Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto
search help
search in titles only
  FontSize-- FontSize++  

 Η Απόλυτη Καθαριότητα

Διάλεξη του Διδασκάλου που έγινε στην συνενωμένη απόκρυφη Τάξη, στις 21 Αυγούστου 1929, στην Πέμπτη Λίμνη της Ρίλα.

Η λέξη καθαρότητα είναι κατανοητή για όλο τον κόσμο. Έχει ένα νόημα εξωτερικό κι ένα νόημα εσωτερικό. Λένε: "Μια εξωτερική καθαρότητα και μια εσωτερική καθαρότητα." Την εξωτερική καθαρότητα μπορεί να την καταλάβει και να την δει ή να την αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε. Όταν μιλάμε για την εξωτερική καθαρότητα ενός σπιτιού, υπονοούμε ότι αυτό το σπίτι πρέπει να έχει να βαφτεί στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, τα πατώματα των δωματίων πρέπει να σκουπίζονται και να πλένονται, και πρέπει να αφαιρεθεί από παντού η σκόνη. Όταν μιλάμε για την καθαρότητα ενός ρούχου, υπονοούμε ότι εάν αυτό το ρούχο είναι λευκό, πρέπει να πλυθεί ή να λευκανθεί καλά• αν αυτό το ρούχο είναι μαύρο, δεν πρέπει να έχει καμιά κηλίδα. Όταν μιλάμε για την καθαρότητα του βουτύρου, τούτο εδώ πρέπει να είναι φρέσκο, καθαρό, δίχως καμιά δυσάρεστη οσμή. Λοιπόν, κάθε πράγμα είναι καθαρό μέχρι τη στιγμή που κάποια ξένα στοιχεία εισάγονται ή αναμιγνύονται μ' αυτό. Τούτο μας δείχνει ότι, μέσα στην Φύση, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που παράγουν ακαθαρσίες.

Τι είναι, άρα, η ακαθαρσία; Η ακαθαρσία είναι το αντίθετο της καθαρότητας. Όσο ζει, όσο είναι υγιής, ο άνθρωπος διακρίνεται από την καθαρότητα. Αν το στοιχείο της ακαθαρσίας διεισδύσει στην Ζωή, ο θάνατος θα κάνει αμέσως ένα βήμα προς τα μπρος. Όσο περισσότερο αυξάνει η ακαθαρσία, τόσο βαθύτερα διεισδύει ο θάνατος στην Ζωή. Ο θάνατος και η ακαθαρσία έχουν άμεσες σχέσεις μεταξύ τους. Άρα, η ακαθαρσία συνδέεται με τον θάνατο.

Έχοντας αυτή την γνώση, ο άνθρωπος θα έχει τον πρώτο κανόνα στην ζωή: Να καθαρίσει την σκέψη. Αφού καθαρίσει την σκέψη του, θα έχει μια σαφή και καθαρή έννοια περί Θεού. Ο Θεός δεν είναι μια μορφή έξω από εμάς. Είναι η πηγή της Ζωής. Τι καλύτερο έχουμε από την Ζωή; Όλες οι παρορμήσεις και όλη η χαρά μέσα μας προκαλούνται από το εσωτερικό αίσθημα του ότι υπάρχουμε, του ότι ζούμε. Το πρωί, σηκώνεσαι καλόκεφος και με καλή υγεία, κοιτάς προς τον ανατέλλοντα Ήλιο, χαίρεσαι γιατί είχες μια ιδέα προκειμένου να εργασθείς κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πρώτων παραβλάσταρων του δέντρου της Ζωής. Κάποιος λέει: 'Ή ζωή είναι σκληρή, από τα ξημερώματα πρέπει να σκεφτόμαστε την τροφή, το τι θα φαμε, το πόσα θα κερδίσουμε, κλπ.." Λέω: Το πρόβλημα της ζωής είναι ένα πρόβλημα της φυσικής ζωής, της υλικής ζωής. Η φυσική τροφή δεν είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για την πνευματική ζωή του ανθρώπου. Ον πνευματικό ο άνθρωπος, δεν πρέπει να τρώει υπερβολικά, ούτε και τα φαγητά του να είναι πολύ ορεκτικά. Τα καρυκεύματα που προσθέτει στα γεύματα, είναι εξωτερικά στοιχεία. Αν όλα τα νοήμονα Όντα συνενώνονταν σ' έναν τόπο, ποιά θα ήταν η τροφή που θα τους προσέφερε κάποιος; - Παντός είδους. - Γιατί; Γιατί κάθε ον παίρνει και χωνεύει την τροφή την οποία χρειάζεται για την εξέλιξη του. Ωστόσο, όσον αφορά την διατροφή, υπάρχει κάτι το κοινό μεταξύ όλων των όντων, μεταξύ όλων των οργανισμών της Γης. Για παράδειγμα, αν έρθει κανείς να μιλήσει για το νερό, όλα τα ζωντανά όντα το χρησιμοποιούν. Κατ' αρχήν, τα ζώντα όντα παίρνουν την τροφή τους από τον αέρα, αργότερα από το νερό και, τέλος, από την σκληρή τροφή. Το ίδιο κάνει κι ο άνθρωπος. Κάποτε ο άνθρωπος τρεφόταν επίσης από το φως. Μονάχα τα μάτια του κράτησαν αυτή την επιστήμη ως τις μέρες μας. Εάν τα μάτια του ανθρώπου δεν τρέφονται επί μακρόν με φως, ατροφούν.

Κατά συνέπεια, η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου είναι να σχηματίσει μια σαφή αντίληψη περί Θεού. Αν μιλάει κανείς για τον Θεό, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μέσα στην συνειδητότητά του όλα τα όντα, από τα μικρότερα ως τα μεγαλύτερα, τα οποία φροντίζει με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει άλλο ον εκτός του Θεού που να είναι καλύτερο, υψηλότερο, ευγενέστερο, πιο ανοικτό και πιο ευαίσθητο, που να κάνει την Ζωή να κυλά απ' τον εαυτό του. Η Ζωή όλου του σύμπαντος εδρεύει μέσα στον Θεό. Κανείς δεν μπορεί να προσομοιαστεί μ' αυτήν. Ακόμα και ο πιο μεγάλος αμαρτωλός, ακόμα και ο πιο χαζός άνθρωπος, όταν σκέπτεται τον θεό, νοιώθει κάτι να ριγεί μέσα του και στα τρίσβαθα της ψυχής του. Αν ο άνθρωπος δεν καταλάβει την ουσία αυτού του ρίγους, θα διανύσει την ζωή και θα την εγκαταλείψει δίχως να συλλάβει το τι είναι η Έξοχη Αρχή και η Μεγάλη Πηγή. Θα πει: "Κάτι ρίγησε μέσα μου, σαν να είχα δει μια αρκούδα." Ναι, είναι ευχάριστο να βλέπεις μιαν αρκούδα, αλλά επειδή το ρίγος είναι δυνατό, ο άνθρωπος φοβήθηκε κι έχασε το κεφάλι και τον λόγο του. Συχνά, ο πιο θαρραλέος και τολμηρός νεαρός φοβάται το βλέμμα μιας νεαρής κοπέλας. Αυτός ο γενναίος λέει: "Είδα μια νεαρή κοπέλα που έκανε την καρδιά μου να ριγήσει." Γιατί ρίγησε ή δονήθηκε η καρδιά του; Για τον μοναδικό λόγο ότι αυτός ο ήρωας δεν μπορεί να αντέξει το ευεργέτημα που του χορηγήθηκε. Κάθε ευεργέτημα εμπεριέχει έναν κίνδυνο.

Πάμπολλοι άνθρωποι ρωτούν: "Τι είναι ο φόβος;" - Ο φόβος δείχνει το όριο και τον τόπο όπου ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τον Θεό. Ευθύς μόλις, όμως, ο άνθρωπος φτάσει στην καθαρή και θετική σκέψη, ο φόβος μεταμορφώνεται σε μια έξυπνη δύναμη. Αυτός που σκέπτεται έλλογα, δεν φοβάται τίποτε. Να γιατί, πριν αποκτήσετε μια σαφή έννοια περί Θεού, δεν θα μπορέσετε να εξευγενιστείτε και δεν θα μπορέσετε να αποκτήσετε μια πραγματική γνώση. Αν δεν αποκτήσετε αυτήν την καλά καθορισμένη ιδέα, θα χάσετε σύντομα όλα όσα θα έχετε πετύχει. Για παράδειγμα, μέχρι κάποιο χρονικό σημείο, μπορείτε να προχωράτε. Θα γίνετε ένας επιστήμονάς, θα μάθετε κάποιες τέχνες, θα έχετε πλούτο, θα αναπτύξετε μια ισχύ, κλπ. Κι όταν θα αρχίσετε να γερνάτε, σιγά σιγά θ' αρχίσετε να χάνετε κάτι από σας: Σήμερα θα χάσετε την γνώση σας, αύριο τις τέχνες, την τρίτη μέρα τον πλούτο, την τέταρτη μέρα την δύναμη. Και στο τέλος όλων, θα βρεθείτε στην κατάσταση ενός ανθρώπου που έχασε όλες τις έξοχες ιδέες του, που δεν έχει καμία έμπνευση για να εργασθεί, και θα πείτε: "Μου έμεινε μονάχα μια ιδέα." - Ποιά είναι αυτή η ιδέα; - "Ότι ήμουν ένας άνθρωπος πλούσιος και τώρα είμαι ο τελευταίος των φτωχών." Τι αντιπροσωπεύει, λοιπόν, ένας άνθρωπος με μια τέτοια ιδέα;

