φιλήσετε τον οποιονδήποτε, θα έχετε μεγάλα προβλήματα. Λέτε: «Τον φίλησα.» Αυτό δεν γίνεται έτσι. Αν φιλήσεις κάποιον, θα του δώσεις ένα ωραίο ένδυμα, ένα περιδέραιο ή ένα ρολόι, ένα ωραίο βιβλίο. Κάποιος λέει: «Με φίλησε και δεν μου έδωσε τίποτε.» Όλοι θέλουν να έχουν κάτι στα χέρια τους. Κι όταν θα αυτοεκπαιδεύεστε, να εφαρμόζετε τους ίδιους κανόνες. Πρέπει να αποκτήσετε κάτι. Πρέπει να έχετε κάτι το πραγματικό για να υπολογίζετε σ' αυτό. Οι άνθρωποι λένε: «Αυτός είναι άγιος.» Ας δούμε, λοιπόν, σε τι μετράει ο άγιος; Κατ' αρχήν έχει ένα τέλειο σώμα, ένα τέλειο χέρι, ένα τέλειο πόδι, ένα τέλειο στομάχι. Ο άγιος δεν υποφέρει από πονοστόμαχο ούτε από πονοκέφαλο, ούτε πονάει στο στήθος του. Όλο το κεφάλαιο που διαθέτει, βρίσκεται σε κυκλοφορία. Το κεφάλαιο που είναι επενδεδυμένο στον άγιο, βρίσκεται πάντοτε σε κυκλοφορία και, επιπλέον, αυτό το κεφάλαιο του φέρνει κέρδη. Τώρα, υπάρχουν ορισμένα άτομα που θέλουν να γίνουν άγιοι και λένε: «Θα φαω λίγο για να γίνω άγιος.» - Όχι! Η νηστεία είναι μια μέθοδος περιθάλψεως, ενώ, αν θέλεις να γίνεις άγιος, θα πρέπει να ξέρεις πώς να τρως, θα πρέπει να ξέρεις πώς να αναπνέεις, θα πρέπει να ξέρεις πώς να σκέφτεσαι. Κι αυτό ακριβώς σημαίνει να είσαι άγιος. Κάποιος λέει σχετικά μ' έναν άλλον: «Είναι αδύνατος και χλωμός, άγιασε.» Όχι, η αγιότητα δεν συνίσταται σ' αυτό. Είναι αλήθεια ότι το πρόσωπο πρέπει να είναι ωχρό, αλλά πρέπει να έχει επίσης και λίγο κόκκινο. Το κίτρινο χρώμα είναι το χρώμα της σκέψης, ενώ το κόκκινο χρώμα είναι το χρώμα του συναισθήματος. Είναι αλήθεια, το κίτρινο και το κόκκινο πρέπει να είναι παρόντα προκειμένου να υπάρχει μια αρμονία των χρωμάτων. Υπάρχουν ορισμένα χρώματα που δεν είναι φυσικά για τον άνθρωπο.

Ορισμένοι από σας μου λένε: «Δώστε μας μια μέθοδο.» Θα σας δώσω μια μέθοδο. Όταν σηκώνεσαι το πρωί, πιάσε το κάτω μέρος του αυτιού σου, τον λοβό, κι άρχισε να στοχάζεσαι γιατί ο Θεός δημιούργησε το αυτί. Κι αυτό θα είναι ένα καθήκον σου για μια ολόκληρη εβδομάδα. Πρέπει να κρατάς με τα δάχτυλα σου όλο το κατώτερο μέρος, όχι ολόκληρο το αυτί. Αυτό το κατώτερο μέρος είναι πολύ μαλακό και είναι η έδρα της ζωής, και σ' αυτό το μέρος του αυτιού είναι που λειτουργεί η ζωή. Αυτό το μέρος του αυτιού είναι το ευγενές στοιχείο του ανθρώπου. Όταν αυτό το μέρος εξαφανίζεται, η ζωή μειώνεται. Και τότε ο άνθρωπος δεν έχει καλή διάθεση. Είναι το ίδιο πράγμα, άρα, γι' αυτούς των οποίων το κατώτερο μέρος είναι πολύ μικρό. Αντίθετα, αν αυτό το μαλακό μέρος είναι αρκετά μακρύ, ο άνθρωπος έχει πολύ καλή διάθεση και είναι μαγνητικός. Αυτό είναι ένας πλούτος. Όταν θα παίρνεις αυτό το μέρος του αυτιού με τα δάχτυλα σου, αυτό θα πρέπει σιγά σιγά να μακρύνει. Ας δούμε τώρα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια μεγάλη πλεονεξία. Αυτή η υπερβολική πλεονεξία αλλάζει το αυτί και το παραμορφώνει. Υπάρχει μια μέθοδος για να διορθώσετε το στόμα, τα μάτια, τα φρύδια - αγγίζοντας κάποια σημεία. Η εκπαίδευση θα πρέπει ν' αρχίσει από εδώ. Ορισμένοι από σας θέλουν να συγκεντρωθούν. Πάνω σε τι, λοιπόν, θα συγκεντρωθείς; - Στοχάσου τον Θεό! - Αλλά πώς θα κρίνεις τον Θεό; - Τέλος, για να σκεφτείς τον Θεό, θα πρέπει να έχεις μια συμπεριφορά: Να είσαι έτοιμος να του δώσεις τα πάντα. Αλλά δεν είσαι έτοιμος. Δεν έχεις παρά μια μόνον επιθυμία: Να σκέφτεται πάντοτε ο Θεός αντί για σένα. Αυτός, ο Θεός, έχει κάνει τα πάντα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θυσιάστηκε. Όμως, ο Θεός δεν δέχεται να περιορίζεται κανείς στο να τον υπηρετεί κατά το ήμισυ. Θέλει απολύτως τα πάντα! Κι όσο δεν θα του έχεις δώσει τα πάντα, δεν θα μπορείς να πας κοντά στον Θεό. Και πριν του δώσεις απολύτως τα πάντα, δεν θα μπορέσεις να λάβεις αυτά που ονειρεύεσαι. Γιατί αν ο Θεός σου δώσει κατά τον τρόπο με τον οποίο εσύ κατανοείς τη ζωή, θα βρίσκεσαι πάντα σε μια αντίφαση. Το νόημα της ζωής έγκειται στο εξής: Στο να έχουν όλοι οι άνθρωποι μια ορθή συμπεριφορά. Τότε είναι που θα έρθει η Θεία Βασιλεία επί της γης.

