Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto
search help
search in titles only
  FontSize-- FontSize++  

 Η Απόλυτη Αλήθεια

Πρώτη πρωινή διάλεξη που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 21 Σεπτεμβρίου 1930, στη Σόφια, Ίζγκρεβ.

Μάθατε την προσευχή του Δανιήλ;

Πρέπει ο καθένας από σας να διαβάσει μόνος του το Ευαγγέλιο κατά Ιωάννην. Είναι καλό να έχει ο καθένας σπίτι του ένα Ευαγγέλιο. Λέω: Ό,τι κάνετε, κάντε το για τον Θεό. Όταν μπαίνετε στην τάξη, να τηρείτε την σιγή και να είστε συγκεντρωμένοι.

Ως μαθητές οφείλετε να λέτε την αλήθεια. Δεν επιτρέπεται στον μαθητή να λέει ψέματα. Άρα, καθόλου ψέματα. Το ψέμα είναι διπλό αμάρτημα. Όταν διαπράττεις ένα σφάλμα και δεν θέλεις να το ομολογήσεις, τότε ψεύδεσαι. Απαιτείται από σας να καθαγιάζετε το Όνομα του Θεού. Αν δεν το κάνετε αυτό, θα έρθουν άλλοι και θα το καθαγιάσουν αυτοί. Αν αγαπάς τον Θεό, θα φυλάς το ιερό του Όνομα και ταυτόχρονα θα σέβεσαι τους ανθρώπους.

Λέγεται μερικές φορές ότι συμπεριφέρομαι ως άνθρωπος. Τότε, λοιπόν, θα συμπεριφέρομαι στο εξής κατά Θείο τρόπο. Όποια κι αν είναι η συμπεριφορά μου, οι άνθρωποι είναι πάντοτε αχάριστοι. Ο Θεός τους έδωσε την Ζωή, τους έδωσε μια νοημοσύνη, μια καρδιά, τους έδωσε όλα τα αγαθά κι αυτοί εξακολουθούν να είναι πάντοτε αχάριστοι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο Θεός εργάζεται για σας, κι εσείς είσαστε πάντοτε αχάριστοι. Έχει λεχθεί στην Αγία Γραφή: "Το βόδι γνωρίζει τον κύριο του, αλλά ο Ισραήλ δεν γνωρίζει τον Θεό." Αν ο άνθρωπος δεν είναι μετριοπαθής στην νοημοσύνη του και στην καρδιά του, πώς θα γνωρίσει τον Θεό; Αν τσακώνεσαι με όλο τον κόσμο, πώς θα υπηρετήσεις τον Θεό; Τούτο αφορά όλους τους ανθρώπους, δίχως καμιά εξαίρεση. Κι επίσης, ανάμεσα σας, κανείς δεν είναι έτσι όπως θα όφειλε να είναι.

Σήμερα, μιλάω σε όλους σας. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι από αυτό, πηγαίνετε μέσα στον κόσμο, κι εκεί σας περιμένει το μαστίγιο. Αν δεν εκπληρώνετε το Θείο Θέλημα, δεν θα μείνει τίποτε από σας. Οφείλετε να το γνωρίζετε καλά αυτό! Αυτοί που εκπληρώνουν το Θείο Θέλημα, θα δουν τις πράξεις τους να φωτίζονται. Έχει λεχθεί στην Αγία Γραφή: "Να είστε τέλειοι όπως ο Πατέρας σας στον Ουρανό." Τώρα, θα κάνω ένα πείραμα για να δω ποιος από σας είναι τέλειος και ποιος δεν είναι τέλειος. Θα χύσω πάνω σας λίγο πετρέλαιο και θα ανάψω ένα σπίρτο για να δω αν θα καείτε ή όχι. Εάν καείτε, θα ξέρετε πράγματι ποιοί είστε, αν δεν καείτε, θα ξέρετε επίσης ποιοί είστε. Ο άνθρωπος χρειάζεται γνώση. Αν η γνώση δεν ανυψώνει την ανθρώπινη ζωή, αυτή η γνώση δεν είναι πραγματική και αληθής. Είναι ένα φορτίο και ο άνθρωπος από μόνος του δεν θα μπορέσει να το κουβαλήσει ως το τέλος. Αν η γνώση δεν μεταμορφωθεί σε Φως μέσα στο οποίο ο άνθρωπος να μπορεί να διαβάζει, τότε δεν είναι μια πραγματική και αληθινή γνώση. Όσο πιό αφυπνισμένη είναι η συνειδητότητά του ανθρώπου, τόσο μεγαλύτερο είναι το Φως του. Γνωρίζοντας τα όλα αυτά, εργασθείτε για να αφυπνίσετε την συνειδητότητά σας, για να μην μείνει κοιμισμένη. Δεν θα μπορέσει να εισέλθει στο Θείο Βασίλειο παρά μόνον αυτός του οποίου η συνειδητότητά είναι αφυπνισμένη. Εκεί δεν δέχονται τους γέρους, τους κακομοιριασμένους που τα χέρια και τα πόδια τους τρέμουν. Να θυμάστε καλά: Στην Θεία Σχολή δέχονται μονάχα νέους. - Τι θα συμβεί, άρα, στους γέρους; - Ο γέρος θα πρέπει να ξανανιώσει, και ο νέος θα πρέπει να γίνει ήλιος για να λάμπει. Η Θεία διδασκαλία το απαιτεί αυτό. Φέρνει παντού μια τάξη και ένα καλό σύστημα. Ο μαθητής φέρει εντός του το άρωμα των ανθέων. Η Θεία διδασκαλία αποκλείει κάθε ακαθαρσία.