Τώρα, κάποιος θα πει: "Αφού τα έχασε όλα, ο άνθρωπος δεν θα πρέπει ούτε να σκέφτεται, ούτε να νοιώθει, ούτε να δρα." - Λέω: Αν ο άνθρωπος έχει σκέψεις και συναισθήματα που δεν είναι ορθά, αυτές οι σκέψεις κι αυτά τα συναισθήματα θα δημιουργήσουν αγωνίες και ανησυχίες που θα τον κάνουν να γεράσει πολύ νωρίς και πρόωρα. Μιλάμε για σκέψεις σοφές και μετριοπαθείς, για συναισθήματα αγνά και ευγενή που ενώνουν τον άνθρωπο με τον Θεό και δίνουν μια παρόρμηση και μια ελευθερία στις δραστηριότητες του. Για παράδειγμα, οι σκέψεις μας θα είναι αγχώδεις και αγχωτικές αν ανησυχούμε να μάθουμε πώς θα διεξαχθεί η ζωή μας, αν θα έχουμε καλή υγεία, αν θα έχουμε αρκετά εισοδήματα, κλπ. Ρωτάω: Όταν ο γιος του βασιλιά πάει στο σχολείο, θα πρέπει να προβλέψει το τι θα τον στηρίξει, το πόσα χρήματα θα του στείλει, ποιος θα τον υπηρετήσει, κλπ.; Δεν θα πρέπει να τα σκεφτεί αυτά. Από την στιγμή που τον στέλνουν στο σχολείο, αυτό που απαιτείται απ' αυτόν είναι μονάχα το να μάθει, κι ο πατέρας θα φροντίσει για όλα τα υπόλοιπα. Αν ο γιος είναι τεμπέλης και δεν μελετάει καλά, θα υποστεί τις συνέπειες της οκνηρίας του: Μεγάλες συμφορές θα πέσουν στο κεφάλι του. Λέω: Είστε σαν τα παιδιά του βασιλιά που τα έστειλαν στη Γη για να μάθουν. Ευχαριστείστε τον Θεό για ό,τι έχετε: Το φως, τον αέρα, το νερό και το ψωμί. Τι σας χρειάζεται περισσότερο; Το να μάθετε! Μια μέρα, όταν θα επιστρέψετε απ' αυτή την εκδρομή στη Γη, ο Πατέρας σας θα σας θέσει το ερώτημα: "Τι μάθατε ως τώρα;"

Οι φίλοι σας και οι γνωστοί σας θα σας θέσουν το ίδιο ερώτημα όταν θα τους πείτε ότι ήσασταν στις Επτά Λίμνες στη Ρίλα. Θα τους πείτε, λοιπόν, ότι σκαρφαλώσατε στο όρος Ντάμκα, στο όρος Χαράμια, θα τους πείτε ότι είδατε τις Επτά Λίμνες. Όλα αυτά, όμως, δεν είναι όντως αυτά που θα έχετε κατορθώσει να δείτε και να μάθετε. Όλα αυτά τα βουνά και όλες αυτές οι λίμνες είναι σύμβολα. Το σημαντικό και το ουσιώδες για σας θα είναι μονάχα τα όσα θα έχετε διαβάσει στην Βίβλο ή στο βιβλίο της Φύσης. Πόσες σελίδες μάθατε και πόσες καταλάβατε, λοιπόν; Τι σημασία έχει αν αναρριχηθήκατε σ' ένα υψηλό όρος; Για ποιόν λόγο ανεβήκατε ως εκεί; - Για να κοιτάξετε από μακριά αυτόν που θα περάσει κι αυτό που θα κουβαλάει. Αυτό είναι το νόημα της παρουσίας σας στα ψηλά βουνά; Θα πείτε ότι στο όρος Χαράμια ανέβαιναν οι ληστές συχνά για να κάνουν ενέδρα και να καταλάβουν εξ απήνης τους πλούσιους ανθρώπους προκειμένου να τους ξεπαραδιάσουν. Όχι, δεν είναι έτσι, οι εκδρομές και κυρίως η ανάβαση στα ψηλά βουνά έχουν ένα βαθύ νόημα!

Έτσι, λοιπόν, όταν μιλάει κανείς για την κλοπή ή για το ξεπαράδιασμα των πλούσιων ανθρώπων, πρέπει να ξέρει το τι αντιπροσωπεύουν αυτοί οι πλούσιοι άνθρωποι ως σύμβολα. Οι πλούσιοι άνθρωποι είναι οι εμπλουτιστικές ιδέες στον κόσμο. Είναι το ευεργέτημα και η καλοσύνη που μπορεί κανείς να υποθέσει ατενίζοντας έναν πλούσιο άνθρωπο τον οποίον πρέπει να ξεπαραδιάσουμε. Ενώ το κακό είναι ο φτωχός άνθρωπος που πρέπει να τον αφήσουμε να περάσει και να φύγει. Τι θα πάρουμε απ' αυτόν που είναι φτωχός; Η Αγία Γραφή λέει: "Να μην εναντιώνεσαι στο κακό." Γιατί; - Γιατί το κακό είναι ένας φτωχός άνθρωπος, και θα πρέπει να πληρώσεις γι' αυτόν και προς όφελος του. Αυτή η πρόταση της Αγίας Γραφής είναι ένας σημαντικός τύπος για τον τομέα της οικονομίας. Έτσι, λοιπόν, θα υποκύψεις ενώπιον του κακού ή ενώπιον του φτωχού ανθρώπου, προκειμένου να περάσει. Αν δεν πράξεις κατ' ετούτον εδώ τον τρόπο, αν τον παγιδέψεις ή τον σταματήσεις στον δρόμο του, θα σου ζητήσει χρήματα, ρούχα, παπούτσια, και θα πρέπει να του δώσεις ό,τι θέλει. Το κακό είναι ένας φτωχός άνθρωπος που δεν υπολογίζει παρά μονάχα την χάρη των άλλων ανθρώπων. Ενώ αυτός που εισήλθε στην Θεία Σχολή για να μάθει, θα πρέπει να εκχωρήσει τον οβολό του και να απελευθερωθεί απ' αυτόν.

Λέω: Αν θέλετε να καταλάβετε τον Θεό, θα πρέπει να είσθε καθαροί. Έχει λεχθεί: "Μονάχα οι καθαροί στην καρδιά θα δουν τον Θεό." Βάσανα, δυσκολίες, συμφορές, θα επέλθουν. Βρίσκεσθε καταμεσής στο πέλαγος, και οι βίαιες θύελλες μπορούν να συμβούν εκεί. Αυτές οι θύελλες αφορούν επίσης και το πλοίο: Θα γείρει προς την μια πλευρά και προς την άλλη, αλλά μέσα πρέπει να βασιλεύει η εσωτερική αρμονία και η εσωτερική ειρήνη. Αν τα θαλάσσια κύματα κατορθώσουν να διεισδύσουν έστω και από μια μονάχα τρύπα, το πλοίο είναι ήδη καταδικασμένο στην καταστροφή, στο ναυάγιο και τα συντρίμμια. Κατά τον ίδιο τρόπο, μέσα στον άνθρωπο διεισδύουν οι αρνητικές σκέψεις, οι ακάθαρτες σκέψεις από τις οποίες πρέπει να προφυλάσσεστε. Κι όλοι εσείς, λοιπόν, εσείς που βαδίζετε εδώ κι εκεί μέσα στην φύση, δεν την κηλιδώνετε; Πόσοι βαλέδες πρέπει να εργασθούν μετά την αναχώρηση σας, για να καθαρίσουν τις ακαθαρσίες σας! Ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται πως είναι καθαροί, ακόμα δε και άγιοι, αλλά ωστόσο αφήνουν παντού τις ακαθαρσίες τους: Τρώγοντας εδώ κι εκεί, αφήνουν παντού τα απόβλητα τους. Όσο κουβαλάτε μέσα σας τις ακαθαρσίες σας, δεν θα είστε άγιοι, ούτε και καθαροί. Αν τηρείτε την καθαρότητα μέσα στον φυσικό κόσμο, θα είστε καθαροί επίσης και στον διανοητικό κόσμο και στον πνευματικό κόσμο. Κάποιος θα μου πει ότι πιστεύει στον Θεό, ότι έχει ένα έξοχο ιδεώδες, κι ωστόσο δεν φροντίζει την καθαρότητα που είναι εντελώς συνηθισμένη στον φυσικό κόσμο. Όχι, μα όχι, απαιτείται από τον καθένα από σας μια Καθαρότητα σε όλους τους τομείς: Φυσική καθαρότητα, διανοητική καθαρότητα και πνευματική καθαρότητα.

Λέτε: "Τα πάντα εξαρτώνται από μας." Αυτό που εξαρτάται από σας, είναι το να διατηρείτε την απόλυτη καθαρότητα σ' όλη σας την ζωή. Ωστόσο, η ίδια η ζωή εξαρτάται από τον Θεό. Αν θέλετε να είστε υγιείς και χαρούμενοι, θα πρέπει κάθε συναίσθημα σας, κάθε σκέψη και κάθε δραστηριότητα μέσα σας, να είναι διαποτισμένα με την ιδέα της Καθαρότητας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα σας επιτρέψει να έχετε την Θεία ευλογία. Τώρα, χαλάτε και καταστρέφετε κάθε τι που σας δίνει ο Θεός, και έτσι εκτίθεστε στον θάνατο. Ήρθε επιτέλους ο καιρός για να απαρνηθεί ο άνθρωπος την μικρή και πονηρή αυταρέσκεια του. Τι σημασία έχει αν κάποιος είπε κάτι το κακό για σας, ή, πάλι, αν κάποιος άλλος σας έβρισε; Να μην ενδιαφέρεστε για ό,τι είναι αρνητικό και να μην αφήνετε να διεισδύουν αρνητικές σκέψεις μέσα στην συνειδητότητά σας και στο πνεύμα σας! Παρ' όλο που όλοι οι άνθρωποι δεν σε σέβονται, εσύ μπορείς να εργάζεσαι, να κάνεις όλη σου την εργασία κατά τρόπο που θα τους κάνει να εκτιμήσουν την αξία σου και την εντιμότητα σου. Εργάσου δέκα χρόνια ακατάπαυστα, για ν' αναπτύξεις μια δύναμη και μια ισχύ μέσα σου, έτσι ώστε να αποδείξεις στους άλλους ανθρώπους πως είσαι ένας πραγματικός άνθρωπος. Και τότε, πήγαινε σ' ένα χωριό και σήκωσε μια πέτρα της οποίας το βάρος είναι περίπου ένας τόνος, για να εντυπωσιάσεις όλους τους χωρικούς. Καθώς θα σε βλέπουν να εκδηλώνεις μια τέτοια δύναμη και ικανότητα, οι χωρικοί θα πουν από μόνοι τους: "Αφήστε στην ειρήνη του αυτόν εκεί τον άνθρωπο. Δεν πρέπει να παίζετε μαζί του. Είναι ένας άνθρωπος δυνατός!" Ενώ τώρα, πας σ' ένα χωριό και, καθώς δεν μπορείς να σηκώσεις την παραμικρή πέτρα, έχεις ανάγκη και τις πιο μικρές υπηρεσίες, επιπλέον δε ισχυρίζεσαι πως οι άλλοι σε σέβονται. Και μετά απ' όλα αυτά, ισχυρίζεσαι πως οι άλλοι σε σέβονται. Και μετά απ' όλα αυτά, θα πεις ότι μιλάς με τον Θεό. Αυτός που μιλάει με τον Θεό είναι ένας άνθρωπος ισχυρός και δυνατός, είναι ικανός να μετατοπίζει όρη. Άρα, είχες ακούσει τους λόγους του οποιουδήποτε άλλου, αλλά όχι του Θεού. Όταν ο Θεός μίλησε στον Μωυσή, τούτος εδώ σήκωσε την ράβδο του για να χτυπήσει τον βράχο, και από εκεί βγήκε νερό. Ο Θεός μίλησε στον Μωυσή, και το μάννα, τα ψωμιά, έπεφταν από τον ουρανό. Ο Θεός μίλησε στον Μωυσή, και τούτος εδώ οδήγησε τον λαό επί σαράντα χρόνια μέσα στην έρημο. Ενώ ο ανθρωπάκος μας που δεν μπορεί ούτε καν να τραφεί, θα ισχυρισθεί ότι ο Θεός του μίλησε.