Εμπρός, λοιπόν, πιάστε τώρα το αυτί σας. Κάποιος θα πει: «Αυτά είναι παραμύθια για παιδιά!» Εμπρός, λοιπόν, πιάστε όλοι τον δεξί λοβό του αυτιού σας. ΙΟ Διδάσκαλος πιάνει τον λοβό του δεξιού αυτιού του, κρατώντας τον με τον αντίχειρα και τον δείκτη του δεξιού χεριού του.) Καθώς κρατάς τον λοβό θα πεις: «Τι βλάκας είμαι!» Για να δούμε, αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, δεν είσαι όντως βλάκας; Κι όταν κάνεις κάτι που δεν το καταλαβαίνεις καθόλου, δεν είσαι πραγματικά ηλίθιος; Καθώς αγγίζεις το αυτί σου, πρέπει να νοιώθεις μια χαρά και μια ευθυμία, λόγω του γεγονότος ότι ο Κύριος σου έδωσε ένα κόσμημα. Μέσω αυτού του αυτιού θα μπορείς να καταλαβαίνεις κάθε τρυφερή και γλυκιά λέξη. Και μέσω του αυτιού σου θα λαμβάνεις τα καλύτερα πράγματα. Δεν μιλάω για ένα αυτί που είναι φτιαγμένο κατά τρόπο μηχανικό. Όταν, όμως, αγγίζεις το αυτί σου, σκέφτεσαι πως δημιουργήθηκε απ' τον Θεό και πως μέσω αυτού μπορείς να προσλάβεις τα καλά πράγματα. Όταν κρατάς το αυτί σου, πρέπει ο Θεός να ξέρει πως σκέφτεσαι κάτι το οποίο Αυτός δημιούργησε. Ας σκεφτούμε τον Θεό! Οφείλουμε να τον αγαπούμε! Και πρέπει να δεχόμαστε με όλη μας την καρδιά κάθε τι που αυτός δημιούργησε.

Ας δούμε τώρα, ποιά ιδέα έχει μείνει μέσα σας και τι συγκρατήσατε απ' όσα είπα; Αυτό που διαθέτετε ως τώρα, είναι καλό, σας χρησίμευσε ως αυτήν εδώ τη στιγμή. Στο μέλλον, όμως, κάθε μέρα, το Θείο θα σας φέρνει νέα πράγματα. Λέω: Είμαστε ταξιδιώτες, προχωράμε σ' ένα μονοπάτι και αλλάζουμε τόπο κάθε μέρα. Σήμερα είμαστε σ' ένα τόπο, αύριο θα είμαστε σ' έναν άλλο. Και, γι' αυτόν τον λόγο, η ζωή μας αλλάζει. Και η στιγμή κατά την οποία θα έχουμε γεράσει, θα δείξει το σημείο όπου έχουμε φτάσει. Ενώ η νεότητα δείχνει το σημείο όπου έχουμε αρχίσει. Τα γηρατειά σημειοδοτούν το σημείο όπου μπόρεσες να φτάσεις. Ο γέρος έφθασε στην ακτή της θάλασσας. Τι τον περιμένει; Κι εσύ δεν θα μπορείς πια να βαδίσεις με τα πόδια, ανεβαίνεις στην βάρκα του πλοίου. Θα περιορισθείς. Δεν μπορείς να πας όπου θέλεις. Αυτός που είναι γέρος, εισήλθε στην θάλασσα και γι' αυτόν τον λόγο είναι γέρος. Έχει όρια. Τότε, λοιπόν, θα θέσεις στον εαυτό σου απαγορεύσεις. Οι γέροι άνθρωποι ορίζουν μόνοι τους τους περιορισμούς. Παρ' όλο που θέλουν να είναι ελεύθεροι, δεν μπορούν να το κάνουν. Όποιος είναι νέος, έχει κατέβει από το πλοίο. Όποιος είναι γέρος, έχει κάνει ένα γύρο είκοσι, σαράντα, εκατό, εκατόν είκοσι ετών, κι έχει φτάσει στο επόμενο λιμάνι.