Ορισμένοι από σας είναι πάντα πιστοί στην Εκκλησία και προτιμούν τις διδασκαλίες των ποιμένων τους. Είναι ελεύθεροι, ας πάνε να ακούσουν ό,τι θα τους πουν αυτοί οι ποιμένες. Αν υποθέτετε ότι η διδασκαλία του κόσμου είναι ευθεία, πηγαίνετε στον κόσμο. Τότε κι εγώ θα είμαι ελεύθερος. Δεν θα ξέρετε παρά ένα μόνο πράγμα: Αν θέλετε να βρείτε μια ατραπό εύκολη για να σωθείτε, δεν θα βρείτε στην πραγματικότητα πουθενά αυτή την σωτηρία. Εκεί όπου έχει παραμορφωθεί η Θεία Αγάπη, κανείς δεν μπορεί να βρει την σωτηρία• μια παροδική ψευδαίσθηση είναι πιθανή, αλλά δεν είναι διόλου αυτό το οποίο αναζητάτε. Όταν σας κοιτάζω, βλέπω ότι ορισμένοι από σας έρχονται σε μένα με μοναδικό στόχο να γνωρίσουν κάποια μυστικά. Κι ακόμα κι αν μείνουν εδώ επί χιλιάδες χρόνια, δεν θα τους αποκαλύψω τίποτε. Γιατί; Γιατί δεν είναι ακόμα έτοιμοι γι' αυτή την γνώση. Έπειτα θα διαμαρτυρηθούν ότι δεν τους κοίταξα όπως θα το ήθελαν αυτοί. Και πώς να τους κοιτάξω κατ' αυτόν εδώ τον τρόπο, δεδομένου ότι μπορούν να με εξαπατήσουν; - "Ο διδάσκαλος δεν συμπεριφέρεται καλά μαζί μου." - Πώς να συμπεριφερθώ καλά μαζί σου, αν ποδοπατάς την Αλήθεια; Τι συμπεριφορά θα μπορούσα να έχω έναντι αυτού που βεβηλώνει την Θεία γνώση με το πνεύμα του και κηλιδώνει την Αγάπη του Θεού με την καρδιά του; Αυτό εδώ σας αφορά όλους σας, δίχως καμιά εξαίρεση. Δεν υπάρχει ούτε ένας πραγματικά ενάρετος ανάμεσα σας. Γι' αυτόν τον λόγο, λέω: Αν η αδικία σου δεν μεταμορφωθεί σε Δικαιοσύνη, δεν θα μπορέσεις να γίνεις ενάρετος άνθρωπος. Αν η αδικία του κόσμου μεταμορφωθεί σε Δικαιοσύνη, θα μπορεί κανείς να πετύχει κάτι σ' αυτόν τον κόσμο. Προσπαθήστε να πείτε σήμερα σε κάποιον πως δεν είναι ενάρετος. Θα πει: "Ο πατέρας μου είναι άντρας ευγενής, η μητέρα μου είναι ενάρετη." Ρωτάω: Τι θα πείτε για την εντιμότητα του λαού, αν ο γιος του βασιλιά κλέβει; Κατά συνέπεια, αν κι εσείς επίσης, που εκπληρώνετε το Θέλημα του Θεού, κλέβετε, πού είναι, άρα, η δικαιοσύνη σας; - "Έκανα, όμως, ό,τι απαιτούνταν από μένα." Μια μόνο φορά; Μη γίνεστε υπηρέτες του διαβόλου, των αρνητικών δυνάμεων. Αν δεν εφαρμόζετε την Θεία γνώση, θα προσκρούσετε στην γνώση της Μαύρης Στοάς που κάνει να γεννηθούν όλες οι συμφορές. - "Ο Θεός, όμως, θα μας βοηθήσει." Πώς θα σας βοηθήσει, αν δεν έχετε μιαν έξοχη ιδέα. - "Θα προσευχηθούμε." - Θα προσευχηθείτε, αλλά δεν θα έχετε απάντηση στην προσευχή σας. Υποθέτετε πως, αν έχετε επιτυχία, ο Θεός είναι μαζί σας; Πριν γίνεις ένα με τον Θεό, πριν να έχεις συνεχή Ειρήνη μέσα στην ψυχή σου, πριν εκπληρώσεις το Θέλημα του, δεν θα μπορέσεις ποτέ να έχεις επιτυχία.