Ρωτάω: Πώς θα αναγνωρίζετε ότι αυτός που σας μιλάει είναι ο Θεός; Μήπως όλα αυτά θα τα μάθετε από τα βιβλία; - 0 κάθε ένας από τους ανθρώπους έχει την δική του ιδιαίτερη εμπειρία μέσω της οποίας έχει φτάσει σ' ένα σημείο για να γνωρίσει την Θεία φωνή εντός του. Απειράριθμα είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί η Φύση για να γίνει κατανοητή, αλλά η Ατραπός που οδηγεί στον κόσμο της Αλήθειας είναι μια και μοναδική. Η Αλήθεια είναι ο καθαρότερος κόσμος όπου εκδηλώνεται η Αγάπη. Η Αλήθεια είναι η καθαρότερη εικόνα της Αγάπης. Τι είναι η Αγάπη; - Το καθαρότερο περιεχόμενο αυτής της εικόνας. Η Αλήθεια είναι η έξοχη εκδήλωση της Αγάπης! Η πιο μεγάλη Ελευθερία μπορεί να αποκτηθεί δια μέσου και μέσω της Αλήθειας. Το πιο μεγάλο Φως μπορεί να αποκτηθεί δια μέσου και μέσω της Αγάπης. Από απόκρυφη άποψη, η Αγάπη μπορεί να αντικατασταθεί με την Δικαιοσύνη. Αν θέλετε να έχετε μια Θερμότητα, αναζητήστε την Δικαιοσύνη. Όταν φτάσει στον κόσμο η Δικαιοσύνη, ζεσταίνει. Η Δικαιοσύνη είναι η μεγαλύτερη Θερμότητα της Αγάπης. Η δε Αγάπη είναι η ουσία της Ζωής. Όταν φτάσετε στην Ζωή, θα πρέπει να ξέρετε πως δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο από την Ζωή. Κατά συνέπεια, η Αγάπη, η Σοφία, η Αλήθεια, η Δικαιοσύνη είναι τομείς και κόσμοι μέσω των οποίων εκδηλώνεται η Ζωή.

Προς το παρόν, ο όρος Ζωή, περιλαμβάνει αυτή την κατάσταση συνειδητότητας του ανθρώπου, η οποία εμπεριέχει έναν συνεχή πόθο για να έχουμε αποκτήματα. Λέγοντας "ζούμε", υπονοούμε μιαν ακατάπαυστη παρόρμηση προς κάτι το οποίο θέλουμε να πετύχουμε. Από τη γέννηση του, το παιδί έχει μιαν αφυπνισμένη συνειδητότητα κι αρχίζει να διεκδικεί κάτι από τον αντικειμενικό ή φυσικό και υλικό κόσμο. Όταν φτάσει στον κόσμο των συναισθημάτων, ψάχνει κι εκεί κάποιο αντικείμενο. Όταν φτάσει στον διανοητικό κόσμο, θέλουμε να μάθει• και ψάχνουμε κι εκεί επίσης ένα αντικείμενο. Στον πνευματικό κόσμο, στον Θείο κόσμο, υπάρχει επίσης μια Ζωή. Άρα, η Ζωή, εκδηλώνεται σ' όλους τους τομείς, σ' όλους τους κόσμους, αλλά κάτω από εντελώς διαφορετικές μορφές. Ένα πράγμα, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό: Όποια κι αν είναι η μορφή της εκδηλώσεως της Ζωής, δίχως την Καθαρότητα αυτή η μορφή δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Ρωτάω: Πώς μπορεί κανείς να κρατήσει και να διατηρήσει αυτή την Καθαρότητα; - Μέσω της βουλήσεως να υπηρετεί τον Θεό. Όταν μιλάμε για την υπηρεσία προς τον Θεό, υπονοώ ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπηρετεί παρά μονάχα τον Θεό και την Αγάπη. Λέμε: "Ο Θεός είναι Αγάπη." Τούτο σημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να υπηρετήσει παρά μονάχα την Αγάπη. Και ως προς την Ζωή, λέμε: "Μπορεί κανείς να γίνει ακόμα και σκλάβος για να αποκτήσει μονάχα την Ζωή."

Κατά συνέπεια, τρία σημαντικά πράγματα υπάρχουν στη ζωή του ανθρώπου: Να υπηρετεί τον Θεό, να σέβεται τον εαυτό του, ν' αγαπά τον πλησίον του. Να αγαπάς τον πλησίον σου σημαίνει να ξεφορτώσεις το άχρηστο φορτίο που κουβαλάς στην πλάτη σου. Να σέβεσαι τον εαυτό σου σημαίνει να συλλαμβάνεις το νόημα της Ζωής. Σέβεται κανείς αυτό που είναι ωραίο, έξυπνο και καλό. Κι όλα αυτά είναι, λοιπόν, που βρίσκει ο άνθρωπος κατ' αρχήν μέσα του, και έπειτα μέσα στους άλλους ανθρώπους. Αν αντιλαμβάνεσθε την καλοσύνη, την νοημοσύνη και το αίσθημα του ωραίου μέσα σας, θα τα αντιληφθείτε επίσης και μέσα στον άλλον. Τούτο σημαίνει: Ό,τι βλέπετε μέσα σας, ανακλάται στους άλλους ανθρώπους. Σέβεσαι τους ανθρώπους λόγω της συνειδητότητας που έχεις εντός σου• αγαπάς τους ανθρώπους λόγω του καλού και του ωραίου, του έξοχου και του ευγενούς που βλέπεις εντός σου. Ευθύς μόλις αντιληφθείς όλα αυτά μέσα τους, τους αγαπάς ήδη. Γιατί αγαπάει ο πατέρας τον γιο του; - Λόγω του σεβασμού που έχει προς τον εαυτό του. Αυτός ο σεβασμός μεταμορφώνεται σε αγάπη για τον γιο. Τι είναι η εποικοδομητική αγάπη; - Να βλέπεις τον εαυτό σου μέσα στον άλλον. Τι είναι ο σεβασμός; - Να συνειδητοποιείς την αξιοπρέπεια του ως ανθρώπου. Τι σημαίνει να υπηρετείς τον Θεό; - Να συνειδητοποιείς πως τα πάντα προέρχονται από τον Θεό και πως τίποτε δεν είναι ίσο μ' αυτόν. Αν αναγνώριζες μέσα στα τρίσβαθα του εαυτού σου πως για τον Θεό τα πάντα είναι δυνατά, θα ήσουν έτοιμος για όλα. Δεν μπορεί να υπηρετεί κανείς τον Θεό παρά μόνο με ιδέες, δηλαδή ιδεωδώς. Κι όταν χρησιμοποιώ την λέξη υπηρετώ, υπονοώ ότι κάθε τι που κάνεις στο όνομα του Θεού, είναι δυνατό. Τότε, κάποιος θα σου θέσει το ακόλουθο ερώτημα:

- Μπορείς να σηκώσεις την Γη στην πλάτη σου;

- Την σηκώνω ήδη.

- Και το Ηλιακό Σύστημα;

- Το κουβαλάω εδώ και πάρα πολύ καιρό.

- Και το Σύμπαν, μπορείς να το κουβαλήσεις;

- Είμαι κύριος του Σύμπαντος.