(Σχήμα. 1) Λέω, λοιπόν: Η θρησκεία δεν υπάρχει για να μας κάνει να υποθέσουμε πού θα πάμε στον Ουρανό. Η θρησκεία είναι μια διδασκαλία για να εξευγενίσει το πνεύμα και την καρδιά. Οφείλετε να απαλλαγείτε από την στενότητα του πνεύματος, από την αλαζονεία. Αρχίζοντας να στοχάζεσαι κατ' αυτόν τον τρόπο, θα ξέρεις ότι κάθε πράγμα που έφτιαξε ο Θεός, είναι λογικό, και κάθε πράγμα που αποδέχτηκε ο Θεός, είναι λογικό. Και, απ' αυτή την άποψη, παρατηρώντας όλα τα πράγματα κι όλα τα γεγονότα, αναλύατε τα για να βρείτε τους λόγους, γιατί ένα πράγμα κι ένα γεγονός δεν είναι άχρηστα, αυτό που είναι άχρηστο είναι το γεγονός ότι εσύ βιώνεις την ίδια εμπειρία για δεύτερη φορά. Ό,τι πέρασε, είναι χρήσιμο. Κάθε τι που συμβαίνει στον κόσμο, έχει την θέση του. Τώρα, συζητάμε για την χρησιμότητα της επιστήμης και λέγεται ότι η επιστήμη δεν έχει ανάγκη απ' αυτές τις συζητήσεις. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ελάχιστα μόνο απ' αυτήν. Δεν θα σου ήταν χρήσιμο να γίνεις ζωγράφος και να ξέρεις πώς να σχεδιάζεις και πώς να ζωγραφίζεις; Και δεν θα ήταν καλό για σένα να είσαι μουσικός, δεν θα ήταν καλό να είσαι μαθηματικός ή φυσιοδίφης; Δεν είναι καλό να ξέρεις πώς να κολυμπάς και πώς να πετάς; Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που έχουμε ανάγκη κι όλη η ανθρωπότητα ενθαρρύνεται σχετικά. Και τούτος εδώ, ο τέλειος άνθρωπος, ο Θεός, ενθαρρύνει τα παιδιά του να θέλουν να πετύχουν όλες αυτές τις ικανότητες. Και ο Θεός σε προετοιμάζει γι' αυτό το μέλλον, το οποίο θα σας δώσει αύριο. Ο Θεός θα σας δώσει κάτι είστε έτοιμοι γι' αυτό; Ο Θεός, όταν θέλει να αποστείλει έναν άνθρωπο για μια πολύ συγκεκριμένη εργασία, θα στείλει αυτόν που είναι ήρεμος, ήπιος και σοφός. Μήπως θα διαλέξει αυτόν ο οποίος είναι οξύθυμος; Θα στείλει αλλού αυτόν που είναι οξύθυμος. Κι αυτός επίσης είναι αναγκαίος. Για παράδειγμα, η άψινθος. Δεν μπορείς να πιεις άψινθο, αλλά, αν πονάει το στομάχι σου, ή αν έχεις πυρετό, τότε θα μπορέσεις να την πιεις. Έτσι, λοιπόν, τα πράγματα που είναι χειρότερα, έχουν επίσης το τελικό αίτιο τους. Τώρα, λοιπόν, συγκρατήστε στο μυαλό σας πως όλα αυτά που συμβαίνουν στη ζωή, είναι χρήσιμα. Στην Αγία Γραφή υπάρχει ένας στίχος: «Ό,τι κι αν συμβεί στους αγαπόντες τον Κύριο, θα τους βοηθήσει για το καλό.» Αν σας αρέσει να μαθαίνετε, ο Θεός θα είναι μαζί σας. Οι άνθρωποι του κόσμου που μαθαίνουν να γνωρίζουν, έχουν κοντά τους τον Θεό. Σε όλους τους τομείς, όλοι αυτοί που εργάζονται και μελετούν, έχουν κοντά τους τον Θεό. Ενώ αυτοί που δεν μαθαίνουν, έστω κι αν είναι κληρικοί, ο Θεός δεν είναι κοντά τους. Αν κάποιος είναι κληρικός, ο Θεός είναι μαζί του, με την προϋπόθεση ότι είναι κληρικός όπως πρέπει. Εκεί όπου είναι παρών ο Θεός, εκεί υπάρχει επιτυχία. Ενώ εκεί όπου δεν είναι παρών ο Θεός, δεν υπάρχει επιτυχία. Εκεί όπου είναι παρών ο Θεός, υπάρχει χαρά κι ερχόμενος μεταμορφώνει τις θλίψεις. Δεν αλλάζει ην θλίψη, δεν μας απαλλάσσει από όλα μας τα βάσανα. Ο Κύριος θα μας μάθει πώς θα επεξεργασθούμε όλες τις θλίψεις μας και όλα τα βάσανα μας.