Από όλους εσάς απαιτείται να θέσετε την τάξη κι ένα σύστημα μέσα σας• να θριαμβεύσετε ενάντια σε κάθε συντροφιά πνευμάτων που λυσσομανούν εντός σας. Είστε ο πρόεδρος αυτής της συντροφιάς. Αν δεν βάλετε τάξη και σύστημα σ' αυτή την συντροφιά, δεν θα μείνει απολύτως τίποτε από σας. Μην προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα μέλη σας. Δεν επιτρέπετε να λέτε ψέματα. Μην διαστρεβλώνετε την Αλήθεια. Μην παραμορφώνετε τα λόγια μου. Μην ψεύδεστε εν ονόματι μου, δεν τα επιτρέπω αυτά. Θυμηθείτε καλά: Όποιος ψευστεί στο όνομα μου θα καταστραφεί πλήρως και δεν θα μείνει τίποτε απ' αυτόν. - "Τούτο το είπε ο Διδάσκαλος." Εξακριβώστε δέκα φορές το τι έχω πει, αλλά μην ψευστείτε σχετικά με τα όσα έχω πει. Μην ψευστείτε ούτε και σχετικά με τον Θεό! Δεν επιτρέπεται κανένα ψέμα στην σχολή μας, απολύτως κανένα. Μετά από αυτό, θα έρθει κάποιος και θα μου μιλήσει για την Αγάπη. Τι θα πεις για την αγάπη σ' αυτόν που πεινάει; Απλούστατα, το μόνο που θα κάνεις, είναι να δόσεις να φαει σ' αυτόν που πεθαίνει από πείνα. Αν του δόσεις να φαει, θα εκπληρώσεις το Θέλημα του Θεού. Κάποιος έρχεται και μου διηγείται ότι του εμφανίστηκε ο Θεός. Αυτός είναι ένας μηχανικός τρόπος κατανοήσεως των πραγμάτων. Ο καιρός αυτών των ψεμάτων πέρασε. Αν στο εξής ο Θεός μπορεί να σας μιλήσει, πού θα είναι, λοιπόν η Αλήθεια; Το βλαστάρι που αρχίζει να μπουμπουκιάζει, είναι έτοιμο εδώ και πολύ καιρό γι' αυτή την διαδικασία. Αυτό το βλαστάρι έχει ανθίσει πολλές φορές. Λες: "Ο ήλιος ανέτειλε." - Αυτός ο ήλιος είχε απειράριθμες ανατολές, αλλά δεν τις είχες αντιληφθεί εσύ. Κατά συνέπεια, αν δεν έχεις καταφέρει ακόμα ν' ανθίσεις, προσπάθησε, λοιπόν, να ανθίσεις. Η δύναμη του ανθρώπου κρύβεται μέσα στην στιγμή όπου το βλαστάρι ανοίγει για να γίνει άνθος.