Τώρα, κάποιος που έχει πονηρές και ασήμαντες ιδέες θα πει: "Είναι γελοίο! Πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πουν ότι κουβαλούν τη Γη και το Ηλιακό Σύστημα στην πλάτη τους ή πως είναι κύριοι του Σύμπαντος; Είναι δυνατόν;" - Το να λες πως είσαι κύριος του σύμπαντος, τούτο υπονοεί πως έχεις ταξιδέψει από την μια άκρη ως την άλλη. Όσον αφορά τον έλλογο άνθρωπο, η απόσταση μεταξύ του κεφαλιού του και των ποδιών του αντιπροσωπεύει όλο το σύμπαν. Άρα, όταν λέει ότι είναι κύριος όλου του σύμπαντος, τούτο σημαίνει ότι γνωρίζει το σώμα του από το κεφάλι ως τα πόδια, άρα, κουβαλάει το σύμπαν εντός του. Κι ο χρόνος που του χρειάζεται για να απλώσει τους βραχίονες και τα χέρια του από το κεφάλι έως τα πόδια, ο ίδιος χρόνος θα του αρκεί για να κάνει ένα ταξίδι από την μιαν άκρη του σύμπαντος ως την άλλη άκρη. Μια μικρή κίνηση του χεριού του, κι αμέσως θα κάνει το ταξίδι μέσα στο σύμπαν, από το ένα άκρο ως το άλλο άκρο. Τα πράγματα δεν είναι μακρινά και απομακρυσμένα, παρά στην περίπτωση που είναι χωρισμένα ή ξεκομμένα από τον ενωμένο οργανισμό. Ευθύς μόλις όλα τα πράγματα είναι μαζί εντός του οργανισμού, είναι κοντά ή το ένα δίπλα στο άλλο. Λέγοντας κοντά ή το ένα δίπλα στο άλλο, υπονοώ: "Οργανωμένα και συγκεντρωμένα όλα τα Νοήμονα Όντα μέσα σε μια μονάδα." Η έλλειψη οργανώσεως είναι η απομάκρυνση. Εάν παραπονιέστε γιατί κάποιος σας προσέβαλε ή σας έκανε κάποιο κακό, τότε ή αυτό το ον βρίσκεται εκτός του ενωμένου οργανισμού, ενώ εσείς βρίσκεστε στο εσωτερικό του οργανισμού, ή, πάλι, και οι δυο βρίσκεστε εκτός του οργανισμού. Όταν και οι δυο αποτελείτε μέρος αυτού του ενωμένου οργανισμού, καμία αντίφαση δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σας. Θα ήταν δυνατόν να υπάρξει αντίφαση μεταξύ των δακτύλων του χεριού; Τι σημασία έχει αν κάποια δάχτυλα είναι στο αριστερό χέρι και ορισμένα άλλα στο δεξί; Δεν έχει καμία σημασία, τα δάχτυλα που ανήκουν είτε στο αριστερό χέρι είτε στο δεξί, μπορούν μερικές φορές να βοηθήσουν το ένα το άλλο.

Λέω: Πολλοί από τους σύγχρονους μας έφτασαν σ' ένα κάποιο επίπεδο της Ζωής και εκεί σταμάτησαν. Θα έπρεπε να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός για να εισέλθουν στο βασίλειο του Νέου το οποίο έρχεται τώρα στον κόσμο. Αν βαδίζετε στην παλαιά ατραπό, το μέλλον σας θα είναι ό,τι συνέβαινε έως τώρα: Θα πεθάνετε, οι ιερείς θα σας κηδέψουν, θα απαγγείλουν ομιλίες στον τάφο σας υπογραμμίζοντας πως είχατε διπλώματα από τρία πανεπιστήμια, πως προσφέρατε πολλά στην πατρίδα. Ναι, αυτός ο άνθρωπος προσέφερε πολλά στην πατρίδα, αλλά δεν προσέφερε τίποτε στον θεό. Βλέπουμε πως δεν προσέφερε πράγματι στον θεό, γιατί πέθανε. Έχει λεχθεί στην Αγία Γραφή: "Η αιώνια ζωή είναι το να γνωρίσω εσένα, τον μοναδικό και τον αληθινό θεό." Σ' αυτόν τον στίχο προσθέτω: "Είναι αιώνια Ζωή το να γνωρίζεις τον θεό και να τον υπηρετείς." Υπάρχει ένας κίνδυνος, γιατί οι άνθρωποι μπορούν να πάνε στο άλλο άκρο, να βαρεθούν και να εγκαταλείψουν την εργασία τους. Πράγματι, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους φτάνουν σ' αυτήν εδώ την κατάσταση και πέφτουν στην παγίδα. Ωστόσο, εάν οι άνθρωποι έχουν ορθές και αληθείς συλλήψεις περί της Ζωής, τίποτε δεν θα μπορέσει να τους κάνει να παρεκτραπούν από την ατραπό τους• τίποτε δεν θα μπορέσει να ταράξει την ισορροπία τους.

Θα πάρω ένα παράδειγμα από την ζωή της εξοχής, γιατί αυτή είναι πλησιέστερα προς την Φύση και θα εξηγήσω γιατί μερικές φορές οι άνθρωποι εγκαταλείπουν το ρεύμα της ζωής τους, γιατί εκτροχιάζονται. Ένας νεαρός χωρικός, που είναι πολύ εργατικός, σηκώνεται κάθε πρωί πριν την ανατολή του Ήλιου, ζεύει τα βόδια του και πάει στον αγρό για να οργώσει. Και τον βλέπουμε, το κάρο του είναι καλά τακτοποιημένο, τα βόδια του είναι καλά θρεμμένα, καλά πλυμένα και χτενισμένα. Κι αυτός είναι χαρούμενος, χαμογελαστός, τραγουδάει έναν γλυκύ σκοπό, ποθεί την ζωή. Όλη τη μέρα, εργάζεται ως τη νύχτα χωρίς να κουραστεί κι είναι πολύ χαρούμενος. Το βράδυ επιστρέφει στο σπίτι του πάντοτε χαρωπός και χαμογελαστός, λύνει τα βόδια, τους δίνει να φάνε, έπειτα αφήνει την άμαξα του και, με την χαρά στην καρδιά, περιμένει την επόμενη μέρα για να ξαναρχίσει την εργασία του. Μ' αυτόν τον τρόπο κυλούν οι μέρες, η μια μετά την άλλη, και περνάει ο χρόνος δίχως να το αντιληφθεί. Όμως... μια όμορφη μέρα, συναντά μια όμορφη νεαρή κοπέλα και απορροφάται εντελώς από ένα όνειρο γι' αυτήν. Δεν έχει πια την επιθυμία να εργασθεί. Το πρωί βγαίνει αργά και γυρνάει αργά το βράδυ. Εγκαταλείπει και ξεχνάει το όμορφο κάρο του, τα βόδια του επίσης τα παρατάει και δεν τα βουρτσίζει, δεν ακούγεται πια το τραγούδι του, δεν φαίνεται πια το χαμόγελο του. Βαδίζει απορροφημένος από κάποια ιδέα και πηγαινοέρχεται δίχως να κάνει τίποτε, μονολογώντας: "Υπέφερα υπερβολικά, δεν θέλω πια να εργάζομαι, εγώ διάλεξα μια τέτοια μοίρα και είμαι καταδικασμένος να είμαι πάντα σκλάβος; Μέχρι τώρα εργαζόμουν, από 'δω και πέρα θα ζήσω την ζωή μου. Ντύνεται καλά, φοράει ένα δερμάτινο σκουφί και μια νέα καινούργια ζώνη, βάζει ένα λουλούδι στο πέτο του και πάει στο χωριό, πότε σ' έναν δρόμο, πότε σ' έναν άλλον, για να φτάσει τελικά μπροστά στον κήπο της όμορφης νεαρής κοπέλας και συμπεριφέρεται εκεί σαν στρατιώτης σε υπηρεσία. Για μια στιγμή, σταματάει μπροστά στον κήπο, θέλει να δει αυτόν τον "εγκληματία" που κρύβεται πίσω από τα δέντρα. Είναι ανυπόμονος, μπαίνει στον κήπο, αλλά ο κηπουρός δεν είναι εκεί. Είναι σ' ένα δωμάτιο, χαμογελώντας και παρατηρώντας τι κάνει αυτός ο νεαρός άντρας. Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός ο "εγκληματίας"; Ποιες είναι οι αλυσίδες του; Ο νεαρός άντρας ενδιαφέρεται γι' αυτό, θέλει να μάθει τα πάντα, γιατί ακριβώς για χάρη του εγκατέλειψε τον αγρό του και τα βόδια του. Αυτός ο "εγκληματίας", η νεαρή κοπέλα, είναι στο εσωτερικό του σπιτιού, έχοντας ένα στεφάνι από λουλούδια στο μέτωπο της και χαμογελώντας. Τώρα, μια ιδέα έρχεται στο μυαλό του νεαρού άντρα, να πάρει το μικρό μπουκέτο της νεαρής κοπέλας ως ένδειξη αγάπης. Γιατί θέλει να πάρει το μικρό της μπουκέτο; θέλει να την απογυμνώσει και λέει: "Ως τώρα, εργάστηκα, όργωσα τον αγρό, αλλά αν το μόνο που κάνω είναι το να οργώνω, η εργασία δεν θα γίνει καλά." Και αρχίζει να κλέβει τα μπουκέτα της νεαρής κοπέλας, μια μέρα, μιαν άλλη μέρα. Και, αφού της έκλεψε δέκα μικρά μπουκέτα, έκλεψε στο τέλος και την ίδια την κοπέλα. Αυτή είναι, λοιπόν, η πρώτη μαγεία με την οποία αρχίζει ο νεαρός άντρας. Ξέρει καλά ότι η νεαρή κοπέλα που ντύνεται μ' αυτά τα λουλούδια, τους βάζει κάτι από τον ίδιο της τον εαυτό. Κι όντως, μια μέρα, κλέβει κάτι απ' αυτήν, μιαν άλλη μέρα κλέβει ένα άλλο πράγμα, και τελικά η νεαρή κοπέλα πηγαίνει σπίτι του για να ζητήσει τα μικρά της μπουκέτα, αλλά μένει στο σπίτι του.