Ποιά είναι, λοιπόν, η βασική ιδέα; Κατ' αρχήν, θα συνειδητοποιήσεις το γεγονός ότι, μέσα στην φύση, υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση που την δημιούργησαν οι άνθρωποι, και θα προσπαθήσετε να διορθώσετε αυτή την αντίφαση με το οποιοδήποτε μέσο. Δεν θα διορθώσουμε τον κόσμο, αλλά θα απαλλαγούμε απ' αυτή την αντίφαση. Έχουμε την εσωτερική ικανότητα να το κάνουμε: Γιατί το Θείο βρίσκεται μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο, άρα μπορείς να απαλλαγείς από τις αντιφάσεις!

Πόσες φορές σας έχω πει: Κάποιοι από σας έχουν ρευματισμούς, έτσι δεν είναι; Και τρέχουν στον γιατρό. Όμως οι ρευματισμοί μπορούν να περιθάλπουν και να θεραπευτούν ευκολότατα. Δεν ξέρετε πώς να περιθάλψετε τον εαυτό σας; Δεν το έχετε μάθει αυτό μέχρι τώρα; Αρκεί να σας τσιμπήσουν πέντε ή έξι μέλισσες. Όποιος από σας έχει ρευματισμούς, ας αφήσει να τον τσιμπήσουν πέντε ή έξι μέλισσες. Ας τις ερεθίσει, για να τον τσιμπήσουν. (Ερώτηση από την αίθουσα: Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσουκνίδες,! Η μέλισσα είναι καλύτερο. Οι γιατροί στις μέρες μας κάνουν το εξής: Υπάρχουν περιοχές όπου αναθρέφονται πενήντα εκατομμύρια μέλισσες μέσα σε περίπου κυψέλες. Και υπάρχουν νεαρές κοπέλες που κρατάνε ένα λεπτό στυπόχαρτο για να έλξουν τις μέλισσες. Και όταν δέκα ή δεκαπέντε απ' αυτές τις μέλισσες τσιμπήσουν το χαρτί, αυτό το μυρμηκικό οξύ θα εξαχθεί κατόπιν και θα χρησιμοποιηθεί για την περίθαλψη των ρευματισμών και άλλων ασθενειών. Εσύ έχεις μέλισσες και ταυτόχρονα υποφέρεις από ρευματισμούς. Κι εδώ, υπήρχε μια αδελφή που έπασχε από ισχιαλγία, και μου είπε: «Δάσκαλε, έχω γίνει σακάτισσα.» Της είπα να πάει σε μια κυψέλη και να ερεθίσει τις μέλισσες και, όταν το έκανε, χάθηκαν όλοι οι πόνοι.

Λέω, λοιπόν, μια άλλη μέθοδος δεν θα το πετύχει ευκολότερα. Όποιος έχει ρευματισμούς ή ισχιαλγία, πρέπει να δράσει κατ' αυτόν εδώ τον τρόπο, διαφορετικά θα πρέπει να τον περιθάλπουν οι γιατροί για τρία ή τέσσερα χρόνια. Θα φωνάξετε έναν γιατρό, έπειτα ο ασθενής θα πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο. Κι αυτό είναι καλό.

Με δυο λόγια, όποιοι κι αν είναι οι πόνοι που έχετε, μπορεί εύκολα να διορθωθούν κατά τον τρόπο με τον οποίο οι μέλισσες είναι ικανές να θεραπεύσουν τους ρευματισμούς.

Κατά συνέπεια, υπάρχουν στη φύση οι αντιφάσεις, κι εσείς πρέπει να μελετήσετε αυτές τις αντιφάσεις.

Πάτερ Ημών... Ασκήσεις γυμναστικής. Ώρα 6.35

 

Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto

About    Search Help