Όλοι εσείς, τόσο οι νέοι όσο και οι ηλικιωμένοι, πρέπει να έχετε μιαν ορθή σύλληψη περί της Ζωής. Ορισμένοι από σας έχουν τη γνώμη πως δεν καταλαβαίνουν πια τίποτε. Έχετε μελετήσει τον νόμο της θυσίας; Ξέρετε ποιά είναι η σχέση αυτού του νόμου με την ζωή; Ζώντας είναι που θα μάθετε να θυσιάζεστε. Απαιτείται από σας να ζήσετε ορθά, προκειμένου να διορθώσετε την ζωή σας και να την καταστήσετε ευθεία. Αν δεν την διορθώσετε από μόνοι σας την ζωή σας, θα σας την διορθώσω εγώ. Αλλά τότε, συμφορά σε σας! Θα υπάρξει μια τέτοια διόρθωση, που δεν θα την έχετε ποτέ φανταστεί. Θα δείτε από μόνοι σας το τι θα σας συμβεί, αλλά μην περιμένετε αυτή την ημέρα. Αν υποθέτετε ότι με τον πόλεμο θα τακτοποιηθούν οι υποθέσεις σας, θα χαθείτε. Μην περιμένετε να δύσει ο ήλιος για ν' αρχίσετε να διορθώνετε τις εργασίες σας. Όχι, οι εργασίες σας θα τακτοποιηθούν όσο ο Ήλιος λάμπει. Επωφεληθείτε, λοιπόν, από αυτή την στιγμή. Καθαρίστε τις καρδιές σας σύμφωνα με την Ελευθερία που σας έδωσε ο Θεός. Γιατί ο καθένας θα θερίσει ό,τι έσπειρε. Ο νόμος είναι αυστηρός. Ο καθένας θα υποστεί τα αποτελέσματα των όσων έκανε. Στο μέλλον, ο πατέρας δεν θα είναι υπεύθυνος για τον γιο του, ούτε η μητέρα για την κόρη της. Τέλειωσε η εποχή όπου οι γονείς ήσαν υπεύθυνοι για τα παιδιά τους. Τώρα, ο καθένας θα είναι υπεύθυνος για τα δικά του λάθη. Κανείς δεν θα πληρώνει στην θέση του άλλου.

Να γιατί ο καθένας που εισέρχεται στην τάξη, οφείλει να τηρεί την αρμονία. Ας έχει την εσωτερική ειρήνη. Όταν έρχεστε εδώ, αντί να μιλάτε ο ένας με τον άλλον, ανοίξτε το ευαγγέλιο και διαβάστε. Την επόμενη φορά, λοιπόν, ας φέρει μαζί του ο καθένας σας το ευαγγέλιο για να το διαβάσει. Αν δεν έχει την δυνατότητα να φέρετε όλη την Βίβλο, αντιγράψτε μονάχα το κεφάλαιο που έχουμε ορίσει για μελέτη. Διαφορετικά, δεν θα έχει κανένα νόημα το να συγκεντρωνόμαστε. Αν η ευλογία δεν κατέλθει επάνω μας, τι νόημα έχουν όλες οι συνεδριάσεις μας; Δεν επιτρέπεται να παίζετε με τον Θεό, αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο! Θα ίστασθε όρθιοι ενώπιον του για να ρωτάτε τούτο ή το άλλο, κι έπειτα θα κάνετε ό,τι σας έρθει κατά τύχη στο κεφάλι. Άρα, υπόσχεστε δίχως να εκπληρώνετε. Όχι, αν υποσχεθείς κάτι στον Θεό, θα το πραγματοποιήσεις. Αν πεις μια φορά ότι θα υπηρετήσεις τον Θεό, θα εκπληρώσεις την υπόσχεση σου. Έστω κι αν αυτό σου στοιχίσει την ζωή, θα υπηρετήσεις τον Θεό.

Όταν σας κοιτάζω, βλέπω ότι χαλαρώνετε και δεν εργάζεσθε όπως προηγουμένως. Θέλετε να είστε ελεύθεροι. Η αδράνεια δεν είναι μια ελευθερία. Ζήστε και εργαστείτε κατά τρόπον ώστε ο καθένας να μπορεί να δει ότι μέσα σας υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο. Είθε όλοι οι άνθρωποι να μπορέσουν να αντιληφθούν το Θείο στοιχείο μέσα σας. - "Έχουμε αδυναμίες, είμαστε άνθρωποι, έτσι δεν είναι;" Κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει μια κάποια αδυναμία, αλλά το ψέμα αποκλείεται. Δεν επιτρέπεται στον άνθρωπο να ψεύδεται. Για όλα τα άλλα αμαρτήματα που μπορεί να έχετε διαπράξει, μπορεί να συγχωρεθείτε, αλλά για το ψέμα ποτέ. Όταν σας συναντώ, το μόνο πράγμα που σας ζητώ είναι το ακόλουθο: Να απαλλαγείτε από το ψέμα. Θέλω να σας βλέπω να προχωράτε, αλλά δίχως να ψεύδεστε. Κανένα ψέμα, απολύτως κανένα! Μην επιτρέπεις στο ψέμα να εγκατασταθεί ανάμεσα σε 'σένα και τον Θεό ως εμπόδιο. Εκεί όπου υπάρχει το ψέμα, όλες οι υποθέσεις καταλήγουν σε ερείπια. Μην βάζετε κανένα διαχωριστικό φράγμα ανάμεσα στον Θεό και την ψυχή σας. Μην με ρωτάτε περί τίνος πρόκειται. Μιλάω για όλους τους ανθρώπους. Και τούτο αφορά όλον τον κόσμο, δίχως καμιά εξαίρεση. Δεν μιλάω αποκλειστικά για την Απόλυτη Καθαρότητα. Πριν φτάσετε στην Καθαρότητα, πρέπει να αποκλείσετε το ψέμα από την Ατραπό σας. Το ψέμα θρυμματίζει κάθε εξέλιξη. Μετά το ψέμα έρχεται ο θάνατος. Όποιος ψεύδεται, θραύει από μόνος του τον δεσμό της ζωής του. Εργασθείτε επί του εαυτού σας προκειμένου να απαλλαγείτε από το ψέμα. Μονάχα μ' αυτόν εδώ τον τρόπο θα έρθει η Ειρήνη. Εκεί όπου το ψέμα υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει Ειρήνη. Χρησιμοποιούν μερικοί το ψέμα, και μιλούν για την Ειρήνη! Η Ειρήνη θα έρθει όταν το ψέμα θα έχει χαθεί. Η Ειρήνη πρέπει να εγκατασταθεί ανάμεσα στον Θεό κι εσάς. Ο Ιησούς είπε: "Σας δίνω την δική μου ειρήνη."