Αυτές είναι σχέσεις που υπάρχουν σ' όλες τις εκδηλώσεις της Ζωής. Αυτά είναι σύμβολα που τα μεταφράζουμε σε ανθρώπινη γλώσσα. Ο νεαρός παντρεύεται μ' αυτή την όμορφη νεαρή κοπέλα, αλλά πόσο καιρό θα μπορούν να είναι ευτυχισμένοι έχοντας αυτές εδώ τις αντιλήψεις για την ζωή; Ένα ή δυο χρόνια, μπορούν να είναι όντως ευτυχισμένοι, αλλά λίγο αργότερα η ευτυχία τους θα χαθεί. Γιατί; - Γιατί ο νεαρός άντρας δεν έχει μέσα του την αιώνια Ζωή, κι νεαρή κοπέλα δεν έχει αυτή την αιώνια Ζωή μέσα της. Όσο η γυναίκα θα έχει μέσα στην ψυχή της κάτι το θείο, ο άντρας θα μπορεί να την αγαπάει. Και αντίθετα, όσο ο άντρας θα έχει κάτι το Θείο μέσα στην ψυχή του, η γυναίκα θα μπορεί να τον αγαπάει. Μόλις χάσουν αυτό που είναι Θείο μέσα τους, η Αγάπη θα εξαφανιστεί. Μ' άλλα λόγια, όσο ο άνθρωπος θα είναι καθαρός, μπορεί να αγαπηθεί. Αν ένα μονάχα στοιχείο ακαθαρσίας εισέλθει εντός του, σιγά σιγά η αγάπη γι' αυτόν μειώνεται ή χάνεται εντελώς. Κατά συνέπεια, η έλλειψη αγάπης αποδεικνύει το φυσικό αποτέλεσμα της ακαθαρσίας μέσα στην Ζωή. Όταν οι άνθρωποι δεν σας αγαπούν, θα πρέπει να καταλάβετε ότι το αίτιο βρίσκεται εντός σας. Σε ποιόν δεν αρέσει να κολυμπήσει μέσα σε μια καθαρή πηγή; Αν είσαι, όμως, λακκούβα με λασπόνερα ή έλος, ποιος θα έρθει σε 'σένα για να πλυθεί; Ο καθένας θέλει να πλυθεί μέσα σε καθαρή πηγή, να πλύνει τα πρόσωπα, τα χέρια, τα πόδια, αλλά μέσα στο έλος κανείς δεν θέλει να μπει.

Τώρα, αφού έχετε καταλάβει την σημασία της Καθαρότητας, με την ευρύτερη έννοια της λέξης, θα πρέπει να την κάνετε θεμέλιο της φυσικής ζωής σας. Γιατί; - Γιατί η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από την εσωτερική καθαρότητα του και από την εξωτερική καθαρότητα του. Απαιτείται από τον άνθρωπο μια καθαρότητα ιδεών! Και κάτω από αυτή την σχέση, βεβαιώνοντας πως δεν πρέπει να ασχολείται με τα ελαττώματα των ανθρώπων ούτε και να τους κριτικάρει, υπονοούμε πως δεν πρέπει να διαταράσσει την καθαρότητα της Ζωής του και να εκτίθεται στον θάνατο. Το να ασχολείσαι με τα ελαττώματα του άλλου, είναι μια μόλυνση, που καταστρέφει τον οργανισμό. Τι θα κερδίσετε απ' αυτό; - Όχι μόνο δεν θα κερδίσετε τίποτε, αλλά θα χάσετε και ό,τι καλύτερο έχετε μέσα σας. Τότε, λοιπόν, γιατί θα πρέπει να ασχοληθείτε με τις αμαρτίες του άλλου; Μια τούρκικη παροιμία λέει: "Άσε τον μέθυσο, μην τον κρατάς, άσε τον να πέσει καταγής για να μάθει!"

Ένας Βούλγαρος μεθάει ευκολότερα από έναν Τούρκο. Ένας Τούρκος, γενικά, είναι πιο εγκρατής. Πίνοντας και μεθώντας, βαδίζει πέφτοντας και εγειρόμενος, και μονολογεί: "Έλα, Χασάν! Γιατί ήπιες τόσο πολύ ώστε να μην σε κρατάνε τα πόδια σου;" Πέφτει και πάλι: "Έλα, Χασάν! Γιατί ήπιες τόσο;" Έτσι μιλάει εντελώς μόνος του και γυρίζει σπίτι του. Και, καθώς μπαίνει μέσα, αρχίζει να δικαιολογείται στην γυναίκα του για το ότι μέθυσε, γιατί σύμφωνα με τους νόμους του Μωάμεθ δεν επιτρέπεται στον άνθρωπο να μεθύσει. Ενώ ένας Βούλγαρος, όταν μεθύσει, θα φροντίσει κατ' αρχήν να εκτιμήσει την τέχνη του στον ξυλοδαρμό. Μερικές φορές η γυναίκα του είναι εξίσου δυνατή και, καθώς βλέπει τον άντρα της μεθυσμένο, πέφτει επάνω του για να τον δείρει, τον σπρώχνει και τον κάνει να πέσει καταγής. Αυτός σηκώνεται και ξαναρχίζει να της δίνει γροθιές. Αυτή τον σπρώχνει, πέφτει κατά γης τρεις ή τέσσερις φορές και μετά λέει: "Τι θες να πεις μ' αυτό;" - "Ότι έχεις πιει πολύ." - "Έλα τώρα, πρέπει να ζήσουμε και λίγο στην ζωή μας, έτσι δεν είναι;" Θεωρεί ότι το κρασί δόθηκε από τον Θεό και ότι ο άνθρωπος πρέπει να πίνει όσο θέλει. Ενώ ένας Τούρκος, όταν μεθύσει, ξέρει καλά ότι αμάρτησε. Την επόμενη μέρα, το πρωί, πολύ νωρίς, πάει να εξομολογηθεί την αμαρτία του στον Μουεζίνη. Λέω: "Η μέθη και ο αλκοολισμός είναι ακαθαρσίες. Η κακολογία είναι μια ακαθαρσία. Η λαιμαργία είναι μια ακαθαρσία. Η κακολογία είναι μια ακαθαρσία. Ο φθόνος και οι άλλες διαστροφές είναι ακαθαρσίες.

Κατά συνέπεια, από απόψεως υγιεινής, η ακαθαρσία πρέπει να απορριφθεί έξω, αν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι. Αν θέλουμε να είμαστε επιστήμονες, με την ευρύτερη έννοια της λέξης, θα πρέπει να είμαστε καθαροί. Κατά την διάρκεια των επιστημονικών ερευνών του, ο επιστήμονας κοσκινίζει και φιλτράρει όλες τις ουσίες που αναλύει, για να τις εξαγνίσει ή να τις καθαρίσει κατά τρόπο απόλυτο. Όταν μιλάει κανείς για την καθαρότητα, πρόκειται για ανθρώπους που είναι επιμελείς στην εργασία επί του εαυτού τους. Τούτο αφορά επίσης όλους αυτούς που ποθούν πολύ την Αγνότητα. Όλοι οι άλλοι δεν θα καταλάβουν τίποτε γι' αυτά που τους λέω, και θα πουν: "Πρόκειται για μια πολύ σκληρή εργασία." Όσον αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη πάνω στην ευθεία οδό, πρέπει να κάνουν ένα μόνο βήμα προς τα εμπρός, για να εισέλθουν στον τομέα της Καθαρότητας. Και μετά απ' αυτό, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους για τα προβλήματα των ιδεών. Όσο ο άνθρωπος ζει μέσα σε μια ακαθαρσία, δεν θα μπορέσουμε να του μιλήσουμε για τα πράγματα των ιδεών, γιατί θα χάσουν την καθαρότητα τους. Υπάρχουν κάποιοι τομείς όπου βασιλεύει η Απόλυτη Καθαρότητα. Κι είναι εντελώς απαγορευμένο να μιλάμε γι' αυτούς τους τομείς, και κανένα ανθρώπινο πόδι δεν μπορεί ποτέ να τους πατήσει. Αν ένας άνθρωπος διεισδύσει εκεί, τα πάντα θα μολυνθούν και θα ανακατευθούν. Δεν επιτρέπεται να ανακατεύουμε το ο,τιδήποτε απολύτως, και δεν μπορούμε απολύτως τίποτε να μετατοπίζουμε. Δεν θα έχετε το δικαίωμα να αγγίξετε και να μετατοπίσετε τίποτε από 'κει, ούτε και την παραμικρή πέτρα. Όταν θα πάτε σε μια από τις ιερές πηγές της Αιώνιας Ζωής, θα πάρετε ένα ποτήρι νερό και θα πιείτε το νερό ως την τελευταία σταγόνα. Δεν θα σας επιτραπεί να χύσετε ούτε μια μόνο σταγόνα. Τι κάνετε όταν πηγαίνετε στις πηγές του φυσικού κόσμου; - Παίρνετε ένα γεμάτο ποτήρι νερό, πίνετε δυο τρεις γουλιές και χύνετε το υπόλοιπο. Μέσα στον Θείο, όμως, Κόσμο, τούτο είναι απολύτως απαγορευμένο.

Όταν μιλάμε στους σημερινούς ανθρώπους για κάποια άγια και καθαρά πράγματα, σαρκάζουν. Δεν αντιλαμβάνονται ποιά είναι η σημασία των άγιων πραγμάτων. Ο άνθρωπος της εποχής μας γίνεται σοβαρός μονάχα στις πιο σκληρές και στις πιο δύσκολες καταστάσεις της ζωής του. Μονάχα τότε αρχίζει να σκέφτεται τον Θεό και τον άλλο κόσμο και να νοιώθει, επιτέλους, πως υπάρχει κάτι που δεν το καταλαβαίνει. Όταν του βάλουν τη θηλιά για να τον κρεμάσουν κι έρθει ο παπάς για να του διαβάσει μια ευχή, γίνεται πολύ σοβαρός: Κοιτάζει και περιμένει να έρθει κάποιος να τον βοηθήσει. Και ξαφνικά του δίνουν την ελευθερία του, τότε είναι πολύ ευγνώμων γιατί του ξαναδόθηκε η ζωή ως δώρο. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα έχει καταλάβει το τι είναι η Ζωή. Η θηλιά που χρησιμεύει για να κρεμάμε τους ανθρώπους, αντιπροσωπεύει στην ουσία τις αρνητικές ή κακές σκέψεις. Λοιπόν, οι εχθροί των ανθρώπων είναι όλοι αυτοί που γίνονται το αίτιο για να σας βάλουν τη θηλιά στο λαιμό. Σήμερα, σας δίνουν μια συμβουλή που δεν είναι καλή, αύριο μια άλλη που είναι χειρότερη, μέχρι που να κρεμαστείτε. Φυλαχτείτε για να μην έχετε την μοίρα αυτού του αγίου που μπήκε σε πειρασμό κι εξαπατήθηκε από τον διάβολο. Αυτός ο άγιος ζούσε στην έρημο που περνούσε όλες του τις μέρες με νηστεία και προσευχή και βαθύ διαλογισμό. Ο διάβολος συνέλαβε την ιδέα να τον βάλει σε πειρασμό κι αποφάσισε να τον κάνει βασιλιά. Δοκίμασε μια φορά μ' έναν τρόπο, μια άλλη φορά μ' έναν άλλο τρόπο, και τελικά κατάφερε να πετύχει τον στόχο του. Ο άγιος έγινε πράγματι βασιλιάς, αλλά σύντομα έπρεπε να τον κρεμάσουν. Ο διάβολος του είπε: "Στηρίξου σε μένα, θα σε απολυτρώσω." Κι όταν του έβαλαν τη θηλιά στον λαιμό, ο διάβολος εμφανίστηκε μπροστά του και του είπε: "Κοίτα μακριά, θα δεις ένα όραμα." Ο άγιος κοίταξε προς την κατεύθυνση που του υπέδειξε ο διάβολος.