Τώρα, όταν θα βγείτε από την τάξη, θα πείτε ότι ο Διδάσκαλος σας μάλωσε. Αυτό δεν είναι μάλωμα. Πείτε: "Ο Διδάσκαλος θέλει από εμάς να απαλλαγούμε απολύτως από το ψέμα." Αυτή είναι η αλήθεια. Εάν δεν πείτε την Αλήθεια, θα πείτε ένα άλλο ψέμα. Γιατί δεν θα πείτε αυτό που δεν έχω πει; Συναντώ μια νεαρή αδελφή και την κοιτάζω. Γιατί άρα; - Θέλω να της πω να μην ψεύδεται. Της λέω διανοητικά: "Είσαι νέα, εισέρχεσαι στον κόσμο και λες ψέματα." Συναντώ μια πιο ηλικιωμένη αδελφή και την κοιτάζω επίσης. Της λέω διανοητικά: "Αδελφή, έχεις το ένα σου πόδι σχεδόν στον τάφο, πρόσεχε να μην ψεύδεσαι." Τόσο οι νέοι όσο και οι πιο ηλικιωμένοι πρέπει να λένε την Αλήθεια. Μερικές φορές, με κοιτούν επίσης πλάγια. Και μ' αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι ρωτούν: "Γιατί επιτρέπεις στους μαθητές σου να λένε ψέματα; Γιατί επιτρέπεις επίσης στα πνεύματα να μας λένε ψέματα." Κατ' αυτόν τον τρόπο με καθιστούν συνένοχο τους. Όχι, δεν μπορώ να είμαι συνένοχος τους. Υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο δεν μπορώ να συμμετέχω, και αυτό είναι το ψέμα.

Θα πείτε ότι δεν μπορούμε να υπάρξουμε δίχως το ψέμα. - Όχι, είναι δυνατόν. Και ο κόσμος θα εξελιχθεί στο εξής δίχως το ψέμα! Είμαι πάρα πολύ συγκαταβατικός μαζί σας. Όλες οι αμαρτίες σας μπορούν να συγχωρεθούν, αλλά το ψέμα ποτέ. Είναι προτιμότερο να έχετε την οποιαδήποτε αμαρτία, αλλά όχι το ψέμα. Αν κάποιος δεν έχει διαπράξει αμαρτίες, αλλά ψεύδεται, το ίδιο κάνει, θα έχει διαπράξει όλες τις άλλες αμαρτίες. Κάτω από αυτή την σχέση, θα υποστεί τις συνέπειες που υφίσταται και ο μεγαλύτερος αμαρτωλός, είναι αδιόρθωτος. Ο διάβολος είναι ο πατέρας του ψεύδους. Και δεδομένου ότι ψεύδεται, κανείς δεν θα μπορεί να τον σώσει. Όταν θα πάψει να ψεύδεται, θα έχει εύκολα την άφεση για όλα τα άλλα αμαρτήματα. Μην λησμονείτε: Το ψέμα δεν μπορεί να συγχωρεθεί. - "Τι να κάνω όταν μια ιδέα ψεύδους έρθει στο κεφάλι μου;" - Θα τσιμπήσεις το αυτί σου και θα την βγάλεις έξω λέγοντας: "Δίχως κανένα ψέμα!" Και τότε θα έρθουν τα λόγια του Διδασκάλου. - "Και τι πρέπει να κάνω μετά;" - Δεν θα λες παρά μονάχα την Αλήθεια. Κι όταν σε ρωτούν σχετικά με το τι λέει ο Διδάσκαλος, να απαντάς: "Ο Διδάσκαλος μας λέει να εκδιώκουμε το ψέμα." Θα πείτε ίσως ότι ήμουν οργισμένος. Αυτό είναι ψέμα. Η οργή δεν βοηθάει σε τίποτε. Τι θα μπορούσα να κάνω με την οργή μου; Να σουφρώσω τα φρύδια, να σηκώσω την φωνή και να φωνάξω. Όχι, με όλα αυτά δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε.