- Βλέπεις εκεί κάτι;

- Βλέπω έναν γάιδαρο.

- Διακρίνεις εκεί τίποτε άλλο;

- Βλέπω ακόμα έναν γάιδαρο.

- Δεν βλέπεις ακόμα κάτι;

- Βλέπω έναν τρίτο γάιδαρο.

- Μήπως κουβαλάνε κάτι στην πλάτη τους;

- Ναι, κουβαλούν φορτία με παπούτσια και μοκασίνια.

- Αυτά είναι τα παπούτσια που έλιωσα μέχρι να σε κάνω να έρθεις στην κρεμάλα.

Αυτός που ακολουθεί τις εντολές του διαβόλου, θα μπορεί να περιμένει πως θα κρεμαστεί, θα του βάλουν τη θηλιά στον λαιμό κι έπειτα θα τον κατεβάσουν νεκρό.

Στην ζωή παρατηρείται μια πρόσθεση ψευδών σχέσεων. Πρόκειται, στην ουσία, για σχέσεις ακαθαρσίας. Για να το αποφύγουμε αυτό στη ζωή, θα πρέπει να είμαστε ακριβείς. Την ευεργεσία που σχεδιάζουμε και κάθε τι που υποσχόμαστε, πρέπει να το εκπληρώνουμε και να το πραγματοποιούμε. Στην Θεία Ζωή, όπου βασιλεύει η Απόλυτη Καθαρότητα, δεν υπάρχει λήθη. Όλες οι δράσεις γίνονται ακριβώς στη σωστή στιγμή. Η ακρίβεια είναι μια ιδιότητα της Καθαρής Ζωής. Αυτός που δεν ζει με Καθαρότητα, σκοτεινιάζει τον ορίζοντα του ουρανού του, σαν τα σύννεφα που σκοτεινιάζουν τον Ήλιο. Και, γι αυτόν τον λόγο, ακούτε μερικούς να λένε: "Είμαι τόσο θλιμμένος τώρα!" - Ναι, ο ουρανός σου είναι συννεφιασμένος. Αν θες να γίνει καθαρότερος ο ουρανός σου, θα πρέπει να μάθεις να υπηρετείς τον Θεό, να σέβεσαι τον εαυτό σου και ν' αγαπάς τον πλησίον. Οι ίδιοι τύποι μπορούν να εφαρμοστούν στην ατομική σου ζωή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Θα υπηρετείς το πνεύμα σου που σε καθοδηγεί, θα σέβεσαι την ψυχή σου που περιέχει κάθε τι που είναι πολύτιμο• θα αγαπάς το σώμα σου και όλα τα όντα που σε υπηρετούν λόγιο του Έξοχου Ιδεώδους που ζει εντός σου. Αν έχετε μια παρόμοια στάση έναντι του εαυτού σας, θα έχετε μια καθαρή αντίληψη περί Θεού, και τότε όλα θα είναι δυνατά για σας. Αν δεν υπηρετείτε τον Θεό, όλα τα πράγματα γύρω σας θα είναι νεκρά. Αν γνωρίσετε τον Θεό, αν έχετε μια σαφή και καθαρή ιδέα περί αυτού, όλοι οι μεγάλοι βράχοι μέσα στην φύση θα είναι δυνατόν να μετατοπιστούν και θα είναι ανάλαφροι, σαν μικρά φτερά. Στην πραγματικότητα, είναι βαρείς και τεράστιοι γι' αυτόν που δεν υπηρετεί τον Θεό. Αρκεί να δείτε αυτούς τους μεγάλους βράχους να μετατοπίζονται για να σηκωθούν οι τρίχες σας από τρόμο. Γι' αυτόν που υπηρετεί τον Θεό, όλα τα πράγματα μέσα στον κόσμο είναι ζωντανά και βρίσκονται σε κίνηση. Μπορεί να κάνει ένα πείραμα για να πειστεί πως τα πάντα μέσα στη Φύση είναι συνεχώς σε ζωή.

Το γεγονός πως παρατηρούμε την ακινησία πολλών πραγμάτων, οφείλεται στο ότι εμείς, οι άνθρωποι, οφείλουμε να εκδηλώσουμε τη Ζωή, δηλαδή οφείλουμε να ζήσουμε. Κάποια μέρα στο μέλλον, όταν όλοι οι άνθρωποι θα έχουν τελειώσει την εξέλιξη τους πάνω στην Γη, όλα τα όντα που είναι τώρα ακίνητα, θα εγκαταλείψουν αυτή την κατάσταση και θα εκδηλώσουν την ζωή. Πολλοί είναι αυτοί ανάμεσα σας που θέλουν να καταλάβουν τι θα συμβεί στους βράχους. Αυτό το πρόβλημα είναι εύκολο. Αυτό που έχει σημασία για σας, είναι το τι θα γίνετε εσείς οι ίδιοι. Αφού αποκτήσετε την Αιώνια Ζωή, θα επιστρέψετε εκ νέου στη Γη και τότε θα δείτε όλες τις αλλαγές και όλες τις τροποποιήσεις που θα συντελεστούν επάνω της. Εάν η συνειδητότητα των ανθρώπων είναι ακατάπαυστα αφυπνισμένη, θα πληροφορούνται όλες τις αλλαγές που πραγματώνονται στην Γη. Στην σημερινή εποχή, όταν υπάρχει μια διακοπή της φυσικής ροής της συνειδητότητας, οι άνθρωποι της εποχής μας αναμένουν να τους αποκαλύψουν τα πάντα οι επιστήμονες, απολύτως τα πάντα, για παράδειγμα να τους εξηγήσουν όλες τις γεωλογικές αλλαγές που συνέβησαν στο παρελθόν. Αυτό είναι καλό, αλλά είναι επιτέλους καιρός να αφυπνισθεί η ανθρώπινη συνειδητότητα και ν' αρχίσει η ανθρώπινη σκέψη να εργάζεται ενεργά.

Έτσι, λοιπόν, σε όλους τους ανθρώπους της σημερινής εποχής συνιστούμε την Απόλυτη Καθαρότητα. Αυτή η ιδέα είναι ακατανόητη για πάμπολλους ανθρώπους. Τούτο εξαρτάται από την τωρινή κατάσταση της συνειδητότητάς τους.

Μετά την καθαρότητα έρχεται η Αγιότητα. Τούτοι οι δύο όροι είναι συνώνυμοι. Μετά την Αγιότητα έρχεται η Αποστολή. Όταν ο άνθρωπος είναι καθαρός και άγιος, δεν μπορεί να μην έχει την αποστολή του. Και μετά, μετά την Αποστολή, έρχεται η Αγάπη. Αν κάποιος δεν ξέρει πώς να εκπληρώσει την αποστολή του, δεν θα ξέρει να αγαπά. Αν δεν ξέρει να αγαπά, δεν θα μπορεί να μάθει. Κι αν δεν ξέρει πώς να μάθει, δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει την Ελευθερία. Αυτές οι δυνατότητες συνδέονται στενά η μια με την άλλη. Αυτός που άρχισε με την Καθαρότητα, έκανε ήδη ένα βήμα προς τα εμπρός.

Αυτή είναι, λοιπόν, η φυσική και φυσιολογική ατραπός μέσα στην Ζωή. Κάποιος λέει: "Γέρασα, αλλά δεν έζησα αρκετά. Μου χρειάζεται να ζήσω κι άλλο." Σε τι συνίσταται, λοιπόν, η Ζωή; Υποθέστε ότι ένας άνθρωπος ζει στην Γη εκατό χιλιάδες μέρες• τι θα χρειάζεται κατά την διάρκεια της ζωής του; Αν τρώει τρεις φορές την ημέρα, θα χρειάζεται τριακόσιες χιλιάδες γεύματα. Αν πίνει νερό πέντε φορές την ημέρα και κάθε ποτήρι περιέχει διακόσια πενήντα γραμμάρια, θα έχει, άρα, ανάγκη από εκατόν εικοσιπέντε χιλιάδες λίτρα νερό. Κι αν φοράει κάθε μέρα ένα κουστούμι, θα χρειαστεί εκατό χιλιάδες κουστούμια. Ορισμένοι επιστήμονες λένε πως κάθε επτά χρόνια ο άνθρωπος ανανεώνει σχεδόν όλα τα κύτταρα του οργανισμού του• άλλοι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι αυτή η ανανέωση γίνεται κάθε τρεις μήνες. Άρα, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, ο άνθρωπος αλλάζει το ένδυμα του κάθε επτά χρόνια, σύμφωνα με άλλους κάθε τρεις μήνες, και, κατά τη γνώμη μου, κάθε μέρα. Ένα καινούργιο κουστούμι δεν μπορεί να κρατήσει παρά από την ανατολή του Ήλιου ως την δύση του. Όπως βλέπετε, πράγματι, ένας άνθρωπος κοστίζει πολύ εάν ζήσει πάνω στην Γη εκατό χιλιάδες μέρες. Πώς θα δικαιολογήσει αυτός ο άνθρωπος τις δαπάνες του, αν δεν έχει υπηρετήσει τον Θεό, αν δεν έχει σεβαστεί την δική του ατομικότητα κι αν δεν έχει αγαπήσει τον πλησίον του;