Επαναλαμβάνω: Κανένα ψέμα! Μην ξεχνάτε, αν επιθυμείτε να έχετε την Θεία ευλογία κατά την διάρκεια αυτού του έτους, απαρνηθείτε το ψέμα. Διαφορετικά θα τα χάσετε όλα. Κι εγώ θέλω κανένας από σας να μην υποστεί απώλειες. Αν σας αφήσω με το ψέμα θα πεδικλωθείτε εντελώς. Το ψέμα δεν είναι μια ποιότητα που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο. Είναι μεταμοσχευμένο από έναν άλλο πολιτισμό. Δεν μπορείτε να το αγαπάτε. Το ψέμα έχει ζωώδη προέλευση.

Θα διαβάσω το πρώτο κεφάλαιο του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου: "Εν αρχή ήτο ο Λόγος, και ο Λόγος ήτο παρά τω Θεώ, και Θεός ήτο ο Λόγος." Λέγοντας Λόγος, εννοώ την Νοημοσύνη και τον έλλογο τρόπο δράσεως, κατά συνέπεια, στην αρχή ήταν η έλλογη νοημοσύνη.

"Και το φως εν τη σκοτία φέγγει, και η σκοτία δεν κατέλαβε αυτό." Γιατί δεν το κατάλαβε; Διότι η έλλογη Νοημοσύνη ήταν εκεί.

"Και ο Λόγος έγινε σαρξ, και κατώκησε μεταξύ ημών, και είδομεν την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά του Πατρός, πλήρης χάριτος και αληθείας." - Εκεί όπου υπάρχει μια Ευλογία, εκεί όπου υπάρχει η Αλήθεια, το ψέμα δεν υπάρχει. Και εκεί όπου υπάρχει ένα ψέμα, εκεί δεν υπάρχει Ευλογία, δεν υπάρχει Αλήθεια, δεν υπάρχει Λόγος, δεν υπάρχει έλλογη Νοημοσύνη.

"Ουδείς είδε ποτέ τον Θεόν ο Μονογενής Υιός, ο ων εις τον κόλπον του Πατρός, εκείνος εφανέρωσεν αυτόν." Γιατί δεν έχει δει ποτέ κανείς τον Θεό; - Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ψέμα. Όποιος ψεύδεται, δεν μπορεί να δει τον Θεό. Αν θες να δεις τον Θεό, απαλλάξου από το ψέμα.

"Και ωμολόγησεν, και δεν ηρνήθη και ομολόγησεν ότι δεν είμαι εγώ ο Χριστός. Και ηρώτησαν αυτόν, τι λοιπόν; Ηλίας είσαι συ; και λέγει, Δεν είμαι. Ο προφήτης είσαι συ; και απεκρίθη, Ουχί." Παρ' όλο που ήταν νοήμων, ο Προφήτης Ηλίας φοβήθηκε μια γυναίκα και το 'σκασε στην έρημο. Αυτός ο φόβος παρέμεινε επίσης και στον Ιωάννη. Και γι' αυτό τον λόγο, όταν τον ρώτησαν αν είναι ο Ηλίας, το αρνήθηκε. Ποιόν αρνήθηκε; - Τον Ηλία που είχε φοβηθεί.

"Απεκρίθη, Εγώ είμαι "φωνή βοώντος εν τη ερήμω, Ευθύνατε την οδόν του Κυρίου," καθώς είπεν Ησαϊας ο προφήτης." Ο Ιωάννης ήθελε να πει πως δεν ήταν ο άλλος Ηλίας που σκότωσε τους προφήτες. Είναι αυτή η φωνή που λέει: "Ευθύνατε την οδόν του Κυρίου." Τούτο σημαίνει ότι ο Ιωάννης δεν είναι ο παλαιός Ηλίας, είναι ο νέος Ηλίας.