Λέω: Επιθυμώ όλοι αυτοί που η συνειδητότητά τους έχει αφυπνισθεί, να κρατήσουν εντός τους την ιδέα της Καθαρότητας της σκέψης. Είθε αυτή η Καθαρότητα να γίνει αποδεκτή και να παραμένει μέσα στην συνειδητότητά του καθ' ενός ως μια νόρμα κι ένα μέτρο που θα μπορεί να το χρησιμοποιεί σε όλες τις περιστάσεις της Ζωής. Η Καθαρότητα είναι η μαγική ράβδος του κάθε ευσυνείδητου ανθρώπου. Όταν ξυπνάτε το πρωί, σηκωθείτε με την ιδέα της Καθαρότητας. Και είθε αυτή η ιδέα να αποτελέσει την προτίμηση όλων των ανθρώπων, σαν την ιδέα της νεαρής κοπέλας που ήρθε στο κεφάλι του νεαρού άντρα. Και βλέπουμε πως αυτός ο νεαρός άντρας την αναμένει και την ψάχνει, φεύγει ακόμα και για μια άλλη χώρα, στην άλλη άκρη του κόσμου, εξ αιτίας αυτής της ιδέας και αυτής της νεαρής κοπέλας. Εύχομαι η ιδέα της Καθαρότητας να είναι η αγαπημένη νεαρή κοπέλα που ο καθένας αναζητά ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου. Είθε η Καθαρότητα να είναι η πολυαγαπημένη του κάθε άντρα! Αφού την βρει, ας σταθεί μακριά, μπροστά στην ιερή του εικόνα, για να την μελετήσει και να την ατενίσει. Ευθύς μόλις αποκτήσετε αυτή την Καθαρότητα, θα συνδεθείτε με τον Έξοχο Κόσμο, με την δημιουργική αρχή, με το Πρώτο Αίτιο. Μονάχα σ' αυτόν εδώ τον κόσμο υπάρχουν η σταθερότητα και το συνεχές. Και αυτό που έχει σημασία για σας, λοιπόν, είναι τα συνεχή και σταθερά πράγματα. Τι το καλύτερο για σας από το να ξέρετε πως ένα νοήμων Όν που σας αγαπά αμετάβλητα, υπάρχει στον κόσμο: Όταν κοιμάστε και όταν είστε ξύπνιοι, όταν είστε άρρωστοι κι όταν είστε σε καλή υγεία, είτε είστε επιστήμονες είτε είστε εντελώς αμόρφωτοι, είτε είστε πλούσιοι είτε είστε φτωχοί, δεν υπάρχει τίποτε ομορφότερο από το να ξέρετε ότι η συμπεριφορά αυτού του Όντος απέναντι σας είναι η ίδια. Εάν υπηρετείτε τον Θεό, ο καθένας θα σας αγαπά.

Κάποιος λέει: "Θέλω να υπηρετήσω τον Θεό και δεν θέλω να παντρευτώ." Λέω: Εάν επιλύσεις αυτό το πρόβλημα δίχως τον Θεό, θα είσαι ένας άνθρωπος δυστυχισμένος. Αν παντρευτείς δίχως Θεό, θα είσαι δυο φορές πιο δυστυχισμένος. Ακόμα και αν δεν παντρευτείς και είσαι συνδεδεμένος με τον Θεό, θα είσαι ευτυχισμένος. Αν και οι δυο παντρευτείτε με την έγκριση του Θεού, και αν και οι δυο συνδέστε μ' αυτόν, θα είστε, άρα, δυο φορές πιο ευτυχείς. Αυτή η ιδέα, εκφραζόμενη στην γλώσσα σας, σημαίνει τα ακόλουθα: Κάθε εργασία και κάθε συλληφθείσα ιδέα στις οποίες συμμετέχει η Θεία Αρχή, θα είναι καθαρές, άγιες και έξοχες. Και τότε ο άνθρωπος θα μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Ποιος είναι ο στόχος του να ζούμε από κοινού, του να συνενωνόμαστε; Γιατί δυο ψυχές συναθροίζονται για να υπάρχουν η μια κοντά στην άλλη; Γίνονται δυο πόλοι μέσω των οποίων εκδηλώνεται η Θεία Ζωή. Όταν κάποιος ομολογεί πως δεν θέλει να παντρευτεί, τούτο σημαίνει πως ο τομέας στον οποίον ζει, δεν είναι καθαρός. Όταν ένας ταξιδιώτης περάσει δίπλα από πολλές πηγές αλλά δίχως να πιει νερό, τούτο σημαίνει πως αυτές οι πηγές δεν είναι καθαρές. Αν πιει νερό, τούτο σημαίνει πως αυτές οι πηγές είναι καθαρές. Ρωτάω: Όταν θα πάτε στον Ουρανό, θα παντρευτείτε; - Τούτο σημαίνει ότι ο γάμος είναι ένα πρόβλημα ξεχωριστό. Αν πρόκειται για γάμο, η πρώτη ιδέα που θα έχουμε στο μυαλό μας είναι: Ο άνθρωπος παντρεύεται την Καθαρότητα. Αυτός είναι, λοιπόν, ο πραγματικός γάμος. Αυτός που δεν παντρεύτηκε την Καθαρότητα, είναι χήρος. Μ' αυτή την έννοια, όταν κάποιος λέει πως δεν θέλει να παντρευτεί, καταδικάζεται από μόνος του σε θάνατο. Το να παντρευτείς την Καθαρότητα είναι ένας γάμος με την πνευματική έννοια της λέξης. Αυτός που παντρεύεται πάνω στη Γη με τη φυσική έννοια, πεθαίνει- αν δεν παντρευτεί, δεν θα πεθάνει. Στον πνευματικό κόσμο, η διεργασία είναι αντίστροφη. Έτσι, λοιπόν, το να συνδεθείς με την Καθαρότητα, είναι μια συνθήκη για την διατήρηση της Ζωής.

Οι σύγχρονοι μας πρέπει να απαλλάξουν τη συνειδητότητά τους από όλες τις ακάθαρτες εικόνες. Πρέπει να δημιουργήσουν εντός τους καθαρές αντιλήψεις, καθαρές εικόνες της νεαρής γυναίκας, του νεαρού άντρα, της οικογένειας και της αγαμίας, της Αγάπης, της Αιώνιας Ζωής, των παιδιών, κλπ. Όλος ο κόσμος θα πρέπει να κάνει μια εσωτερική ριζική καθαριότητα, όπως κάνουμε πριν την ημέρα του Πάσχα. Δώστε καλές και όμορφες εξηγήσεις σε κάθε τι που σας συμβαίνει, σε όλα τα φαινόμενα της Ζωής. Όταν μου λένε πως κάποιος κλαίει, δεν στέκομαι στον άνθρωπο που κλαίει, αλλά λέω πως απ' έξω κλαίει και πως αυτή η βροχή θα ποτίσει τα λουλούδια στον κήπο αυτού του ανθρώπου προκειμένου να χαρούν μ' αυτό. Όταν μου λένε πως κάποιος είναι ευτυχισμένος, καταλαβαίνω ότι ο ήλιος ανέτειλε γι' αυτόν τον άνθρωπο και τα λουλούδια του κήπου του ανθίζουν και αποπνέουν ευχάριστες οσμές. Όταν μου λένε ότι κάποιος δέρνει την γυναίκα του, καταλαβαίνω ότι μέσα σ' αυτήν οικογένεια αλέθουν το στάρι στο σπίτι για να το ξανακρύψουν στην αποθήκη. Προσπαθήστε κι εσείς επίσης να αντικαταστήσετε τις αρνητικές και κακές εικόνες με καθαρές και όμορφες εικόνες, προκειμένου να διατηρήσετε την Καθαρότητα της συνειδητότητάς σας.

Τώρα, όταν γίνεται λόγος για την Καθαρότητα, εμφανίζεται ένας κίνδυνος, ο κίνδυνος του να εξετάσετε μονάχα μια όψη, άρα το να σκεφτείτε μονάχα την εξωτερική καθαρότητα. Αν ένας νεαρός άντρας τεμπέλης, που δεν θέλει να εργαστεί, ποθεί μονάχα την εξωτερική καθαρότητα, θα ζητάει από τον πατέρα του κάθε μέρα χρήματα για ν' αλλάζει καινούργια ρούχα, παπούτσια, αρώματα, χτένες και βούρτσες, με μοναδικό σκοπό ν' αρέσει στα νεαρά κορίτσια. Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα καταστρέψει τον ίδιο του τον εαυτό, θα καταστρέψει επίσης και τον πατέρα του, αλλά δεν θα πετύχει τον στόχο του. Τα νεαρά κορίτσια θα τον βλέπουν κάθε μέρα στολισμένο και καθαρό, αλλά θα υπάρχει κάτι επιπλέον που θα αποτελέσει το αίτιο που θα τον κάνει να μην τους αρέσει, δεν θα βλέπουν πάνω του τον πραγματικό άντρα. Δεν μπορεί κανείς να μείνει δίχως ρούχα, αλλά δεν είναι τα ρούχα αυτά που (φτιάχνουν τον άνθρωπο. Τα ωραία ρούχα έχουν μια αξία μονάχα στην περίπτωση όπου φοριούνται από έναν έξυπνο άνθρωπο. Η γνώση και η δύναμη είναι για τον ακάθαρτο άνθρωπο ένα λευκό περίζωμα που το φορέσαμε σε μια αγελάδα, ή ένα κολιέ από ηχηρά μαργαριτάρια που φορέθηκε στον λαιμό ενός γουρουνιού.