"Δια τί λοιπόν βαπτίζεις, εάν συ δεν είσαι ο Χριστός, ούτε ο Ηλίας, ούτε ο Προφήτης;"

"Και εγώ δεν εγνώριζον αυτόν αλλά ο πέμψας με δια να βαπτίζω εν ύδατι, εκείνος μοι είπεν, Εις όντινα ίδης το Πνεύμα καταβαίνον και μένον επ'αυτόν, ούτος είναι ο βαπτίζων εν Πνεύματι Αγίω." Αυτός εδώ είπε την Αλήθεια. Όσον αφορά αυτόν που ψεύδεται, το Πνεύμα δεν μπορεί να κατέλθει επάνω του.

"Και εγώ είδον και εμαρτύρησα, ότι ούτος είναι ο Υιός του Θεού." Ποιος είναι ο Υιός του Θεού; - Αυτός που δεν ψεύδεται ποτέ.

"Στραφείς δε ο Ιησούς και ιδών αυτούς ακολουθούντας, λέγει προς αυτούς, Τι ζητείτε; Οι δε είπον προς αυτόν, Ραββί, το οποίον ερμηνευόμενον λέγεται, Διδάσκαλε, πού μένεις;"

"Λέγει προς αυτούς, Έλθετε και ίδετε. Ήλθον και είδον πού μένει• και έμειναν παρ' αυτώ την ημέραν εκείνην η δε ώρα ήτο ως δεκάτη." Ο Χριστός παραμένει εκεί όπου δεν υπάρχει το ψεύδος.

"Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν, το οποίον μεθερμηνευόμενον είναι ο Χριστός." Τούτο σημαίνει ότι βρήκαμε αυτόν που δεν ψεύδεται ποτέ. Βρήκαμε τον υιό του Ιωσήφ που δεν ψεύδεται ποτέ.

"Και είπε προς αυτόν ο Ναθαναήλ, Εκ Ναζαρέτ δύναται να προέλθη τι αγαθόν;" Με άλλα λόγια, μπορεί από την Ναζαρέτ να προέλθει ένας άνθρωπος που δεν ψεύδεται.

"Είδεν ο Ιησούς τον Ναθαναήλ ερχόμενον προς αυτόν, και λέγει περί αυτού, Ιδού, αληθώς Ισραηλίτης, εις τον οποίον δόλος δεν υπάρχει." Πρόκειται για τον άνθρωπο που είναι έτοιμος να πει την Αλήθεια.

"Και λέγει προς αυτόν, Αληθώς, αληθώς, σας λέγω, Από του νυν θέλετε ιδεί τον ουρανό ανεωγμένον, και τους αγγέλους του Θεού αναβαίνοντας και καταβαίνοντας επί τον Υιόν του ανθρώπου." Ο Υιός ήρθε όταν το ψέμα έπρεπε να εκδιωχθεί.

Έτσι, λοιπόν, κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, εργαστείτε πάνω σε ό,τι είναι καλό ενώπιον του Θεού. Μην σκέφτεστε αποκλειστικά τον εαυτό σας. Αν πιστεύετε ότι ο Θεός ζει μέσα σε όλους τους ανθρώπους, εργαστείτε για το κοινό έργο. Τότε ο Θεός θα δει μέσα από τα μάτια του καθ' ενός ότι εκπληρώνετε το Θέλημα του. Έρχεσαι σπίτι μου για να δανειστείς εκατό λέβα, αλλά βλέπω ότι θέλεις να αγοράσεις με αυτά τα χρήματα ένα σκοινί για να κρεμάσεις κάποιον. Θα εκπληρώσω το Θέλημα του Θεού αν σου δανείσω αυτά τα χρήματα; Θα εκπληρώσω το Θείο Θέλημα στέλνοντας δυο ανθρώπους για να σε δείρουν όπως πρέπει και να σε μεταφέρουν με φορείο στο κρεβάτι σου. Κι έπειτα θα έρθω μόνος για να σε περιθάλψω. Τούτο σημαίνει, λοιπόν, εκπληρώνω το Θέλημα του Θεού. Κατά συνέπεια, τα βάσανα έρχονται για να σε προφυλάξουν από το έγκλημα που πας να κάνεις. Θα σε χτυπήσουν, θα αρρωστήσεις λίγο, αλλά θα διορθωθείς και θα βρεις τον ευθύ δρόμο. Όταν βαδίζεις, αν σκοντάψεις και σπάσεις το πόδι σου, γιατί θα σου συμβεί αυτό; - Έκανες ένα κάποιο λάθος, το πόδι υποφέρει εξ αιτίας σου, αλλά θα σε διδάξει να μην κάνεις πια λάθη. Αρνείται να σε υπηρετήσει και λέει: "Ο Θεός με έκανε να σε υπηρετώ, αλλά δίχως κανένα ψέμα, αν με υποχρεώνεις να ψεύδομαι, δεν θα κουνηθώ από την θέση μου."