Λέω: Η πρώτη απόλυτη συνθήκη για να αποκτήσουμε την Αιώνια Ζωή, είναι η Καθαρότητα. Αυτήν ποθούν οι ψυχές, γι' αυτήν προσεύχονται, αυτήν αναζητούν. Απ' την πρώτη λέξη ως την τελευταία, η Βίβλος δεν μιλά παρά για την Καθαρότητα και την Αγιότητα. Γιατί μπροστά στον καθαρό άνθρωπο ανοίγονται απειράριθμες δυνατότητες. Αν ο άνθρωπος δεν μπορεί ν' απαλλαγεί από την ακαθαρσία του, οι δυνατότητες θα είναι απρόσιτες γι' αυτόν. Μέσα στον φυσικό κόσμο, η πρόοδος, το φως, η γνώση, η δύναμη και η ελευθερία, υπάρχουν ανάλογα με την Καθαρότητα, αλλά μέσα στον πνευματικό κόσμο υπάρχουν ανάλογα με την Αγιότητα. Όσο πιο άγια είναι τα πνεύματα, τόσο πιο δυνατά θα είναι. Μέσα στον Θείο κόσμο, τα πάντα εξαρτώνται από την Αγάπη. Όταν κατεβαίνετε προς τα κάτω, θα εργάζεστε πάνω στις ιδέες: να εκπληρώσετε τις αποστολές σας και να υπηρετήσετε τον Θεό, να σέβεστε και να αγαπάτε. Όταν ανεβαίνετε προς τα πάνω, θα αποκτήσετε μια Καθαρότητα, μια Αγιότητα και μια Αγάπη.

Σήμερα, όλοι σας, παρευρεθήκατε στο τραπέζι της Καθαρότητας, αλλά να προσέξετε να μην πέσει κατά γης ούτε ένα ψίχουλο. Θα μαζέψετε όλο το ψωμί και θα το μοιράσετε σε όλους όσους συναντήσετε. Κάποιος λέει: "Είθε να υιοθετήσουν και οι άλλοι οι άνθρωποι τις ιδέες μας και το πιστεύω μας." Ρωτάω: Ποιες είναι οι ιδέες σας; - "Να είμαστε καθαροί!" Ποιό είναι το πιστεύω σας; - "Η Καθαρότητα!" Ο καθένας από σας θα πρέπει να διακρίνεται από μια πανίσχυρη παρόρμηση προς την Καθαρότητα. Ας αφιερώσουμε αυτή την ημέρα στην Καθαρότητα. Θα πείτε: "Μήπως είναι τα πάντα κρυμμένα μέσα στην Καθαρότητα;" - Αυτή είναι το πρώτο σκαλοπάτι της κλίμακας που οδηγεί στην Αιώνια Ζωή. Όταν θ' ανέβετε στο δεύτερο σκαλοπάτι, θα διαβάσετε εκ νέου: Η Καθαρότητα. Είναι ένας κόσμος τεράστιος και ανεξάντλητος.

Η λέξη "Καθαρότητα" δεν είναι μια λέξη πολύ δυνατή, αλλά την χρησιμοποιούμε γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια λέξη καλύτερη για να την αντικαταστήσουμε. Έτσι είναι που συμπεριφέρεται κάθε νοήμων νεαρός άντρας της εξοχής που θέλει να παντρευτεί. Ψάχνει, διαλέγει το καλύτερο νεαρό κορίτσι, το ομορφότερο, κι αν δεν βρει αυτή που θέλει, παντρεύεται την καλύτερη του χωριού του. Του θέτουν το ερώτημα: "Γιατί παντρεύτηκες αυτό το νεαρό κορίτσι; Δεν υπήρχε άλλη ωραιότερη και καλύτερη από αυτήν;" - "Αυτή είναι η καλύτερη απ' όλες τις νεαρές κοπέλες. Δεν μπόρεσα να βρω άλλη καλύτερη και είμαι ικανοποιημένος μ' αυτήν." Το ίδιο συμβαίνει, άρα, και με τον όρο Καθαρότητα, χρησιμοποιούμε αυτή την απλή λέξη, που είναι εντελώς συνηθισμένη και ταπεινή, για να ονομάσουμε έναν κόσμο όμορφο, σεβάσμιο και έξοχο. Η λέξη "Καθαρότητα" δεν είναι κατά την γνώμη μου πολύ ωραία, ούτε και πολύ δυνατή πάνω στην Γη. Δεν είναι μια κόρη βασιλιά, ο πατέρας της δεν είναι πλούσιος, αλλά είναι έντιμος η μητέρα της δεν είναι μια πλούσια γυναίκα, αλλά είναι εργατική. Άρα, η Καθαρότητα, είναι η νόμιμη κόρη ενάρετων και άξιων γονέων.

Για να πραγματωθεί η ιδέα της Καθαρότητας, πρέπει να της δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες. Τώρα, βρίσκεται στην κατάσταση ενός μικρού σπόρου που πρέπει να τον βάλουμε στο έδαφος για ν' αναπτυχθεί. Σας προτείνω να πάρουν μερικά άτομα αυτόν τον μικρό σπόρο και να χωρισθούν σε ομάδες των δυο, των τριών, των πέντε ή των δέκα για να εργασθούν πάνω στην ιδέα της Καθαρότητας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μεταρρυθμιστεί ο κόσμος. Πολλά άτομα βεβαιώνουν ότι ο Θεός μπορεί να κάνει τα πάντα κι ότι οι άγγελοι τον βοηθούν, κλπ. Αυτό σημαίνει ότι, αφού ο Θεός μπορεί να κάνει τα πάντα, εσείς δεν θα πρέπει να εργάζεσθε. Αυτή είναι μια λανθασμένη ιδέα από την οποία θα πρέπει να φυλάγεστε. Ο Θεός έχει το σχέδιο δράσεως του. Θα έρθει επί της Γης, αλλά θα βρει εκεί ανθρώπους έτοιμους να εργασθούν; Ο καθένας οφείλει να εργάζεται για να εξελιχθεί και να τελειοποιηθεί. Γνωρίζετε ποιά είναι η κατάσταση αυτού ο οποίος ποθεί μια ευτυχισμένη ζωή δίχως να εργάζεται;

Θα σας παραθέσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε καλά την κατάσταση ή την συνθήκη της ζωής εκείνου ο οποίος περιμένει να έχει μια ευτυχισμένη ζωή δίχως να εργάζεται. Θα μοιάζει μ' αυτή την νεαρή κοπέλα η οποία περιμένει επί χρόνια και χρόνια τον αγαπημένο της για να της δημιουργήσει μια ευτυχισμένη ζωή, αλλά τη στιγμή όπου αυτός εδώ φτάνει, αυτή αρρωσταίνει και μένει στο κρεβάτι για τρία χρόνια. Τι πρέπει να κάνει αυτός σ' αυτή την περίπτωση; - Να φύγει ή να περιμένει μέχρι να θεραπευθεί η κοπέλα. Ποιά θα ήταν, άρα, η κατάσταση και η συνθήκη της ψυχής αυτής της νεαρής κοπέλας, αν είχε σπάσει το πόδι της και ο αγαπημένος της της πρότεινε να κάνουν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο στην πόλη; Για να κάνουν ένα περίπατο, αυτή η νεαρή κοπέλα θα έπρεπε να έχει πόδια που να μην έχουν σπάσει. Αυτός που στερείται αρετών, θα βρεθεί στην κατάσταση αυτής της νεαρής κοπέλας με το σπασμένο πόδι. Τα πόδια και οι γάμπες όλων των ανθρώπων πρέπει να είναι υγιή! Κι αυτό θα είναι πραγματικότητα τη στιγμή που οι άνθρωποι θ' αλλάξουν τις παλαιές και γερασμένες συλλήψεις τους.

Τώρα, όταν γνωστοποιεί κανείς στους ανθρώπους μια νέα ιδέα, αυτοί φοβούνται. Σ' αυτήν την περίπτωση, μοιάζουν μ' αυτά τα παιδιά του μακρινού παρελθόντος, τότε που ο δάσκαλος στο σχολείο κρατούσε ένα ραβδί στα χέρια. Τότε, όταν οι μαθητές έβλεπαν τον δάσκαλο τους με το ραβδί στα χέρια, ήξεραν ότι θα τους δείρει. Εισερχόμενος στην αίθουσα της τάξης, ο δάσκαλος βλέπει ότι υπάρχει σκόνη στον αέρα, αλλά δεν ξέρει ποιος το έκανε. Και τότε αρχίζει να χτυπάει όλους τους μαθητές, τον έναν μετά τον άλλον. Χτυπάει κάποιον στο χέρι, έναν άλλον στο κεφάλι, τους χτυπάει όλους και βγαίνει από την τάξη. Ωστόσο, τώρα, οι δάσκαλοι δεν κρατάνε μπαστούνι στα χέρια τους και εισέρχονται στις τάξεις. Η σύγχρονη εκπαίδευση δεν μοιάζει καθόλου με την εκπαίδευση του παρελθόντος. Τώρα, υπάρχουν νέα μέσα και νέες μέθοδοι για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά. Λέω: Όταν σας γνωστοποιώ μια νέα ιδέα, επειδή έχετε παλαιές συνήθειες φοβάστε, υποθέτετε ότι κρατάω στο χέρι μου ένα ραβδί. Όχι, έρχομαι ενώπιον σας δίχως ραβδί. Αυτή την μέθοδο δεν τη συνιστούμε, γιατί δεν είναι αποτελεσματική. Όταν ο δάσκαλος μπαίνει στην αίθουσα της τάξης μ' ένα ραβδί στο χέρι του, ένα μεγάλο μέρος από την ενέργεια του κυλάει μέσω του ραβδιού. Ο δάσκαλος δεν πρέπει να έχει ραβδί στο χέρι του, όταν βρίσκεται στην τάξη. Σήμερα αυτό το ραβδί έχει αντικατασταθεί με τη γραφίδα, με το μολύβι. Αυτό είναι το μαγικό ραβδί που κάθε μαθητής πρέπει να κρατάει στο χέρι του όταν διδάσκει ο δάσκαλος.

Έτσι, λοιπόν, με τη βοήθεια αυτού του μαγικού ραβδιού, μέσα την συνειδητότητα σας θα χαράξετε την ιδέα της απόλυτης Καθαρότητας. Κι όταν κάποιος σας θέσει ένα ερώτημα σχετικά με το τι σας ελέχθη όταν ήρθατε στην Πέμπτη Λίμνη, θα πείτε: "Κανένας δεν άκουσε, ούτε και είδε, αυτά για τα οποία μας μίλησαν. Πρόκειται για το πρόβλημα της υγιεινής από την άποψη της Απόλυτης Καθαρότητας."

 

Home English Russian French Bulgarian Polish Deutsch Slovak Spanish Italian Greek Esperanto

About    Search Help