Πράγματι, δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από το να συναντάς έναν άνθρωπο που μέσα τόυ δεν υπάρχει καθόλου ψέμα. Δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο ωραιότερο από αυτό που δεν ψεύδεται ποτέ. Αυτό είναι ένα πρόσωπο αγγέλου. Μπορεί να πει τα πάντα, αλλά ποτέ ένα ψέμα. Αυτός που δεν ψεύδεται, κουβαλάει τις αμαρτίες των ανθρώπων. Κι αυτός που ψεύδεται, κουβαλάει τις δικές του αμαρτίες που δεν συγχωρούνται. Αυτές είναι οι αμαρτίες του διαβόλου.

Αν κάποιος σας θέσει το ερώτημα: "Γιατί σας μίλησε σήμερα ο Διδάσκαλος;", να πείτε: "Για την Ζωή δίχως ψέμα." Ιδού η Αλήθεια. Απευθυνθείτε στον Θεό με την ακόλουθη ιδέα: "Κύριε, η ψυχή μου θέλει να έρθει η Ειρήνη στην πληρότητα της." Πού βρίσκεται, λοιπόν, η Ειρήνη; - Εκεί όπου δεν υπάρχει ψεύδος.

Τώρα, όλοι εσείς που είστε στην Σόφια, κατά την διάρκεια όλης της εβδομάδας, θα σηκώνεστε στις 4.30 το πρωί για να εκτελέσετε τις υποχρεώσεις σας. Και, καθώς ξυπνάτε, θα λέτε: "Δίχως ψέμα!" Θα θραύσετε όλους τους δεσμούς σας με το ψέμα. Θα πάρετε διαζύγιο απ' αυτό. Άρα, το Ψέμα είναι ο σύζυγος κι εσείς είστε η σύζυγος. Κι εγώ, σας κάνω να πάρετε διαζύγιο απ' αυτόν τον σύζυγο. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παντρευτεί το Ψέμα. Να παραμείνετε παρθένες. Το ψέμα είναι ο πρώτος ξελογιασμένος άνθρωπος. Αν συνδεθείτε μαζί του και φέρετε στον κόσμο τα παιδιά του, υποθέτετε ότι αυτά τα παιδιά θα είναι ευτυχισμένα; Πιστεύετε ότι μπορούν να έχουν έξοχους πόθους; Καμία ένωση με το Ψέμα! Αν θέλετε να παντρευτείτε, σας συνιστώ να ενωθείτε με την Αλήθεια. Κάποιος με ρωτάει: "Πρέπει να παντρευτώ;" - "Παντρέψου, αλλά μονάχα με την Αλήθεια." Πρέπει να παντρευτούμε; - Παντρευτείτε. - Με ποιόν; - Με την Αλήθεια. Όποιος εισέρχεται στην τάξη μας, πρέπει να πάρει διαζύγιο από το Ψέμα και να παντρευτεί την Αλήθεια. Αν ο πατέρας συνδέεται με το Ψέμα, θα τον εγκαταλείψετε. Αν οι γονείς σας συνδέονται επίσης με το Ψέμα, θα τους εγκαταλείψετε κι αυτούς. Αυτό είναι το νόημα του στίχου: "Να απαρνηθείς τον πατέρα σου και την μητέρα σου." Να απαρνηθείς τον εαυτό σου κι όλους αυτούς που σε παροτρύνουν στο ψέμα. Με ποιόν θα πρέπει να παντρευτούμε; - Με την Αλήθεια. - Ποιόν να αγαπάμε; - Την Αλήθεια. Να αγαπάς τον πατέρα και την μητέρα σου που υπηρετούν την Αλήθεια. Να αγαπάς τον αδελφό και την αδελφή σου που υπηρετούν την Αλήθεια. Να αγαπάς τους γονείς και τους φίλους σου που υπηρετούν την Αλήθεια. Να αγαπάς τα ζώα και τα φυτά που υπηρετούν την Αλήθεια.

Η απόλυτη Αλήθεια! Ιδού το ιδεώδες της νέας Διδασκαλίας. Η απόλυτη Αλήθεια! Ιδού το ιδεώδες της νέας Ανθρωπότητας. Φυλάξτε αυτό το ιδεώδες μέσα τις ψυχές σας.

 

Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto

About    Search Help